У Чехії виявлена ​​найглибша в світі підводна печера

Польський дослідник Кшиштоф Старнавскі разом зі своєю командою виявив поруч з чеським містом Кордоні найглибшу підводну печеру в світі. Офіційні вимірювання показали, що її глибина становить мінімум 404 метра.

Офіційні вимірювання показали, що її глибина становить мінімум 404 метра

Спеціальний підводний робот просто не зміг зануритися глибше - не вистачило довжини кабелю управління. До сьогоднішнього дня найглибшої в світі карстової печерою вважалася італійська Поццо дель Меррі (392 метра), розташована недалеко від Риму.

Старнавскі почав досліджувати печеру Граніцкого прірву (Hranická propast) в 1998 році. Він розповів порталу iDNES, що занурювався на глибину 265 метрів, а потім використовував спеціального підводного робота. Роботу спелеолога частково спонсорувала організація National Geographic.

За словами одного з дослідників, Мирослава Лукаша, рекорд був встановлений випадково під час випробувань нового підводного апарату. Підтверджена глибина печери тепер становить 473,5 метра з урахуванням її сухої частини.

Підтверджена глибина печери тепер становить 473,5 метра з урахуванням її сухої частини

На підставі даних про температуру і хімічний склад води фахівці припускають, що реальна глибина чеської прірви може коливатися в діапазоні від 700 до 1000 метрів. Однак підтвердити це буде непросто. На рівні близько 200 метрів печера має вузьке «шийку», до того ж завалене камінням, що значно ускладнює роботу спелеологів. Вивчення природного об'єкта буде продовжено.

Вивчення природного об'єкта буде продовжено

фото: ZO ČSS 7-02

Новости