ТВ-тюнер AverMedia AverTV Studio 307 з підтримкою стерео звуку

Передісторія

В кінці 2003 року в російському телебаченні відбулася знаменна подія: перший загальноросійський канал ОРТ розпочав мовлення телепрограм зі стерео звуком. Поки ще не на всіх програмах, а тільки в вечірніх показах кінофільмів і деяких музичних програмах. Слідом за ОРТ підтяглося і прогресивне музичне телебачення - MTV. На цьому каналі майже всі програми та відеокліпи транслюються зі стерео звуком.

Однак, стереозвук навіть сьогодні, на жаль, доступний далеко не всім. І причина тому не стільки якість наших кабельних мереж і застаріле обладнання, яке блокує проходження NICAM-сигналу на шляху від передавача до споживача. Причина в іншому. Насолоджуватися красою цивілізації переважно можуть тільки власники S-VHS відеомагнітофонів і дорогих телевізорів з великою діагоналлю, тому що здебільшого до складу лише цього класу апаратури входять декодери сигналу NICAM. На цьому тлі власники комп'ютерних тюнерів з підтримкою стереозвуку виявляються в більш виграшній ситуації. Підтримка NICAM автоматично здійснюється в чіпсетах нового покоління, на яких будуються сучасні тюнера, і лише дуже незначно збільшує вартість останніх.

Сьогодні ми розглянемо новітній ТВ-тюнер від компанії AverMedia, модель Studio 307, спеціально адаптовану під нове російське телебачення зі стереозвуком. Будучи наступником моделі Studio 305 , Триста сьома зберегла всі функції попередника і додала до них підтримку NICAM D / K.

Як і інша продукція компанії AverMedia, тюнер Studio 307 повністю підготовлений для продажу в Росії - всі написи на коробці зроблені російською мовою, а в правому верхньому кутку красується напис "Підтримка NICAM стерео", як раз те, що нам потрібно.

Комплект поставки тюнера нічим не відрізняється від поставки моделі Studio 305:

  • Сама плата ТВ-тюнера AverTV Studio 307

  • Пульт дистанційного керування з двома батарейками типу ААА

  • ІК-датчик пульта дистанційного керування

  • FM-антена

  • Кабель аудіо стерео з двома 3.5 мм роз'ємами

  • Компакт-диск з драйверами і програмним забезпеченням

  • Інструкція користувача російською мовою

Але навіть в коробочці з тюнером є те, що відразу звертає на себе увагу - це кабель для підключення Studio 307 до звукової карти.

Подивіться на нього і побачите, що це подвійний кабель для передачі стерео звуку. Відразу розумієш, що підтримка стерео звуку - це не порожні слова в випадку з AverMedia Studio 307.

Відмінні риси, зазначені на коробці з ТВ-тюнером, практично ті ж, що і у моделі Studio 305.

  • Чіп-декодер Philips SAA7134HL з 9-бітовим аналого-цифровим перетворенням і декодером NICAM

  • Прийом ТВ-програм і радіо

  • Попередні налаштування частот радіостанцій Москви і Санкт-Петербурга

  • Підтримка функції TimeShift, зрушення в часі (пауза, перемотування і повторний перегляд телетрансляції) для телепрограм і радіо

  • Запис відео в форматі MPEG I / II, MPEG 4 або AVI

  • Запис FM-радіо в форматі MP3

  • управління АРУ

  • Відтворення запису в реальному часі без зупинки процесу запису

  • Відтворення запису як "кадр в кадрі"

  • Управління швидкістю відтворення запису - "уповільнене" і "прискорене"

  • Запис за розкладом ТВ-програм у фоновому режимі

  • Створення групи улюблених каналів

  • підтримка телетексту

  • Блокування каналів від дітей

  • Установка живого відео в якості шпалер робочого столу

Для нової моделі AverMedia трохи модифікувала програмне забезпечення, додавши частоти радіостанцій, які ведуть мовлення на території північної столиці і передбачивши можливість керування автоматичним посиленням (АРУ), але про це ми поговоримо трохи пізніше, при розгляді програмного забезпечення, а поки що подивимося на саму плату ТВ тюнера.

ТВ-тюнер зібраний на невеликій друкарській платі, покритої зеленим лаком. Зовні плата виглядає більш сучасною, ніж багато інших тюнери. Замість круглих конденсаторів вже розпаяні безкорпусні мініатюрні ємності, та й на самій платі з'явилося більше вільного місця. Зовнішні аудіо роз'єми, виведені на панельку плати, зроблені з пластика зеленого і блакитного кольору відповідно до стандартів PC99, щоб було легше підключати кабелі до роз'ємів того ж кольору.

На металевій панелі плати встановлено наступні гнізда (зверху вниз, зліва направо).

  • Гніздо FM-антени

  • Гніздо ТБ-антени

  • Відеовхід S-Video

  • Композитний відеовхід RCA

  • 3.5 мм гніздо лінійного аудіовиходу

  • 3.5 мм гніздо лінійного аудіовходу

  • Гніздо для підключення ІЧ-датчика

Датчик інфрачервоного сигналу від пульта ДУ тут підключається безпосередньо до плати ТБ-тюнера. Гніздо датчика має менший діаметр, ніж у кабелів лінійного аудіо входу і виходу, щоб не помилитися при підключенні кабелів на дотик. Та й саме гніздо трохи зміщене з загальної лінійки звукових і відео гнізд ТВ-тюнера. Так що помилка, можна сказати, виключена.

Основна перевага цього тюнера, підтримка стереофонічного звуку стандарту NICAM - заслуга нового чіпа Philips SAA7134HL. Цей PCI декодер має підтримку стандартів NTSC, PAL і SECAM. Для оцифровки аналогового потоку використовуються два 9-бітних АЦП, що працюють на частоті 27 МГц. Підтримується апаратне керування яскравістю, контрастністю і кольором, апаратне масштабування і анти-алиасинг. Природно, для обробки стерео-звуку використовуються АЦП і ЦАП з 16-бітної точністю. Як і більш поширені чіпи-декодери серії Conexant Fusion, чіп Philips SAA7134HL має можливість передавати аудіо потік по шині PCI, - можливість, не реалізовану сучасними виробниками ТВ-тюнерів.

У моделі Aver Studio 307 звук можна передавати тільки через зовнішній лінійний вихід. Взагалі, це не є добре і я в черговий раз поясню, чому. Сьогодні дуже багато комп'ютерів використовують вбудовані звукові карти. А три стандартних 3.5 мм гнізда, встановлені ззаду, можуть використовуватися під 5.1-канальну акустику. Тобто, підключити кабель від ТБ-тюнера буде нікуди. У разі ж, якщо ви використовуєте комп'ютер, зібрані на barebone-платформі типу Shuttle XPC , То ситуація ще більш неприємна. Такі комп'ютери ззаду мають тільки аналогові виходи, а лінійний вхід в них розташований на лицьовій панелі для зручності підключення різної техніки.

Природно, довгі кабелю, що поставляється в комплекті з тюнером, не вистачає для підключення до гнізда на лицьовій панелі. Звичайно, можна використовувати кабель, куплений окремо, але в цьому випадку витончений комп'ютер формату SFF буде виглядати не естетично. На платі Aver Studio 307 є розведення під коннектор типу MPU-401 для 4-контактного кабелю від CD-ROM. Можливо, AverMedia почне їх встановлювати (все ж нам попалася одна з перших моделей Studio 307).

Пульт дистанційного керування ТВ-тюнера залишився тим же самим, що і у Studio 305. Пульт керування живиться від двох батарей типу ААА, що поставляються в комплекті, він дуже зручний і ергономічний.

Розібравшись з комплектом поставки тюнера і його конструкцією, можемо переходити до установки і тестування AverTV Studio 307.

Для тестування ТВ-тюнера ми використовували комп'ютер, зібраний на базі платформи Shuttle Reflexion на системному чіпсеті i865G.

Ми вибрали комп'ютер на платформі Shuttle XPC, так як ці платформи використовуються в професійних аудіо і відео студіях головним чином через збалансованості і стійкості до різних електромагнітних випромінювань. Наше завдання було - використовувати найбільш "чистий" в плані наведень комп'ютер, щоб виключити вплив різних його елементів на ТВ-тюнер.

Програмне забезпечення

У комплекті до ТВ-тюнера поставляється всього один диск з програмним забезпеченням - драйвери і універсальна програма для ТВ і радіо. Інструментів для відеомонтажу на диску немає.

Програма має дуже зручний інтерфейс в стилі популярних медіа-плеєрів. У порівнянні з програмним забезпеченням 305-ї моделі, нова версія змінилася не сильно - в дизайні панелі управління зникла кнопка "EPG" і трохи змінилася забарвлення. Вікно перегляду можна змінювати в розмірах, як вам того захочеться - залишаючи співвідношення сторін прямокутника колишнім або витягаючи його по горизонталі і вертикалі. Викликавши настройки програми, ми переходимо на закладку, в якій можна зробити настройку каналів.

В меню "канали" можна зробити сканування частот і налаштування каналів. Взагалі, для пошуку і встановлення каналів тут існують кілька способів. Можна зробити сканування сітки каналів, можна змусити тюнер пройти весь діапазон частот і знайти всі доступні канали з мінімальним кроком 0.25 МГц (правда, в цьому випадку можливо появи каналів-примар, тобто каналів, які визначаються програмним забезпеченням, але яких насправді не існує), що рекомендується робити при використанні тюнера в зоні невпевненого покриття, а можна вручну ввести частоту для кожного каналу, якщо вона вам відома. Точніше сканування дає, звичайно ж, найкращий результат.

Ось методи настройки каналів у списку у порядку зростання складності та ефективності:

До речі кажучи, саме така гнучкість в налаштуванні більшою мірою і визначає поняття «Адаптовано для Росії». Для більшості розвинених країн досить методу сканування сітки частот.

Для кожного із знайдених каналів можна включити автоматичне підстроювання або підлаштувати частоту вручну. Пересуваючи повзунок в меню, ви змінюєте якесь значення в сусідньому віконці "-1" або "+4". Що характеризують ці цифри - не ясно. Тут же можна закрити доступ до каналів від дітей, причому, як назавжди, так і за розкладом, в певний час і можна поміняти канали місцями, щоб встановити їх звичний порядок проходження один за одним, наприклад, як на телевізорі.

Тут же можна закрити доступ до каналів від дітей, причому, як назавжди, так і за розкладом, в певний час і можна поміняти канали місцями, щоб встановити їх звичний порядок проходження один за одним, наприклад, як на телевізорі

Канали можна об'єднувати в групи, які користувач може задавати самостійно.

Канали можна об'єднувати в групи, які користувач може задавати самостійно

В налаштуваннях зображення є можливість вибирати джерело сигналу (антена або відеовходи), налаштовувати яскравість, контрастність і відтінки зображення під себе і накладати різну фільтрацію на зображення. Фільтрація по одному з п'яти методів допомагає позбутися від ефекту "драбинки" на краях горизонтально рухомих об'єктів. В результаті застосування фільтрації, руху стають більш природними, хоча при цьому підвищується навантаження на центральний процесор. На сучасних комп'ютерах, правда, це підвищення навантаження буде непомітним. Хоча, при використанні вимогливих до ресурсів системи додатків, ніщо не заважає в будь-який момент відключити фільтрацію.

Окрему увагу варто приділити новій групі налаштувань параметрів тюнера. Мова йде про елементи управління рівнем вхідного сигналу і АРУ (Автоматична Регулювання Посилення). За допомогою цих налаштувань можна керувати рівнем сигналу, який подається на вхід внутрішнього перетворювача (АЦП) чіпсета Philips. За замовчуванням АРУ чіпсета відключено і рівнем вхідного сигналу можна керувати вручну. Візуально це буде виглядати як зміна яскравості і контрастності телевізійної картинки. При бажанні АРУ можна включити, але при цьому на деяких каналах може спостерігатися засвітка в яскравих місцях зображення. Тому краще залишити все як є за замовчуванням, тим більше, що відеосигнал, що надходить з виходу ВЧ блоку, сам по собі вже нормований по амплітуді і в подальшій коригуванню не потребує.

ТВ-тюнер AverTV Studio 307 може записувати відео в формати MPEG2, MPEG1 і AVI. Для кожного формату є можливість налаштувати якість запису, а для формату AVI - вибрати один з кодеків, встановлених в системі. Тобто, якщо у вас встановлений кодек DivX, то ви зможете записувати безпосередньо в формат MPEG4. Тобто, з виходом нового кодека, вам не потрібно буде чекати поки компанія-виробник тюнера випустить нову версію програмного забезпечення з його підтримкою. Досить буде встановити цей кодек в систему і ви зможете його використовувати.

Програмне забезпечення AverTV Studio 307 дозволяє налаштовувати якість функції зрушення в часі - "Timeshift". Цікаво, що програма прогнозує, яку частоту центрального процесора треба мати, щоб зсув у часі працював з обраним якістю. Тут так само можна змусити програму записувати на диск відео, яке і є "зсувом у часі".

Ми вже не раз говорили про функції зрушення в часі або Timeshift і повторимося в черговий раз. Функція зсуву в часі дозволяє ставити на паузу трансляцію, вироблену в реальному часі. Тобто, якщо вас відриває від перегляду телепрограми телефонний дзвінок або нежданий гість, який, як відомо, не набагато краще татарина, то ви можете просто після натискання на одну кнопку зупинити телепередачу. У цей момент комп'ютер почне записувати на жорсткий диск дану телепрограму і як тільки перегляд буде знятий з паузи, вам буде показуватися вже запис, а комп'ютер буде продовжувати запис прямої трансляції та демонструвати вам її запис з невеликим запізненням, тобто, зі зсувом у часі. У різних тюнерах функція зсуву в часі реалізована різними способами. У AverTV Studio 307 реалізація примітна тим, що можна налаштовувати якість запису відео і можна управляти фрагментом записаного відео.

У AverTV Studio 307 реалізація примітна тим, що можна налаштовувати якість запису відео і можна управляти фрагментом записаного відео

Ви включаєте функцію Time Shift натисканням кнопки з трикутником у верхній частині круглих кнопок навігації. Тепер ви можете натискаючи кнопку паузи, зупиняти телетрансляцію на вашому комп'ютері. Повзунок у верхній частині панелі управління стане індикатором зсуву в часі. Ви зможете переміщаючи повзунок вліво або вправо, повертати телепрограму на деякий час вперед або назад, повторюючи цікаві моменти, які, наприклад, були "не розчули" або перемотувати рекламу. Говорячи про функції зрушення в часі, можна зробити простий висновок - вона реалізована на дуже високому рівні. До речі, функція зсуву в часі тут реалізована не тільки для режиму перегляду телепрограм, а й для прослуховування радіо, що взагалі досить рідко для тюнерів.

До речі, якщо вже ми заговорили про реалізацію прийому радіо в цьому тюнері, то не можна не згадати, що в програмному забезпеченні AverTV вже закладені частоти всіх радіостанцій, які ведуть мовлення в Москві і Санкт-Петербурзі, причому, як в УКХ, так і в FM діапазоні. Якщо ви перебуваєте в одному з цих міст і приблизно уявляєте собі число радіостанцій, які ведуть мовлення на ультракоротких хвилях, то ви неодмінно повинні знати, наскільки зручніше, коли в програмному забезпеченні за замовчуванням вже налаштовані всі радіостанції.

Підтримка телетексту в тюнері є, сама програма для роботи з телетекстом зроблена досить зручно і працює швидко. Тут так само є підтримка російської мови. Тут є можливість пошуку за ключовими словами, на сторінках телетексту. Якщо треба знайти, скажімо, гороскоп або програму передач - дуже зручно. Відмітна особливість саме цієї програми для перегляду телетексту - грамотне перемикання між латиницею і кирилицею. Мало хто сучасні програми грамотно переключаються на кирилицю.

Найцікавіше, як водиться, ми залишили наостанок: то, що стосується стереозвуку. Як ми вже говорили, з загальнодоступних каналів сьогодні тільки ОРТ і MTV транслюються зі стереозвуком. Але якщо у вас в будинку прокладено кабельне телебачення, не факт, що воно транслює канали зі стереозвуком. Тому ми налаштовували канали на кімнатну антену Thomson ANT150 з підсилювачем і перевіряли на стаціонарній антені, встановленої на даху і має кабельну розводку по під'їзду.

Налаштувавшись на MTV, було виявлено, що канал справді транслюється зі стерео звуком. Однак, це стосується не всіх відеокліпів - старі транслюються як і раніше з монофонічним звуком, реклама, природно, теж, а довгоочікувані новинки - в стерео режимі. Але якісний прийом у форматі NICAM залежить від багатьох параметрів і не останню роль тут грає якість антени і кабельної проводки окремого будинку або району. Так само на прийом телетексту і NICAM сильний вплив надають наслідки багатопроменевого прийому, коли антена ловить одночасно головний і відбитий сигнал або кілька відображених. В результаті картинка на екрані двоїться по горизонталі і у об'єктів з'являються силуети. Якщо у вас така ситуація, то навряд чи вам вдасться насолодитися стереозвуком у форматі NICAM.

Враження й висновки

З прийому каналів модель Aver Studio 307 практично ідентічна 305-й. Ті ж Самі 14 каналів з 15 доступних для телевізора Samsung, плюс ще один канал, Який тюнер знайшов на кімнатної антени. Цей НЕ зовсім зрозумілій канал, без логотипу, так и остался для нас загадкою. З чотирнадцяти знайдених на стаціонарну антену каналів, двеннадцать мають дуже хорошу якість, один - середню і один - дуже низька. У наших умовах це дуже хороший результат.

Якість прийому радіо так само порадувало. Для прослуховування деяких радіостанцій (наприклад - радіо "Максимум" або "Шансон") навіть не довелося підключати FM-антену. Тюнер тож брав їх, причому зі стерео звуком.

Тюнер тож брав їх, причому зі стерео звуком

Застосування 9-бітного декодера і програмних фільтрів згладжування дає дуже високу якість картинки. Картинка має більш соковиті і яскраві кольори, ніж на тюнерах з 8-бітними декодерами. Ну і, звичайно ж, якість аналогового блоку приймача в цьому ланцюзі відіграє далеко не останню роль.

Ми вже звикли до стереозвуку на комп'ютері. Ігри з багатоканальним аудіо, фільми в DVD і MPEG-4, музика і радіо. Нормальним багатоканальним звуком нас вже не здивуєш. Набагато дивніше, якби на комп'ютері був моно звук. Тому до MTV зі стереозвуком і ОРТ ставишся, як до чогось належного. Безперечно, це приємно і дивує, але я б вважав за краще, щоб стереозвук був у мене на телевізорі. Хоча, звичайно ж, приємно, що тепер можна робити записи з музичного каналу без втрати якості і слухати їх зі стерео звуком.

Мінуси у ТВ-тюнера ті ж, що і у 305-ї моделі. Найбільш істотний відноситься до конструкції самої плати - на ній немає внутрішніх роз'ємів для підключення звукової карти через кабель від CD-ROM. Ми вже розглянули причини, чому це так важливо для сучасного ТБ-тюнера і відсутність внутрішніх роз'ємів ми не можемо пробачити виробникові.

Ми дякуємо компанії "Антарес", офіційного дистриб'ютора продукції AverMedia за наданий ТВ-тюнер AverTV Studio 307.

Михайло Дегтярьов (aka LIKE OFF)
21 / 04.2004


Новости