Тваринництво в домашніх умовах: вівці, кролики, коні, кози, свині, їх породи, утримання, догляд, ветеринарія

  1. З чого почати
  2. Яких тварин слід розводити
  3. кролики
  4. Свині
  5. корови
  6. Вівці
  7. кози
  8. коні
  9. Відео

Домашнє тваринництво - ефективний спосіб отримання екологічно чистого м'яса, молока, вовни, хутра та інших продуктів при мінімальних витратах ресурсів Домашнє тваринництво - ефективний спосіб отримання екологічно чистого м'яса, молока, вовни, хутра та інших продуктів при мінімальних витратах ресурсів. Деякі люди розводять і вирощують домашніх тварин з метою отримання прибутку, інші - хочуть, щоб на столі були тільки натуральні сільськогосподарські продукти.

Але отримувати доходи в обох випадках досить складно, особливо якщо заводчик є новачком. Проте, достатня кількість ресурсів, сил і часу допоможе досягти поставленої мети. У цьому виді діяльності потрібно дотримуватися певних правил і рекомендацій, а також облік нюансів, про які ви дізнаєтеся в цій статті.

Особливості м'ясного скотарства Росії описані тут .

З чого почати

Почати розведення свійських сільськогосподарських тварин необхідно з оцінки наявності ресурсів для ведення господарства, обліку своїх переваг і часу, яке може бути витрачено на праці. Крім того, необхідно врахувати особливості клімату і то, в яких умовах буде проводитися розведення тварин.

Крім того, необхідно врахувати особливості клімату і то, в яких умовах буде проводитися розведення тварин

У деяких випадках потрібно буде звести додаткові споруди - свинарники, курники, місця для зберігання врожаю.

До чого потрібно бути готовим:

  • Зміна умов гігієни. Тварини видають неприємні концентровані запахи. Крім того, буде потрібно спеціальний робочий одяг, в якій доведеться виконувати прибирання і чищення сільськогосподарських приміщень.
  • Величезні витрати часу. Найчастіше тварин необхідно годувати по два-три рази на добу, а до цього ще потрібно готувати для них їжу. Окремі деталі облаштування приміщень і безпосереднього догляду за особами також потребують багато часу.
  • Відстеження стану здоров'я. Тваринам необхідна вакцинація і проведення профілактичних заходів проти поширених захворювань. У тому випадку, якщо вони захворіють, будуть потрібні додаткові ресурси для їх лікування - час і кошти.

Необхідний постійний огляд тварин у ветеринара, а також вакцинацію

  • Високі ціни на домашніх тварин. Для прикладу: вартість гарної молочної корови досягає п'ятдесяти-шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, одного кролика - двох-трьох тисяч.
  • Необхідність облаштування великих приміщень. Великим тваринам необхідні великі площі для утримання. Це зажадає надання великого земельної ділянки та будівель.

Всі ці складності можуть принести деякі проблеми новачкам, для любителів та професіоналів ж вони стають буденними.

При наявності відповідних ресурсів можливо здійснювати покупку апаратури і машин для полегшення вирішення завдань тваринництва.

Яких тварин слід розводити

Вибір тварин для розведення та змісту повинен грунтуватися на власних перевагах і цілях тваринника.

Вибір тварин для розведення та змісту повинен грунтуватися на власних перевагах і цілях тваринника

Для розведення і догляду за різного виду тварин потрібні своєрідні умови, тому потрібно враховувати параметри доступних приміщень і ресурсів

кролики

кроликів можна розводити як у великих, так і в малих масштабах на фермах і домашніх подвір'ях. Основна перевага тварин перед іншими - порівняно невеликі витрати при швидкій окупності. Кролики можуть давати корисне і смачне м'ясо, а також хутро, який можна використовувати для виготовлення одягу та аксесуарів. Крім того, ці тварини вимагають менші витрати часу і грошей, а облаштовувати приміщення для них досить просто. Найчастіше кролівники вибирають:

  • бельгійської Фландрії (Великий кроль-велетень);
  • Сірого та білого велетнів (Великі породи, що приносять до десяти кілограмів м'яса);
  • Сріблястого (середня маса - п'ять-шість кілограмів).

Порода кроликів «Білий велетень»

При розведенні кроликів неприпустимі близькоспоріднені зв'язку, тому доведеться постійно оновлювати поголів'я молодняком, купленим в великих господарствах, які по близькості бувають не завжди.

Свині

свиней в деякій мірі можна вважати всеїдними тваринами, за рахунок цього можна заощадити фінансові кошти на покупку кормів. Вони можуть споживати харчові відходи, картопляні очистки, сезонну зелень. У той же час основу раціону має становити збалансований концентрат, за складом якого необхідно стежити. До того ж, деякі породи вибагливі до їжі.

До того ж, деякі породи вибагливі до їжі

Свиней можна годувати вже готовим концентратом

Для свиней необхідно утеплене приміщення - свинарник , Оскільки їх волосяний покрив дуже слабкий. Також як і кролики, ці тварини потребують вакцинації і систематичному оновленні поголів'я. Проте витрати можна легко окупити, якщо здійснювати продаж поросят і свинини після забою.

Серед найбільш популярних порід свиней:

  • В'єтнамська вислобрюхая (Приносить велику кількість м'яса низької жирності);
  • дюрок (Дає високоякісне м'ясо і відрізняється великою швидкістю зростання);
  • Естонська беконная (підходить для отримання м'яса і сала, швидко набирає масу).

Свиня породи «Естонська беконная»

Вибір породи слід здійснювати виходячи з наявності коштів, клімату, умов утримання і переваг.

корови

корови - універсальні тварини, які дають молочну продукцію і м'ясо. При цьому середня тривалість життя корови може досягати сорока років при відносно стабільній продуктивності. Для них також потрібно утеплене приміщення великих габаритів і величезні витрати. Для того, щоб прогодувати молочну корову взимку буде потрібно не менше п'ятнадцяти кілограмів сіна на добу. Однак в літню пору витрати зводяться до мінімуму за рахунок можливості випасати тварин.

Однак в літню пору витрати зводяться до мінімуму за рахунок можливості випасати тварин

Незважаючи на випас корів на вільних полях, слід перевірити поле на наявність шкідливих для корів рослин

У той же час молоко з молодняка можна отримувати вже після першого отелення приблизно в дворічному віці корови. Його можна використовувати для приготування домашньої їжі або реалізовувати через торгові мережі, кафе і ресторани. А хороша корова приносить по вісімнадцять-тридцять літрів молока на добу в сезон. Маса коров'ячої туші при цьому досягає трьохсот-п'ятисот кілограмів.

Популярні породи:

  • голштинська (Молочна корова з високим удоєм);
  • симентальська (Володіє високим удоєм і міцним м'язистим статурою);
  • Плямиста (популярна за велику кількість молока і невибагливість у вирощуванні).

Порода корів «Плямиста»

Вівці

Овець можна вирощувати для отримання цінної вовни і досить специфічного, але дорогого м'яса. Баранина в деякій мірі вважається делікатесом і підходить для любителя. Вівці і барани відрізняються високою рентабельністю, плодовитістю і виживанням. Влітку вони можуть харчуватися свіжою зеленню, овочами, за рахунок чого витрати на корм в сезон зводяться до мінімуму. При цьому маса вгодованого тварини досягає ста-ста п'ятдесяти кілограмів.

Найбільш популярні породи овець:

  • Горьковская (володіє високою плодючістю, має великий вихід м'яса);
  • Романовська (відома високою продуктивністю і невибагливістю в змісті);
  • Тексель (м'ясо тварин має більш м'який смак, дорослі тварини досягають маси в сто тридцять кілограмів).

Вівця породи «Тексель»

кози

Важливою перевагою кіз порівняно з коровами є велика цінність їх молока та його висока вартість. Однак продуктивність кози не порівняти з коров'ячої, оскільки вона здатна давати в десятки разів менше молока. У той же час витрати на утримання кози мінімальні, особливо в теплу пору року. Тварини вимагають теплого приміщення взимку.

Крім молока, з кіз можна отримувати корисне і смачне м'ясо (до ста-ста двадцяти кілограмів), а також шерсть. За характеристиками продуктивності породи поділяють на молочні, шерстно-молочні та вовняні. Найбільш відомі і поширені в Росії:

  • Зааненская (маса тіла до дев'яноста кілограмів, удій - понад шестисот літрів в рік);
  • Російська біла (дозволяє отримати якісну шерсть і до п'ятисот літрів молока на рік);
  • Альпійська (маса тулуба - до дев'яноста кілограмів, удій - близько трьохсот-чотирьохсот літрів молока).

Коза породи «зааненской»

Одним із суттєвих недоліків кіз є видаваний ними запах. Крім того, тварина неважко втратити, тому його місцезнаходження доводиться постійно відстежувати в сезон випасу.

Незважаючи на маленький удій, козяче молоко можна реалізовувати через магазини, ресторани і молочні господарства. Рентабельність в такому випадку буде пояснюватися високою вартістю продукту.

коні

Коні і коні відносяться до числа не зовсім звичайних домашніх тварин. Вживати в їжу конину можуть лише любителі, оскільки воно дещо жорсткішим, ніж інші види м'яса. Тому найчастіше його відправляють на виготовлення ковбасних виробів. Але отримання м'яса не єдина і не найважливіша мета в розведенні коней. У сільському господарстві їх використовують як тяглову худоби для роботи на полях і городах. Крім того, їх можна використовувати як засіб пересування, а також для заробітку грошей. Слід врахувати і той факт, що у кожної породи коней є своє призначення. Так, розрізняють наступні види тварин:

  • верхові;
  • Верхово-упряжні;
  • возні;
  • рисисті;
  • Упряжні.

типи коней

Крім того, між собою вони поділяються за місцем утримання на лісові, степові і гірські.

З практичної точки зору найбільш рентабельними можна вважати:

  • Камаргінскую породу;
  • канадську;
  • киргизьку;
  • Казахську.

Ці тварини мають найбільшу витривалістю. Однак при виборі важливо звертати увагу на цілі утримання коней.

Відомі породисті коні коштують набагато дорожче, ніж ті, що використовуються в сільськогосподарській практиці. У той же час вони мають зовсім інше призначення і частіше використовуються для розваги або бізнесу.

Відео

висновки

  1. Вибирати сільськогосподарських тварин для розведення необхідно не тільки з власних уподобань, а й з точки зору рентабельності.
  2. Багато видів тварин вимагають багато часу для догляду за ними і приносять деякі незручності.
  3. Для того, щоб купувати тварин, здійснювати догляд і годування, обладнати приміщення для них, необхідно мати великий капітал.
  4. При дотриманні всіх основних правил і рекомендацій можливе отримання максимального доходу з покриттям витрат, в тому числі і від продажу продукції.

Розведення свиней як бізнес описано в цьому матеріалі .

Новости