У Гомелі наймачам рекомендують не пред'являти до претендентів завищені вимоги

  1. До медиків питань немає
  2. Звільнення через виконком
  3. Про вакансії повинні знати всі
  4. Навіщо потрібні навчальні центри?
  5. Автор: Євген Захаров. Фото: Марія Амеліна, В'ячеслав Коломієць

Загальну картину в сфері зайнятості змалював начальник міського управління з питань праці Олександр Ключинський. У році, що минає ця структура організувала і провела для бажаючих працевлаштуватися 30 масових заходів за участю ста наймачів і 6 тис. Претендентів вакансій.

Претендентів вакансій

На постійну роботу за сприяння управління було працевлаштовано 7,9 тис. Осіб, в тому числі 5,7 тис. Безробітних. Всі, хто звернувся, а це понад 4 тис. Осіб, взяли участь в громадських оплачуваних роботах на території об'єктів соціальної сфери. Майже дві тисячі людей отримали можливість підробітку у вільний час. Для напрацювання практичного досвіду на виробництво і в сферу обслуговування прямували 65 осіб. Нарешті, 89 бажаючим були надані субсидії для відкриття власної справи. Ці люди відкрили об'єкти роздрібної торгівлі, зайнялися перевезенням пасажирів і вантажів, купили інструменти для виконання будівельних і оздоблювальних робіт або стали ремісниками.

До медиків питань немає

На новостворені робочі місця були влаштовані 2309 чоловік, 981 з яких прийшли на новостворені підприємства та організації. В основному нові робочі місця створювалися на діючих підприємствах промисловості і торгівлі. Багато фахівців взяли завод лиття та нормалей, «Салі-Гомель», «Гомсільмаш». Однак є й такі заводи, в яких протягом року нові робочі місця не створювалися взагалі: хімічний завод, «Центролит», «Мілкавіта», електротехнічний завод та інші.

В цілому по місту з початку року прийняли на роботу на 10% менше людей, ніж звільнили. Майже тисячу чоловік недорахувалася будівельна галузь, більше 450 - промисловість, 300 - транспорт. Галузь охорони здоров'я виявилася єдиною, куди прийшли на 332 людини більше, ніж було звільнено. У Радянському районі плюсовій набір показали «Мілкавіта», «Сейсмотехніка», «Делком40», а ось Гомельський ДСК, УСК «Гомельпромстрой», радіозавод, «Центролит» та «ГорСАП» людей втратили.

Звільнення через виконком

У Гомелі робилися певні кроки щодо недопущення необґрунтованих звільнень працівників. Введено в практику обов'язкове узгодження цього кроку з адміністраціями районів, якщо звільнення відбувається не через порушення трудової або виконавської дисципліни. В реальності цим стримуючим важелем користуються тільки в Радянському (32 випадки) і Центральному (шість випадків відмови в необгрунтованому звільненні) районах, в інших двох дозволяють розлучатися з усіма поголовно.

В умовах неповної зайнятості станом на 15 грудня працюють 154 співробітника управління будіндустрії і комплектації «Гомельпромстроя» і 29 чоловік з «Гомельгазстроя». УСК в цьому році до того ж звільнило на 93 людини більше, ніж взяло на роботу. Директор філії Сергій Мамченко запевняє, що криза триватиме недовго. За його словами, кваліфіковані кадри покинули філія після роботи на Білоруської атомної електростанції. Там вони пліч-о-пліч працювали зі своїми колегами з російських організацій, познайомилися з їх умовами праці і до них же перейшли на роботу. Платити стільки ж Гомельське об'єднання поки не готове, хоча і в УСК є можливість гідно заробити, якщо брати на себе хороші обсяги.

Брати на роботу і навчати нових людей поки не стали в зв'язку з сезонним затишшям в галузі. Але відкриваються нові виробництва, наприклад, власний розчинний вузол для будівництва злітної смуги в Національному аеропорту, є потреба в комплектації. На окремі ділянки управління люди виходили по суботах, а комплектацією доводилося займатися і цілодобово. «Гомельпромстрой» в цілому зараз набирає ємні контракти, так що в березні-квітні людей прийме і УСК, в тому числі на новостворені робочі місця.

Про вакансії повинні знати всі

В акціонерному товаристві «Гомельжелезобетон» звільнили на 39 співробітників більше, ніж взяли. Це було пов'язано з падінням внутрішнього попиту на продукцію. Зокрема, лінії по виробництву виробів для будинків широкого кроку були завантажені. І тут середня чисельність заводу 370 чоловік буде відновлена. Підписані договори на поставку панелей широкого кроку для двох будинків, які на початку наступного року почнуть зводити «Гомельпромстрой» і Будівельний трест №27.

Інформація про це в міськвиконкомі вже була, тому акцент зробили на ненадання відомостей про вакансії в управління з праці. Підприємство закривало їх самостійно, фактично приховуючи рух трудових ресурсів. Заступник директора «Гомельжелезобетона» Сергій старості пояснив це роботою відділу кадрів на перспективу. Отримуючи відомості про непродовження терміну дії контракту працівнику, вони завчасно підшукували йому заміну і в послугах управління з праці не потребували.

Мер Гомеля зажадав викорінити ці факти, а вони є і на інших підприємствах, раз і назавжди:

- Я розумію, що вами рухає бажання самостійно підібрати собі фахівця, відповідного вашим вимогам по кваліфікації. Однак якщо так зробить кожен, це може дестабілізувати обстановку на ринку праці і в суспільстві в цілому. Державою встановлено чіткий порядок інформування про вакансії, і в нашому місті він буде дотримуватися.

Навіщо потрібні навчальні центри?

Торкнулися і тему надто завищених вимог, які часом висувають кадрові служби до претендентів. Нерідко потрібні фахівці відразу високих розрядів, хоча на підприємстві є навчальні центри, де можна навчити людей і підвищити їх кваліфікацію. Міськвиконком рекомендував використовувати цей ресурс повніше.

Адміністрації районів продовжать працювати з наймачами в плані організації нових виробництв і робочих місць, відстежувати загальні тенденції. У найближчій перспективі очевидного негативу не проглядається. Навіть в будівельній сфері, яка втратила на початку 2017 року найбільше людей, сьогодні є близько 1000 вільних робочих місць, що довела пройшла напередодні ярмарок вакансій .

Автор: Євген Захаров. Фото: Марія Амеліна, В'ячеслав Коломієць

Читайте також:

Будівельникам запропонували роботу в Гомелі і на виїзді

У Гомелі відкрилися вакансії заготівельників вербового прута

У помічника Президента по Гомельській області просили допомоги в працевлаштуванні

Мітки: Олександр Ключинський Гомельський міськвиконком робота ярмарок вакансій

Мітки:   Олександр Ключинський   Гомельський міськвиконком   робота   ярмарок вакансій

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен

Навіщо потрібні навчальні центри?

Новости