металургія

На металургійну промисловість Великобританії традиційно припадає близько 10% вартості продукції обробної промисловості країни.
Чорна металургія. Протягом перших трьох кварталів 2008 р спостерігалася позитивна динаміка розвитку металургійної промисловості Великобританії, оскільки світова фінансова криза в розглянутий період практично не торкнувся реальний сектор економіки.

Виробництво сталі в Великобританії в 2008 році (поквартально, млн.т)


Джерело: Статистична служба Великобританії

У четвертому кварталі 2008 року в британській металургії стався істотний спад виробництва і показники досягли найнижчого рівня виплавки сталі (2,5 млн.т) з часів страйку британських сталеварів 1980 року. У грудні 2008 року порівняно з тим же періодом 2007 р в результаті зниження світового попиту експорт британської стали скоротився на 18%, а її імпорт до Великобританії впав на 26%, виробництво сталі в країні зменшилася на 25%, а її споживання скоротилося на 29%.
Товарна структура поставок металургійної промисловості Великобританії на внутрішньому ринку (по фізичному обсягу)


2007% 2008%
2007% 2008% Всього 100 100 Товсті листи, включаючи широкі смуги 6.5 6.8 Злитки і заготовки 1.6 1.6 Тонкі листи з покриттям і без покриття (нелегіровані) 26.0 27.1 Прутки для арматури 9.1 9.5 Бляшаний прокат 3.9 3.4 Дріт катанка 4.3 4.1 Товстий, тонкий лист і смуги з нержавіючої та легованої сталей 3.8 3.5 гарячого смуги, прути і легкі профілі 5.8 6.0 Сталеві прути підвищеної якості 1.9 1.7 Важкі профілі, палі, рейки 12.7 13.9 Холоднокатаная вузька смуга 1.0 0.9 Гарячекатана сталь в широких рулонах (нелегована) 10.9 10.6 Труби 12.5 10.9

Структура споживання сталі в Великобританії в 2008 році.

Структура споживання сталі в Великобританії в 2008 році

Джерело: Статистична служба Великобританії

Кількість зайнятих в галузі становить близько 18 тис. Чоловік.
Виробництвом стали в Великобританії займаються компанії «Alphasteel Ltd», «Celsa Steel (UK) Ltd», «Corus», «Outokumpu Stainless», «Sheffield Forgemasters Engineering Ltd» і «Thamesteel Ltd», «Caparo Steel Products» і ін.
Довідково: Поряд з Великобританією виробничі потужності «З orus» розташовані в Нідерландах, Німеччині, Франції, Норвегії та Бельгії.
Компанія «Celsa Steel Ltd» входить до міжнародної групи «Celsa», штаб-квартира якої знаходиться в Іспанії. Вона є найбільшим виробником арматурної сталі в Сполученому Королівстві.
Довідково: Поряд з «Celsa Steel UK» в групу компаній входять: «Compañía Española de Laminación, SL (Celsa)», «Nervacero, SA», «Global Steel Wire, S. A., (GSW) »і« Celsa "Huta Ostrowiec" ».
Корпорація «Outokumpu Stainless», що входить в четвірку провідних світових виробників нержавіючої сталі, має заводи в чотирьох країнах: Великобританії, Фінляндії, Швеції та США. Щорічний обсяг продажів компанії становить близько 4,6 млрд. Євро.
Компанія «Caparo Steel Products», світові обсяги продажів якої перевищують 1 млрд.євро на рік (з них близько 665 млн.євро доводиться на ринки Великобританії і Європи), і число співробітників становить 4,2 тис.чол. (У Великобританії і Європі - близько 3 тис. Співробітників).

Виробництво сталі в Великобританії, млн.т

т

Джерело: Статистична служба Великобританії

З метою підвищення ефективності державного сприяння розвитку металургії створена і успішно функціонує державна структура «Innovation and Growth Team» (IGT), що займається питаннями «сталевий» індустрії. Сприяння розвитку даного сектора британської економіки також надає асоціація «UK Steel», покликана захищати інтереси компаній (понад 40 членів), що спеціалізуються на виробництві стали і виробів з неї. Основними функціями асоціації є: лобіювання інтересів національних виробників металургійної продукції, їх своєчасне інформування про стан ринку чорних металів і підвищення іміджу британських експортерів продукції чорної металургії.
Основні сектора промисловості Великобританії, які споживають продукцію чорної металургії, - будівництво, автомобільна промисловість, машинобудування.
У 2008 р за попередніми оцінками в країні було вироблено близько 13,5 млн.т сталі, що на 6% менше, ніж у 2007 р При цьому британськими металургійними комбінатами повного циклу в киснево-конверторних печах було вироблено близько 80% стали, інші 20% припадають на заводи неповного циклу, що використовують електродугової печі.
У 2008 р Великобританією було експортовано продукції, що входить в групу чорних металів і виробів з них (72 ТН ЗЕД), на суму 7,3 млрд.ф.ст. Її імпорт склав 5,3 млрд.ф.ст. Основними торговими партнерами Сполученого Королівства в даному секторі індустрії традиційно є країни ЄС. На їх частку припадає 61,2% британського експорту даної продукції і 70,7% імпорту стали і виробів з неї.
Кольорова металургія. У Великобританії щорічно проводиться близько 360 тис.т алюмінію, 30 тис.т нікелю і 350 тис.т свинцю. Дані про зовнішню торгівлю кольоровими металами дані в таблиці, наведеній нижче:

Зовнішня торгівля Великобританії кольоровими металами і виробами з них, в тис. Т

Найменування 2008 2007 імпорт експорт імпорт експорт Мідь і вироби з неї (74 ТН ЗЕД) 412.9 479.7 428.1 471.7 Нікель і вироби з нього (75 ТН ЗЕД) 107.8 65.9 109.8 69.9 Алюміній і вироби з нього (76 ТН ЗЕД) 1234.5 1644.1 1277.4 1731.8 Свинець і вироби з нього (78 ТН ЗЕД) 245.1 203.7 198.3 163.8

Джерело: Митна статистика Великобританії, 2009р.

При цьому важливо відзначити, що в британському імпорті значну частину займають первинні метали, а в експорті - їх лом.
Основними експортерами алюмінію і міді в Великобританію є країни ЄС, на частку яких припадає 63% і 83% імпорту цих металів, на Росію - 5% і 2% відповідно.
Найбільша частина поставок нікелю припадає на країни Північної Америки - 67% (Росія - 6%). Серед експортерів свинцю в Сполучене Королівство лідируючі позиції займають країни Азії та Океанії, які постачають на британський ринок 79% цього металу і виробів з нього.
Лондонська біржа металів (LME) є провідною світовою майданчиком торгівлі кольоровими металами. LME повністю належить компанії - «LME Holdings Limited». Внесок LME в дохід від невидимих ​​статей експорту забезпечує щорічно надходження близько 250 млн. Дол. США.
Динаміка цін в 2008р. на основні кольорові метали на Лондонській біржі металів добре відображала сформоване співвідношення попиту і пропозиції і показала сильну залежність від світової фінансової кризи і пов'язаної з ним високої волатильності на товарно-сировинних ринках. Ціни на всі кольорові метали в другій половині року істотно зменшилися. При цьому ціни на нікель почали своє падіння раніше інших металів з травня 2008 року.

Алюміній (дол. За тонну)

За тонну)

Мідь (дол. За тонну)

За тонну)

Нікель (дол. За тонну)

За тонну)

Дорогоцінні метали, камені і ювелірні вироби. Великобританія не має власних природних запасів дорогоцінних металів і каменів, в країні відсутня їх виробництво і первинна обробка. Незважаючи на це, вона є активним гравцем на світовому ринку дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння, а також ювелірних виробів. Оборот торгівлі цією групою товарів в 2008р. перевищив 18,8 млрд.ф.ст. Основна його частина припадає на срібло і платину.
Частка Росії в британському товарообігу дорогоцінними металами і камінням в 2008 році склала 3,6%, в грошовому вираженні 680,8 млн.ф.ст. (2007 - 3% або 604 млн.ф.ст.). Росія експортувала дорогоцінних металів, каменів і ювелірних виробів в Великобританію на суму 589 млн.ф.ст. (2007 - 563 млн.ф.ст.). У той же час російський імпорт даної категорії товарів з Великобританії склав 91,8 млн.ф.ст. (2007 - 41 млн.ф.ст.).
Лондонський ринок дорогоцінних металів і каменів значно перевершує за обсягом всі інші ринки дорогоцінних металів в світі, включаючи Гонконг, Токіо, Сідней, Сінгапур, Цюріх, Франкфурт і Нью-Йорк.
На ринку продажів дорогоцінних металів і каменів Великобританії провідні позиції займає торгова асоціація «The London Bullion Market Association» (LBMA), яка координує діяльність усіх своїх членів (більше 100 компаній, 11 спеціалізуються на торгівлі дорогоцінними металами). Через асоціацію щодня реалізується до 15-16 млн. Унцій золота (10,4 млрд.дол.) І 100-110 млн. Унцій срібла (1,5 млрд.дол.). Активним учасником британського ринку є компанія «Johnson Matthey», штаб-квартира якої знаходиться в Лондоні. Компанія входить в першу десятку виробників золота в світі (близько 3 млн. Унцій в рік).
Традиційно основними споживачами дорогоцінних металів і каменів є фірми, що виробляють ювелірні вироби, орієнтовані на масового споживача. Істотна частка споживання дорогоцінних металів також доводиться на радіоелектронну промисловість.
На внутрішньому ринку ювелірних виробів спостерігається тенденція стабільного скорочення виробництва (в середньому від 15% до 20% в рік в залежності від групи виробів). Це викликано, перш за все, загальносвітовим підвищенням цін на сировину (золото, срібло, платина), а також постійно зростаючим імпортом в Великобританію ювелірних виробів, вироблених в країнах з відносно дешевою робочою силою, таких як Туреччина, Таїланд та Індія.
Необхідно також відзначити, що ринок Великобританії істотно залежить від імпорту оброблених дорогоцінних і напівкоштовних каменів, оскільки їх огранювання в країні майже не проводиться. В основному імпорт каменів здійснюється з Південної Африки, Індії та країн Латинської Америки. Організації роздрібної торгівлі останнім часом намагаються купувати дорогоцінні камені (найчастіше діаманти) безпосередньо у виробників, минаючи оптовиків або дилерів.
У 2008 р імпорт дорогоцінних металів, каменів і ювелірних виробів в Великобританію продовжував скорочуватися і склав 8,2 млрд.ф.ст. (2007 - 9,2 млрд.ф.ст .; 2006 - 9,9 млрд.ф.ст.). При цьому необхідно відзначити, що, незважаючи на загальне зниження британського імпорту, його російська складова за аналізований період зросла на 4,5%.
Основними партнерами Великобританії в сфері торгівлі дорогоцінними металами, камінням та ювелірними виробами є країни Центральної і Південної Африки (32,6% британського імпорту), країни Азії та Океанії і ЄС (30,4% і 27% британського експорту відповідно).
Основу структури зовнішньої торгівлі Великобританії дорогоцінними металами і камінням в 2008 р становили алмази (7102 ТН ЗЕД) - 48,8%, ювелірні вироби (7113 ТН ЗЕД) - 21,8%, платина (7110 ТН ЗЕД) - 17,3% і срібло (7106 ТН ЗЕД) - 12,1%.

джерело: Торговельне представництво Російської Федерації в Великобританії


Новости