/ Статті / Timeseller

Компанія «Волмакс» набагато краще відома європейцям, ніж нашим співвітчизникам. Понад сім років випускаються нею марки «Авіатор», «Буран», «штурманської» активно продаються і рекламуються в багатьох країнах, в Німеччині є навіть клуби колекціонерів годин від «Волмакса». Що пред-ставлять собою найвідоміша на Заході російська компанія годинників, розповідає один з її засновників Валентин Володько.

- Коли і як з'явився ваш бізнес?

- Все починалося в 1991 році. Ми продавали годинник в Будапешті. У той час все, що було пов'язано з СРСР, з перебудовою, було дуже популярно на Заході. А Угорщина була однією з небагатьох відкритих соціалістичних країн, куди приїжджали іноземні туристи. Особливим попитом користувалися хронографи «Політ», які випускалися в невеликому обсязі. Потім попит почав падати, і ми перенесли бізнес в Москву.

- Що стало причиною падіння попиту?

- Спочатку була «оксамитова» революція в Празі, потім змінився режим в Польщі, і в результаті потік туристів перерозподілився по інших країнах. До того ж ми зрозуміли, що більш перспективно вести бізнес з Москви. Десь в 1993 році тут було організовано підприємство, яке налагодило збут годин спершу в колишніх соцкраїнах, а потім і в інших європейських країнах - Німеччині, Італії, Англії і т.д. За великим рахунком, та компанія була торгової, працювала як дистриб'ютор заводу «Політ». Ближче до 1997 року ми відчули, що асортимент, який випускає завод, уже не користується колишнім попитом. Тоді і почали розробляти власні моделі.

Тоді і почали розробляти власні моделі

- Тобто виробництво з'явилося в 1997-му?

- Ні. Реальне виробництво з'явилося в 2001-му, а до цього ми повністю замовляли виготовлення годин підрядникам, зокрема - того ж «Польоту». Щось ми робили самі: міняли циферблати, робили гравірування для лімітованих серій. Але то була, по суті, кустарна робота.
А в 2001 році ми створили власну дизайн-бюро, відкрили цех з доопрацювання і вдосконалення механізмів, потім зареєстрували власні марки - «Авіатор», «штурманської», «Буран». У той час в країні дозріли більш-менш нормальні умови для бізнесу, настала стабільність з валютними курсами, з попитом. Саме в ці роки ми почали інтенсивно розвиватися, і тоді ж стали рости продажу в Росії.

- Що являє собою компанія сьогодні?

- Це мале підприємство, близько 20 осіб працівників. З них 12 осіб працюють на виробництві, збирають годинник, чотири людини - група дизайну, решта - сам офіс: продаж, бухгалтерія тощо Іноді використовуємо тимчасових працівників. Основний напрямок нашої діяльності - виробництво годинників під власними марками. Їх у нас три. «Авіатор» - це авіаційні, спортивно-туристичні годинники в стилі мілітарі. Марка «Буран», всупереч розхожій думці, ніяк не пов'язана з космічним кораблем. «Буран» - це російська зима, буря, хуртовина, це серія класичних годин в корпусах зі сталі та золота. Третя, «штурманської» - це традиції, в «штурманської» літав у космос Гагарін. Поки це невелика серія, яку ми маємо намір розвивати в майбутньому. Крім усього ми є дистриб'юторами ремінців компанії Hirsh і ряду часових марок.

- Розкажіть докладніше про виробництво ...

- Наше виробництво, звичайно, не таке, як було за часів СРСР. При тих цінах на оренду та інших витратах, які склалися в Москві, мати тут велике виробництво невигідно. Воно переходить в регіони - в Чистополь, до Пензи, в Углич. Багато компонентів наших годин робляться там, але все одно всі вони - російські. Ми розміщуємо замовлення на виготовлення різних комплектуючих на інших підприємствах, а у себе допрацьовуємо їх і збираємо. На жаль, хронограф жоден майстер в регіонах зробити не може. У нас же залишилися люди, які багато років пропрацювали на «Польоті» і мають необхідний досвід.


- Чи існують якісь відмінності вашої компанії від інших?

- Думаю, що якихось великих відмінностей у нас немає. Просто у нас зібралися люди, які люблять годинник. Не просто працюють в часовий компанії і роблять їх, а дійсно люблять. Ми разом обговорюємо всі проблеми, все нові моделі, кожен вносить якісь свої ідеї та пропозиції. Нам просто цікаво працювати. Наша компанія не є монополістом з якихось виробам і навіть виробником механізмів. Так що особливих відмінностей немає. Можливо, у нас трохи більше правильно поставлений маркетинг.

- А що ви розумієте під словом «маркетинг»?

- В першу чергу - почуття ринку. Правильний вибір дистриб'юторів, магазинів, правильну цінову і асортиментну політику. Наприклад, коли ми починали, то кожен місяць випускали нову модель, а зараз зрозуміли, що цього не потрібно. Багато речей приходять з часом.

- В останні 3 роки ви провели величезну роботу по рекламі. Ваші рекламні модулі, дисплеї, каталоги - одні з кращих на ринку. Який відсоток обороту витрачався на рекламу?

- Точно сказати складно. Досить багато вдавалося зробити без грошей на якихось паритетних засадах, заощадити за рахунок особистих зв'язків і хороших відносин з людьми. Але якщо все перерахувати в гроші, то вийде, думаю, щось близько 10% від обороту. Тобто ми витрачали приблизно стільки ж, скільки швейцарські компанії.

- Ви сказали, що в останні роки зростає попит на ваш годинник в Росії. Яке зараз співвідношення продажів на внутрішньому ринку і за кордоном?

- Приблизно порівну, може, навіть 60:40 на користь внутрішнього ринку. А ще кілька років тому до 90% всієї продукції йшло за кордон. Але точні цифри я назвати не зможу, тому що ніхто не знає, яка частина з продаються в Росії моделей купується іноземними туристами і відвозиться з країни.

- Чим викликаний зростання продажів в Росії?

- До нас дійшла мода на складні годинник. Люди зрозуміли ціну механіці, всіляких функцій і стали купувати більш цікаві моделі. І ще люди зрозуміли ціну нестандартним речам. Годинники з ЕТА 2824 роблять сотні фірм, і, купивши таку модель, ти будеш одним із сотень тисяч. А механічний хронограф, тим більше з додатковими індикаторами, роблять далеко не всі. Ще пару років тому наш годинник не користувалися попитом в Росії, особливо дорогі - хронографи та інше. Люди вважали, що в Швейцарії все краще: банки, сир, шоколад, годинник. Але коли ми показали, що і в Росії роблять хороші якісні годинник, привабливі зовні, відповідні європейським стандартам, вони зрозуміли, що можна і потрібно купувати російське.

- Ваші моделі істотно відрізняються від того, що ми звикли розуміти під радянськими годинами. Наскільки російський ринок сьогодні готовий прийняти продукт такого рівня?

- Якщо чесно, то поки не готовий. У Росії ринок досить маленький. Продажі йдуть тільки в Москві, в Санкт-Петербурзі і ще в декількох великих містах, і основний обсяг припадає на столицю. Поки багато хто вважає, що краще купити Appella, ніж «Авіатор».

Поки багато хто вважає, що краще купити Appella, ніж «Авіатор»

- Чого вашим брендам не вистачає для успіху в Росії?

- Часу і грошей. У Росії розкрутити бренд за три роки просто неможливо, потрібно набагато більше часу. Та й гроші для цього потрібні серйозні. Своїх коштів на швидкий розвиток не вистачає, так само як і людей, які могли б цим займатися. Так що експансія зарубіжних брендів триватиме - їх ресурси просто непорівнянні з нашими. Візьміть ту ж SwatchGroup: за нею стоїть вся міць і підтримка Швейцарії як держави. А якщо вони почнуть відкривати у нас свої фабрики, то працювати стане ще складніше. Якщо, звичайно, в Росії не з'явиться свій Хайек. Хоча, думаю, нам буде потрібно хтось набагато сильніше Хайєка. Тому дісталася пошарпана, але працездатна галузь. У нас же виробництво в останні роки тільки руйнувалося.

- Тобто перспективи галузі ви оцінюєте песимістично?

- У всякому разі, дуже радісних перспектив не бачу. Щоб побудувати новий годинниковий завод, потрібні колосальні гроші, і незрозуміло, хто може їх вкласти. Швидше за все - ніхто. На сьогоднішній день щось цікаве, якесь оновлення модельного ряду може запропонувати тільки Чистопольську завод. Я не дуже добре знаю ситуацію в Пензі і в Угличі, але, наскільки мені відомо, обсяги випуску всюди дуже сильно впали. Так що «Схід», на мій погляд, сьогодні найсильніший і по обладнанню, і по людям. Якщо їм вдасться довести до кінця розпочаті перетворення - значить, буде у нас російська ЕТА. Задатки і необхідні умови для цього у них є.

- А ви використовуєте Чистопольская механізми?

- Використовували, але зараз вони стали робити Vostok-Europe, моделі схожі з нашими по ідеології, і ми від їх механізмів відмовилися. Немає сенсу випускати безпосередньо конкурує продукцію.

- Тим більше що ви берете участь в цьому проекті ...

- Ні, Vostok-Europe не наші годинник, а Чистопольская. Ми лише розробляли дизайн частини моделей і є дистриб'юторами Vostok-Europe в Москві. Це дуже специфічний бренд, і він сьогодні продається краще в Європі, ніж в Росії. Неможливо продати годинник «Схід» за 120 доларів в магазині, де продаються «Командирские».

- Як же прорватися на російський ринок новим російським маркам?

- Їх шлях лежить через Європу. Коли люди переконаються, що це хороший продукт, який популярний на Заході, тоді почнуть купувати його. Цей шлях колись пройшли ми, і його треба буде пройти ще багатьом російським брендам.

Опубліковано в журналі "Часовий Бізнес" № 1-2005

Портал професіоналів годинного бізнесу TimeSeller.ru
при передруці активне посилання обов'язкове

Теги: інтерв'ю штурманські політ Авіатор 1-2005 буран Валентин Володько

Коли і як з'явився ваш бізнес?
Що стало причиною падіння попиту?
Тобто виробництво з'явилося в 1997-му?
Що являє собою компанія сьогодні?
Чи існують якісь відмінності вашої компанії від інших?
А що ви розумієте під словом «маркетинг»?
Який відсоток обороту витрачався на рекламу?
Яке зараз співвідношення продажів на внутрішньому ринку і за кордоном?
Чим викликаний зростання продажів в Росії?
Наскільки російський ринок сьогодні готовий прийняти продукт такого рівня?

Новости