: Важливо використовувати шанс, коли митниця і податкова об'єдналися в ГФС

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі
  4. Новини по темі

112.ua

4 жовтня гостем ток-шоу "Люди. Hard Talk. LIVE" став глава Митної служби України, заступник голови Державної фіскальної служби

Влащенко: Сьогоднішній наш гість належить до управлінської українській еліті і дуже рідко буває в ефірах.Наш гість - керівник Митної служби України, заступник голови Державної фіскальної служби Анатолій Макаренко.Почну з банального, з розмови про корупцію.Митна служба давно стала таким символом корупції, правда, не тільки у нас, а, напевно, на всьому пострадянському просторі.Як ви сьогодні розгрібати ці Авгієві стайні?Чи є якісь зрушення в цьому напрямку, чи є можливості, є чи ресурси для цього?

Макаренко: Я вам пропоную почати не з банального, а з робочого. Асоціювати митницю і корупцію, на мій погляд, трошки некоректно. Митниця - це, перш за все, межа, безпеку держави. Митниця, на мій погляд (і це обов'язково буде), - це, перш за все, комфорт для тих, хто працює з нею. Сьогодні через митний кордон України проїхало 55 тис. Од. техніки. Митники оформили понад 8 тис. Декларацій. Оформлено два протоколи про порушення митних правил, і, можливо, будуть порушені кримінальні справи. У Миколаївському порту намагалися перемістити, приховуючи від митного контролю, енергетичні речовини, дизельне паливо, на суму понад 1 млн грн. В Одеському аеропорту намагалися вивезті79 кгянтаря. Це жива митна робота. І зрозуміло, митниця, як і будь-яка з державних структур, є полем корупційного ризику. Але сьогодні корупція - не тільки проблема митниці, і не стільки проблема митниці. Корупція - одна з основних проблем виживання нашої держави. І митниця, насправді, є полем дуже великого ризику, викликів корупційних для всіх тих, хто в ній працює.

Влащенко: Кажуть, що зараз побори стали менше, тому що з'явилися бізнесмени, які категорично відмовляються платити. Скажіть, скільки кримінальних справ порушено проти тих людей, які намагаються займатися корупцією на митниці?

Макаренко: З початку року проти митників порушено 75, ми називаємо "Кримінальні провадження", відповідно до КПК. Мені невідомо, скільки з них завершаться порушенням кримінальних справ, тому що це не компетенція митних органів, але я вважаю, що велика частина з них закінчиться кримінальними справами для самих митників. Буквально на днях було затримано два митника за спробу хабара, на західному кордоні України. А тиждень тому я вигнав з Київської митниці двох негідників, які намагалися у громадянки, яка виїжджає з території України, вимагати 250 євро. Вигнав з митниці і передав матеріали до правоохоронних органів. Це, дійсно, та брудна піна, яка є в митниці. Є, звичайно, системна корупція. Чотири роки створювалася модель індустріальної корупції в митниці. Насправді 23 роки історії нашої держави, вони відзначені не тільки успіхами. Але і колосальними проблемами у формуванні ідеології суспільства.

Влащенко: Що таке індустріальна корупція?

Макаренко: На мій погляд, це система, коли встановлювалися не тільки плани виконання державного бюджету, а й плани поповнення тіньового кеша. Я це називав корупційним ліфтом, коли починаючи з інспектора і закінчуючи вищим ешелоном української митниці, формувалися, так звані, "чорні каси". І правоохоронними органами стосовно працівників центральної столичної, київської митниці порушено серйозна кримінальна справа, ведеться серйозна дізнання. Я думаю, буде дуже серйозний результат.

Новини по темі

Новини по темі

Влащенко: Говорили, що люди, які стояли за часів Януковича на верхівці цих митних корупційних схем, вони сьогодні вже служать у Федеральній російської митній службі. Там вони працюють радниками. У нас теж залишилася достатня кількість цих людей. В оперативному порядку ви відстежуєте їх роботу?

Макаренко: У мене з цими людьми є невелика різниця. За часів Януковича вони стояли, а я сидів. Я відстежую їх переміщення у просторі не тільки України, але і навколо України. Щоб розуміти, як будуть чи не будуть, вони впливати на ті чи інші процеси в митниці. На жаль, є неймовірний випадок, коли один з керівників митниці України, приїхавши до Криму, був одним з перших, хто зрадив і присягу Україні, і присягу Митній службі, і був радником тих окупантів, які анексували нашу територію. З цього брудного нагоди теж ведеться кримінальна справа.

Влащенко: Як пересічний обиватель може оцінити якість роботи митниці? Який може бути план у митниці, адже вона повинна виконувати контролюючі функції?

Макаренко: Так, план тхне минулим, радянським, коли малювалися немислимі плани, і відчайдушно рапортувати про їх виконання. І все пишалися, а в результаті ми бачили порожні полиці наших магазинів. І бачили наше реальне життя. Що стосується так званого плану для митниці. На сьогодні Міністерством фінансів і Державним бюджетом визначено розкладу поповнення державного бюджету. І якщо ми розуміємо, що в Україні в вересні місяці зайде якийсь обсяг імпорту, ми приблизно знаємо його структуру, ми знаємо, що ставка ПДВ у нас фіксована 20%. Знаючи ставку мита на кожен з сегментів товару, ми приблизно розраховуємо, скільки орієнтовно податків, держава повинна отримати з цього обсягу імпорту. І тому Міністерство фінансів виставляє нам орієнтовні показники. Держава таким чином планує собі бюджет. Завдання митниці - не виконати план, а розумно і безболісно для бізнесу, на жаль, це не завжди виходить, комфортно для бізнесу, адмініструвати ці податки. Митниця не платить податки. Бізнес в складне час, і спасибі йому за це, платить податки. Наше завдання - розумно і якісно перерахувати ці податки в бюджет. Жодна з європейських митниць в цьому просторі не працює. І фіскальна функція митниць Євросоюзу є одна з функцій. Збирання податків на другому, третьому місці знаходиться. Головна, перша функція кожної цивілізованої митниці - це захист вітчизняного виробника і ринку. Це елемент національної безпеки.

Влащенко: Кілька опцій сьогодні є проблемними на митниці. Це наявність цілих районів, які умовно називаються "зеленка". Незахищеність внутрішнього ринку. Дуже маленькі зарплати у митників. Чи є бажаючі працювати на митниці? І як ви формуєте кадрову політику сьогодні?

Макаренко: У нас є дивовижне навчальний заклад - Академія митної служби. Не у всіх країнах є така школа митна. Вона була створена в кінці 90-их років, має авторитет не тільки в Україні, а й в Європі, США. Я був на випуску в цій Академії, в Дніпропетровську. І коли весь зал встав, 600 чоловік, і випускники в тому числі, встали, і, поклавши руку на серце, заспівали гімн України, я стиснув зуби. Це говорить про те, яка у нас молодь, які світлі очі, які щирі помисли. На жаль, приходячи потім працювати в будь-яку державну структуру і стикаючись з мінімальними зарплатами, з величезними ризиками корупційними, не всі можуть встояти. Дуже багато хто попадається на корупційні вудки. Це є проблема нашого суспільства. І поки наш чиновник не буде отримувати хоча б щодо гідну зарплату, він буде об'єктом корупційних ризиків.

Влащенко: Що стосується інтегрованості нашої Митної служби в світову спільноту. Як ви переймаєте досвід, як ви контактуєте з ними? Ця робота йде або сьогодні не до цього?

Макаренко: Я був на Східноєвропейському економічному форумі, який проходив у Польщі, в Білостоці. І коли заступник голови Всесвітньої митної організації сказав про те, що Брюссель вважає взаємодію Молдавської та Української митних служб в плані обміну інформацією прикладом для інших країн, мені було дуже приємно. У нас є, що показувати не тільки Європі, але і іншим митним адміністраціям. Ми маємо хорошу історію, хороший кадровий потенціал і потужні напрацювання, якими не соромно не просто хвалитися, а ділитися і показувати іншим нашим колегам.

Новини по темі

Новини по темі

Влащенко: А що сьогодні цікавого є в цьому світовому досвіді?

Макаренко: Найголовніше і важливе в роботі української митниці, що ми на 98% перейшли на електронний документообіг. Ми пішли від совкового паперового обороту. Ми змогли створити систему обміну інформацією з Молдовою, Польщею, Білоруссю. У нас була хороша система обміну інформацією з російськими митними органами. На жаль, за останні роки, з відомих подій з Росією, ці зв'язки трошки втрачені. Зараз ми все це відновлюємо. Я сподіваюся, що незважаючи на напругу в стосунках з Росією, економіки повинні працювати, і обмін інформацією ми теж відновимо з росіянами.

Влащенко: Експерти кажуть, що ми повинні легалізувати внутрішній товарообіг, що ми повинні закрити ринок збуту контрабанди і контрафакту, про встановлення касових апаратів, про створення системи маркування кожної одиниці і про багато інших речей. Чи є якісь кроки, які встановлювали б правила на митниці, однакові для всіх? Бізнес дуже цікавиться цими речами.

Макаренко: Дуже важливо використовувати шанс, коли об'єдналися дві служби. На мій погляд, служби з абсолютно різною ментальністю, з абсолютно різним спектром завдань, але так склалося, що ці служби об'єднані.

Влащенко: З вашої точки зору, це було правильно?

Макаренко: Давайте подивимося і зробимо висновки про це трохи пізніше. Але, якщо у нас є такий шанс, ми зараз спільно - податкові експерти, митні експерти, - працюємо над тим, щоб наші бази даних функціонували так, щоб товар ми могли відстежити від входу його на територію України до продажу. Тут найбільша складність - це відсутність касових апаратів. Якщо будуть введені касові апарати, ми дуже істотно легалізували ринок. І важлива складова, це та політика, яку проводить керівник відомства І. Білоус - боротьба з податковими ямами. Якщо ми будемо добивати податкові ями, займатися контрабандою буде невигідно. Основа контрабанди - це чорний, тіньовий кеш, готівка. Тіньові гроші. Їх треба всередині країни вбивати.

Новини по темі

Новини по темі

Влащенко: За вашими відчуттями, за той час, що ви очолюєте відомство, скоротився тіньової готівка?

Макаренко: Ми реалісти, і прекрасно розуміємо, що чудес не буває. Є система, яка функціонувала багато років. Ми повинні запропонувати альтернативу бізнесу. Бізнесу має бути невигідно ввозити товар, або в "чорну", або за "сірими" схемами. Бізнесу має бути вигідно працювати прозоро, і бізнес до цього готовий. Вони, представники бізнесу, просять тільки про створення рівних правил гри. І в цих рівних правилах, вони візьмуть ті умови, про які ми говоримо. Ми пішли на такий діалог з представниками найбільших торгових мереж побутової техніки. Ми підписали відповідний меморандум. Бізнесмени сказали, що будуть декларувати реальну вартість товару. Платежі з однієї декларації - до 1 млн грн. Раніше платилися декларації - 50-100 тис. Грн. Занижували вартість, зрізали вага. Робили пересортицу. Є маса способів ухилення від податків.

Влащенко: Є величезні вимоги до сертифікації товарів. Всі просять, щоб знизити кількість цих речей або спростити, тому що за сертифікацію всюди доводиться платити.

Макаренко: У Державній фіскальної служби забрали право законодавчої ініціативи, але є Міністерство фінансів, яке нас підтримує, і ми зараз виходимо з пакетом ініціатив по лінії митниці - мінімізувати всі ці "тромби", контрольні функції різних відомств. Сертифікація - це тільки маленький сегментики. Кожне відомство придумало якийсь інструмент насильства над бізнесом - фітосанітарний контроль, ветеринарний, сертифікація, отримання патентів. Навколо митниці склалося ось таке нібито законне поле, яке створює бізнесменам колосальні проблеми. Я доповідав цю ситуацію А.П. Яценюку, отримав його підтримку, і сподіваюся, що найближчим часом ми за підтримки уряду приймемо ряд серйозних документів, де ці "тромби" будемо вибивати.

Новини по темі

Новини по темі

Влащенко: Реформування митниці складається з двох великих опцій - це зміна правил і зміна законодавства в тій частині, де це потрібно, і реформування кадрового складу. Як ви дивитеся, яким шляхом ми підемо в реформуванні нашої митниці?

Макаренко: Не забуваємо про те, що ми знаходимося в стані війни. Ми знаходимося в складному відрізку історії своєї батьківщини. Митників в Україні - 10,8 тис. Осіб. Це не багато. У Польщі - 14 тис. Хоча Польща має зовсім інші кордону і зовсім інші виклики. У 2010 році Митна служба становила 18 тис. Співробітників. Ми і цим людським ресурсом виконуємо ті завдання, які перед нами стоять. Але, необхідний приплив свіжої крові. Необхідний прихід молодих патріотів країни і митниці, які будуть переживати за справу і працювати в ім'я бізнесу, перш за все, в ім'я розвитку країни. Але крім моральних мотиваторів повинні бути і матеріальні. Ситий патріот любить більше батьківщину, ніж патріот голодний.

Влащенко: Скільки митників служить в зоні АТО? Як туди відбирають людей?

Макаренко: У Донецькій і Луганській областях зараз працюють близько тисячі співробітників митних органів. На жаль, недобір платежів склав по вересня місяця 800 млн грн. Мої колеги виконують свої завдання в складній обстановці. Я пишаюся їх роботою. Жоден митник не змінив присяги, жоден митник не перейшов ні під чиї прапори.

Влащенко: Це приємно чути. Що зараз в Криму? Які там проблеми? Там є митниця, або там є митні операції?

Макаренко: Починаючи з 27 вересня ми перейшли на роботу з Кримом як з вільною економічною зоною. Прийнято відповідний закон, і зараз ми проводимо операції з Кримом в режимі експортно-імпортних операцій для зони вільної торгівлі. В цьому є велика специфіка, і я всіх запрошую на свою сторінку в фейсбуці, де я написав цілий перелік питань-ответнік. Щоб бізнесмени, які стикаються з проблемами на адміністративному кордоні Херсонської області та Криму, могли отримувати швидку і оперативну інформацію. Основна проблема в тому, що маса наших громадян займалися не бізнесом, а просто торгівлею з Кримом. Останній приклад: людина із Запоріжжя, який збирав молоко по селах, привозив до Криму, продавав його, отримував гривню з літра молока прибутку. Це був його бізнес. І зараз складно пояснити йому, що треба скласти вантажну митну декларацію. Це проблема, на жаль.

Влащенко: Ви в фейсбуці написали, "що найбільше щастя в житті - це свобода. Свобода простору, часу, думки". Ви знаєте, що таке позбавлення волі. Як відомо, справа була політичне. Як ця історія вашого життя змінила ваші погляди на свободу і, взагалі, погляди на життя?

Макаренко: Бродський сказав таку фразу, що "в'язниця - це місце, де нестача простору компенсується надлишком часу". І завдяки тому, що часу було більше року, був час для думок про себе, про свою сім'ю, про цінності.

Влащенко: Адже ви ж бойовий офіцер. А коли ви наділи погони вперше?

Макаренко: Вперше погони я одягнув в 17 років. І дуже дорожу погонами і офіцерською честю.

Влащенко: Про який недосконалому вчинок в житті ви шкодуєте?

Макаренко: Я не зустрівся з одним, коли пішов знову працювати в митницю, був дуже зайнятий, а він помер. Я дуже переживаю, що я з ним не зустрівся.

Влащенко: Скучаете ви по службі на море?

Макаренко: Так. Я дуже сумую про флот і про підводні човни.

Влащенко: Що б ви могли робити своїми руками, якщо б ви не займалися тим, чим займаєтеся зараз, щоб заробити на життя?

Макаренко: Писати книги.

Влащенко: На що у вас щодня не вистачає часу?

Макаренко: На сім'ю.

Влащенко: Як давно ви бачили Юлію Тимошенко?

Макаренко: Сьогодні, на бігборді.

Влащенко: Елемент комфорту, без якого вам важко обійтися?

Макаренко: На роботі жорстке крісло, будинки - пуф під ноги.

Влащенко: Якби ви могли зателефонувати в минуле, кому б ви подзвонили і навіщо?

Макаренко: Папа помер в 80-му році. Мені було 15 років. Я б набрав його і сказав: "Батя, як мені тебе не вистачає".

Влащенко: За що ви готові переплачувати, без жалю? Хоча, кажуть, зарплати у митників невеликі.

Макаренко: Я готовий переплачувати без жалю за те, щоб хлопці, які постраждали на війні, були здорові. Я готовий переплачувати без жалю за свободу тих пацанів, які зараз нудяться в полоні у негідників. Я готовий переплачувати без жалю за кожну посмішку дитини на території, де зараз йде війна.

Влащенко: Які три проблеми в Україні на сьогодні, ви вважаєте, важливі і їх потрібно вирішувати негайно?

Макаренко: Корупція - раз. Корупція - два. Корупція - три. Поламаємо корупцію - збережемо країну. Дозволимо їй дихати, і побудуємо нове майбутнє.

Влащенко: Сьогодні з нами БУВ глава митної служби України Анатолій Макаренко. Людина, яка вважає, що найголовніша проблема України - це корупція. А жити не можна тільки без однієї речі - без свободи.

Як ви сьогодні розгрібати ці Авгієві стайні?
Чи є якісь зрушення в цьому напрямку, чи є можливості, є чи ресурси для цього?
Скажіть, скільки кримінальних справ порушено проти тих людей, які намагаються займатися корупцією на митниці?
Влащенко: Що таке індустріальна корупція?
В оперативному порядку ви відстежуєте їх роботу?
Влащенко: Як пересічний обиватель може оцінити якість роботи митниці?
Який може бути план у митниці, адже вона повинна виконувати контролюючі функції?
Чи є бажаючі працювати на митниці?
І як ви формуєте кадрову політику сьогодні?
Як ви переймаєте досвід, як ви контактуєте з ними?

Новости