У «Лукойл» і «Газпром» нас чомусь не пустили: досвід запуску IT-компанії в Пермі

  1. перші клієнти Засновників компанії було троє, всі випускники з дипломами «Комп'ютерної безпеки» Пермського...
  2. Помилки на етапі запуску
  3. 4,5 року після запуску
  4. Чи потрібно заклеювати вебкамери на ноутбуках?

перші клієнти

Засновників компанії було троє, всі випускники з дипломами «Комп'ютерної безпеки» Пермського державного університету. Природно, ми вирішили займатися інформаційною безпекою компаній: аудит, усунення загроз і вибудовування системи захисту.

Але телефон не розриває від дзвінків, а на корпоративну пошту приходив тільки спам. Тоді ми пішли від зворотного і почали шукати клієнтів самі.

У «Лукойл» і «Газпром» нас чомусь не пустили - і було прийнято рішення шукати рибу подрібніше серед малого та середнього бізнесу. А що є у будь-якого малого та середнього бізнесу? Правильно, сайти.

Так прийшли до рішення займатися аудитом безпеки сайтів. Витративши тиждень на написання сканера вразливостей, ми зібрали список потенційних клієнтів з дірявими пермськими сайтами. Вирішили, що на перших порах простіше виводити людей на зустріч і розповідати про все особисто.



Тут слід зазначити, що ми тільки шукали уразливості. Демонструвати наслідки були не вправі - статтю 273 КК РФ на «Комп'ютерної безпеки» читаємо як «Отче наш». Можливо, це зіграло роль в нашій «воронку продажів». Люди не бачили нічого страшного в тому, що хтось може отримати рутовий доступ до сервера з інтернет-магазином. Руки опускалися, а освіту і диплом здавалися непотрібною тратою 5,5 років.

Серед сайтів, які потрапили під наш сканер, виявилися кілька належать крупному автомобільному дилеру. Приїхавши на зустріч і відрапортувавши за підсумками аудиту безпеки, ми з нетерпінням чекали укладення договору. Але члени ради директорів сказали, що передадуть результати аудиту в веб-студію, яка їх супроводжує.

Перші замовлення були на різні доопрацювання ПЗ. Тільки на четвертому місяці роботи ми отримали замовлення на розробку системи електронного документообігу для енергетиків. До задачі підійшли з усією серйозністю, на яку були здатні. Вся документація організації була розкидана по UML. Треба було розібратися в хаосі з документами і задати уточнюючі питання по бізнес-процесам. Їх виявилося близько 50 штук, на кожен був по десяток питань. Зібравши всі воєдино, ми чекали відповіді директора.

Ми намагалися пояснити, що це нерозумно. Але нам сказали чарівне «виставляйте рахунок» і робота пішла. Так наш перший самостійний продукт «автоматизував» 2 відірваних один від одного виробничих процесу, настільки очевидних, що соромно було підписувати акт прийому-передачі.

Через 4,5 року роботи і після впровадження нашого ПО на підприємства в самих різних сферах (від освітніх центрів до виробництв будинків з бруса) ми думаємо, що це був потрібний досвід для зняття рожевих окулярів.



Як ми обрали назву

Паралельно пошуку клієнтів ми вирішували організаційні питання. Природно, одним з перших був вибір назви.

Спочатку підійшли до завдання з наукової точки зору. Узагальнили різні статті і склали список критеріїв, які потрібно враховувати:

  1. Довгострокові плани компанії;
  2. Цільова аудиторія;
  3. позиціонування;
  4. Назви конкурентів;
  5. Унікальність назви і зручність вимови.

Бренд-менеджери розкритикують нас за нахабне скорочення списку. Але для програмістів і він виявився складним. Ми швидко зрозуміли, що перші 4 критерії адекватно врахувати не зможемо. А робити поверхнево і з помилками немає сенсу.

Зосередилися на 5 пункті. За 30 хвилин написали програму для перебору пятібуквенних комбінацій за правилом «перша і остання - приголосні» з подальшим парсинга вільних доменів в зоні ru. З отримав списку вибрали варіант. Так з'явився Tados.

Вважаємо, що вчинили правильно. Асоціації, додаткові смисли і інші маркетингові нюанси назвою додасть робота і, відповідно, репутація.


В офісі Tados


Помилки на етапі запуску

У нас не було бізнес-плану і розуміння вартості робіт.

Ми бралися оцінювати доробки і, щоб не завищити ціну або не продешевити, витрачали на розбір чужого коду більше часу, ніж на реалізацію завдання. Це в кращому випадку. Часто траплялося, що витрачали кілька днів на оцінку, а клієнти говорили: «Десять тисяч, серйозно? Ні, нехай краще так залишається, не варто воно того ». Це малий і середній бізнес.

Ми не моніторили ринок і не виявляли потреби. Тому іноді намагалися надавати послуги, які насправді були не затребувані.

Ми готові були працювати 24/7, понад усе ставлячи оперативність і якість сервісу. Це принесло свої плоди. З основними клієнтами ми працюємо по сей день, а замовлення все ще приходять по сарафанке. Це здорово. Що не чудово, так це сіпається око, тремтячі руки і неможливість піти у відпустку. Завжди залишайте час на відпочинок - виявляється, це важливо.



4,5 року після запуску

Ми перетворилися з компанії, яка займається інформаційною безпекою, в розробників програмного забезпечення: CRM, ERP, СЕД і т.д. Зараз зосередилися на клієнтах, бізнес-процеси яких складно укласти в рамки готового рішення. Так, це більш вузький ринок. На SaaS-продуктах ми могли б заробити більше. Але це усвідомлений вибір. Нам цікаво вирішувати нетривіальні завдання.

У компанії з'явився ряд проблем зростання. Деякі з них:

  • Зростають витрати на технічну підтримку і навчання співробітників клієнтів. Через складність продуктів віддати цю задачу на аутсорсинг можна.
  • Бракує часу на розвиток ресурсів компанії. Ми все ще не зробили повноцінний власний сайт.
  • Важко знайти кваліфікованих співробітників в регіоні.

Питання пошуку персоналу зараз на одному з перших місць. Від цього залежить швидкість росту компанії. У наступній публікації ми розповімо про особливості пошуку та співбесіди IT-фахівців в регіоні.

Матеріали по темі:

Чи потрібно заклеювати вебкамери на ноутбуках?

3 уроки про інновації, які я винесла за 12 років роботи в Apple

«Ми запустилися в Таїланді, але були там чужинцями. Довелося починати з нуля в Росії »

А що є у будь-якого малого та середнього бізнесу?
Часто траплялося, що витрачали кілька днів на оцінку, а клієнти говорили: «Десять тисяч, серйозно?

Новости