У «Берізки» акції в ціні!

09/06/2011 09/06/2011   Наше підприємство є відкритим акціонерним товариством

Наше підприємство є відкритим акціонерним товариством. А це означає, що їх співвласниками є в тому числі і звичайні громадяни - власники акцій. Останнім часом дуже багато питань виникає у наших акціонерів з приводу перспектив розвитку підприємства, зростання вартості акцій комбінату. На запитання й відповіді акціонерів, відповідає фахівець з цінних паперів - Ольга Ульяновна Останіна.

- Ольга Ульяновна, в зв'язку зі зміною законодавства в області здійснення операцій з корпоративними цінними паперами, чи існують сьогодні обмеження на продаж акцій?

- З 1 січня поточного року знято мораторій за розпорядженням акціями відкритих акціонерних товариств, які перебувають у власності фізичних осіб, встановлений Декретом Президента Республіки Білорусь №3 від 20 березня 1998 р .. Однак відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 14 березня 2011 № 107 Брестський облвиконком має переважне право на придбання акцій нашого підприємства як господарського товариства, переробного сільськогосподарську продукцію, придбаних громадянами у держави за грошові кошти на пільгове их умовах і в обмін на іменні приватизаційні чеки «Майно». І тільки отримавши відмову Брестського облвиконкому від переважної покупки, власник цих акцій може продати їх іншій юридичній або фізичній особі. Тобто всі акції підприємств можуть вільно продаватися тільки через торговельну систему ВАТ «Білоруська валютно-фондова біржа».

- За якою ціною можна сьогодні продати акції і що впливає на ціну акцій?

- Ціну народжує попит: вище попит на акції - ціна неухильно зростає. Можна орієнтуватися на активи підприємства припадають на одну акцію. На вартість акцій в значній мірі впливає затребуваність продукції, що випускається на ринку. Уже сьогодні ринкові ціни на акції деяких ВАТ перевищують їх номінальну вартість від 1,5 до 10 разів. Говорячи про наше підприємство, можу констатувати, що на 01.06.2011 номінальна вартість акції 135 196 рублів, а забезпеченість акцій майном товариства становить вже понад 250 тисяч рублів. А якщо врахувати, що в даний час ведеться масштабна реконструкція виробництва: введені в експлуатацію ділянку з виробництва ЗНМ, нова сироробна лінія, переозброюється ділянку виробництва сиру і здійснюються багато інших технічні проекти, то все це впливає на зростання ціни на наші акції. Вкладення в виробництво тільки з початку поточного року вже перевищили 40 млрд. Рублів. Ці вкладення коштів тільки підвищують забезпеченість акцій і їх реальну вартість.

Як правило, на початку процесу скупки акцій пропонується не найпривабливіша ціна. В подальшому вартість покупки акцій значно підвищується, так як інтерес до придбання акцій зростає. Ми плануємо протягом трьох-чотирьох місяців провести переоцінку акцій в сторону збільшення номінальної вартості. Це підвищить і ціну покупки акцій.

- Чи можна зробити висновок: Стабільно працює підприємство - ціна акції зростає?

Так звісно. Наше підприємство протягом багатьох років працює стабільно і прибутково. Особливо показовими є 2010 рік і 1 квартал цього року. Так, за 2010 рік нами зароблена максимальний прибуток від реалізації продукції в Брестській області та це третій результат в республіці серед підприємств молочної галузі після ВАТ «Слуцький сироробний комбінат і ВАТ« Бабусин глечик ». Лідируючі результати нашого комбінату зберігаються і в поточному році.
Неухильно зростає експортний потенціал нашого комбінату. Якщо за минулий рік відвантажено продукції на експорт на 50 млн. Доларів, то за 4 місяці поточного року вже підприємство відвантажило продукції на 20 млн. Доларів. В даний час це дуже актуально. Звідси й підвищений інтерес до акцій нашого підприємства.

- Так, підприємство стабільно. А як і взаємозв'язок виплати дивідендів і отриманого прибутку?

- Виплата дивідендів безпосередньо залежить від результатів фінансово-господарської діяльності товариства. На дивіденди спрямовується частина прибутку, що залишається в його розпорядженні після сплати податків та інших обов'язкових платежів. Рішення про виплату дивідендів приймається на загальних зборах акціонерів, яке встановлює розмір дивідендів на 1 акцію, період, за який виплачуються дивіденди, а також термін їх виплати. За підсумками 2010 року товариством зароблено понад 33,2 мільярда рублів чистого прибутку, на виплату дивідендів направлено 5% від заробленого прибутку. На одну акцію нараховано дивідендів 2716,13 рублів. І зараз суспільство виконує свої зобов'язання перед акціонерами - виплачує дивіденди. І не дивлячись на те, що виплата дивідендів повинна бути проведена до 31 серпня, ми плануємо не змушувати своїх акціонерів чекати і активно вже виплачуємо дивіденди: вже виплачені дивіденди на державну частку акцій і всім фізичним особам.

- А чому дивіденди такі невеликі?

- На дивіденди суспільство поки направляє, як я вже раніше зазначила, лише 5% прибутку, але решту прибутку суспільство не «проїдає», а вкладає у виробництво - направляє в першу чергу на реконструкцію, переозброєння. Як я вже говорила, тільки з початку цього року вкладення в технічне переозброєння перевищили 40 млрд. Рублів. А в 2010 році інвестиції в виробничий потенціал склали 22,7 млрд. Рублів. Ми дивимося в майбутнє. Так, можна гнатися за миттєвою вигодою і роздати зароблені гроші, не заглядаючи в завтрашній день, а можна вкладати гроші в майбутнє підприємства з метою його успішного і стабільного розвитку, а значить і з перспективою отримання стабільно високих дивідендів. Наше підприємство має майбутнє. Хочу зазначити, що обрана фінансова політика дозволяє виплачувати нехай поки і не великі дивіденди, але стабільно, хоча отримання дивідендів на багатьох підприємствах молочної галузі в останні роки стало рідкістю. А це ще раз підтверджує розумне вкладення заробленого прибутку в стабільний розвиток.

- Чи можна продати акції зараз і отримає за них мінімальну вартість. Можна почекати їх переоцінки і зростання ціни і виграти в продажу. А можна залишитися їх власником, так як очевидні перспективи.

- Так правильно. Перспективи зростання ціни на акції очевидні. Як і очевидні перспективи стабільного розвитку підприємства і отримання дивідендів у тих акціонерів, хто збереже свій пакет акцій. Ну, а право приймати рішення залишається за акціонерами.

- Напевно, часто у акціонерів виникають питання про перехід прав в результаті успадкування.

- Останнім часом досить часто звертаються спадкоємці померлих акціонерів, які забули про акції і не оформили відразу з усім майном свідоцтво про право на спадщину на акції. Хочу нагадати, що акції, як і інше майно, успадковується і переходить новому власнику. Вам треба лише звернутися в нотаріальну контору, а її фахівці зроблять всі необхідні запити в депозитарій і банк, куди перераховувалися дивіденди. На підставі отриманих відповідей на запити в уже наявне спадкове справу буде зроблено доповнення. Спадкоємцям залишиться лише звернутися на підприємство для подальшого переоформлення. Хочу звернути увагу, що акції можна і дарувати близьким родичам. Цю операцію здійснює депозитарій.

- У наших акціонерів, ймовірно, виникне бажання поставити свої запитання, щось уточнити, куди їм звернутися?

- Фахівцю з цінних паперів - Ользі Ульянівні Останін. Вона дасть кваліфіковані відповіді на всі питання акціонерів. Їй можна дзвонити в робочий час з 8 до 17 години за телефоном 23042.

Ольга Ульяновна, в зв'язку зі зміною законодавства в області здійснення операцій з корпоративними цінними паперами, чи існують сьогодні обмеження на продаж акцій?
За якою ціною можна сьогодні продати акції і що впливає на ціну акцій?
Чи можна зробити висновок: Стабільно працює підприємство - ціна акції зростає?
А як і взаємозв'язок виплати дивідендів і отриманого прибутку?
А чому дивіденди такі невеликі?
У наших акціонерів, ймовірно, виникне бажання поставити свої запитання, щось уточнити, куди їм звернутися?

Новости