Трудовий стаж для виходу на пенсію для чоловіків і жінок

  1. Поняття і види
  2. Що входить?
  3. відсутність стажу
  4. північний стаж
  5. Як розрахувати?

При формуванні пенсійних відрахувань для розрахунку беруть повний період стажу, при відсутності якого будь-яка людина може залишитися без загального обсягу пенсії. Тому в нашому матеріалі поговоримо про обов'язкове періоді трудового стажу, способах його розрахунку, а також виявимо періоди, які включені в трудовий стаж (далі ТЗ).

Поняття і види

Загальний трудовий стаж - це сумарна тривалість трудової та іншої суспільно корисної діяльності до 1 січня 2002 року, що враховується при оцінці пенсійних прав громадян станом на 1 січня 2002 року

Страховий стаж - враховується при визначенні права на страхову пенсію сумарна тривалість періодів роботи і (або) іншої діяльності, протягом яких нараховувалися (сплачувалися) страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації (ПФР), а також інших періодів, які зараховуються до страхового стажу.

Підставою для підтвердження праці є трудова книжка або інші документи, де зазначено період роботи в тій чи іншій сфері.

Для оформлення пенсії необхідно мати ТЗ не менше 20 років серед жінок і 25 років - серед чоловіків. При менших показниках ТС пенсія значно зменшується в розмірах.

ТС має три основних види, таких як:

  • Загальний - це сумарний період робочої діяльності, який не залежить від перерв у роботі. На підставі загального стажу призначаються пенсія по інвалідності, по старості, а також проводиться розрахунок загального обсягу майбутніх пенсійних відрахувань.
  • Безперервний - не має законодавчого закріплення, являє собою безперервний проміжок трудової діяльності на конкретній посаді. Відіграє важливу роль при нарахуванні надбавок, пільг при отриманні пенсії. Він не впливає на розмір майбутніх пенсійних виплат, а лише доповнює її додатковими надбавками.
  • Спеціальний - стосується певного переліку трудової діяльності. Наприклад, це можуть бути важкі умови праці, інвалідність, праця на Крайній Півночі, службова діяльність в спецслужбах та інше. Поняття спеціального ТС закріплено в статті 375 ТК РФ.

Поняття спеціального ТС закріплено в статті 375 ТК РФ

Що входить?

Крім безпосередньої трудової діяльності, до ТС можна приплюсувати такі пункти:

  • служба в армії, ОВС та інших силових структурах;
  • період перебування в офіційному декретній відпустці;
  • догляд за дитиною до виконання 1,5 років;
  • період, коли громадянину був офіційно присвоєно статус безробітного в Центрі з працевлаштування;
  • перенаправлення державного працівника на нове місце трудової діяльності;
  • догляд за інвалідами та людьми похилого віку старше 80 років;
  • період перебування у в'язниці, колонії;
  • період відпусток, лікарняних при офіційному працевлаштуванні;
  • виконання громадської діяльності;
  • період добровільних внесків в ПФР;
  • оформлення ВП.

При обчисленні страхового стажу з метою визначення права на страхову пенсію періоди роботи і (або) іншої діяльності, які мали місце до дня вступу в силу цього Закону та зараховувалися до трудового стажу при призначенні пенсії відповідно до законодавства, що діяло в період виконання роботи ( діяльності), можуть включатися в зазначений стаж із застосуванням правил підрахунку відповідного стажу, передбачених зазначеним законодавством (в тому числі з урахуванням пільгового порядку обчислення стажу), по виб ру застрахованої особи.

Період навчання включають в ТС, якщо: навчання була безвідривною від трудової діяльності; навчання відбулася в період до першого січня 1992 року серед медичних працівників і педагогів; інтернатура.

відсутність стажу

Так, в 2017 році він повинен бути не менше 8 років, а в 2018 - 9 років. Щороку буде збільшення аж до 2024 року. Отже, для отримання пенсії необхідно мати стаж не менше 8 років, інакше відсутність стажу відіб'ється на розмірі пенсійних виплат.

Якщо ж період ТЗ менше, ніж належить, то літній людині при виході на пенсію оформляють не страховий, а соціальну пенсію, яка буде менше за розміром, ніж звичайна. Правила отримання соціальної пенсії закріплені в ФЗ-166 від 15.12.2001 року.

Розмір соціальної пенсії повинен бути не менше показників прожиткового мінімуму, який встановлюється окремо в кожному регіоні!

Але в чому ж основні відмінності між страховою і соціальною пенсією? Розберемося прямо зараз:

  • соціальна пенсія формується на 5 років пізніше звичайної;
  • середній показники соціальних виплат становлять 8 000 рублів, а страховий - 13000 рублів;
  • індексація соціальних виплат відбувається в менших масштабах, ніж страхові пенсійні виплати;
  • соціальні виплати можуть скасувати на час або назавжди з таких причин, як: зміна місця проживання; вихід на офіційну роботу (крім жителів Півночі).

північний стаж

Для призначення північній пенсії ТС повинен бути не менше 15 років в населених пунктах Крайньої Півночі, а на наближеною території - не менш 20 років.

Загальний ТС повинен бути не менше 25 років серед чоловічого населення і 20 років - серед жіночого.

Кожний відпрацьований рік у важкому кліматі прирівнюється до 9 місяців трудової діяльності!

«Пільговий» стаж можуть мати такі категорії громадян:

  • жінки, які народили понад 2 дітей, які досягли 15-річного віку - 12 років в умовах Півночі (17 років - на наближеною території Півночі);
  • які постійно проживають громадяни на даній території, які займаються одним з наступних видів професійної діяльності: рибальство, оленярство, мисливська діяльність - жінки в 45 років, чоловіки в 50 років;

Що входить і не входить до Митного союзу сіверян ?:

  1. Входять - період, коли громадянин мав статус безробітного та перебував на біржі праці, отримуючи відповідну допомогу по безробіттю;
    • період служби в армії;
    • робота вахтовим методом;
    • до і післяпологовий відпустку серед жінок;
    • робота на неповній ставці в двох і більше організаціях.
  2. Чи не входять такі періоди, як:
    • відпустку по догляду за дитиною до 3 років;
    • робота на неповну ставку;
    • навчання і підвищення кваліфікації з відривом від роботи;
    • неоплачувані відпустки;
    • відпустку по догляду за дитиною - інвалідом.

Правила розрахунку північного стажу закріплені в Наказі Міністерства Праці РРФСР № 2 від 22.11.1990 року.

тут

Ви можете дізнатися про те як формується північна пенсія для чоловіків і жінок.

Де можна додатково використовувати північний стаж ?:

  • при отриманні звання ветерана праці;
  • отримання пенсії на 5 років раніше за наявності 15-річного північного стажу;
  • при отриманні житлових субсидій;
  • збільшення пенсійних виплат або надбавок за рахунок роботи в важких кліматичних умовах.

В результаті для отримання північній пенсії важливо мати ТЗ не менше 7,5 років і тоді державні виплати формуються за загальними правилами.

Як розрахувати?

ТС розраховується залежно від фактичної трудової діяльності, отже, один рік ТС дорівнює одному року календарного стажу. Процедура розрахунку ТС закріплена в ФЗ-400 від 28.12.2013 року.

Для проведення самостійних розрахунків важливо мати трудову книжку та інші документи, що підтверджують факт трудової діяльності, наприклад, трудовий договір, довідки з архіву.

Після підготовки даних документів, беремо ручку, листок паперу і починаємо рахувати кількість фактично відпрацьованих місяців по даних паперах. В кінці всі цифри підсумовуємо і виводимо загальна кількість відпрацьованих років і місяців. А також варто додати періоди часу, які входять в ТЗ (вказані вище).

Крім цього, важливо знати коефіцієнт стажу, який розраховується наступним чином:

(Сума місяців ТС × 1,5% - величина оцінки одного року ТЗ) / (100 × 12) = коефіцієнт ТС

Даний коефіцієнт не може бути більше 0,85 бала. Наприклад, щоб мати коефіцієнт 0,75 потрібно пропрацювати до 55 років в шахті, що практично нереально!

Правила обліку ТЗ:

  1. При декреті або догляді за хворим, в стаж входить тільки один з пунктів;
  2. Підприємці, адвокати, нотаріуси та інші категорії громадян, які займаються самостійною діяльністю, можуть зараховувати дані періоди в ТС, якщо були внесені внески в ПФР. Тільки ТС вираховують по оплаченим місяців, а не по роках.
  3. Право на пенсію мають громадяни, які отримують пенсію за кордоном. Але при розрахунку російської пенсії беруть до уваги року, не враховані при формуванні іноземних пенсійних виплат.
  4. При наявності пенсії за вислугою років, розмір страхової частини по пенсії враховується тільки на підставі цивільного стажу, який не враховувався при формуванні першої пенсії.
  5. Підтверджувати стаж необхідно тільки до першого квітня 1996 року. В інших часових проміжках співробітники ПФР відстежують пенсійні відрахування за даними СНІЛС (зелена карта).
  6. ТС обчислюється в ПФР в місцях, а не в роках. Неповний відпрацьований місяць можуть вираховувати як повний, якщо обсяг податкових внесків був внесений не менше мінімальних показників.

Вашій увазі, пропонуємо відео в якому знову ж обговорюється важливість трудового стажу.


ТС грає важливу роль при призначенні пенсійних відрахувань, тому варто заздалегідь подбати про обов'язкові відрахування з боку роботодавця, розмір яких легко можна перевірити за наявності виписки по СНІЛС. Крім цього, важливо розуміти особливості формування ТЗ, про що йде мова в даному матеріалі.

Що входить?
Де можна додатково використовувати північний стаж ?
Як розрахувати?

Новости