Труба для теплої підлоги: вибір найкращого варіанту (25 фото)

  1. Різновиди труб, які використовуються для підігріву підлоги
  2. мідні
  3. Металопластик для підігріву підлоги
  4. поліпропіленові труби
  5. PEX - труби
  6. Виробники поліетиленових труб

Необхідність в установці теплої підлоги в приватних будинках і квартирах перших поверхів - це не примха, а необхідність для районів з суворими зимами, вологим кліматом. Крім використання системи підігріву підлоги в додаток до основного опалення, використовуються водяні контури опалювальних котлів для підключення труб, як єдиного засобу обігріву будинку. Визначити, яка труба для монтажу теплої підлоги краще, допоможе огляд всіх матеріалів, які використовуються для цих видів робіт. Необхідність в установці теплої підлоги в приватних будинках і квартирах перших поверхів - це не примха, а необхідність для районів з суворими зимами, вологим кліматом

Різновиди труб, які використовуються для підігріву підлоги

Вибір матеріалу залежить від виду використовуваного фундаменту, наявності підпільного приміщення, ступеня захисту від промерзання, тимчасової або постійної експлуатації приміщення.

мідні

Найбільш стійкі до перепадів температур (від - 100 до + 250 ° C), з усіх представлених на будівельному ринку, мідні. Вони прекрасно справляються з навантаженнями, при їх монтажі в системі фундаменту «шведська плита». При цьому, на відміну від інших видів труб, наповнення системи підігріву в період заливки не вимагає наповнення повітрям. Температурний режим, зовнішні навантаження, тиск усередині не здатні пошкодити систему. Мідь не покривається іржею, на ній не можуть розмножуватися бактерії.

Недоліки у міді все ж є Недоліки у міді все ж є. З'єднання системи теплої підлоги з контуром опалювального котла не можуть бути сталевими. При такому поєднанні матеріалів виникають електрохімічні реакції. Необхідні пластикові перехідники та мідні кріплення. Неправильно буде використовувати мідь в системі з лужною або кислотною водою. Технічна (підготовлена ​​за допомогою хімічних засобів) вода, як і питна, має Ph від 7 до 7,4. В цьому випадку, мідні системи прослужать половину століття, як і обіцяють виробники. Підвищення або зниження PH призведе до значного зниження терміну експлуатації.

  • Надлишковий запас міцності і температурної витривалості;
  • Висока вартість матеріалу;
  • Придбання прес-фітингів;
  • Монтаж за допомогою спеціалізованого обладнання;
  • Обов'язковий наймання фахівців;
  • Мідь не глушити шуму води.

Перераховані вище фактори кілька знижують привабливість матеріалу для теплого водяного статі.

Металопластик для підігріву підлоги

Металопластикові труби довговічні, як і мідні Металопластикові труби довговічні, як і мідні. Термін їх служби обчислюється п'ятьма десятиліттями. Єдиний мінус - це сполучні фітинги. До їх підбору потрібно підійти з розрахунком максимального збігу внутрішнього діаметра гайки з зовнішнім контуром труби. При невеликому зазорі з'єднання дасть текти. Якщо система підігріву без нагнітання води під тиском, тоді в гайці просто утворюється кальцієвий наліт. При подачі теплоносія під тиском трубу може вирвати з кріплення, тоді буде потрібно ремонт всієї системи.

На відео: монтаж теплої підлоги з металопластикових труб.

Металопластик складається з декількох шарів:

  • Гладка внутрішня пластикова поверхню, не вступає в хімічні реакції з мікроелементами води і засобами хімічної підготовки теплоносія. Освіта відкладень на полімері мінімально.
  • Алюмінієвий шар надає витривалість до тиску і підвищеній температурі, сприяє збереженню тепла.
  • Зовнішній пластиковий шар захищає алюміній від зовнішніх несприятливих чинників - впливу конденсату, освіти нальоту.
  • Клейові, проміжні, шари герметично з'єднують пластик з металевою фольгою, що сприяє зниженню звуку під час подачі води в систему.

Якість склеювання матеріалів впливає на довговічність. При пошкодженні клейового шару матеріали починають роз'єднуватися. Деформація будь-якого шару призведе до пошкодження, труба почне протікати. При виборі металопластику, перевагу необхідно віддати знаменитим виробникам.

Використовувати металопластикові труби для підігріву підлоги рекомендується в будинках з підвалами або утепленими фундаментами. Експлуатація труб обмежується температурою від - 10 до + 95 ° C.

поліпропіленові труби

Матеріал не менше витривалий, ніж мідний, так само легкий і дешевий, як металопластик Матеріал не менше витривалий, ніж мідний, так само легкий і дешевий, як металопластик. Переваг у поліпропілену багато, але це не підвищує попит на нього з-за таких особливостей як:

  • незручність монтажу;
  • необхідність застосування спеціалізованого зварювального агрегату;
  • великий радіус вигину, що не дозволяє укласти елементи системи близько;
  • виробляти монтаж системи можна при температурі ≥ 15 ° C.

Для створення системи статі з підігрівом на додаток до радіаторів опалення в будинку на стрічковому фундаменті з підвалом, такий варіант укладання може бути достатнім. Для прогрівання підлоги на бетонній плиті, покладеної на грунт, потрібно більш часте розташування труб для ефективного прогріву всієї площі підлоги.

При розрахунку необхідної кількості поліпропіленових труб, треба розраховувати мінімальну відстань між ними по схемі: діаметр, помножений на 9. Діаметр варіюється від 1,6 до 3,5 см. Виходить, що мінімальне видалення труб великого діаметру - 30 см. Якщо розглядати систему з'єднаних куточками, то розміщення їх може бути більш частим.

Різати і споювати або гнути, кожен вирішує самостійно. Тільки без спеціального зварювального апарату при монтажі контуру не обійтися. При різанні труб на однакові відрізки не буде потрібно трубогиб, знадобиться багато сполучних куточків, трійників з міцного пластику.

PEX - труби

PEX - позначення поперечно зшитого поліетилену PEX - позначення поперечно зшитого поліетилену. Це матеріал, молекули якого зв'язуються між собою взаємодією атомів вуглецю і водню. Міцність молекулярних зв'язків забезпечується технологією обробки поліетилену високого тиску. Відповідно, міцність матеріалу зростає. На відміну від поліетиленових, труба Рехау для теплої підлоги має ряд переваг:

  • Можна використовувати при температурі теплоносія від 0 до + 95 ° C - він не потріскається. Підвищення температури до 150 ° C приведе до плавлення матеріалу. Нагрівання до 400 ° C - температура горіння. Особливість цього виду поліетилену в тому, що отруйних речовин при горінні він не виділяє, розкладаючись на воду і вуглекислий газ.
  • Перепади температури не позначаються на технічних характеристиках матеріалу.
  • Володіє молекулярної пам'яттю. При деформації матеріал досить трохи нагріти, щоб відновити його первісну форму.
  • Еластичний - після багаторазових перегинів в одному місці, не зламається. Під впливом теплоносія або гарячого повітря відновить форму.
  • Стирання і подряпини йому не загрожують.

Зшитий поліетилен боїться ультрафіолетових променів. При використанні труби pex для системи теплої підлоги, цей фактор не критичний. Щільність з'єднання молекул залежить від способу, що застосовується при зшивці. Маркування на трубі показує, за допомогою якого елемента вироблялося з'єднання частинок матеріалу. Оптимальний коефіцієнт щільності для системи опалення у труб PEX класів «A» і «B».

Найбільшу міцність отримують матеріали пероксидного зшивання, трохи нижче щільність при силанового способі з'єднання. «C» - радіаційний і «D» - азотний способи дають низький коефіцієнт щільності труб, їх краще не брати для прихованої під підлогою системи.

Виробники поліетиленових труб

Температура використання матеріалу PEX-A від - 50 до + 150 ° C - це найкраща труба для теплої підлоги навіть в умовах крайньої півночі Температура використання матеріалу PEX-A від - 50 до + 150 ° C - це найкраща труба для теплої підлоги навіть в умовах крайньої півночі. Матеріали «РЕХАУ» для теплої підлоги випускаються штангами по 6 метрів і бухтами по 120 метрів. При порівнянні цін, виходить, що бухтою купувати вигідніше. Укладати без додаткових фітингів зручніше і дешевше.

Червона труба для теплої підлоги rehau тільки зовні не відрізняється від металопластикових наявністю кисневого бар'єру. При попаданні кисню під верхню обшивку, трубі загрожує передчасний вихід з ладу.

Під маркою Валтек для теплої підлоги проводиться випуск труб металопластикових, із зшитого поліетилену Під маркою Валтек для теплої підлоги проводиться випуск труб металопластикових, із зшитого поліетилену. Металопластикові труби, цього виробника, мають внутрішній і зовнішній шари системи PEX. Такий симбіоз технологій для теплої підлоги valtec дає хороші експлуатаційні характеристики матеріалу.

Труба pert поліетиленова, але вона не відноситься до зшитому матеріалу. Спосіб з'єднання молекул цього виду труб відрізняється. Матеріал хороший, і теж використовуються для складання контуру теплого водяного статі. Великою перевагою є підвищена термостійкість, стійкість до низьких температур і зручність монтажу за допомогою зварювання або фітингів. Виробники обіцяють тривалий термін експлуатації - 50 років.

При проектуванні системи опалення слід пам'ятати про те, що головними критеріями є безпека і надійність. Якщо ви не впевнені, що зможете самостійно визначити, яка труба краще, зверніться до фахівців, які допоможуть зробити правильний вибір, що забезпечить довговічність і безперебійну експлуатацію теплих підлог.

Огляд труб для теплої підлоги (2 відео)

Різновиди труб для монтажу теплої підлоги (25 фото)

Статті які читають інші:

Новости