Тренд: Гранж

І fashion-інсайдери, і ті, хто не має до моди ніякого відношення, завжди любили люкс. Не тільки як показник статусу, але і як просто красиву картинку, втілення мрії. Високі підбори, хутра, діаманти - все, що в традиційному уявленні уособлює елегантність і жіночність. Також, є улюблені і нелюбимі часи в історії моди ХХ століття. Гламурні тридцяті, «діоровского» п'ятдесяті, відверті шістдесяті і хіпові сімдесяті - про них ми згадуємо з великою теплотою. Але виділяється на їх фоні десятиліття, про який багато хто воліє не згадувати - 90-е. Але як би редактори та дизайнери ні таврували це неоднозначне в усіх відношеннях час, факти наявності - без нього тепер не обходиться жоден сезон! А особливо, без головного явища епохи - гранжу.

Він прийшов на хвилі кризи і заперечення багатьох самовдоволених вісімдесятих, проголосив культ бідності і скромності, ввів моду на всілякі відхилення від норми. А все, що здавалося правильним, відразу стало виглядати неймовірно старомодно. Шанувальники «Нірвани» на початку 1990-х стали самими відданими носіями ідеї гранжу в одязі. Вони одягали старі або виглядали поношеними речі, грубі черевики або бушлати з вечірніми сукнями. Все повинно було виглядати недбало, немов одягнута випадково, в темряві. Свою роль зіграли і ікони стилю того покоління: Кейт Мосс, Вайнона Райдер і Дрю Беррімор. Їх невимушений спосіб життя, підліткова наївність і байдужість до всього, що відбувається навколо, стали рольовою моделлю поведінки.

Офіційно на подіуми гранж вийшов в 1993 році разом з колекцією Perry Ellis. Створив її Марк Джейкобс, який був звільнений після показу. Ще оповиті віяннями гламуру минулих років, ні власники компанії, ні багато критики не змогли оцінити того, що зробив Джейкобс. Хоча саме ця колекція поклала початок його успішної кар'єри. Вирощений на каналі MTV, кліпах Кобейна і піснях Кортні Лав, молодий дизайнер випустив на подіум моделей в трехсотдолларових картатих сорочках, Мартінс, розтягнутих кардиганах. Ця щира любов Джейкобса до культури свого покоління лягла в основу його власного бренду Marc Jacobs.

До гранжу все було ясно і зрозуміло, передбачувано і нудно, а в новому десятилітті військові черевики стали носити з жіночними сукнями, джинси - з мереживними топами, жакети в клітку поверх вечірніх суконь. Носити хутро, вельвет, оксамит не як люкс, як просту повсякденну річ - звичайна реальність для нас, а в 90-ті роки це була нечувана зухвалість. Існує думка, що в моді після шістдесятих нічого нового придумано не було. І це дійсно так - з точки зору силуетів і форм. Але якщо говорити про стиль, то гранж двадцять років тому зробив революцію в моді. Він поламав основи, що здавалися непорушними, що, в першу чергу, виражається в поєднанні непоєднуваного. І наслідки цього відчутні донині.

До гранжу не звертався хіба що ледачий або неймовірно відданий своїй філософії дизайнер. Показово його вплив на прикладі Saint Laurent. Бренд, який хоч і славився своїми незвичайними для суспільства ідеями (наприклад, згадаємо жіночі смокінги), все ж залишався чисто люксовим явищем. До приходу Еді Сліман. Новий креативний директор випустив досить традиційну першу колекцію, а вже другий поставив на вуха всю модну громадськість. Шкіряні куртки, сукні в червоно-чорну клітинку, колготки в сітку і з блискучим люрексом - нечувана зухвалість для культового модного Дому. Але Слиман явно розумів, що повернення гранжу - це лише справа часу. І дійсно, естафету відразу перехопили практично всі марки. Нарочито Андрогінні колекції Acne, Prada з грубими чоловічими черевиками і вилазять один з-під одного жакетами, поєднання коротких золотих суконь з бомберами кольору хакі у Just Cavalli. В Alexander Wang гранж експлуатують уже кілька сезонів поспіль, а цієї осені до них приєдналися навіть ті, кому такий стиль зовсім не властивий: на показі Elie Saab моделі виходили в вечірніх сукнях і косухах, а на Valentino - у важкій парку поверх довгої шифонової спідниці. Ті ж, хто не наважився додати маскулінності в основні колекції, зробили це в своїх других лініях, наприклад, як McQ, See by Chloe і ZAC Zac Posen.

Обов'язкові елементи гардероба в стилі гранж: сорочка в клітку, легке плаття з квітковим принтом, чокер і джинсова куртка. Урізноманітнити його допоможуть поєднання атрибутів різних епох: оксамитового плаття насиченого винного кольору і військових черевиків, високих «варених» джинс і шкіряного бюст'є, шовкового топа з мереживом поверх простий водолазки з тонкої вовни. І не забувайте про футболки з назвами культових рок-груп: AC / DC, Kiss, Metallica та інших - вони зараз стали такими ж модними, як і в самі 90-ті.

Якщо ми говоримо про взуття в стилі гранж , То сюди в першу чергу відносяться моделі на тракторної підошві , високі черевики з матовою або лакованої шкіри, грубі чоботи на шнурівці. У цьому сезоні особливість такого взуття - декор з використанням блискучого металу. Масивні ланцюги, заклепки і пряжки з'явилися не тільки на класичних черевиках, а й на кросівках, туфлях і сандалях. Всі ці моделі представлені в колекції CORSOCOMO FW 16-17.

Новости