повітря

Див. також: Загальна інформація про програму ЕПК РОСА Див

Розрахунок розсіювання забруднюючих речовин в атмосфері.

Програма відповідає вимогам документа: Методи розрахунків розсіювання викидів шкідливих (забруднюючих) речовин в атмосферному повітрі (Наказ МПР №273 від 06.06.2017

Розрахунок розсіювання забруднюючих речовин в атмосфері проводиться для підприємства або групи об'єктів. Передбачено різні варіанти завдання на розрахунок і режими розрахунку, в тому числі з введенням додаткових швидкостей вітру. При необхідності враховуються фонові концентрації.

Результатами розрахунку розсіювання є поля приземних концентрацій забруднюючих речовин в заданій області. При розрахунку визначаються точки максимальної концентрації забруднюючих речовин в зоні житлової забудови (ЖЗ) і на межі санітарно-захисної зони (СЗЗ), а також вклади джерел забруднення атмосфери.
Для кожної речовини на мапі будуються ізолінії поля розсіювання (див. екологічна геоінформаційна система ).

Проект нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферу (проект ПДВ / ВСВ).

Проект ПДВ розробляється в ЕПК РОСА на підставі даних інвентаризації викидів ЗВ існуючого підприємства або для нового (реконструйованого) підприємства. Всі вихідні дані по об'єкту вводяться в робочу базу даних програми. Програма дозволяє проводити розрахунки розсіювання шкідливих речовин в атмосфері для різних наборів джерел забруднення атмосфери (ІЗА), забруднюючих речовин, сумація, постів виміру фонових концентрацій. Розрахунки можуть проводитися для існуючого положення, на перспективу, для різних метеоумов (НМУ), з урахуванням фону і інших параметрів.
При необхідності плануються заходи щодо досягнення нормативів ГДВ.
У ЕПК РОСА проект ПДВ може бути розроблений як для одного промислового підприємства, так і для групи об'єктів, регіону, міста.

Формуються всі необхідні звітні таблиці проекту ПДВ.

Інвентаризація стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

При проведенні інвентаризації в ЕПК РОСА створюється екологічна модель виробництва, яка описувала джерела забруднення атмосфери (ІЗА), технологічне обладнання, режими його роботи, що виділяються шкідливі речовини, газоочисні установки. Виділення від технологічного обладнання (г / с і т / рік) розраховуються автоматично по методикам (див. методики ), За даними інструментальних замірів, або вводяться за фактичними даними. Також можливий комбінований розрахунок.

Формується схема викиду забруднюючих речовин, тобто схема розподілу пило-газо-повітряної суміші від джерел виділення за джерелами забруднення атмосфери із зазначенням встановленого газоочисного устаткування. Проводиться розрахунок викидів за джерелами забруднення атмосфери.

Формуються всі необхідні звітні таблиці інвентаризації.

Методики розрахунку викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

Методики розрахунку викидів забруднюючих речовин є найважливішим розрахунково-інформаційним компонентом програми. У розділі "Повітря" реалізовані 50 методик з різних галузей промисловості.

Конструктор методик дозволяє користувачеві вводити в програму нові методики (розрахункові модулі) для подальшого використання в розробках.

Детальніше про методиках і конструкторі методик Детальніше про методиках і конструкторі методик

Розрахунок категорії небезпеки підприємства.

Проводиться на основі результатів розрахунку забруднення атмосфери.
Формуються необхідні звітні форми.

Додаткова звітність.

Обгрунтування розрахунків викидів шкідливих речовин, протоколи розрахунків забруднення атмосфери за методикою ОНД-86, статзвітність 2ТП (повітря).

Нормативно-довідкова інформація в базі даних програми.

  • Методики розрахунку викидів шкідливих речовин а атмосферу для різних галузей промисловості (розрахункові модулі).
  • Класифікатор "Перелік і коди речовин, що забруднюють атмосферне повітря", СПб., 2000 р. (З урахуванням останніх змін і доповнень).
  • Класифікатор сумація шкідливих речовин.
  • Каталоги газоочисного устаткування.

Новости