/ Статті / Timeseller

<P> <span style = "color: # 808080"> <span style = "font-family: Verdana"> Автоматизація бізнес-процесів </ span> </ span> </ p>

Автоматизація бізнес-процесів в часовий компанії дозволяє не тільки скоротити часові витрати, але і дає можливість управляти асортиментом торгових точок.

Автоматизація бізнес-процесів в часовий компанії дозволяє не тільки скоротити часові витрати, але і дає можливість управляти асортиментом торгових точок.
Рік тому ми розповідали про систему автоматизації, розробленої та впровадженої тюменської годинниковою компанією «Академія часу». Програма «Управління годинним салоном», реалізована на платформі «1С: Підприємство», дозволила значно скоротити втрати часу і, відповідно, підвищити заробіток за рахунок оптимізації операцій по оприбуткуванню та обліку товару. Впровадження системи спростило бухгалтерський облік, працювати стало зручніше і керівництву, і продавцям. Все це було детально описано в № 2 журналу «Вартовий бізнес» за 2011 рік.
За минулий рік з'ясувалося, що можливості програмно-апаратного комплексу не обмежуються тільки обліком. Виявилося, що систему можна використовувати і для планування, що нітрохи не менше, а можливо, і більш важливо для годинникової роздробу. В умовах регіону портфель брендів компаній-рітейлерів відрізняється незначно. Сформувати власну стійку клієнтську базу можна тільки в тому випадку, якщо створені конкурентні переваги.
Для годинного магазину одне з головних переваг - наявність високоліквідного асортименту годин кожної конкретної марки. Коли салон складається всього з одного відділу, підтримувати правильну структуру асортименту можна і вручну, але коли число представлених брендів зростає, а кількість торгових точок збільшується, здійснювати централізований контроль над асортиментом стає вкрай складно.

ГОТОВИХ РІШЕНЬ НЕ МАЄТЕ
Використання комп'ютерних програм, створених для управління торговими компаніями, дає можливість повного і якісного контролю асортименту. Будь-яка програма автоматизації, яку ви використовуєте, повинна включати в себе схему основних бізнес-процесів компанії: фінансові відносини з контрагентами, рух товарів, ціноутворення і товаро-облік.
Однак, вивчивши ринок ПЗ для автоматизації роздрібної торгівлі, в «Академії часу» з'ясували, що повного набору необхідних параметрів немає практично ні у кого. Програми або створені без спеціалізації, просто для роздрібної торгівлі будь-якими видами товарів, або мають спеціалізацію дуже вузьку (наприклад, для продажу ювелірних виробів). У нашому ж випадку в першу чергу потрібно було ПО для здійснення електронного контролю товарообігу як з роздрібними покупцями, так і з постачальниками. При цьому воно повинно було «вміти» враховувати певні характеристики товару і специфіку його продажу. Іншим важливим параметром була наявність функцій з розрахунку заробітної плати, обліку доходів і витрат, інструментів для роботи з різними типами баз даних (клієнтської, дисконтних карт і ін.) І спеціалізованих форм звітів. На останньому документі зупинимося особливо. Головна мета звітних форм - складання рейтингу годинникових брендів з урахуванням заданих характеристик (оборотність, прибутковість і найголовніше - аналіз структури асортименту конкретного часового магазину і всієї компанії в цілому).
В результаті за основу була прийнята платформа «1С: Підприємство 8», яка була доопрацьована з урахуванням специфіки годинного рітейлу. Базові можливості були доповнені новими, зокрема аналізом оборотності.
ГОЛОВНИЙ КРИТЕРІЙ
Саме оборотність є показником, на основі якого найчастіше приймається рішення про роботу з годинниковим брендом. Але у кожного регіону є своя специфіка, тому даний показник повинен формуватися, виходячи безпосередньо з власних даних компанії.
Для об'єктивного розрахунку оборотності необхідно враховувати три важливих показники: цінову категорію годин, якісні показники продукту, витрати, прямо або побічно пов'язані з продуктом. У нашому випадку від програми обліку потрібно, щоб вона розбивала весь товар на чотири основні цінові групи. Показник ціни абсолютно заслужено виведений на перше місце - покупець, як правило, робить вибір, керуючись в першу чергу вартістю придбання.
Далі моделі годин, що знаходяться у відповідних цінових групах, отримують один з чотирьох якісних ознак: фешн, класика, спорт, casual. Процентне співвідношення необхідного для точки продажів кількості годин з відповідними якісними ознаками розраховується програмою автоматично, на підставі щоденних звітів про продажі. В результаті детальної обробки номенклатури розраховується оборотність якої конкретної моделі, або часовий марки в цілому, з урахуванням цінової групи і якісної ознаки. Робиться це в такий спосіб: витрати, що припадають на ту чи іншу годинну марку, порівнюються попарно з виручкою від реалізації годин і періодом повного обороту колекції: замовлення постачальнику, прихід на склад компанії і продаж. Після обробки цих даних програма розраховує оборотність конкретних моделей годинників і годинникових марок з урахуванням якісних і фінансових показників.

Після обробки цих даних програма розраховує оборотність конкретних моделей годинників і годинникових марок з урахуванням якісних і фінансових показників



ЕТАПИ ВПРОВАДЖЕННЯ
При створенні системи автоматизації обліку в «Академії часу» за основу були прийняті дві конфігурації на базі платформи «1С: Підприємство 8.2»: «Даліон» і «Управління роздрібною торгівлею». Після об'єднання необхідних елементів двох конфігурацій в одну вийшов так званий скелет програми для впровадження.
На початковому етапі було обрано такі основні модулі:
• автоматичне завантаження номенклатури при надходженні товару;
• розрахунок і нарахування заробітної плати з урахуванням особистих продажів і рейтингу продавців;
• система універсальних подарункових сертифікатів;
• база даних дисконтних карт з функцією динамічного розміру знижки залежно від обсягу покупок, пори року, рейтингу годинникової марки;
• база даних клієнтів з інструментами по автоматичної розсилки повідомлень і поздоровлень через SMS і електронну пошту;
• автоматичний обмін інформацією між роздрібними магазинами і основним складом;
• система автоматичної переоцінки товарів у роздробі при зміні ціни;
• електронний документообіг по кожній товарній одиниці (час надходження на склад, постачальник, вартість, переоцінка, час надходження в магазин, час реалізації, чек реалізації із зазначенням вартості продажу, розміру знижки, даних покупця і співробітника, який продав товар);
• система характеристик кожної номенклатурної одиниці, до якої увійшли як якісні і технічні показники товару, так і його особливі властивості, необхідні для визначення його рейтингу. Для кожної моделі годин виділено два основних класифікаційних напрямки: стильове (класика, фешн, спорт і т.д.) і цінове. При цьому сегментація годин за ціною задана не твердо, змінюється в залежності від виручки за певний період і кількості проданих годин.
ВИЙТИ В ТИРАЖ
Обмовимося, що прямий економічний ефект подібного впровадження підрахувати складно. Однак оптимально підібраний асортимент безумовно підвищує виручку кожної торгової точки. Крім того, автоматизований розрахунок оборотності дозволяє краще планувати бізнес, скорочуючи зайві витрати, що особливо важливо для регіональних часових компаній.
Зрозуміло, в ході впровадження були труднощі. Найголовніша з них пов'язана з необхідністю постійного навчання персоналу нововведенням, так як програмний продукт реалізується поетапно, а, значить, певні процедури можуть змінюватися не один раз. Проте після закінчення повного впровадження та доопрацювання всіх деталей співробітники компанії і керівництво помічають реальну користь. Це скорочення часу на певні процедури, зниження числа помилок співробітників, а головне - стає доступною оперативна і достовірна інформація для прийняття управлінських рішень.
До нас неодноразово надходили пропозиції про продаж модифікованої нами програми, але для цього є одне обмеження. Програма постійно допрацьовується і змінюється, а значить, людина, що купила її, повинен буде постійно отримувати оновлення. Встановити їх не проблема, а ось пояснити, для чого вони потрібні представникам іншої компанії, не завжди можливо. Почасти це відбувається через те, що багато модулі створені виключно для нашого внутрішнього використання (наприклад, завантаження інформації про товари на сайт).
Більш того, якими б ефективними не були наші модулі, їх впровадження в кожну нову компанію повинно проводитися безпосередньо за участю керівництва і співробітників. Тільки в цьому випадку буде досягнуто максимальний ефект, тому правильніше буде не продавати програму як продукт, а надавати послуги по консультації зацікавлених в автоматизації своїх магазинів керівників і співробітників.

Опубліковано в журналі "Часовий Бізнес" №3-2012

Портал професіоналів годинного бізнесу TimeSeller.ru
при передруці активне посилання обов'язкове

Теги: 3-2012

Новости