Угода з потужною енергетикою: Аналітика Накануне.RU

Угода з потужною енергетикою

Напередодні глава ФАС Ігор Артем'єв ще раз озвучив позицію антимонопольного відомства з приводу злиття активів двох найбільших енергохолдингів країни "Газпром енергохолдингу" і КЕС "Ренови". У тому вигляді, в якому угода була представлена ​​на узгодження до відомства, ФАС схвалювати документ не збирається. Нагадаємо, в об'єднаній компанії "Газпрому" належало б не більше 75% мінус одна акція, "Ренові" - не менше 25% плюс одна акція. Втім, і в тій, і в іншій компанії поки від коментарів утримуються і чекають офіційного рішення антимонопольників, вважаючи за краще не обговорювати слова Артем'єва.

Варто зазначити, що проблеми, які можуть виникнути при узгодженні з ФАС, в "Газпромі" і "Ренові" передбачали, тому, ймовірно, будуть готові розглядати й інші схеми об'єднання, в тому числі із залученням третіх учасників угоди, наприклад, "Інтер РАО "- компанія була б не проти отримати контроль над одним з активів з КЕС-холдингу. У свою чергу, ФАС теж готова йти на компроміси - наказати продати частину активів і тоді схвалити операцію.

За та проти

Угода про наміри щодо об'єднання енергоактивів Газпром в особі Олексія Міллера і Ренова в особі Віктора Вексельберга підписали 7 липня 2011 Тоді ж потенційну угоду позитивно оцінив віце-прем'єр Ігор Сечін, який курирує енергетику в Уряді РФ Угода про наміри щодо об'єднання енергоактивів "Газпром" в особі Олексія Міллера і "Ренова" в особі Віктора Вексельберга підписали 7 липня 2011 Тоді ж потенційну угоду позитивно оцінив віце-прем'єр Ігор Сечін, який курирує енергетику в Уряді РФ. "Я думаю, що" Газпром "- така компанія, яка може залучати значні фінансові кошти для модернізації, що для нас дуже важливо", - зазначив Сєчін, коментуючи подію. У той же час він нагадав, що уряд буде стежити за тим, щоб угода не привела до зростання цін на електроенергію. Екс-глава "РАО ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс негативно оцінив ініціативу щодо об'єднання двох холдингів. "І хоча укрупнення генеруючих компаній замислювалося авторами реформи як обов'язкова компонента подальшого розвитку, дотримання антимонопольних вимог при цьому вважалося пріоритетним. Очевидно, що угода, в результаті якої понад 40% європейської зони оптового ринку електроенергії виявляються в руках одного власника, створює серйозні монопольні ризики. Вважаю, що така угода, якщо вона здійсниться, не принесе користі ні енергетиці Росії, ні російським споживачам ", - заявив Анатолій Чубайс РІА Новини . З іншого боку, він підкреслив, що об'єднуватися будуть генерації, а не мережі, і угода не торкнеться обсяг інвестицій, залучених в енергетику. Таким чином, вона не зруйнує суті реформи.

У жовтні 2011 р глава "Газпром енергохолдингу" Денис Федоров в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" розповів, що в компанії передбачають можливе невдоволення з боку регулюючих органів та зауважив, що компанії готові йти на компроміс. При цьому він висловив бажання якомога швидше отримати рішення ради директорів "Газпрому" (називалися терміни "до кінця року") і зазначив, що на IPO "Газпром енергохолдинг" вийде в раніше зазначені терміни - 2014-2015 рр., Незалежно від того, приєднані будуть активи КЕС чи ні.

"Безсумнівно, ми очікуємо приписів, пов'язаних з можливим обмеженням нашої присутності в ряді регіонів. Хоча, як ми неодноразово говорили, у нас є проблеми тільки в двох зонах вільного перетікання (ЗСП). Одна з цих зон - це Серовский-Богусловскій вузол, в який входять Серовская ГРЕС ОГК-2 і Новобогуславская ТЕЦ "КЕС-Холдингу". Однак цей вузол увійде до складу ЗСП Урал. По другій зоні - є одна станція - Новосалаватская ТЕЦ, яка не входить в периметр "Газпром енергохолдингу" і належить ВАТ "Газпром нефтехим Салават ". З цієї Танці ми дійсно "вивалюємося" в зоні вільного перетікання за 20% (межа економічної концентрації), і у нас виходить 20,7%. Тобто ми на сім десятих "пробиваємо" цю межу. Ми готові розглянути можливість реалізації низки активів, нічого страшного тут немає. Тим більше не секрет, що ряд великих компаній претендують на деякі активи ", - зазначив Денис Федоров. Також він прогнозує, що ФАС, швидше за все, видасть поведінкові умови, і компанії, "хоч і не з захопленням, але неухильно будуть їх виконувати".

Також глава Газпром енергохолдингу заявив про можливість участі в угоді третьої сторони, наприклад, Інтер РАО Також глава "Газпром енергохолдингу" заявив про можливість участі в угоді третьої сторони, наприклад, "Інтер РАО". "У нас є різні варіанти, які зараз обговорюються. Безсумнівно, ми ведемо різні переговори, і ми розуміємо те, що, напевно, антимонопольна служба, якщо ми об'єднаємо всі, буде проти. Хоча ми не бачимо поки, не чуємо серйозної аргументації, ні з боку Мінекономрозвитку, ні з боку ФАС. Це поки все емоції, а у нас є діюча нормативна база та чинне законодавство. і ми не чули поки крім загальних розмов, що ми порушуємо. Коли говорять про те, що вони проти цієї угоди, вони повинні це аргументувати ", - вважає про н.

Про те, що варіант з продажем деяких активів найбільш імовірний, говорить аналітик по електроенегетіке ІК "Велес Капітал" Анна Діанова: "З одного боку, це дозволить дотримати якісь формальні умови, з іншого - схвалити операцію. Процес консолідації в енергетиці багато в чому обумовлений природними економічними факторами, з цим сьогодні згодні багато галузеві експерти ". "Складно уявити, що" Газпром енергохолдинг "піде на продаж своїх активів - ОГК-2 (з приєднаною до неї ОГК-6)," Мосенерго "або ТГК-1, враховуючи до того ж їх досить високу якість. Що ж стосується консолідованих активів КЕС-холдингу, то в разі, якщо це буде єдиною можливістю укласти угоду, компанія, на наш погляд, може вивести з її периметра, наприклад, ТГК-6 або ТГК-7 (волзьких ТГК), часткою в яких володіє "Інтер РАО ЄЕС "", - говорить Анна Діанова. "Інтер РАО", в свою чергу, може погодитися на обмін міноритарної частки в ОГК-2 і блокпакет в одній з ТГК на контрольний пакет в інший.

Учасники можливої угоди

ТОВ "Газпром енергохолдинг" є 100-процентною "дочкою" "Газпрому". Найбільший в Росії власник генеруючих енергоактивів (контрольні пакети акцій ВАТ "Мосенерго", ВАТ "ТГК-1", ВАТ "ОГК-2", ВАТ "ОГК-6"). Генерація дає понад 37 ГВт (близько 17% встановленої потужності всієї російської електроенергетики).

ЗАТ "Комплексні енергетичні системи" (КЕС-холдинг) входить в ГК "Ренова". Володіє стратегічними / контрольними пакетами акцій і здійснює управління ВАТ "ТГК-5", ВАТ "ТГК-6", ВАТ "ТГК-9", ВАТ "ВоТГК". Посідає п'яте місце за встановленою потужністю в Росії. Генерація дає близько 16 ГВт.

ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" належить ряду акціонерів, найбільші з яких "ФСК ЄЕС" (19,95%), Росимущество (14,8%), "Норільський нікель" (14,2%). Має пакети акцій в "Інтер РАО", ВАТ "ОГК-1", ВАТ "ТГК-11", ВАТ "ОГК-3". Генерація дає близько 22,6 ГВт.

Новости