Аерогрилі

Аерогриль - прилад, що входить в «модне кухонне тріо», до якого, крім нього входять також мультиварка і, мабуть, поки ще хлібопічка. Інтерес до цих приладів серед користувачів останнім часом зростав. У цьому огляді - кілька моделей аерогрилів, які продаються в російських магазинах за адекватною ціною і при цьому пропонують користувачеві непогану функціональність. Традиційний бонус - спеціальні, цього разу «аерогрільние», рецепти.

Традиційний бонус - спеціальні, цього разу «аерогрільние», рецепти

Що таке аерогриль

В принципі, аерогриль це аналог конвекционной печі. Просто форм-фактор іншого - не духову шафу, а «каструля з мотором». Аерогриль - це скляна прозора робоча ємність (чаша, каструля) обсягом 7-12 л. Зверху ємність накривається кришкою (може бути повністю знімною або прикріпленою до корпусу), в яку вмонтовано вентилятор з мотором і нагрівальний елемент. Повітря кімнатної температури проганяється вентилятором через нагрівач (буває «звичайним» - металевим, а також галогенних), доводиться до потрібної температури (її може встановити користувач) і готує продукти, поміщені в робочу каструлю. Обсяг каструлі можна збільшити за допомогою спеціального металевого розширювального кільця, надівається на неї зверху. На нього встановлюється кришка. Зазвичай одне кільце збільшує обсяг на 5 л. Є моделі, де можна використовувати два розширювальних кільця. Збільшення обсягу робочої чаші потрібно, наприклад, для приготування великих продуктів, стерилізації банок (це в аерогрилі теж можна робити).

Керувати роботою аерогрилю нескладно. У моделях простіше управління, як правило, електромеханічне - на кришці поворотні регулятори для установки часу приготування і температури нагріву. Моделі з електронним управлінням (в тому числі сенсорним) крім контролю часу і температури пропонують користувачеві, як правило, набір автоматичних програм для приготування різних продуктів і страв (це збережені в пам'яті приладу настройки температури, часу приготування, інтенсивності обертання вентилятора, які підходять для приготування тих чи інших продуктів). Користувач просто активує програму натисканням кнопки і може займатися іншими справами - аерогриль сам приготує блюдо і відключиться. Є моделі з таймером відстрочки старту - можна покласти в аерогриль продукти, «завести» таймер і відправлятися, наприклад, на роботу. Увечері, до повернення буде готовий вечерю. У деяких моделях можна змінювати інтенсивність роботи вентилятора.

Головне кулінарне гідність аерогрилю в тому, що в ньому можна готувати їжу взагалі без масла - приготування гарячим повітрям дозволяє здійснити це легко. Тобто, їжа більше підходить для тих, хто схильний до здорового харчування. До того ж, для деяких користувачів він цілком може замінити духову шафу. Виробники напирають на те, що аерогриль «здатний замінити в кухні кілька приладів». Однак не дуже зрозуміло - що це за «кілька приладів». Духовку - мабуть (по-різному для кожного користувача ступеня). Але що ще? Мікрохвильову піч? Може бути, але частково. Аерогриль більше підходить саме для приготування їжі - вона виходить здорова і смачна. Але ось розігрівати їжу в мікрохвильовій печі явно зручніше, а саме для цього більшість користувачів мікрохвильову піч і використовує (всі вмовляння виробників про те, як добре саме готувати в «мікрохвильовці» - все ж багато в чому перебільшення, у «СВЧ-кулінарії" не так багато фанатів). З розморожуванням - п'ятдесят на п'ятдесят. Якість розморожування в мікрохвильовій печі не всіх влаштовує, а в аерогрилі можна прискорити розморожування продукту, але при цьому не «зварити» його по краях, результат може бути більш якісним. Особливо зручно, коли в аерогрилі передбачений спеціальний режим для розморожування (доступно в моделях з електронним управлінням). Загалом, замінює аерогриль інші кухонні прилади або не замінює їх, а якщо замінює, то в якій мірі - суб'єктивний момент для кожного користувача.
Element AF01W

Element AF01W - аерогриль з електронним сенсорним управлінням. На орендованій кришці, крім сенсорних кнопок, є ще дисплей, що забезпечує візуалізацію процесу управління, на нього виводяться призначені для користувача установки, обраний режим, час приготування. Тут доступні 10 автоматичних режимів: «Рис» (підійде для приготування різних круп - перевірено досвідченим шляхом), «Випічка», «Риба» (можна готувати також різні морепродукти), «Піца», «Приготування з хрусткою скоринкою» (підійде для приготування найрізноманітніших продуктів і страв), «сушка», «Гаряча сушка» (швидка), «Підігрів», «Стерилізація» (для банок при консервуванні, посуду для дитячого харчування). Є режим «Самоочищення» (в робочу чашу потрібно налити воду, трохи засобу для миття посуду і активувати режим). Звичайно, користувач може самостійно ввести потрібні для приготування настройки (час, температуру). Це дозволяє готувати продукти на пару, гасити, томити, варити. Є можливість продукти розморожувати. Можна в аерогрилі Element AF01W також і коптити продукти (власне, це можна робити в будь-якому аерогрилі). Для цього можна використовувати продаються в магазинах упаковки тирси для копчення або рідкий дим.

Для цього можна використовувати продаються в магазинах упаковки тирси для копчення або рідкий дим

Ємність робочої чаші тут - 12 л. Є металеве розширювальне кільце - максимальний робочий об'єм в результаті - 17 л. Кришка повністю знімна. Крім розширювального кільця в комплекті поставки є в наявності дві решітки ( «низька» і «висока»), щипці-рогачі (щоб безпечно діставати з аерогрилю гарячі продукти), 4 металевих шампура для приготування шашликів в домашніх умовах. Нагрівач тут галогенний (швидкий розігрів). Максимальна потужність аерогрилю - 1450 Вт. Можливі температурні установки: від 50 до 250 ° С. Вартість Element AF01W - 4,5 тис. Рублів *.
Креветки в білому вині

Креветки в білому вині

Складові:
500 г заморожених креветок;
400 мл сухого білого вина;
½ столової ложки солі.

приготування:
Креветки промити теплою водою, обдати окропом. Замочити креветки на 15 хвилин в солоній воді, на 1/2 літра води 1/2 столової ложки солі. Потім воду злити, креветки викласти в скляну миску або каструльку. Залити креветки білим вином. Готувати креветки на нижній решітці аерогриля протягом 10 хвилин при температурі 200-210 ° С.
Polaris

Ще один аерогриль з електронною системою управління - Polaris PAG 1205D. Тут шість автоматичних режимів приготування: для цілої курки, курячих стегенець, риби, креветок, овочів, режим для випічки. Безпосередньо управління роботою приладу тут - так зване «псевдосенсорні». Кнопки «заховані» під покриття панелі управління. Це зручно в контексті підтримки панелі в чистоті. Є невеликий дисплей. Передбачено відстрочення початку приготування. Присутній режим самоочищення чаші і решіток, але він не активується окремою кнопкою - потрібно встановити температуру 70 ° С, налити в чашу миючий розчин, включити аерогриль на 10 хвилин. В принципі, така самоочищення можлива в будь-якому аерогрилі. Просто в деяких моделях для зручності процес активується однією кнопкою.

Просто в деяких моделях для зручності процес активується однією кнопкою

У керівництві по експлуатації аерогрилю Polaris PAG 1205D дані рекомендації про те, які температурні режими для яких кулінарних процесів використовувати. Наприклад, при температурі 90 ° С рекомендується розморожувати продукти (на наш погляд - занадто для розморожування, враховуючи, що немає автоматичного режиму з автовідключенням, рекомендуємо встановлювати для розморожування меншу температуру), при 240 ° С готувати страви-гриль, при 250 ° С - смажити і т.д. Також в керівництві по експлуатації є рекомендації з приготування в аерогрилі різних продуктів (час, температура, можливі додаткові дії для якісного результату). Є в комплекті поставки і книга рецептів для аерогрилю (що, безсумнівно, приємно). Обсяг робочої чаші - 12 л. З металевим розширювальним кільцем - 17 л. Кришка повністю знімна. Потужність - до 1450 Вт. Вартість Polaris PAG 1205D - близько 3 тис. Рублів.

Рублів

Свинина з цибулею і сиром

Свинина з цибулею і сиром

Складові:
500 г філе свинини;
150 г майонезу;
100 г тертого сиру;
2 цибулини;
1 чайна ложка рослинного масла;
сіль і спеції - за смаком.

приготування:
Філе свинини нарізати невеликими шматочками, викласти на попередньо змащений олією лист, посолити, додати спеції. Цибулю нарізати кільцями, покласти зверху на м'ясо і полити майонезом. Натерти сир на крупній тертці і посипати ним м'ясо. Запікати протягом 35 хвилин на середній решітці аерогрилю (якщо такої немає - на низькій, але трохи збільшити час випікання) при температурі 250-260 ° С.

HOTTER
Виробник аерогрилів марки Hotter позиціонує себе лідером в сегменті аерогрилів. У всякому разі, по запропонованого асортименту моделей, по реалізованим технічним рішенням. Інші виробники, звичайно, має право не погодитися з цим. Але не можна не відзначити того, що асортимент аерогрилів HOTTER дійсно широкий, і в ньому можна виявити моделі досить незвичайні. Наприклад, HOTTER HX-4001 Multi. У цього аерогриля немає традиційної скляної чаші. Робоча чаша тут металева, зверху на неї висока скляна кришка. Це компактна модель - підійде для маленьких кухонь.

Це компактна модель - підійде для маленьких кухонь

Компактна якраз через відсутність досить громіздкою скляній чаші. Немає її тому, що тут реалізована технологія перемішування продуктів в протитечії гарячого повітря. Простими словами - на дні невеликої металевої чаші цього аерогриля є перемішують лопать, яка, неспішно обертаючись в протилежну створюваному вентилятором потоку повітря сторону, забезпечує перемішування продуктів. Навіщо воно потрібно? Якраз для того, щоб в компактному приладі приготувати стільки ж продуктів (наприклад, картоплі, різних овочів, морепродуктів і т.д.), скільки на одній решітці «звичайного». Це дійсно можна зробити. Можна лопать зняти - готувати продукти, які перемішувати не потрібно (та ж випічка - пиріжки, наприклад). Але, звичайно, тут є деякі обмеження по приготуванню великих продуктів - максимальний обсяг робочої чаші 12 л (це вже з використаним розширювальним кільцем, без нього - 8 л). Цей аерогриль створений також для приготування страв азіатської кухні - так званих Стир-Фрай страв (stir-fry - в перекладі з англійської жарка на розпеченому маслі при безперервному помішуванні, на вок-сковороді). Можна використовувати його і як фритюрницю, причому картопля в ньому можна готувати з невеликою кількістю масла.

Можна використовувати його і як фритюрницю, причому картопля в ньому можна готувати з невеликою кількістю масла

У HOTTER HX-4001 Multi електронне управління, на панелі управління є невеликий дисплей. Доступні дві швидкості конвекції (регульована інтенсивність обертання вентилятора). Є сім автоматичних програм приготування різних страв. Користувач може встановлювати і свої настройки для приготування. У комплекті поставки розширювальне кільце, дві решітки для продуктів різної висоти, щипці-рогачі. Відзначимо, що конструкція даної моделі дозволяє і використання скляної чаші, але її потрібно буде купувати окремо. Максимальна потужність - 1300 Вт. Тут металевий нагрівальний елемент (ТЕН). Габарити приладу (якщо вже говоримо про компактності - варто їх позначити): висота - 28,3 або 34,3 см (з розширювальним кільцем), ширина - 39 см, глибина - 44,7 см. Вартість - близько 6 тис. Рублів ( відзначимо, що аерогрилі Hotter, навіть традиційної конструкції, стоять зазвичай дорожче більшості представлених в магазинах моделей інших марок).

Стир-Фрай з курячих стегон, грибів і солодкого перцю

Стир-Фрай з курячих стегон, грибів і солодкого перцю

Складові:
200 г курячих стегон;
1 см кореня свіжого імбиру;
1-2 зубчики часнику;
1 невеликий солодкий перець;
100 г печериць;
1 невелика цибулина;

Інгредієнти для соусу:
1 столова ложка рисового або яблучного оцту;
2 столових ложки соєвого соусу;
1 чайна ложка цукру;
1 чайна ложка крохмалю.

приготування:
Куряче філе і перець нарізати на тонкі смужки, цибулю - на тонкі півкільця, печериці - тонкими пластинками. Імбир і часник дрібно порубати. У сковороду-насадку (з перемішує лопатою) налити 1 столову ложку рослинної олії. Додати всі інгредієнти. Готувати 15-20 хвилин в режимі «Перемішування» (при температурі 235 ° С). У цей час змішати інгредієнти соусу. Після закінчення першого етапу відкрити аерогриль, додати соус і готувати ще 10 хвилин до загустіння. Подавати з відвареним рисом.
Mystery
У цього виробника ми спеціально вибрали гриль з малим об'ємом скляної чаші (а значить і менший за розмірами) - 7 літрів. Мова про класичний аерогрилі Mystery МCO-737. У комплекті поставки, втім, є розширювальне кільце - так що обсяг можна збільшити. Крім розширювального кільця комплектація традиційно передбачає решітки для приготування різних продуктів, щипці-рогачі. Кришка незнімна (на кронштейні). У керівництві по експлуатації досить багато рецептів страв для приготування в аерогрилі.

У керівництві по експлуатації досить багато рецептів страв для приготування в аерогрилі

У Mystery МCO-737 електромеханічна система управління. На панелі управління два поворотних регулятора - можна встановлювати потрібну температуру (до 250 ° С) і час приготування (до 60 хвилин). Інтенсивність обертання вентилятора не регулюється - постійна величина. Нагрівальний елемент - галогенний. Максимальна потужність - 1000 Вт. Вартість - близько 1,5 тис. Рублів.
Курка по-східному

Курка по-східному

Складові:
1 курка (вагою близько 1 кг):
50 г кураги без кісточок;
50 г родзинок без кісточок;
30 г ядер волоських горіхів;
1 головка ріпчастої цибулі;
100 г рису;
50 г вершкового масла;
мелений чорний перець, сіль - за смаком.
приготування:
Курагу замочити на 1 годину. Ізюм добре промити. Рис відварити. Горіхи дрібно порубати. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Додати курагу, родзинки, горіхи, ще трохи обсмажити з цибулею. Додати суміш в відварений рис, посолити, поперчити, перемішати. Курку начинити сумішшю, отвір зашити. Натерти тушку сіллю і перцем. Можна обмазати сумішшю рослинного масла і меду. Запікати в аерогрилі на низькій решітці - 40 хвилин при температурі 250 ° С.

Redber
У аерогрилю Redber CO-1350, навпаки, чаша велика - 13 л. За допомогою розширювального кільця входить в комплект поставки обсяг доводиться до 17 л. Управління електронне ( «псевдосенсорні»), є дисплей. Є можливість вибору інтенсивності роботи вентилятора: низька, середня, висока. Користувач може встановити температуру приготування - від 65 до 260 ° С. У керівництві по експлуатації приладу є температурні рекомендації - для яких кулінарних процесів підходить та чи інша температура. Так, розморожувати продукти рекомендується при 65 ° С. Підсушувати - при 95 ° С. Томити - при 120 ° С. Стерилізувати посуд при 150 ° С і т.д. Є також рекомендації по установкам температури і часу приготування різних продуктів. Окремою кнопкою на панелі управління активується режим «Підігрів». Автоматичних програм приготування, незважаючи на електронноую систему управління, тут немає, але ми б не стали відносити це до серйозних недоліків приладу - все легко готується і без них. Але їх наявність, звичайно, додаткова зручність для користувача, так що це мінус, але невеликий.

Крім розширювального кільця в комплект поставки традиційно входять дві решітки для приготування продуктів на різних рівнях, щипці-рогачі. Максимальна потужність аерогрилю Redber - 1300 Вт. Вартість цієї місткої моделі - близько 2,5 тис. Рублів.
Судак з овочами і білим вином

Складові:
1 кг судака;
1,5 склянки сухого білого вина;
1 цибулина;
1 корінь селери;
1 морква;
2 кореня петрушки;
2 столових ложки огіркового розсолу;
2-3 солоних оугрца;
1-2 столові ложки вершкового масла;
1 столова ложка борошна;
сіль, перець, спеції - за смаком.

приготування:
Рибу очистити, нарізати шматками і посолити. Нарізати коріння петрушки і селери, солоні огірки, цибуля, морква. У форму скласти шматки риби, огірки, овочі, коріння. Залити все гарячою водою, можна бульйоном, додати огірковий розсіл, біле вино, спеції і тушкувати в аерогрилі протягом 30-40 хвилин при температурі 250-260 ° С.

SUPRA

Під маркою SUPRA випускається чимало аерогрилів - з робочими чашами різного об'єму, як з електромеханічним, так і з електронним управлінням. Всі вони, це треба відзначити, цілком доступні за ціною широким верствам населення. У моделі SUPRA AGS-1247 обсяг чаші - 12 л (збільшується до 17 л за допомогою вхідного в комплект поставки розширювального кільця). Система управління - електронна. На сенсорної панелі управління є два дисплея - для індикації часу і температури приготування. Є й кілька автоматичних режимів роботи (програм): для випічки, окремий режим для приготування печива або тостів, для приготування риби, приготування курки, піци, стерилізації посуду, режим «Турбо» (для приготування різних продуктів і страв - 20 хвилин при максимальній температурі ). Користувач, звичайно, може і сам встановлювати потрібні йому час і температуру приготування. Є функція «Відстрочка старту». Передбачено окремо активується режим «Самоочищення». У керівництві по експлуатації дані рекомендації про час і температурі приготування різних продуктів.

У комплекті поставки, крім розширювального кільця, дві решітки різної висоти, щипці-рогачі. Кришка знімна. Нагрівач тут галогенний. Максимальна потужність аерогрилю - Потужність 1400 Вт. Вартість SUPRA AGS-1247 - близько 1,8 тис. Рублів.

Тости з часником і сиром

Складові:
1 французька або італійська булка;
½ склянки вершкового масла;
2 столових ложки тертого пармезану;
2 зубчики часнику (дрібно порізаного);
сіль, перець - за смаком.

Приготування:
Порізаті хліб по діагоналі на шматки товщина в 2,5 см. Ретельно змішаті масло, сир, часник, сіль и перець. Отриману суміш нанести на одну сторону шматків хліба. Покласти шматочки хліба в аерогриль. Режим приготування: 6 хвилин, 230 ° С, повільна інтенсивність роботи вентилятора (якщо є регулювання, якщо немає - трохи зменшите час). Хліб повинен стати золотисто-коричневим.

В наш огляд потрапили аерогрилі, які в більшості своїй коштують недорого (за винятком моделі Hotter - її ціна вище середньої), але мають гарну функціональністю, безпечні в експлуатації. Їх легко можна знайти в російських online- і offline-магазинах. У розділі нашого порталу "Техніка для кухні" ви можете ознайомитися з оглядами інший кухонної техніки. У розділі «Новини компаній» - інформація про новинки кухонної техніки різних виробників.

* - Всі ціни в матеріалі вказані за результатами моніторингу російських інтернет-магазинів. На вересень 2013 року. Залежно від регіону, вартість техніки може варіюватися.

Данило Головін

Але що ще?
Мікрохвильову піч?
Навіщо воно потрібно?

Новости