аліменти

  1. Список нормативних документів Сімейний кодекс РФ (Федеральний закон від 29 грудня 1995 № 223-ФЗ)...
  2. Розмір аліментів і відповідальність за несвоєчасну сплату
  3. Доходи, з яких утримуються аліменти
  4. Порядок утримання аліментів
  5. Документи, що дають підставу утримувати аліменти
  6. Бухгалтерський облік аліментів
  7. поштові збори
  8. Дивись обговорення в форумі

Список нормативних документів
  1. Сімейний кодекс РФ (Федеральний закон від 29 грудня 1995 № 223-ФЗ) .
  2. Цивільний кодекс РФ
  3. Уряд РФ: Постанова № 841 від 18.07.1996 «Про перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей»
  4. Федеральний закон «Про виконавче провадження» від 2 жовтня 2007 р № 229-ФЗ.
  5. План рахунків бухгалтерського обліку та інструкція по його застосуванню, затверджені наказом Мінфіну Росії від 31 жовтня 2000 № 94н.
  6. Податковий кодекс РФ, частина друга, глава 23.

Що таке аліменти і хто їх платить

Аліменти (від лат. Alimentum - харчування, утримання) - в сімейному праві кошти на утримання непрацездатної особи. Основою аліментного зобов'язання є сімейні відносини - шлюб, усиновлення (удочеріння) дітей і ін. Право на аліменти мають неповнолітні діти, а в ряді випадків непрацездатні дорослі члени сім'ї. На відміну від раніше котрий діяв новий Сімейний кодекс РФ встановлює, що батьки мають право укласти договір про зміст своїх неповнолітніх дітей (угода про сплату аліментів).

У разі відсутності такої угоди, аліменти стягуються в судовому порядку. Обов'язок батьків утримувати неповнолітніх дітей закріплена в п. 1 статті 80 СК .

Розмір аліментів і відповідальність за несвоєчасну сплату

Розмір аліментів за відсутності угоди про сплату аліментів встановлений в п. 1 статті 81 СК : На одну дитину - одна чверть, на двох дітей - одна третина, на трьох і більше дітей - половина заробітку і (або) іншого доходу батьків. Розмір аліментів, які сплачуються за угодою про сплату аліментів, визначається згідно статті 109 СК сторонами в цій угоді, але не може бути нижче розміру аліментів, які вони могли б отримати при стягненні аліментів у судовому порядку (тобто вище зазначених розмірів).

Якщо ж батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, має нерегулярний, мінливий заробіток і (або) іншої дохід повністю або частково в натурі або в іноземній валюті, або якщо у нього відсутня заробіток і (або) іншої дохід , А також в інших випадках, коли стягнення аліментів у частковому відношенні до заробітку і (або) іншому доходу батька неможливо, важко або суттєво порушує інтереси однієї зі сторін, суд вправі визначити розмір аліментів, що стягуються щомісяця, у твердій грошовій сумі або одночасно в частках і в твердій грошовій сумі ( ст. 81 і 83 Сімейного кодексу РФ )

Адміністрація організації повинна виробляти індексацію аліментів на утримання неповнолітніх дітей в наступних випадках:

1) якщо аліменти стягуються за рішенням суду в твердій грошовій сумі. В цьому випадку індексація проводиться паралельно зі збільшенням встановленого законодавчо мінімального розміру оплати праці. З метою індексації розмір аліментів встановлюється судом у твердій грошовій сумі, що відповідає певному числу МРОТ ( ст. 117 СК РФ );

2) індексація розміру аліментів, які сплачуються за угодою про сплату аліментів, проводиться відповідно до цієї угоди. Причому сторони можуть передбачити будь-які способи індексації. Якщо в угоді про сплату аліментів не передбачається порядок індексації, індексація проводиться відповідно до ст. 117 СК РФ , Тобто в порядку, аналогічному індексації аліментів, що стягуються за рішенням суду.

Відповідальність за несвоєчасну сплату аліментів встановлена ​​в статті 115 СК . При утворенні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за угодою про сплату аліментів, винна особа несе відповідальність в порядку, передбаченому цією угодою. При утворенні заборгованості з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти за рішенням суду , Винну особу сплачує одержувачу аліментів неустойку в розмірі однієї другої відсотка від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення. Одержувач аліментів вправі також стягнути з винного у несвоєчасній сплаті аліментів особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, всі заподіяні простроченням виконання аліментних зобов'язань збитки в частині, не покритій неустойкою.

Якщо аліменти призначив суд , То судовий пристав має право перевірити, чи правильно їх розрахували. Припустимо, під час вступу виконавчого листа в організацію аліменти з працівника не утримували або утримували, але не перераховували одержувачу. Тоді інспектор відділу кадрів або бухгалтер , Відповідальний за їх утримання, може бути оштрафований в розмірі від 2000 до 2500 рублів. А керівник або головний бухгалтер - штрафу від 15 000 до 20 000 рублів. На юридичну особу в даному випадку може бути накладено штраф у розмірі від 50 000 до 100 000 рублів (штрафи передбачені п. 3 ст. 17.14 КоАП РФ). Одержувач аліментів, виплату яких організація затримує, може звернутися до суду. І на підставі рішення суду компанії доведеться заплатити ще й відсотки виходячи з ставки рефінансування ЦБ РФ . Їх розраховують починаючи з четвертого дня виплати працівникові доходів і за датою, коли гроші все-таки надійдуть отримувачу.

якщо організація утримувала, але не перераховувала аліменти, суд може стягнути належну суму не з працівника, а з самого юридичної особи (ст. 118 Федерального закону 229-ФЗ). За втрату виконавчого документа співробітникові, відповідальному за збереження документа, загрожує штраф в розмірі 2500 рублів (ст. 431 Цивільного процесуального кодексу РФ).

Доходи, з яких утримуються аліменти

перелік доходів , З яких утримуються аліменти на неповнолітніх дітей, затверджений постановою Уряду РФ від 18 липня 1996 р 841 «Про перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей» .

Згідно п. 1 цієї Постанови утримання аліментів на утримання неповнолітніх дітей проводиться з усіх видів заробітної плати (грошового винагороди, змісту) і додаткової винагороди як за основним місцем роботи, так і за роботу по сумісництвом , Які отримують батьки в грошовій (національній або іноземній валюті) та натуральній формі, в тому числі:

а) з суми, нарахованої за тарифними ставками , посадовою окладів , по відрядними розцінками , Або у відсотках від виручки від реалізації продукції (виконання робіт і надання послуг) і т. п .;

б) з усіх видів доплат і надбавок до тарифними ставками і посадовим окладів (За роботу в небезпечних умовах праці, у нічний час; зайнятим на підземних роботах, за кваліфікацію, суміщення професій і посад, тимчасове заступництво, допуск до державної таємниці, вчений ступінь і вчене звання, вислугу років, стаж роботи і т. П.) ;

в) з премій (винагород), що мають регулярний або періодичний характер, а також за підсумками роботи за рік;

г) з оплати за понаднормову роботу, роботу у вихідні та святкові дні;

д) з заробітної плати, що зберігається за час відпустки , А також з грошової компенсації за невикористану відпустку, в разі з'єднання відпусток за кілька років;

е) з сум районних коефіцієнтів і надбавок до заробітної плати;

ж) з суми середнього заробітку , Що зберігається за час виконання державних і громадських обов'язків та в інших випадках, передбачених законодавством про працю (крім вихідної допомоги , Що виплачується при звільненні);

з) з додаткових виплат, встановлених роботодавцем понад суми, нарахованих при наданні щорічної відпустки відповідно до законодавства РФ і законодавством суб'єктів РФ;

і) з суми, що дорівнює вартості видається (оплачуваної) харчування, крім лікувально-профілактичного харчування, що видається відповідно до законодавства про працю;

к) з суми, що дорівнює вартості оплачуваного проїзду транспортом загального користування до місця роботи і назад;

л) з комісійної винагороди (штатним страховим агентам, штатним брокерам та ін.);

м) з оплати виконання робіт по договорами , Що укладаються відповідно до цивільного законодавства;

н) з суми авторської винагороди , В тому числі виплачується штатним працівникам редакцій газет, журналів та інших засобів масової інформації;

о) з доходів , Одержуваних від виборчих комісій членами виборчих комісій, що здійснюють свою діяльність в зазначених комісіях не на постійній основі;

п) з доходів , одержуваних фізичними особами від виборчих комісій, а також з виборчих фондів кандидатів у депутати та виборчих фондів виборчих об'єднань за виконання зазначеними особами робіт, безпосередньо пов'язаних з проведенням виборчих кампаній.

До доходів, з яких аліменти не утримуються, відносяться:

1) премії одноразового характеру;

2) вихідна допомога , Що виплачується при звільненні;

3) матеріальна допомога , що виплачується працівнику в зв'язку з наступними обставинами:

а) стихійним лихом,

б) пожежею,

в) розкраданням майна,

г) каліцтвом,

д) народженням дитини,

е) реєстрацією шлюбу,

ж) смертю близьких родичів;

4) лікувально-профілактичне харчування, що видається відповідно до законодавства про працю.

Порядок утримання аліментів

Відповідно до статтею 109 СК адміністрація організації за місцем роботи особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти на підставі нотаріально посвідченого угоди про сплату аліментів або на підставі виконавчого листа , Зобов'язана щомісяця утримувати аліменти із заробітної плати та (або) іншого доходу особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, та сплачувати або переводити їх за рахунок особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, особі, яка отримує аліменти, не пізніше ніж у триденний строк з дня виплати заробітної плати та (або) іншого доходу особі, зобов'язаному сплачувати аліменти.

Сімейний кодекс передбачає також індексацію аліментів - стаття 117 СК . Індексація аліментів, що стягуються за рішенням суду в твердій грошовій сумі, провадиться адміністрацією організації за місцем утримання аліментів пропорційно збільшенню встановленого законом мінімального розміру оплати праці.

Підставою для утримання аліментів є нотаріально засвідчене угоду про сплату аліментів або виконавчий лист ( ст. 109 СК РФ ). В угоді про сплату аліментів або в виконавчому листі повинні бути визначені розмір, умови і порядок виплати аліментів, а також вказані реквізити для перерахування утриманої суми аліментів одержувачу аліментів або поштову адресу.

Аліментні зобов'язання, встановлені угодою про сплату аліментів, припиняються смертю однієї зі сторін, закінченням терміну дії цієї угоди або з підстав, передбачених цією угодою.

Виплата аліментів, що стягуються в судовому порядку, припиняється:

  • після досягнення дитиною повноліття або в разі придбання неповнолітніми дітьми повної дієздатності до досягнення ними повноліття;
  • при усиновлення (удочеріння) дитини, на утримання якого стягувалися аліменти;
  • при вступі непрацездатного потребує допомоги колишнього чоловіка - одержувача аліментів у новий шлюб;
  • смертю особи, що одержує аліменти, або особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти.

Відповідно, припиняються і зобов'язання адміністрації організації по сплаті аліментів.

Відповідно до ст. 138 ТК РФ при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 70% заробітку працівника , Зменшеного на суму ПДФО. Утримання в більшому розмірі можливо за письмовою заявою працівника про добровільне збільшенні загального розміру відрахувань.

УВАГА! При недостатності грошової суми для задоволення всіх вимог за виконавчими документами в першу чергу задовольняються вимоги щодо стягнення аліментів (ст. 78 Закону про виконавче провадження).

Слід пам'ятати, що стягнення аліментів з сум заробітної плати іншого доходу, належних особі, що сплачує аліменти, проводиться після утримання (сплати) з цієї заробітної плати іншого доходу податку на доходи фізичних осіб відповідно до податкового законодавства ( п. 4 Постанови 841 ).

Аліменти можуть утримуватися в процентах (частках) від доходу працівника або у фіксованій грошовій сумі.

Розмір, способи і порядок сплати аліментів на утримання неповнолітніх дітей, які утримуються за угодою про сплату аліментів, визначаються сторонами в цій угоді, причому їх розмір не може бути нижче розміру аліментів, які одержувач міг би отримати при стягненні аліментів у судовому порядку ( ст. 103 і 104 СК РФ ).

Аліменти, що стягуються за рішенням суду, утримуються в наступному розмірі:

1) на утримання однієї дитини 1/4 доходу працівника ;

2) утримання двох дітей 1/3 доходу працівника ;

з) утримання трьох і більше дітей 1/2 доходу працівника .

Розмір цих часток може бути змінений (зменшений або збільшений) судом з урахуванням матеріального або сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

Статтею 109 Сімейного кодексу РФ встановлено, що адміністрація організації за місцем роботи особи, що сплачує аліменти на утримання неповнолітніх дітей, зобов'язана щомісяця утримувати аліменти із заробітної плати та (або) іншого доходу цієї особи і переводити їх одержувачу не пізніше трьох днів з дня виплати зазначеного доходу . При звільненні такого працівника роботодавець в триденний термін повинен повідомити одержувача аліментів і (або) судового виконавця про факт звільнення ( ст. 111 СК РФ ). У разі надходження в організацію виконавчого документа після звільнення особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, організація повинна негайно повернути його відправнику. При цьому в супровідному листі слід вказати заробіток цієї особи і, якщо відомо, нове місце роботи.

УВАГА! Пунктом 1 ст. 87 Закону про виконавче провадження встановлено, що судовий пристав може піддати посадових осіб організації за місцем роботи платника аліментів штрафу в розмірі до 10 000 руб. за невиконання законних вимог судового виконавця або неповідомлення про звільнення платника аліментів.

Витрати на переклад аліментів поштою повинен оплачувати працівник , Який їх сплачує. У разі добровільної сплати аліментів підставою для утримання є відповідну письмову заяву працівника або заяву про збільшення понад установлений у виконавчому документі розміру аліментів. У заяві вказується розмір, порядок утримання аліментів, реквізити отримувача, а також дата, з якої виробляється утримання, причому працівник має право в будь-який час збільшити, зменшити розмір аліментів або зовсім припинити їх виплату. Підставою також буде письмова заява працівника.

Документи, що дають підставу утримувати аліменти

Визначення виконавчих документів та їх основні реквізити встановлені нормами федерального закону від 2 жовтня 2007 229-ФЗ «Про виконавче провадження».

Згідно зі статтею 12 закону, виконавчим документами до стягнення аліментів є:

  • виконавчі листи , Що видаються судами загальної юрисдикції та арбітражними судами на підставі прийнятих ними судових актів;
  • нотаріально засвідчені угоди про сплату аліментів.

У виконавчому документі, згідно зі статтею 13 закону, за винятком постанови судового пристава-виконавця , судового наказу і нотаріально посвідченого угоди про сплату аліментів, повинні бути вказані:

1) найменування та адресу суду або іншого органу, який видав виконавчий документ, прізвище та ініціали посадової особи;

2) найменування справи чи матеріалів, на підставі яких видано виконавчий документ, та їх номери;

3) дата прийняття судового акта, акта іншого органу або посадової особи;

4) дата набрання законної сили судового акта, акта іншого органу або посадової особи або вказівка ​​на негайне виконання;

5) відомості про боржника і стягувача:

а для громадян - прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання або місце перебування, а для боржника також-рік і місце народження, місце роботи (якщо воно відоме);

б) для організацій - найменування та юридична адреса;

в) для Російської Федерації, суб'єкта Російської Федерації або муніципального освіти - найменування та адресу органу, уповноваженого від їх імені здійснювати права і виконувати обов'язки у виконавчому провадженні;

6) резолютивна частина судового акта, акта іншого органу або посадової особи, що містить вимогу про покладання на боржника обов'язки по передачі стягувачеві грошових коштів та іншого майна або вчинення на користь стягувача певних дій або утримання від вчинення певних дій;

7) дата видачі виконавчого документа.

Виконавчий лист також повинен включати дату видачі листа і строк пред'явлення його до виконання, гербову печатку і підпис судді. Такі документи відносять до бланків суворої звітності. Тому їх треба обов'язково зареєструвати в журналі, який складається в довільній формі.

Якщо співробітник-аліментник звільнився, то бухгалтер організації повинен вказати у виконавчому листі все вироблені утримання і суми заборгованості, що залишилася, запевнивши ці дані печаткою компанії. Документ слід протягом трьох днів передати рекомендованим листом в суд того району, де знаходиться нове місце роботи співробітника, або направити за місцем його реєстрації.

Фірма також повинна в триденний термін обов'язково повідомити про звільнення співробітника судового пристава і одержувача аліментів.

Бухгалтерський облік аліментів

У бухгалтерському обліку організації робляться такі записи:

Дебет Кредит Коментар 25 , 26 і т.д. 70 нарахування заробітної плати 70 68 утримання податку на доходи фізичних осіб 70 76 / Аліменти утримання аліментів 70 50 видача заробітної плати через касу

Аліменти виплачуються одержувачу аліментів наступним чином:

  • переводяться на рахунок в установі банку - на підставі письмової заяви одержувача аліментів із зазначенням реквізити особового рахунку. При цьому в бухгалтерському обліку робляться такі проводки:

Дебет Кредит Коментар 70 76 банк утримав суму за переказ грошей 76 / аліменти 51 перерахування аліментів з розрахункового рахунку 76 51 банк списав суму за переказ грошей

При утриманні аліментів з працівника, відпрацьованого неповний робочий місяць через прогулу, суму аліментів визначають виходячи з його заробітної плати, обчисленої за повний робочий місяць.

поштові збори

Офіційна інформація на сайті « пошта Росії »

Виплата переказу з урахуванням забезпечення віддалених місць необхідними коштами, здійснюється протягом 72 годин. Максимальна сума переказу становить 500 000 рублів.

Ставки поштових зборів з 01.01.2003 до 31.12.2010

Розмір пересилається суми Тариф до 1000 руб. включно 7 руб. + 5% від пересилається суми від 1001 руб. до 5000 руб. включно 57 руб. + 4% від суми понад 1 000 до 5 000 руб. включно від 5001 руб. до 20000 руб. включно 217 руб. + 2% від суми понад 5 000 до 20 000 руб. включно від 20001 руб. до 100000 крб. включно 517 руб. + 1% від суми понад 20 000 руб. до 500 000 руб.

З 01.01.2011 були встановлені наступні ставки поштових зборів

Ставки поштових зборів з 01.01.2011

Розмір пересилається суми Тариф до 1000 руб. включно 25 руб. + 5% від пересилається суми від 1001 руб. до 5000 руб. включно 75 руб. + 4% від суми понад 1 000 до 5 000 руб. включно від 5001 руб. до 20000 руб. включно 235 руб. + 2% від суми понад 5 000 до 20 000 руб. включно від 20001 руб. до 100000 крб. включно 535 руб. + 1% від суми понад 20 000 руб. до 500 000 руб.


Тарифи регіональних представництв ФГУП «Пошта Росії» на здійснення поштових переказів

№ п / п Регіон до 1000 руб. * [1] понад 1000

до 5000 руб. ** [2]

понад 5000

до 20000 руб. ** [2]

понад 20000

до 100000 крб. ** [2]

1. Амурська область 7 руб. + 8% 87 руб. + 7% 367 руб. + 2% 667 руб. + 1% 2. Іркутська область (для районів, прирівняних до районів Крайньої Півночі) 10 руб. + 7% 80 руб. + 5% 280 руб. + 2% 580 руб. + 1.5% 3. Камчатська область 7 руб. + 6% 67 руб. + 4% 227 руб. + 2% 527 руб. + 1.5% 4. Кіровська область 7 руб. + 6% 67 руб. + 5% 267 руб. + 2% 567 руб. + 1% 5. Красноярський край (для районовКрайнего Півночі) 7 руб. + 9% 97 руб. + 6% 337 руб. + 2% 637 руб. + 1% Красноярський край (для районів, прирівняних до районів Крайньої Півночі) 7 руб. + 8% 87 руб. + 6% 327 руб. + 2% 627 руб. + 1% 6. Московська область 7 руб. + 7% 77 руб. + 7% 357 руб. + 2% 657 руб. + 1% 7. Омська область 7 руб. + 7% 77 руб. + 6% 317 руб. + 2% 617 руб. + 1% 8. Сахалінська область 10 руб. + 8% 90 руб. + 4% 250 руб. + 2% 550 руб. + 1% 9. Республіка Саха (Якутія) (для районів, прирівняних до районів Крайньої Півночі) 7 руб. + 6% 67 руб. + 4% 227 руб. + 2% 527 руб. + 1% 10. Таймирський АТ 10 руб. + 8% 90 руб. + 8% 410 руб. + 4% 1010 руб. + 3% 11. Томська область (для Каргасокского, Парабельского (включаючи м Кедровий), Олександрівського районів, м Стрежевом) 7 руб. + 6% 67 руб. + 4% 227 руб. + 2% 527 руб. + 1% 12. Тюменська область 7 руб. + 7% 77 руб. + 6% 317 руб. + 4% 917 руб. + 3% 13. Хабаровський край 7 руб. + 8% 87 руб. + 5% 287 руб. + 2% 587 руб. + 1% 14. Ханти-Мансійський АО 7 руб. + 9% 97 руб. + 9% 457 руб. + 6% тисяча триста п'ятьдесят сім руб. + 2% 15. Чукотський АТ 7 руб. + 7% 77 руб. + 6% 317 руб. + 4% 917 руб. + 1% 16. Ямало-Ненецький АО 7 руб. + 7% 77 руб. + 7% 357 руб. + 4% 957 руб. + 1% 17. Приморський край 27 руб. + 7% 97 руб. + 5% 297 руб. + 2% 597 руб. + 1% 18. Ненецький АО (для території автономного округу, крім міста Нарьян-Мар) 7 руб. + 8% 87 руб. + 6% 327 руб. + 3% 777 руб. + 2% 19. Республіка Карелія 7 руб. + 7% 77 руб. + 6% 317 руб. + 3% 767 руб. + 1%

Примітки

  1. * Відсоток стягується від суми грошового переказу.
  2. 2,0 2,1 2,2 ** Відсоток стягується від суми, що перевищує нижню межу інтервалу.


Файл Microsoft Excel, що містить формулу для розрахунку поштового збору

Дивись обговорення в форумі

ПОСИЛАННЯ

Бухгалтерська енциклопедія. 2013.

Новости