У Мурманській області побудували перший енергоефективний будинок

Photo: Bellona   За словами генерального директора компанії-підрядника «Квадрат» Миколи Кройтора, завдяки спеціальній технології обробки деревини, звуко- і теплоізоляція цього будинку як мінімум в два рази перевершують існуючі в регіоні Photo: Bellona

За словами генерального директора компанії-підрядника «Квадрат» Миколи Кройтора, завдяки спеціальній технології обробки деревини, звуко- і теплоізоляція цього будинку як мінімум в два рази перевершують існуючі в регіоні.

енергоефективні технології

Проектувальники будівлі стверджують, що енергозберігаючі технології були спочатку закладені в проект цього будинку. Однак, на сьогоднішній момент, конкретні цифри щодо можливої ​​економії тепла та електроенергії невідомі.

Будинок будувався за новою для області австрійською технологією монолітного будівництва - з легкого, але міцного пінобетону в дерев'яній опалубці. Її основний матеріал - екологічно чиста Щепоцементниє плита, яка забезпечує ідеальну ізоляцію. Це є, цей будинок вміє зберігати внутрішнє тепло, не випускаючи його назовні.

Крім утепленого фасаду і даху, в цьому будинку встановлені пластикові вікна, щільні двері, світлодіодне освітлення сходових майданчиків з датчиками руху. А обладнання теплового центру дозволяє регулювати подачу тепла в залежності від температури зовнішнього повітря і рахувати кожну спожиту гігакалорію.

фінансування

Основні фінансові труднощі, за словами Кройтора, полягали в пошуку кредиторів. Компанія зобов'язана самостійно знайти гроші на будівництво муніципального житла, а муніципалітет повертає ці витрати шляхом викупу квартир, але тільки після прийняття будинку в експлуатацію. Кошти на цей викуп він отримує з федерального і регіонального бюджетів через програму переселення громадян із старого і аварійного фонду.

Своєчасне відсутність кредитів не дозволило будфірмі здати цю трёхетажку в грудні минулого року. А так же побудувати по сусідству другий соціальний будинок, термін здачі якого був встановлений в цьому місяці. Грошей вистачило лише на фундамент. Тепер міські чиновники кажуть, що проблема залагоджено і будівництво завершиться через сім місяців.

Інша проблема полягала в необхідності привозити будматеріали з інших регіонів, що різко збільшило їх вартість, а також терміни робіт.

«Ми вибрали саме цей проект, тому що такі будинки давно і успішно будують в Петербурзі й Казані, а термін їх експлуатації досягає 150 років. Квартири там точно такого ж метражу, який раніше мали переселяються городяни », - розповів заступник голови адміністрації Мончегорска Анатолій Селезньов.

Аварійний фонд допомагає енергоефективності

Виходить, що перші енергоефективні будинки в Мурманської області з'являються в рамках програми переселення мешканців аварійного житлового фонду.

Про це йшлося на нещодавній нараді в міністерстві будівництва і територіального розвитку Мурманської області. Керівники муніципальних утворень і будівельних фірм обговорили реалізацію відразу чотирьох регіональних програм з переселення громадян з аварійного житлового фонду та будівництва енергоефективних малоповерхових будинків за програмами, що реалізуються за участю коштів Фонду сприяння реформуванню ЖКГ.

За словами представників міністерства, до кінця року в Мурманської області будуть ще шість енергоефективних будинків. Передбачається застосувати весь позитивний досвід сусідніх регіонів, і врахувати всі необхідні вимоги по енергозбереженню для житлових будівель енергоефективності класу «А» - утеплення фасадів, встановлення пластикових вікон, світлодіодного освітлення з датчиками руху.

Новости