Новини

15.09.2016

Бренд Dune HD відомий в цьому сегменті ринку дуже давно. Перші продукти з такою назвою були представлені майже десять років тому. З тих пір, рішення компанії часто потрапляють в публікації на профільних сайтах, а також є одними з найбільш обговорюваних в форумах. Останньою моделлю, яка тестувалася в нашій лабораторії цілих два роки тому, був компактний Dune HD Connect. З тих пір увага приділялася в основному пристроїв на базі операційної системи Android, які буквально заполонили ринок завдяки своїй невисокій вартості і заявленим можливостям.

І ось, нарешті, в кінці минулого року була анонсована новинка - плеєр Dune HD Solo 4K. Як вже зрозуміло з назви, ключовою особливістю моделі є підтримка відео формату 4К. А що конкретно під цим має на увазі виробник і чим ще відрізняється цей пристрій, ми постараємося розібратися в цьому матеріалі.

Крім того, з апаратної точки зору модель може бути цікава вбудованим тюнером DVB-T2, відсіком для жорсткого диска формату 2,5 "і бездротовим контроллером з підтримкою протоколу 802.11ac. Вбудоване програмне забезпечення, крім реалізації базових можливостей медіаплеєра, підтримує різні онлайн-сервіси, меню BD, а також установку для користувача плагінів, практично необмежено розширюють його можливості.

Що стосується порівняння новинки з іншими моделями Dune HD, то найближче виглядає, мабуть, Dune HD TV-303D. Основними відмінностями Solo 4K є:

  • підтримка декодування відео з кодеком H.265;
  • підтримка дозволу 4K в файлах і на виході HDMI;
  • більш швидкий бездротовий контролер;
  • вбудований цифровий ТВ-тюнер;
  • штатна можливість кріплення на стіну;
  • підтримка повноцінного меню для образів BD.

265;   підтримка дозволу 4K в файлах і на виході HDMI;   більш швидкий бездротовий контролер;   вбудований цифровий ТВ-тюнер;   штатна можливість кріплення на стіну;   підтримка повноцінного меню для образів BD

У нашому випадку все було англійською мовою, незважаючи на офіційну локальну версію наданого зразка. Коробка щодо компактна - близько 20 × 20 × 10 сантиметрів. Вага становить приблизно 1,2 кг.

Всередині на «верхньому поверсі» під керівництвом користувача (англійською мовою) та інструкцією з підключення (на декількох мовах, включаючи російську) в спеціальній вставці знаходиться сам плеєр. Під ним в одній великій купі зібрані інші елементи комплекту поставки: зовнішній блок живлення (12 В 1,5 А) зі змінними вилками під різні типи розеток, пульт дистанційного керування і пара батарейок формату ААА для нього, дві знімні антени Wi-Fi, півтораметровий кабель HDMI, спеціальний кабель для виведення аналогового відео і звуку, внесений ІЧ-приймач для пульта дистанційного керування з кабелем, кронштейни для настінного кріплення.

Як ми мабуть, набір досить багатий. Звертає на себе увагу наявність кабелю HDMI, що знімає з користувача турботу про придбання якісного варіанту, що особливо важливо для 4K і 3D. Та й виробникові буде простіше з точки зору зниження числа проблем у покупців, пов'язаних з цим питанням. Також відзначимо комплектацію кабелем для підключення композитного відео і аудіо, хоча, безумовно, такий варіант роботи абсолютно не відповідає рівню плеєра. Але в якості резервного способу підключення, наприклад, на дачі або в гостях, цілком може бути корисний. Останній цікавий елемент - кронштейни для установки на стіну. Трохи дивно, що відстань між отворами складає 96 мм, а не звичні для VESA 100 мм. Втім, на ТБ з великими діагоналями все одно не використовується цей стандарт. Так що мова йде саме про встановлення на стіну за телевізором або поруч з ним. У цьому випадку буде корисний виносний датчик для пульта дистанційного керування.

Зауважимо, що деякі з описаних компонент в документації вказані як опціональні, оскільки комплектація може залежати від регіону. Але в будь-якому випадку мінімальний необхідний для роботи складу, звичайно, буде присутній в коробці.

На момент підготовки статті на сайті виробника не було представлено електронних версій документації безпосередньо по даній моделі плеєра, а також оновлень прошивок. Втім, нові версії сьогодні все одно встановлюються з самого пристрою через інтернет, а документація для даного типу обладнання вже не має такого істотного значення, як раніше.

Гарантія забезпечується за прошитому в плеєрі серійним номером, так що окремого талона від виробника тут немає. Що стосується терміну, то він, як завжди, становить один рік. При купівлі у офіційного російського представництва можна за додаткову плату придбати розширений до двох або трьох років пакет сервісного обслуговування.

При купівлі у офіційного російського представництва можна за додаткову плату придбати розширений до двох або трьох років пакет сервісного обслуговування

При цьому кришка має матову грубозернисту фактуру, а бічні частини глянцеві. Відзначимо наявність логотипу компанії зверху і щілин вентиляції по контуру кришки. Чесно кажучи, навіть в такому варіанті використання глянцю нам видається не дуже зручним для користувачів. Дно плеєра, яке ймовірно служить і частиною системи охолодження, металеве.

Дно плеєра, яке ймовірно служить і частиною системи охолодження, металеве

На передньому торці встановлено один порт USB 2.0, а також наводиться назва пристрою. За передньою панеллю також ховається двоколірний світлодіод статусу і приймач сигналів пульта дистанційного керування. Ніякого дисплея в пристрої немає. Практично всі інші роз'єми і порти знаходяться за задній панелі. Вона має відносно невелику площу на якій складно знайти вільне місце.

Вона має відносно невелику площу на якій складно знайти вільне місце

Роз'єм для подачі живлення має вбудований компактний вимикач. Ми такого варіанту раніше не зустрічали, так що є певні сумніви в надійності та зручності цього елемента. Втім, малоймовірно, що він буде часто використовуватися. Поруч ми бачимо другий порт USB 2.0. Оскільки зазвичай в нього буде підключатися накопичувачі, а вони мають кабелі, щільне розміщення тут не стоятиме на заваді.

Слідом йде порт провідний гигабитной мережі з парою індикаторів. Другий варіант включення плеєра в мережу - вбудований бездротової контролер. Він має пару знімних антен, так що якщо ви працюєте з кабелем, їх можна не встановлювати.

Основним варіантом підключення до аудіо-відео апаратури є порт HDMI. Додатково присутній і найбільш простий варіант - суміщений порт у вигляді мініджек 3,5 мм для виведення композитного відео, стерео і S / PDIF.

При прихованої установки ви можете забезпечити роботу штатного пульта ДУ з використанням виносного ІЧ-приймача. Завершує картину стандартний вхід для антени цифрового телеприймача.

У мінімальному варіанту - харчування, HDMI і мережу - з підключенням не повинно бути проблем. А ось якщо вам потрібно щось більше, ймовірно потрібно буде уважно поставитися до цього питання для зручного розміщення всіх необхідних кабелів.

На дні плеєра знаходяться чотири великі гумові ніжки, а також спеціальний слот для установки жорсткого диска формату 2,5 ". Він розрахований на моделі товщиною не більше 7 мм, яких сьогодні більшість. Звичайно, підтримується і робота з SSD. Кріплення дозволяє відносно швидко поміняти диск, але потрібно перевернути корпус і відкрутити пару гвинтів з великими головками. Так що проводити цю операцію з метою оперативної зміни накопичувача не вийде.

В цілому модель справляє дуже гарне враження зовнішнім виглядом і якістю виготовлення. Вона зовсім не схожа на «пластмасові коробочки» безіменних виробників. Вага плеєра з встановленим диском складає близько 500 м

Читайте повний огляд на сайті IXBT.ru

Новости