# Факти | 10 типів комп'ютерів

  1. 1. Персональний комп'ютер (ПК, PC)
  2. 2. Настільний комп'ютер (Desktop)
  3. 3. Ноутбук (Laptop, Notebook)
  4. 4. Планшет (Tablet Computer)
  5. 5. Смартфон (Smartphone)
  6. 6. Робоча станція (Workstation)
  7. 7. Сервер (Server)
  8. 8. Велика ЕОМ (Мейнфрейм, Mainframe)
  9. 9. Суперкомп'ютер (Supercomputer)
  10. 10. надягати комп'ютери (Wearable Computer)

Які тільки слова не використовуються для опису комп'ютерів. Їм дають різні назви в залежності від їх розмірів, форм-фактора і технічних характеристик. Часом деякі типи комп'ютерів навіть не називають цим словом, хоча, наприклад, ті ж планшети комп'ютерами є . Більшість користувачів вважають комп'ютером пристрій, оснащений мікропроцесором, що використовує для введення інформації миша і клавіатуру та екран для виведення.

планшети комп'ютерами є

Зрозуміло, все, що ви знайдете нижче в тій чи іншій мірі знайоме кожній сучасній людині
Зрозуміло, все, що ви знайдете нижче в тій чи іншій мірі знайоме кожній сучасній людині. Але перед нами стоїть мета створити коротку класифікацію комп'ютерів, що містить в тому числі і маловідомі факти. Раніше класифікація комп'ютерів складалася ресурсом HowStuffWorks, але вона не містила деякі нові категорії обчислювальних машин, що набули широкого поширення лише недавно.

1. Персональний комп'ютер (ПК, PC)

Персональний комп'ютер призначений для його використання однією людиною. Часто PC називають тільки машини під управлінням операційних систем сімейства Windows, виділяючи Mac в окрему категорію. Але насправді комп'ютери компанії Apple є персональними. Коли такі пристрої тільки з'явилися, їх називали мікрокомп'ютерами, оскільки вони поступалися габаритами поширеним в ту пору великим ЕОМ.

2. Настільний комп'ютер (Desktop)

Комп'ютер, який не призначений для того, щоб носити його з собою, називають настільним. Настільний комп'ютер зазвичай коштує дешевше портативного при порівнянній потужності і обсязі накопичувача. Крім того, настільні комп'ютери в більшій мірі, ніж їх більш компактні аналоги, підлягають модернізації (апгрейду).

3. Ноутбук (Laptop, Notebook)

Ноутбуки є портативними комп'ютерами. Вони володіють інтегрованим дисплеєм, трекболом, процесором, пам'яттю і жорстким диском, а також акумуляторною батареєю. Розміром вони злегка перевершують велику книгу в твердій палітурці.

4. Планшет (Tablet Computer)

Планшетні комп'ютери, як правило, позбавлені клавіатури. Висотою і шириною вони подібні невеликій книзі, при цьому зазвичай вони тонше друкованого томи. Введення інформації здійснюється за допомогою сенсорного екрану. Втім, багато планшети дозволяють підключати традиційні пристрої введення, в тому числі і клавіатуру. Більш того, випускаються спеціальні клавіатури для планшетних комп'ютерів. Компонентна база планшетів менш продуктивна, ніж у ноутбуків.

5. Смартфон (Smartphone)

Кишеньковий комп'ютер з функцією телефонного зв'язку. Розглядається швидше як телефон, ніж в ролі комп'ютера, хоча фактично продовжує традиції КПК (PDA). Зазвичай фізичною клавіатурою не мають, хоча бувають і винятки.

6. Робоча станція (Workstation)

Зазвичай так називають настільні комп'ютери з потужним процесором, великим, ніж в середньому, об'ємом оперативної пам'яті. Робочі станції відрізняє підвищена здатність вирішувати певну групу завдань. Робоча станція може бути орієнтована на розробку ігор або роботу з 3D-графікою.

7. Сервер (Server)

Комп'ютер, який оптимізований для надання сервісів інших комп'ютерів в мережі. Зазвичай сервери відрізняються потужним процесором, великим об'ємом оперативної пам'яті і величезним масивом жорстких дисків.

8. Велика ЕОМ (Мейнфрейм, Mainframe)

На зорі комп'ютерної ери, мейнфрейми були воістину гігантськими комп'ютерами, здатними зайняти цілу кімнату або навіть цілий поверх. З роками розміри комп'ютерів зменшувалися, а їх продуктивність росла. Тому термін «мейнфрейм» вийшов з ужитку і поступився місцем іншому назвою «сервер підприємства» (enterprise server). Втім, в англомовному середовищі цей термін часом вживають за старою звичкою, при цьому мова йде про суперкомп'ютери.

9. Суперкомп'ютер (Supercomputer)

Один комп'ютер цього типу може коштувати сотні тисяч і навіть мільйони доларів США. Деякі суперкомп'ютери є єдиною системою, але більшість з них є масивами з безлічі високопродуктивних комп'ютерів, що працюють паралельно в рамках єдиної системи.

10. надягати комп'ютери (Wearable Computer)

Це новітній тренд в області обчислювальних технологій. Основні комп'ютерні функції інтегруються в одяг і аксесуари: годинник, окуляри, козирки кепок і навіть предмети гардероба. Буквально на днях були представлені дві моделі «розумних» годин: мова йде про Galaxy Gear від південнокорейського ТехноГігант Samsung і SmartWatch 2 від японської компанії Sony.

Новости