У Єкатеринбурзі запрацює найбільший в місті 3D-принтер для друку складних деталей

Принтер повинні встановити і запустити до кінця лютого.

Найбільший 3D-принтер в Єкатеринбурзі запрацює до кінця лютого. Зараз модель RS PRO 600 встановлюють і налагоджують в технопарку "Університетський".

- Ті 3D-принтери, які ми використовуємо зараз, не дають можливості проводити великі вироби без складання. Дана ж модель за рахунок своєї величезної області побудови дозволяє значно розширити можливості 3D-друку і її застосування як в металургії, так і в інших галузях промисловості, - розповів E1.RU директор компанії 3DTechno Андрій Толкачов (резидент технопарку "Університетський").

Принтер працює за технологією SLA (стереолітографія). Її суть в пошаровому отверждении рідкого матеріалу під дією лазерного променя.

Розмір області друку нової машини - 600 на 600 міліметрів, а висота складає до 400 міліметрів. Він здатний швидко "друкувати" вироби більш ніж з 10 різних матеріалів, в тому числі високоміцних, прозорих, термостійких полімерів. У підсумку на виході можна отримати деталь розміром 60 × 60 × 40 сантиметрів.

Технологія лазерного спікання дозволяє машині друкувати з ювелірною точністю в 40 мікрон або 0,04 міліметра.

- Це забезпечує можливість виробляти вироби зі складною геометрією, високою деталізацією і дає абсолютно гладку поверхню. Даний принтер в першу чергу зорієнтований на металургійні компанії, які випускають продукцію методом лиття по випалюваних моделях, але не можуть дозволити собі подібне обладнання, - пояснив Андрій Толкачов.

Даний принтер в першу чергу зорієнтований на металургійні компанії, які випускають продукцію методом лиття по випалюваних моделях, але не можуть дозволити собі подібне обладнання, - пояснив Андрій Толкачов

Гігантський 3D-принтер може друкувати дуже точні деталі.

За його словами, 3D-друк ефективна в тому випадку, коли необхідно випустити одну унікальну деталь або обмежену партію таких.

- Або коли необхідно замість збірки виконати цілісну деталь. Бувають випадки, коли традиційні способи виробництва, такі як фрезерування, лиття і тому подібні, вже не дозволяють зробити деталь, оскільки вона дуже конструктивно складна. Тепер машинобудівні та металургійні підприємства регіону зможуть друкувати 3D-деталі, не купуючи таке обладнання, - зазначив експерт.

Тепер машинобудівні та металургійні підприємства регіону зможуть друкувати 3D-деталі, не купуючи таке обладнання, - зазначив експерт

На "Іннопроме 2016" китайці показували, що можуть друкувати невеликі 3D-принтери.

Про вартість обладнання в технопарку не говорять. Але, судячи з сайту держзакупівель, воно обійшлося в 23,5 мільйона рублів.

Відзначимо, що площа технопарку "Університетський" реалізується з 2014 року. Зараз площа приміщень становить 28 тисяч квадратних метрів. У технопарку розташовується 26 компаній-резидентів.

Текст: Сергій ПАНИН
Фото: Дмитро ГОРЧАКОВ / E1.RU; Андрій ТОЛКАЧОВ

Новости