«У нас зараз не вокзал, а базар якийсь!»: Як ділять «міжмісто» в Челнах

22.12.2017

Перед Новим роком ринок перевезень в Автоград став нагадувати шапіто - з «консультантами» в жовтих жилетах і викликами Росгвардіі

Дві фірми не гребують нічим, намагаючись поділити ринок обсягом в 100 млн рублів на рік. Заманивши частину перевізників низькою процентною ставкою, компанія «Даль-Кама» намагається відбити у конкурента і пасажиропотік. Ініціатором конфлікту постраждала сторона називає Ільшата Фазлєєва, який, вирішивши організувати власну справу, покинув колишнього роботодавця, не віддавши жодного печаток, ні документів і викупивши фірму з правом оренди вокзальних площ у голови грузинської громади Човнів.

Справжня війна транспортників розгорається в Челнах Справжня війна транспортників розгорається в Челнах. Дві фірми не гребують нічим, намагаючись поділити ринок обсягом в 100 млн рублів на рік Фото: Валентина Шістерова

«ПРИЇХАЛА РОСГВАРДІЯ, АЛЕ БУЛО Незрозуміло, КОГО« ЛАСТАТЬ »

Справжня війна транспортників розгорається в Челнах. За потік пасажирів борються дві компанії - ТОВ «Трансфергрупп» і ТОВ «Даль-Кама», які продають квитки на Челнінского автовокзалі. Причому в конфлікті найактивнішу участь взяли і пасажири. Вранці 8 грудня від'їжджають з автовокзалу Човнів за різними напрямками зіткнулися з тим, що їх перестали пускати в автобуси по квитках, придбаних через каси «Трансфергрупп». За словами адміністратора компанії Євгенія Суворкова, люди в помаранчевих жилетах перепиняли пасажирам дорогу в автобус, в результаті чого останнім доводилося повертатися до кас, здавати квитки і брати їх знову у конкуруючої компанії - ТОВ «Даль-Кама».

«Спочатку ми натиснули тривожну кнопку, - розповів Суворков. - Приїхали співробітники Росгвардіі. Але толку великого не було. Вони сказали: у нас завдання - "заластать" і відвезти. А тут незрозуміло було, кого "ластать". Ми їх попросили зафіксувати весь цей бєспрєдєл. Але вони в цьому нам відмовили. Потім ми пішли до лінійного відділу поліції, який знаходиться тут же, в будівлі ж / д вокзалу. Вони викликали слідчу групу. Ми написали заяви, доклали договори з перевізниками, рейси яких були зірвані. Але і вони вирішили, що на самоуправство тут начебто не тягне і взагалі підвідомчість не їхня. І ми зрозуміли, що ніхто там розбиратися не буде. Єдине, що ми постаралися зробити, - зібрати доказову базу: записали відео (є в розпорядженні "БІЗНЕС Online" - прим. Ред.), Взяли з людей, які здали квитки, пояснювальні, написали скаргу прокурору. Тепер збираємо документи, щоб звертатися до суду ».

Як стверджує Суворков, тільки зривом розкладу маршрутів протистояння конкурентів не обмежилася. Гостра фаза минула, але почалася «тиха партизанщина». «У нас на Кіров в 7 ранку йде автобус, вони ставлять на 6:45 в Вятскиє Поляни свій Largus. Напрямок той же, і частина людей, які могли б поїхати на Кіровському автобусі, витікають на їх Largus. І таке відбувається на самарському, уфимському рейсах. У нас зараз не вокзал, а базар якийсь », - наводить приклад адміністратор.


Крім того, робота довідкових двох операторів, мабуть, ніяк тепер не зводиться в одне загальне розклад, тому часто відбуваються накладки, коли з однієї і тієї ж платформи оголошують посадку на автобуси різних напрямків. Люди лякаються, думають, що вони щось переплутали. А у автобусних кас в приміщенні вокзалу тепер влаштувалися зазивали в помаранчевих жилетах, які «перерозподіляють» потоки пасажирів до потрібних кас.

Власне розв'язалася вокзальна війна в результаті відкриття кас «Даль-Камою» в будівлі РЖД - як відомо, залізничний та автовокзали міста знаходяться в одному місці. На думку їхніх опонентів, день для цього був вибраний не випадково: п'ятниця в плані пасажиропотоку для челнінськіх перевізників - самий наваристий день. Однак, сказати, що подібні маневри «Даль-Ками» стали несподіванкою, було б неправильно. Той же Суворков розповів, що ввечері 7-го числа до них прийшов представник транспортної компанії «АкБарс Трансфер», яка здійснює левову частку перевезень в Казань, і попередив, що розриває з оператором договір в односторонньому порядку і йде до «Даль-Камі». «Ми їм говоримо, що, за Цивільним кодексом, навіть якщо у нас не прописаний порядок розірвання в договорі, один місяць ми маємо право з ними працювати, причому не факт, що погодимося розірвати договір, тому що повинні бути вагомі причини. Але нас просто послали. І взагалі, перед Новим роком таку ситуацію створювати ... Ми несемо витрати по утриманню посадкової платформи, ми тримаємо ЧОП, який охороняє цю площадку. Ми теоретично могли б зараз все перекрити і допускати до платформи тільки тих пасажирів, які купують квитки у нас, а інших розгортати. Але ми "" Даль-Камі »уподібнюватися не стали», - розповідає Суворков.

Євген Суворков стверджує, що тільки зривом розкладу маршрутів протистояння конкурентів не обмежилася Євген Суворков стверджує, що тільки зривом розкладу маршрутів протистояння конкурентів не обмежилася. Гостра фаза минула, але почалася «тиха партизанщина» Фото: Валентина Шістерова

Втрачений прибуток в «Трансфергрупп» поки не підраховували, але змушені були тимчасово припинити перевезення пасажирів за маршрутами перевізників- «зрадників». Як з'ясувалося, конкуренти підім'яли під себе не тільки казанське напрямок - 8 рейсів в день. Про розірвання відносин вже заявила компанія з Бугульминско маршрутом «Автоміг», Мензелінскій АТП, ГК «Альтекс» (Мензелинск), Менделєєвського АТП, Нурлатського АТП, Жигулівське АТП, що займається тольяттинское, Самари напрямки, і одна компанія з агриз. Крім того, переметнулися до «Даль-Камі» і приватники - водії Largus, які працюють під одним ІП Гайнутдинов. Не виключено, що за ними підуть і інші перевізники - всього з Челнінского вокзалом співпрацюють близько 50 трансферних компаній.

ЕФЕКТ ДЕЖАВЮ, АБО НАВІЩО транспортники КУПИЛИ «ДАЛЬ-каму» У ДИРЕКТОРА РИНКУ

Пасажиропотік Челнінского вокзалу становить 800-1000 осіб на добу. Річний оборот тримається в найсуворішому секреті. Однак власне джерело пояснив, що валова виручка в день з автобусних кас становить 300 тисяч. Разом в місяць - близько 9 млн рублів, а в рік - понад 100 млн рублів відповідно.

Пасажиропотік Челнінского вокзалу - 800-1000 чоловік на добу Пасажиропотік Челнінского вокзалу - 800-1000 чоловік на добу. Валова виручка в день з автобусних кас становить 300 тисяч Фото: Валентина Шістерова

В цілому ж від усієї цієї історії віє стійким ефектом дежавю. Справа в тому, що півтора роки тому «Трансфергрупп» вже відстоювала свою частку на ринку міжміських перевезень. Правда, тоді оператор носив іншу назву - ТОВ «Експрес-Кама НЧ». Компанія контролювалася відомим в Челнах колишнім директором нині збанкрутілого ЗАТ «ПАК-Інвест» Раїса Гімадіевим. Суперник теж був солідним - ТОВ «Гарантія Плюс», близьке до сім'ї колишнього міністра транспорту РТ Володимира Швецова. Нагадаємо, що компанія Швецова виграла конкурс на оренду 8 кас з 11 для продажу квитків на автобуси в будівлі залізничного вокзалу, що належить ВАТ «РЖД». Ціна щорічної оренди за 34 кв. м тоді склала 19 млн рублів. Керівник «Гарантії Плюс» Роберт Исламов, що має якісь родинні зв'язки з родиною Швецова, аналогічним чином намагався перетягнути під своє крило перевізників, що працювали з «Експрес-Камою». Однак у Исламова зробити це не вийшло. Цілком ймовірно, осилити таку високу орендну плату компанії не вдалося, вона природним чином пішла з ринку перевезень. У травні «Експрес-Кама НЧ» тепер уже під вивіскою «Трансфергрупп» виграла аукціон РЖД на оренду чотирьох приміщень загальною площею 35 кв. м в будівлі залізничного вокзалу. Згідно з конкурсною документацією початкова ціна річної орендної плати за всі чотири ділянки склала 192 тис. Рублів.

Битву на тендерах за каси РЖД серед автобусників зрозуміти нескладно - для цього досить було один раз приїхати в Челни на міжміському транспорті. Справа в тому, що основна частка продажів до літа поточного року здійснювалася в малопристосованому для цього будівлі колишнього готелю «Україна», так як в 2010 році РЖД вирішили підняти ціни по оренді в 4-5 разів. Тоді основний перевізник «ПАК-Інвест» змушений був купити поруч розташована будівля готелю, реконструювати його, взяти в оренду півгектара землі під парковку автобусів і зібрати під своє крило перевізників. Втративши пасажиропотоку, РЖД вирішили піти назустріч. І в березні 2015 року РЖД і «ПАК-Інвест», де місце гендиректора на той момент зайняв Швецов, домовилися про повернення місцевого автовокзалу в будівлю залізничного, знову відкривши там автобусні каси. З тих пір за каси і йдуть бої місцевого значення.

Розв'язалася вокзальна війна в результаті відкриття кас «Даль-Камою» в будівлі РЖД Фото: Валентина Шістерова Розв'язалася вокзальна війна в результаті відкриття кас «Даль-Камою» в будівлі РЖД Фото: Валентина Шістерова

У світлі вокзальних перипетій варто докладніше зупинитися на компанії «Даль-Кама» і нинішньому її керівника - Ільшата Фазлєєва. За даними бази «Контур.Фокус» , В складі засновників «Даль-Ками» є відомі в Челнах перевізники, які в числі перших і розірвали договори з компанією «Трансфергрупп». За 40% належить Василю Михайлішину і Альфіріту Закірова, по 10% - Фазлєєва і Зінаїді Автономової. Михайлишин є співвласником компанії «АкБарс Трансфер». У числі власників недовгий час значився і власник ГК «Альтекс» Ільдар Фахразіев. Але найцікавіші метаморфози відбулися з Фазлєєва - вони багато в чому і пояснюють поточний стан справ в касах.

Справа в тому, що до осені цього року Фазлеев був директором і в «Експрес-Камі НЧ», і в «Трансфергрупп». Однак, як видно, він задумав створити власний бізнес і піти від Гімадіева. За словами Суворкова, перехід Фазлєєва в стан ворога виглядав наступним чином: ще перебуваючи на посаді директора «Трансфергрупп», він почав вести цілеспрямовану роботу з перевізниками. «Під соусом реорганізації він став закидати договори перевізникам від імені" Даль-Ками ". З 9 жовтня зовсім перестав виходити на зв'язок, причому навіть друку по обидва компаніям не передав. І тут серед листів ми виявляємо його заяву про звільнення 6-м числом. Слідом за Фазлєєва один за іншим починають звільнятися головний бухгалтер, старший касир, посадчіци. І все беруть лікарняний на період двотижневого відпрацювання. Поки ми в авралі затикали кадрові дірки, Фазлеев перетягував на свою сторону наших перевізників », - пояснив Суворков.

Основна частка продажів квитків до літа цього року здійснювалася в малопристосованому для цього будівлі колишнього готелю «Україна» Фото: «БІЗНЕС Online» Основна частка продажів квитків до літа цього року здійснювалася в малопристосованому для цього будівлі колишнього готелю «Україна» Фото: «БІЗНЕС Online»

Щоб влаштуватися в будівлі РЖД, компанія перевізників викупила «Даль-Каму» у колишнього власника, яким виявився Джумбер Есартія, голова грузинської громади міста і колишній директор Комсомольського ринку. Есартія в розмові з кореспондентом «БІЗНЕС Online» підтвердив факт продажу транспортникам своєї компанії як готового бізнесу разом з діючими договорами, в числі яких був і найпотрібніший - безстроковий договір оренди з РЖД на вокзальні площі. Екс-директор ринку пояснив, що два роки орендував каси у РЖД, причому вони йому дісталися без тендера, тому що на той момент ніяких претендентів на каси не було. «Даль-Кама» платила залізничникам на той момент по 200 тис. Рублів на місяць і за договорами з перевізниками продавала квитки в основному на маршрути по Татарстану. Як причини продажу бізнесу Есартія назвав погіршало стан здоров'я. Суму угоди він назвати відмовився, проте власні джерела видання повідомили, що приблизна вартість компанії склала близько 3 млн рублів.

Щодо дворічної діяльності «Даль-Ками» в сфері перевезень, втім, є різні думки. Зокрема, їх конкуренти стверджують, що ніякої господарської діяльності «Даль-Кама» до моменту переїзду кас з «України» в будівлю РЖД не вела. Більш того, в переліку 20 видів діяльності компанії перевезення числяться в кінці списку, пропускаючи вперед всілякі будівельні роботи, а також торгівлю різноманітними продуктами харчування. Відзначимо також, що виручка «Даль-Ками» за 2016 рік склав 585 тис. Рублів, при цьому компанія спрацювала зі збитками в 841 тисячу. Баланс склав 6,2 млн рублів.

«ГІМАДІЕВИ тільки команди, А В ТРАНСПОРТІ НІЧОГО НЕ РОЗУМІЮТЬ»

У «Даль-Камі» тим часом потирають руки і говорять, що вже отримали згоду на співпрацю від 22 з 50 перевізників. Адміністратор Ірина Волочко при згадці «Трансфергрупп» наводить як приклад «здорову конкуренцію серед міських магазинів». Однак на питання, чи можуть тоді пасажири придбати квиток дешевше, ніж у конкурентів, на цей же рейс, Волочко сказала, що це комерційна таємниця. «Ми насильно людей в нашу касу не тягнемо, - впевнено заявила жінка. - Люди в помаранчевих жилетах просто дають людям довідкову інформацію і кажуть, кому куди пройти. Ви зрозумійте, "Даль-Кама" тут з 2015 року платила оренду в 6 разів дорожче, ніж вони [ "Трансфергрупп"]. Вони 20 тисяч в місяць платять за 8 кас, а ми 200 тисяч за три. Перевізники з ними працювати не хочуть, до них надходять листи про розірвання договорів, а у них паніка. Треба було просто нормально працювати з людьми, щоб такій ситуації не виникло ».

При цьому Волочко докоряє своїм конкурентам то, що вони займаються тільки посередництвом і у них нібито немає ні своїх автобусів, ні ліцензій, а у медика, який проводить передрейсовий медогляд, немає медосвіти. «Агриз - зламався автобус, люди пишуть скарги, а вони людей відправити не можуть. Вони зірвали рейс, і пасажир втридорога пішов на таксі. Звичайно, до них претензії будуть. А наш козир в тому, що у нас 150 своїх автобусів і ліцензії, всі договори свіжі. А у них машини дивиться механік без навчання. Він просто розпис ставить і гроші за це отримує », - витягла з рукава козирі адміністратор.

Ситуацію з пасажирами, яких не пускали в автобуси, в «Даль-Камі» перевернули на 180 градусів. «Коли вони (" Трансфергрупп "- прим. Ред.) Почали продавати квитки на наші автобуси, перевізник наш до них сам підійшов і сказав, що не пустить їх у свій автобус з нашими квитками. Вони спеціально це зробили - на наші автобуси почали продавати квитки. Їх директор сам дав команду. І квитки не повертали. Перші квитки вони з утриманням 25 відсотків прийняли у людей », - прокоментувала Волочко.

«У нас на Кіров в 7 ранку йде автобус, вони ставлять на 6:45 в Вятскиє Поляни свій Largus «У нас на Кіров в 7 ранку йде автобус, вони ставлять на 6:45 в Вятскиє Поляни свій Largus. Напрямок той же, і частина людей, які могли б поїхати на Кіровському автобусі, витікають на їх Largus »Фото: Валентина Шістерова

Пояснила вона і незрозумілу ситуацію з поїздками пасажирів на Largus. «Це у нас взагалі ліцензоване таксі. Ми його організували, коли ще у них працювали. У них все є - ліцензія, дозвіл Мінтрансу, більш того, вони страхують своїх пасажирів. Там є все, крім тахографа », - запевнили в« Даль-Камі ».

Головний винуватець «вокзальної війни» Фазлеев під час розмови кореспондента «БІЗНЕС Online» з Волочко сидів мовчки і прокоментував лише причини відходу з «Трансфергрупп». «Там нікого не залишилося з тих, хто зі мною працював. Ильнур Батиршін (замдиректора - прим. Ред.) - це зять Гімадіева. Вони багатьох речей не розуміють. Просто вирішив піти від них, тому що вони не транспортники. Що Ильнур, що його теща Наиля Наильевна тільки палки в колеса пхають, тому довелося піти. Гімадіев-старший, його дружина, Ильнур - все командують, а в транспорті ніхто нічого не розуміє », - пояснив він.

Волочко, перехопивши естафету, розповіла, що в момент приходу Фазлєєва на вокзал у Гімадіева було 9,6 млн боргів, ще 1,5 млн зависло в звалилася Татфондбанк. «Вхідні групу Ильшат Валіахметовіч перекрив, службову машину взяв. Все опалення в будівлі поміняли. Коли він туди прийшов, там була розруха. Зараз їм залишили на рахунку хороші гроші, все їм оновили. І перевізники поки до Нового року залишилися. Так що нехай вони не створюють ажіотаж », - підсумувала адміністратор.

У «Даль-Камі» впевнені, що в будівлю РЖД компанія «Трансфергрупп» увійшла спеціально, щоб перешкодити конкурентам. В якості підтвердження там призводять описаний вище минулорічний тендер, який виграв у залізничників Исламов. На переконання Волочко, «Трансфергрупп» тоді навмисно підняла ціну на тендері до 19 млн рублів на рік, щоб конкурент задихнувся. У нинішньому ж тендері, за заявою Волочко, брали участь обидві компанії Гімадіева, а всі потенційні учасники відразу відмовилися заявлятися, побоюючись, що ціну загнутий. «Зараз ФАС цим займається, цей тендер ось-ось визнають недійсним, тому їх кас тут не залишиться і вони будуть взагалі поза законом», - зазначив він.

«Вони НЕ ма ють права вести свою діяльність на цьом Посадковий павільйоні - договором оренди у них немає на него. Це ми ПлатиМО за оренду, а не смороду. РЖД вигідніше працювати з нами », - сказала наостанок Волочко.

У «Даль-Камі» впевнені, що в будівлю РЖД компанія «Трансфергрупп» увійшла спеціально, щоб перешкодити конкурентам Фото: Валентина Шістерова У «Даль-Камі» впевнені, що в будівлю РЖД компанія «Трансфергрупп» увійшла спеціально, щоб перешкодити конкурентам Фото: Валентина Шістерова

Секрет магічного впливу «Даль-Ками» на партнерів «Трансфергрупп» лежить на поверхні. Михайлишин в розмові з «БІЗНЕС Online» зізнався, що у «Даль-Ками» ставка, яку перевізники платять з продажу квитків, - 18%, а у «Трансфергрупп» - по 20%. Крім того, перевізник сказав, що довіряє і добре знає Фазлєєва. В цілому ж Михайлишин пояснив, що при розірванні договору в односторонньому порядку складнощів у нього не виникло. «У нас же з ними договір не по карті маршруту, у них замовні перевезення. Ми виставляли їм автобуси, коли вони їх замовляли. Чи не надійшло замовлення - не виставляли. Якби у мене були регулярні рейси, то я був би зобов'язаний їх виконувати завжди », - пояснює ситуацію представник перевізника. Крім того, він пояснює, що проблеми для пасажирів на автовокзалі виникли тільки через те, що «Трансфергрупп» спочатку продовжувала продавати квитки на автобуси фірм, які вже розірвали з ними договори. Зараз ситуація стабілізувалася. До того, що на вокзалі працюють дві компанії з продажу квитків, Михайлишин ставиться позитивно. «Конкуренція - це ж нормально, - висловлює він свою думку. - Це додаткові маршрути, рейси, вибір автобуса. Змагаючись між собою, вони ж будуть намагатися щось робити, щоб пасажири до них йшли. Ціни на квитки навряд чи хтось буде знижувати. Ми як перевізники не можемо на це піти. Солярка, комплектуючі, ремонт - все це постійно дорожчає. А працювати в збиток собі хто стане? Але якісь акції будемо пропонувати, наприклад десята поїздка безкоштовна, подаруночки якісь ».

Цікаво, але гендиректор ГК «Альтекс» Ільдар Фахразіев заперечує факт розриву договірних відносин з «Трансфергрупп». Більш того, він повідомив нам, що не знає про конфлікт на автовокзалі. «Не було такого, що не розривали з ними договір поки. Договір з ними діє, ми здійснюємо перевезення, як і раніше. Просто зараз стоїть питання про пролонгацію угод на наступний рік, а "Трансфергрупп" не перебуває в реєстрі зупиночних пунктів. Ми направили їм лист з побажаннями змінити ситуацію. Можливо, тому і з'явилася інформація, що ми розірвали з ними договір, - сказав наш співрозмовник, однак визнав, що "Даль-Кама" вийшла на його компанію з пропозицією про співпрацю. - Договір від них лежить, але поки ще не підписаний. Питання це знаходиться на обговоренні. До якого рішення ми прийдемо, сказати поки не можу. Які умови пропонує дана компанія, я розкривати не буду. Це взаємини двох підприємств, про які ви можете не знати, і я не зобов'язаний про них говорити. Як навести порядок в організації перевезень, чесно кажучи, я не знаю. Там багато нюансів. В першу чергу це дисципліна, виконання всіх нормативних вимог. А в іншому - не знаю. Я продажем квитків ніколи не займався і не має наміру займатися, я виконую перевезення - і все ».

Ільдар Фахразіев заперечує факт розриву договірних відносин з «Трансфергрупп» і стверджує, що не знає про конфлікт на автовокзалі Фото:   elitat Ільдар Фахразіев заперечує факт розриву договірних відносин з «Трансфергрупп» і стверджує, що не знає про конфлікт на автовокзалі Фото: elitat.ru

МОЯ ХАТА З КРАЮ

Позиція транспортних відомств - зберігати в суперечці нейтралітет. «БІЗНЕС Online» направив в РЖД офіційний запит з проханням прояснити, яка з двох компаній має законні права для роботи на вокзалі. Начальник служби корпоративних комунікацій Куйбишевської залізниці В'ячеслав Степанов заявив, що ситуація на Челнінского вокзалі виглядає як суперечка господарюючих суб'єктів, а РЖД такі суперечки не коментує. А якщо мова йде про перешкоджання однієї організації діяльності іншого, то постраждалій стороні слід звертатися в прокуратуру.

Мінтранс РТ у відповіді за підписом прес-секретаря Наілі Клевлеевой дав зрозуміти, що «Трансфергрупп» працює на вокзалі на законних підставах. «Компанія реалізує квитки на підставі договорів з підприємствами, що мають право на обслуговування міжрегіональної маршрутної мережі РФ і міжмуніципального. "Трансфергрупп" внесена до реєстру зупиночних пунктів по міжрегіональним маршрутним регулярним перевезенням Мінтрансу РФ. Що стосується оператора "Даль-Ками", то він обслуговує всіх перевізників, в тому числі реалізує квитки і на автомобілі Largus, які працюють під виглядом замовних. У той час як обслуговування регулярної маршрутної мережі повинно здійснюватися тільки при наявності ліцензії на пасажирські перевезення і на автобусах, призначених для міжміських перевезень », - написано у відповіді. При цьому в Мінтрансі підкреслили, що головне завдання - забезпечити безпеку пасажирів, щоб їхали вони з автовокзалу, а не звідкись з вулиці, а також щоб транспорт проходив техогляд, а водії - медичний.

У виконкомі Човнів мріють, щоб вокзал був єдиний транспортний комплекс, але фінанси готові вибивати під конкретний проект Фото: Валентина Шістерова У виконкомі Човнів мріють, щоб вокзал був єдиний транспортний комплекс, але фінанси готові вибивати під конкретний проект Фото: Валентина Шістерова

Відповідь в бюрократичному дусі був отриманий газетою в транспортному управлінні Човнів. Начальник управління Руслан Ібрагімов пояснив, що виконком не повинен втручатися в справи двох компаній, але в той же час не може закривати очі на порушення законодавства, якщо воно є. «Перевірку виконком має намір провести, але тільки після відповідного звернення», - пояснив чиновник.

Суворков проте стверджує, що позиція міста не така вже однобока. У виконкомі мріють, щоб вокзал був єдиний транспортний комплекс, але фінанси готові вибивати під конкретний проект. Зараз «Трансфергрупп» вже замовила проект за 100 тис. Рублів. При цьому в виконкомі пообіцяли, що після затвердження проекту вийдуть з листом, щоб республіка на рівних засадах з РЖД профінансувала створення даного комплексу. Правда, вже зараз зрозуміло, що вокзальний комплекс буде коштувати не одну сотню мільйонів, так як він потягне за собою деякі зміни в міській інфраструктурі, зокрема, повинні будуть перенести зупинку громадського транспорту і зробити через проспект підземний перехід.

В цілому ж співрозмовники видання корінь вокзальних воєн бачать в тому, що перевізники знаходяться на одній території і сидять через стінку. Не виключено, що операторам було б простіше конкурувати чесно на цьому ринку, обґрунтуйте вони на різних майданчиках.

А працювати в збиток собі хто стане?

Новости