Тюнінг системи - знижуємо шуми в блоці живлення

  1. 1. Прибрати вентилятор і зняти кришку блоку живлення.
  2. 2. Переключити вентилятор блоку живлення на 5 вольт
  3. Б. Використання опору
  4. несправності
  5. фактор ризику
  6. Коментарі редактора
  7. Додаткові матеріали

Автор: ленників Антон
Поправки і коментарі: Станіслав Васильєв

Коли на вулиці температура наближається до півсотні градусів на сонці, видається не дуже своєчасним розмова про зниження шумності комп'ютера. Забезпечити б йому повноцінне охолодження. З іншого боку, Apple свого часу випустила відмінну систему, так званий G4 Cube, не оснащений вентиляторами взагалі. Суть ідеї була в експлуатації фізичних законів, тобто концепції, що холодне повітря, засмоктується за рахунок різниці температур знизу по мірі проходження між компонентами ПК нагрівається, і з цієї ж причини піднімаючись вгору виходить з корпусу. На жаль, по ряду причин "кубики" були зняті з виробництва і більш не продаються, а сучасні ПК ставлять всі мислимі рекорди по гучності.

Якщо ви коли-небудь жили в одній кімнаті з комп'ютером, і намагалися залишити його на ніч працювати, то для вас розмови про зниження шумності далеко не порожній звук. У цьому матеріалі ми розповімо про один із способів зробити ПК тихіше. Перш, ніж ви почнете читати цей матеріал, ми попереджаємо, що автор не несе ніякої відповідальності за те, що може трапитися з комп'ютером читача, який спробував на практиці послухатися поради, даними в цьому матеріалі. Текст - лише довідковий посібник, але ніяк не керівництво до дії. І пам'ятайте, що перегрів веде до зменшення життєвого циклу як ПК в цілому, так і його частин окремо.

Не секрет, що в середньостатистичному настільному ПК, найсильніше шумить саме вентилятор блоку живлення. Цікаво і те, що для роботи блоку живлення вентилятор теоретично взагалі не потрібен, але на практиці, ця деталь ПК дійсно гріється, і потребує ефективного охолодженні. Основне, що потрібно зрозуміти - ефективний обдув і галасливий обдув, це принципово різні речі. Крім того, вентилятор БП, як правило, ніколи не чиститься від пилу, і може резонувати відразу з 2 корпусами, корпусом блоку і комп'ютера. Про те, як боротися з резонансом, ми розповімо в окремому матеріалі.

Отже, існує всього 2 способи і маса варіантів, як можна знизити шум, і при цьому зберегти нормальний температурний режим блоку.

1. Прибрати вентилятор і зняти кришку блоку живлення.

При цьому дещо підвищиться температура всередині корпусу, як правило не більше, ніж градуса на 2-3. При цьому, практика показує, що все може нормально функціонувати, адже в блоці живлення є 2 власних радіатора. Як наслідок, відчутно знизиться гучність. У цього способу є істотний недолік: активні елементи блоку живлення виявляться відкритими і можуть з чим-небудь замкнути. Тому, має сенс дуже уважно простежити за тим, щоб відкриті елементи блоку живлення (тобто ті що в нормі повинні були б бути приховані кожухом), ні з чим не стикався.

Крім того, ми не можемо рекомендувати подібне рішення для гарячих систем на базі процесорів AMD. Відкритий блок живлення краще всього використовувати там де критично відсутність шуму наприклад, в встановлених в житловій зоні файл-серверах домашніх мереж на базі процесорів Intel Celeron, Pentium III і 4. У них також часто використовується пасивне охолодження процесора.

Коментар редактора: мені доводилося використовувати цей метод на декількох ПК. Іноді температура всередині системи при відкритому блоці живлення без вентилятора підвищується значно, тобто на 5 і більше градусів. Крім того, в одному з експериментів з системою на базі процесора Pentium 4 2.2 ГГц, в результаті відключення вентилятора в блоці живлення гучність перевищила початкове значення. Причиною цьому послужив вентилятор на процесорі, повільно обертався в базовому режимі, і розкручується до максимальних обертів при збільшенні температури. Якщо для "ненастроенной" системи вважалося нормальним працювати в офісних додатках при температурі 38/39 градусів за Цельсієм на платі / процесорі, то з відключенням блоку живлення температура зросла майже на десять градусів для обох значень. Крім того, помітно погіршилася стабільність роботи системи, особливо на ресурсномістких і ігрових додатках. З установкою вентилятора в блоці живлення в більш повільний режим роботи, ці проблеми були зняті. Надалі, для цієї системи використовувався інший метод охолодження. Більш комплексний і складний, він дозволив забезпечити помітно більш тиху роботу ПК.

Описувати в деталях процес "тюнінгу" системи методом зняття кришки ми не будемо, так як нічого складного в відкручування шести болтів і зняття кришки з блоку живлення немає. Якщо для вас це все ж важко, попросіть допомогти більш досвідчених знайомих або прочитайте першу частину наступного розділу.

резюме:

переваги:

  • Повна відсутність шуму (від БП)
  • Простота виконання.
  • Не потребує фінансових витрат.

недоліки:

  • Елементи блоку живлення знаходяться під напругою виявляються відкритими.
  • Блок живлення все ж може перегріватися в тісному корпусі
  • Разом з блоком живлення може перегріватися вся система

2. Переключити вентилятор блоку живлення на 5 вольт

Це нескладно зробити навіть в тих блоках харчування, де дроти вентилятора припаяні до основної плати. У стандартному блоці живлення встановлений звичайний 12 вольта вентилятор з розмірами 80х80 мм, який можна відключити і поставити замість нього аналогічний або більш тонкий і повільний 80мм вентилятор, який, в свою чергу, переставити на 5 вольт.

Стандартний блок живлення має четирехпіновий роз'єми типу "мама" і "тато" з наступною розводкою:

Відпоювали або відключаєте вентилятор від основної плати блоку живлення. Вентилятор підключається в звичайних блоках харчування двома проводами, в блоках PowerMan і ряду інших виробників, вбудувати модуль контролю швидкості обертання кулера трьома. Як правило, якщо вентилятор підключений двома проводами, один з них червоного, другий чорного кольору. Якщо блок живлення має власну систему контролю, то не варто її порушувати. Єдиним способом знизити гучність при цьому буде взагалі відключити вентилятор. Однак, практика показує, що це нерозумно. По крайней мере, якщо залишати блок живлення усередині ПК.

Потім, скориставшись наведеними вище фото, підключіть червоний провід до +5, а чорний до найближчої землі. Таким чином, вентилятор буде працювати на 5 вольтах і крутитися помітно повільніше. У підсумку, гучність його знизиться. Більш правильний варіант - розпаювання контактів вентилятора до аналогічної колодці. Якщо ви людина грунтовний, то варто обійтися без скруток і ізоляційної стрічки.

А. С установкою нового вентилятора.

Підготовчий етап.

Потрібно купити стандартний 8 см вентилятор для системного блоку і перевести його, як описано вище, на 5 вольт. Для цього потрібно вийняти з розеток всі дроти крім жовтого, він вже і так стоїть правильно. Потім чорний дріт, від якого відходить чорний провід вентилятора, потрібно поставити на місце червоного. У закінченому вигляді в розетці повинні будуть залишитися тільки 2 дроти жовтий і чорний. На сайті www.hardwareportal.ru є стаття де докладно описуються методи щодо зниження напруги вентиляторів. Не забудьте протестувати конструкцію.

Перед тим як розбирати блок живлення озбройтеся крім хрестової викрутки ще пензликом (або пилососом) в загальному, чим-небудь, чим можна буде очистити блок живлення від пилу, що накопичився. А також ножицями і ізоляційною стрічкою.

Приступаємо.

Відключаєте блок живлення від комп'ютера, попередньо все знеструмивши. Знімаєте кришку, яка кріпиться на 4 маленьких хрестових болтах. Чистіть блок живлення від пилу.

Потім, потрібно знайти 2 проводка, що йдуть від вентилятора блоку живлення до плати, червоний і чорний, акуратно зрізати їх ближче до того місця, де вони припаяні. Залишки проводів обмотайте ізоляційною стрічкою. Якщо ізоляційної стрічки немає, то зрізайте проводки якомога ближче до плати (як на фото).

Головне, щоб проводки потім НЕ закоротити. Після цього знімається вентилятор, який потім можна використовувати як витяжку для корпусу. Замість штатного встановлюється новий, тільки що куплений вентилятор. До речі, вибираючи заміну, шукайте вентилятори з написом "ball bearing", чи то пак на кульковому підшипнику. Ці вентилятори працюють тихіше і служать довше дешевих аналогів.

Основне, що доведеться вирішити, це куди буде працювати ваш вентилятор - на видув повітря, або на його вдув. З одного боку, при вдувом охолодження більш ефективно, так як температура подається з великою швидкістю повітря зовні помітно менше температури всередині ПК. З іншого, в цьому режимі БП працює як пилосос, постійно затягуючи як всередину себе, так і всередину ПК масу пилу, що володіє, до речі, відмінною електропровідністю.

Крім того, БП зазвичай встановлюється у верхній частині ПК, і працюючи на видув, витягує тепле повітря в тому числі і з корпуса.У більшості вентіялторов на корпусі промаркировано напрямок руху повітря. У будь-якому випадку, перевірити куди йде потік легко - достатньо підключити вентилятор до харчування.

Добре закріпіть конструкцію. Тепер можна закривати кришку і повертати блок живлення на колишнє місце. Закінчена конструкція виглядає наступним чином:

Провід можна вивести або через вентиляційні щілини (див. Фото), або через зазор між корпусом і кожухом, в кутку. Підключаємо, вентилятор до вільної розетки і включаємо систему. (На 2 вихід вентилятора де вже є 5 вольт можна підключити вентилятор що ми зняли з блоку живлення або будь-який інший).

Працює вентилятор чи ні, краще перевірити заздалегідь. Після установки кілька днів стежте за блоком живлення і його температурним режимом. Якщо все ж перегрів матиме місце, корпус блоку живлення буде гарячим, і з'явиться характерний запах, горілої електроніки, поверніть все на місце. З 10 корпусів, де нам доводилося це проробляти, перегрів жодного разу не спостерігалося.

резюме:

переваги:

  • Простота реалізації.
  • Додатковий вентилятор.
  • Низький шум.
  • Гарантовано достатній теплообмін блоку живлення.
  • Витонченість рішення.

недоліки

  • Потрібно купувати вентилятор.
  • Шум все-таки залишається, хоча і стає набагато тихіше.

Б. Використання опору

Цей метод безліч разів обговорювалося в конференціях. Суть його полягає в тому, що на червоний провід припаивается постійний опір змінного резистора. При цьому можна буде самостійно відрегулювати співвідношення шумохлажденіе. Однак, у цього способу є ряд недоліків у перших потрібно знайти підходяще сопротівленіерезістор, по-друге доведеться паяти, що багато ледачі "ентузіасти" схильні робити все за принципом "раз і готово", не дуже то люблять, і по-третє опір досить сильно нагрівається в процесі роботи а додаткове тепло в блоці живлення де ми і так зменшуємо ефективність охолоджуючої системи зовсім ні до чого.

резюме:

переваги:

  • Дешевизна. (Сопростівленіерезістор стоять в межах 10 руб.)
  • Витонченість виконання. (Не потрібно прокладати дроти або займати розетку)
  • Низький шум.

недоліки

  • Шум все-таки залишається, хоча і стає набагато тихіше.
  • Потрібно знайти підходяще опір.
  • Потрібно паяльник і навички роботи з ним.
  • Опір нагрівається в процесі роботи.

несправності

Якщо після проведених операцій комп'ютер не включається взагалі, то спершу перевірте, підключили ви харчування, добре чи підключений блок до материнської плати, якщо це не допомогло, постарайтеся повернути все на місце і спробувати запустити систему. Якщо і це не допомогло, то несіть блок живлення в ремонт. Ймовірно в ході модернізації ви пошкодили електроніку. Справедливості заради потрібно відзначити, що ніщо з описуваного вище не вимагає спеціальної вищої освіти, і летальний результат малоймовірний, особливо, якщо все було зроблено акуратно.

фактор ризику

У гіршому випадку ви втратите блок живлення вартістю близько 20 $, в кращому випадку $ 30. Після проведення маніпуляції, неважко замести сліди втручання і отримати новий блок по гарантії, якщо звичайно вона є.

Коментарі редактора

Перш за все, хотілося б відзначити, що найбільш правильним буде не мучити свій старий блок живлення, а купити новий, з регулюванням швидкості обертання вентилятора. Продаються такі моделі і в Росії, хоча знайти їх в магазинах буде дуже непросто. Ми писали про подібні рішення в репортажі з весняного CeBit 2002.

Крім того, можна застосувати до настільного ПК концепцію, прийняту більшістю виробників ноутбуків. Щоб портативна система не грілася, а також виходячи з ряду інших причин, блок живлення виноситься назовні. Аналогічний метод використовувався в PowerMac G4. Але, для реалізації цього способу потрібно куди більше, ніж ізолента і паяльник, та й зважитися на таке зможе тільки людина компетентна і досвідчений. Попросту кажучи, блок живлення збирати заново в іншому корпусі, дроти від нього відводяться всередину ПК. Сам ПК ретельно ізолюється і проводяться деякі роботи по бляшанці.

Деякі користувачі намагаються в домашніх умовах забезпечити природну тягу повітря всередині ПК, закриваючи одні отвори і свердлячи інші. Але, це вже зовсім інша історія. Якщо у вас є подібний досвід, і ви готові його описати, пишіть на [email protected]

Додаткові матеріали

Автор:   ленників Антон   Поправки і коментарі:   Станіслав Васильєв   Коли на вулиці температура наближається до півсотні градусів на сонці, видається не дуже своєчасним розмова про зниження шумності комп'ютера Cравненіе кольорів для P4. Q4 `2002
Cравненіе кольорів для роз'єму SocketA. Q4 `2002
Cравненіе кольорів для P4. Q3 `2002
Cравненіе кольорів для роз'єму SocketA. Q3 `2002
Cравненіе кольорів для роз'єму SocketA. Q2 `2002
"Майстер" охолодження Badong
Енциклопедія процесорних кулерів
тестуємо термопасти
Кулери з алюмінієвими вентиляторами. Titan проти Spire
Прогресивні технології охолодження процесорів
TMD вентилятор від YS Tech
Тестуємо системні вентилятори
Огляд системного кулера Fanner PC Vent II
Комп'ютерний термометр на основі DS18S20

Якщо Ви помітили помилку - виділіть необхідний текст і натисніть CTRL + ENTER.

Новости