Genesis

Genesis - один з найбільших рок-колективів 70-х, в музиці якого відбилися і назавжди закарбувалися високі ідеали того золотого часу

Genesis - один з найбільших рок-колективів 70-х, в музиці якого відбилися і назавжди закарбувалися високі ідеали того золотого часу. Спільно з King Crimson , Pink Floyd , Jethro Tull і іншими вони стали засновниками чудової нової музики, яка втілила в собі духовність, красу і досконалість в останній інстанції, що було так необхідно молодому поколінню тієї епохи.

Трохи цифр і фактів: група утворена в Ліверпулі! з числа однокласників Майк Резерфорд (Mike Rutherford) - бас, Пітер Гейбріель (Peter Gabriel) - вок. і Тоні Бенкс (Tony Banks) - гіт. (Всі народилися в 1950 році в різні місяці). Тимчасовим назва колективу стало - Garden Wall. Потім, в 1969 році, вже під справжньою назвою вийшов їх перший - слабкий і сирий альбом From Genesis to Revelation. За яким послідував другий - перехідний Trespass (1970).

Але особливо зупинитися слід на наступному - першому їхньому теперішньому альбомі Nursery Cryme (1971), де з'явився зовсім початківець Філ Коллінз (Phil Collins) і віртуозний майстер гітари Стів Хакетт (Steve Hackett). Музика цього альбому була всю обойму прийомів прогресивного року: складні комбіновані ритми, ренесансно-наркотичні гітарні перебори, загорнута класика піаніно з органом, мудрий і межує з сипом розповідний тембр Гейбріела (не варто забувати і його флейту), а також міфологічно лірика текстів. Неможливо забути "The Return of the Giant Hogweed", "Harold the Barrel", "Seven Stones" ...

Далі пішов ще більш лютий Foxtrot (1972), де пролунав гімн прогрессива тих років "Watcher of the Skies" (там є рядки "смотрящий в небо засуджений самим собою і його доля - бути самотнім") і, звичайно, 23-хвилинна суперсюіта " Supper's Ready ". Потім був крутий віраж у політику - Selling England by the Pound (1973) ( "Продається Англія за фунт стерлінгів"), де в гротескної формі співіснувала стара добра Британія (так поволі починалося вплив Коллінза, який виконав вокальну партію). Супер-номером альбому став - "The Battle of Epping Forest".

Уже тоді Genesis називали групою із Задзеркалля, занадто виразні були зв'язку їх естетики з «Алісою» Льюїса Керолла і взагалі дитячою літературою. Однак Гейбріель і Со. не переставали дивувати. У 1974 вони випускають альбом The Lamb Lies Down on Broadway. Це дводискова сюїта символічна і страшна. Вона кубічно зображує ходіння молодого пуерторіканця по 9 кіл пекла нью-йоркського дна, а також широкий набір концептуальних поглядів на музику, життя і культуру в цілому. Крім безлічі художніх знахідок і естетичних вишукувань, платівка підвела (можливо, без особливого бажання групи) жорстокі підсумки діяльності, обґрунтувавши догляд Гейбріела.

Пітер пішов з групи не в заході, а в самому що ні на є розквіті, до речі, йому ще було тоді всього 24! Це пояснюється аж ніяк не конфліктами, їх практично не було, з Коллінзом він потім неодноразово спільно працював. Це скоріше було бажанням не скотитися, зупинити прекрасну мить і мужньо почати все з початку. Про кар'єру Гейбріела читайте відповідні статті, а у нас Genesis ...

Намучившись з пошуком заміни, вони несподівано виявили, що їх скромний і тихий (як же, розповідайте) барабанщик Філ володіє тембром голосу, практично ідентичним попередньому, і випустили A Trick of the Tail (1976). Він був уже простіше, але потрапив в топи хіт-парадів. І з цього починається історія популярності групи.

Переломним став диск Duke (1980), де прозвучали базисні звуки нинішнього стилю і кілька композицій, надовго оселилися в чартах. Далі були Genesis (1983) і надпопулярний Invisible Touch (1986). До речі, Хакетт пішов ще в 1978 (не витримала душа поета - зайнявся сольниками) - навіть альбом був «І ось їх стало троє» (1978) і найсильніша трійця почала бомбити хіт за хітом, виконуючи досконалу, ідеальну поп-музику, даючи шереху молодим , бо школа 70-х раз у раз і вилазить в самих що ні на є шлягерах.

Альбом We Can not Dance (1991) виявив якийсь відхід від зовсім попсових речей в сторону мудрої простоти і пошуку. Один з фанів Genesis ще в 1981 році сказав, що ненавидить Коллінза "як людини зруйнував одну з кращих груп світу". Бог йому суддя, але минулого не повернути, а пісня, наприклад, "No Son Of Mine" змусила злегка трепетнуть багато Заспокоївшись серця, хоча і не так, як бувало за 15 років до цього.

  1. From Genesis to Revelation, 1969
  2. Trespass , 1970
  3. Nursery Cryme , 1971
  4. Foxtrot, 1972
  5. Selling England by the Pound, 1973
  6. The Lamb Lies Down on Broadway, 1974
  7. A Trick of the Tail, 1976
  8. Wind & Wuthering, 1976
  9. Spot the Pigeon, 1977 (мініальбом)
  10. ... And Then There Were Three, 1978
  11. Duke, 1980
  12. Abacab, 1981
  13. Genesis, 1983
  14. Invisible Touch, 1986
  15. We Can not Dance, 1991
  16. Calling All Stations, 1997.

Новости