Blender

Blender - це та програма, що з'явилася не в той час і не в тому місці. Вона повинна була вийти в в волохаті 1970-ті роки, коли людство було повно надії на те, що все буде добре, волохаті хіпі тусувалися в підворіттях, а провідні розробники програмного забезпечення друкували свої твори в журналах, щоб інші могли використовувати їх програми. Абсолютно безкоштовно. Однак, сьогодні, за часів шаленого капіталізму, це неможливо, так як невигідно. Але саме Blender змушує згадати про ті часи і тих ідеалах. Що ж стало причиною такого довгого і настільки витіювато вступу? Відповідь можна дати за все одним рядком, всього одним реченням.

Тривимірний редактор рівня 3D MAX безкоштовно.

І не просто безкоштовно, але і з відкритим програмним кодом - тобто ви можете вносити поліпшення в код програми скільки заманеться, і ніхто не буде проти - а ком'юніті навіть подякує. Відразу ж виникає питання: якщо є сир, то де ж мишоловка? А ось немає її. Знищена простими користувачами. Компанія, спочатку створила цю програму збанкрутувала, в результаті вдалося досягти домовленості про те, що після одноразової виплати правовласникам ста тисяч євро, програма набуває статусу GNU GPL. Гроші були зібрані і Blender явив світові свою міць. Сталося це в 2003 році.

Отже, необхідно описати технічні параметри і характеристики програми. Перш за все варто відзначити зручність інтерфейсу і стандартні функції - ті, хто хоч раз працював в 3D MAX, практично відразу зможуть ефективно працювати і в Blender. Програма підтримує графічні примітиви з можливістю полігонізірованія, криві Безьє, векторні шрифти та багато іншого. З дійсно корисних речей варто відзначити нелінійну анімацію, редагування вагових коефіцієнтів вершин, обмежувачі, динаміку м'яких тел. Окремо треба сказати, що в останньому пункті можлива навіть опрацювання колізій. Скелетна анімація і сіткова деформація дозволять вам створювати реалістичні моделі з життєвими рухами, які до того ж досить спритно Рендер. І це при тому, що в установленому вигляді програма займає близько 50 мб на жорсткому диску.

І це при тому, що в установленому вигляді програма займає близько 50 мб на жорсткому диску

Програма примудрилася отримати навіть і свій власний чайник Юта - Suzanne. Модель має в своєму складі понад 500 полігонів і цілком підходить для різнобічних тестів.

Усередині Блендера знаходиться також приємний сюрприз і для розробників ігор всіх мастей - від нікому невідомих, до середніх (великі навряд чи прочитають цю статтю). Всередині знаходиться Game Blender - вбудований движок з усіма аксесуарами - обробка колізій, динаміка, програмована логіка. Таким чином можна створювати інтерактивні сцени не виходячи з програми взагалі.

Для любителів покодіть є вбудований компілятор Python, за допомогою якого можна модифікувати як саму програму, так і створювати Plug-in, наприклад для імпорту / експорту моделей в який-небудь екзотичний формат.

Отже, варто підвести підсумок. Blender - це програма диво, програма-діамант. Відмінний професійний 3Д редактор абсолютно безкоштовно і без будь-яких застережень - ніяких набили оскому 30-денних ключів і банальних смсок. Тільки кришталева чесність і дружня рука ком'юніті Вільного Софта з усього світу.

Що ж стало причиною такого довгого і настільки витіювато вступу?
Відразу ж виникає питання: якщо є сир, то де ж мишоловка?

Новости