У Гомелі перевірили торгові центри - порушення є скрізь

  1. На фото - навчальна евакуація в торговому центрі «Мандарин Плаза».

Працівники МНС весь минулий тиждень перевіряли торгові центри Білорусі, акцентувавши увагу на питаннях забезпечення безпеки. У Гомелі рятувальники виїхали на 21 об'єкт, з них три - в Радянському районі.

У Гомелі рятувальники виїхали на 21 об'єкт, з них три - в Радянському районі

Найзначніші переліки порушень склали за підсумками відвідувань торговельних центрів «Гіппо» і «Мандарин Плаза». У першому відзначили несправність горизонтальних клапанів димовидалення, відсутність випробувань зовнішніх пожежних драбин і системи протидимного захисту. Останній протокол випробування сходів датується 2010 роком, коли будівля здавалося в експлуатацію.

Рятувальники підійшли до перевірки ретельно. Відзначили і пошкодження на димонепроникні і протипожежних дверях, і відсутність ручок на вікнах. Після провели навчальну тривогу, щоб оцінити дії працівників торгового центру.

Виявилося, що організувати негайну евакуацію людей з торгового залу працівники не можуть, та й взагалі не знають, що їм робити за інструкцією на випадок пожежі. Їм би самим не задихнутися, адже у наявних в центрі саморятівників вже закінчився термін експлуатації, вони не приносять користі.

Ну а покупцям доводиться шукати вихід самим, що нелегко: розташування торгових стелажів вже не відповідає проектному рішенню, евакуаційні виходи захаращені або переобладнані під комори і побутівки. Встановлені на дверях запасних виходів магнітні замки не розблоковуються автоматично при спрацьовуванні протипожежної системи.

У ширшому ТЦ «Мандарин Плаза» виявили відповідні його масштабу порушення. На момент перевірки система оповіщення про пожежу та управління евакуацією в двоповерховій будівлі була несправна, а засувки на трубі до вузла управління автоматикою пожежогасіння були закриті. Тобто якби електроніка сама виявила пожежу і вирішила його загасити, то воду б їй не подали. У цьому торговому центрі димової клапан також не дався.

Димонепроникні двері пошкоджені або заблоковані, багато несправні вогнегасники стоять лише про людське око, в шафах пожежних кранів немає рукавів - на ці нюанси керівництво центру не звернуло уваги навіть через кілька днів після пожежі в Росії. Знання працівниками обов'язків при виникненні пожежі залишали на момент приходу перевіряючих бажати кращого.

У «Чисто дитячому центрі» співробітники МНС встановили тільки одне порушення - захаращення евакуаційного виходу ігровим обладнанням. Але ж і ця «дрібниця» може стати фатальною?

На фото - навчальна евакуація в торговому центрі «Мандарин Плаза».
belkagomel.by. Фото: Марія Амеліна

Мітки: Гіппо Мандарин Плаза МНС навчальна тривога евакуація

Мітки:   Гіппо   Мандарин Плаза   МНС   навчальна тривога   евакуація

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен

Але ж і ця «дрібниця» може стати фатальною?

Новости