світло

  1. переломлення [ правити | правити код ]
  2. Історія теорій світла в хронологічному порядку [ правити | правити код ]
  3. Корпускулярна і хвильова теорії світла [ правити | правити код ]
  4. Електромагнітна теорія [ правити | правити код ]
  5. Квантова теорія [ правити | правити код ]
  6. Квантова електродинаміка [ правити | правити код ]

Світло - в фізичної оптики електромагнітне випромінювання , сприймається людським оком . Як короткохвильового кордону спектрального діапазону, займаного світлом, прийнятий ділянку з довжинами хвиль в вакуумі 380-400 нм (750-790 ТГц ), А в якості довгохвильової кордону - ділянку 760-780 нм (385-395 ТГц) [1] .

У широкому сенсі, що використовується поза фізичної оптики, світлом часто називають будь-оптичне випромінювання [2] , Тобто таке електромагнітне випромінювання, довжини хвиль якого лежать в діапазоні з приблизними межами від одиниць нанометрів до десятих часток міліметра [3] . В цьому випадку в поняття «світло» крім видимого випромінювання включаються як інфрачервоне , так і ультрафіолетове випромінювання.

розділ фізики , В якому вивчається світло, носить назву оптика .

Також, особливо в теоретичній фізиці, термін світло може іноді виступати просто синонімом терміна електромагнітне випромінювання, незалежно від його частоти, особливо коли конкретизація не важлива, а хочуть, наприклад, використовувати більш коротке слово.

Світло може розглядатися або як електромагнітна хвиля , швидкість поширення у вакуумі якої постійна, або як потік фотонів - частинок, що володіють певною енергією , імпульсом , власним моментом імпульсу і нульовий масою (Або, як говорили раніше, нульовий масою спокою ).

Однією з суб'єктивних характеристик світла, яка сприймається людиною у вигляді усвідомленого зорового відчуття, є його колір , Який для монохроматичноговипромінювання визначається головним чином частотою світла, а для складного випромінювання - його спектральним складом.

Світло може поширюватися навіть за відсутності речовини, тобто в вакуумі . При цьому наявність речовини впливає на швидкість поширення світла.

Швидкість світла в вакуумі дорівнює 299 792 458 м / с точно.

Світло на кордоні між середовищами відчуває переломлення і / або відображення . Поширюючись в середовищі, світло поглинається і розсіюється речовиною. Оптичні властивості середовища характеризуються показником заломлення , Дійсна частина якого дорівнює відношенню фазовоїшвидкості світла у вакуумі до фазової швидкості світла в даному середовищі, уявна частина описує поглинання світла. В ізотропних середовищах, де поширення світла не залежить від напрямку, показник заломлення є скалярная функція (в загальному випадку - від часу і координати). В анізотропних середовищах він представляється у вигляді тензора . Залежність показника заломлення від довжини хвилі світла - оптична дисперсія - призводить до того, що світло різних довжин хвиль поширюється в середовищі з різною швидкістю, завдяки чому можливе розкладання немонохроматичного світла (наприклад, білого) в спектр.

Як будь-яка електромагнітна хвиля, світло може бути поляризованим . У лінійно поляризованого світла визначена площину (т. Н. Площина поляризації), в якій відбуваються коливання електричної складової електромагнітної хвилі. У еліптично (зокрема циркулярно) поляризованого світла електричний вектор, в залежності від напрямку поляризації, «обертається» по або проти годинникової стрілки.

Неполяризоване світло є сумішшю світлових хвиль з випадковою поляризацією. Поляризоване світло може бути виділений з неполяризованого пропусканням через поляризатор або відображенням / проходженням на кордоні розділу середовищ при падінні на межу під певним кутом, що залежать від показників заломлення середовищ (див. кут Брюстера ). Деякі середовища можуть обертати площину поляризації світла, що проходить, причому кут повороту залежить від концентрації оптично активної речовини , - це явище використовується, зокрема, в поляриметричної аналізі речовин (наприклад, для вимірювання концентрації цукру в розчині).

Кількісно інтенсивність світла характеризують за допомогою фотометричних величин декількох видів. До основних з них відносяться енергетичні і світлові величини. Перші з них характеризують світло безвідносно до властивостей людського зору. Вони виражаються в одиницях енергії або потужності , А також похідних від них. До енергетичних величинам зокрема відносяться енергія випромінювання , потік випромінювання , сила випромінювання , енергетична яскравість , енергетична світність і опромінених .

Кожній енергетичної величиною відповідає аналог - світлова фотометрична величина. Світлові величини відрізняються від енергетичних тим, що оцінюють світ за його здатності викликати у людини зорові відчуття. Світловими аналогами згаданих вище енергетичних величин є світлова енергія , світловий потік , сила світла , яскравість , світність і освітленість .

Облік світловими величинами залежно зорових відчуттів від довжини хвилі світла призводить до того, що при одних і тих же значеннях, наприклад, енергії, перенесеної зеленим і фіолетовим світлом, світлова енергія, перенесена в першому випадку, буде істотно вище, ніж у другому. Такий результат відображає той факт, що чутливість людського ока до зеленого світла вище, ніж до фіолетового.

видиме світло - електромагнітне випромінювання з довжинами хвиль ≈ 380-760 нм (від фіолетового до червоного ) Включно.

Швидкість світла у вакуумі визначається в точності 299 792 458 м / с (близько 300 000 км в секунду). Фіксоване значення швидкості світла в СІ пов'язане з тим, що метр , Як одиниця довжини в СІ з 1983 року визначається як відстань, яку проходить світлом за 1/299 792 458 частина секунди [4] . Всі види електромагнітного випромінювання, як вважають, поширюються у вакуумі з точно такою ж швидкістю.

Різні фізики намагалися виміряти швидкість світла протягом всієї історії. Галілей безуспішно намагався виміряти швидкість світла в 1607 році. Інший експеримент з вимірювання швидкості світла був проведений в 1676 році датським фізиком Оле Ремер . За допомогою телескопа Ремер спостерігав рух Юпітера і однією з його лун Іо , Фіксуючи при цьому моменти затемнень Іо. Ремер виявив, що ці моменти залежать від положення Землі на її орбіті. Припустивши, що така залежність обумовлена ​​кінцівкою швидкості світла, він вирахував, що світу потрібно близько 22 хвилин, щоб пройти відстань, рівну діаметру орбіти Землі [5] . Проте, його розмір не був відомий в той час. Якби Ремер знав діаметр орбіти Землі, він би отримав значення швидкості, що дорівнює 227 000 000 м / с.

Інший - більш точний - спосіб вимірювання швидкості світла застосував француз Іполит Фізо в 1849 році. Физо направив промінь світла в дзеркало на відстані декількох кілометрів. Обертається зубчасте колесо було поміщено на шляху світлового променя, який проходив від джерела до дзеркала і потім повертався до свого джерела. Физо виявив, що при певній швидкості обертання промінь буде проходити через один пробіл в колесі на шляху і наступний розрив на зворотному шляху. Знаючи відстань до дзеркала, число зубів на колесі, і швидкість обертання, Физо вдалося обчислити швидкість світла, - було отримано значення в 313 000 000 м / с.

Суттєвого прогресу у вимірі швидкості світла вдалося досягти в результаті застосування і вдосконалення методу обертового дзеркала, запропонованого іншим французом - Франсуа Араго (1838 г.). Розгорнувши і здійснивши ідею Араго, Леон Фуко в 1862 році отримав значення швидкості світла рівне 298 000 000 ± 500 000) м / с. В 1891 році Саймон Ньюком , Підвищивши точність вимірювань на порядок, отримав величину в 299 810 000 ± 50 000 м / с. В результаті багаторічних зусиль Альберт А. Майкельсон домігся ще більш високої точності: отримане ним у 1926 році значення склало 299 796 000 ± 4 000 м / с. В ході цих вимірів А. Майкельсон вимірював час, вимагав світла, щоб пройти відстань між вершинами двох гір, рівне 35,4 км (точніше, 35 373,21 м) [6] .

Найвища точність вимірювань була досягнута на початку 1970-х. В 1975 році XV Генеральна конференція з мір та ваг зафіксувала це положення і рекомендувала вважати швидкість світла, яка дорівнює 299 792 458 м / с з відносною похибкою 4 • 10-9, що відповідає абсолютній похибки 1,1 м / с [7] . Згодом це значення швидкості світла було покладено в основу визначення метра в Міжнародній системі одиниць (СІ), а сама швидкість світла стала розглядатися як фундаментальна фізична стала , За визначенням дорівнює зазначеному значенню точно.

Ефективна швидкість світла в різних прозорих речовинах, що містять звичайну матерію, менше, ніж у вакуумі. Наприклад, швидкість світла у воді становить близько 3/4 від швидкості світла у вакуумі. Зниження швидкості світла при проходженні речовини, як вважають, походить не від фактичного уповільнення фотонів, а від їх поглинання і переизлучения частинками речовини.

Як крайній приклад уповільнення світла, можна сказати, що двом незалежним групам фізиків вдалося повністю «зупинити» світло, пропускаючи його через конденсат Бозе-Ейнштейна на основі рубідію , [8] Проте слово «зупинити» в цих експериментах відноситься тільки до світла, що зберігається в збуджених станах атомів, а потім повторно випромінюється в довільне більш пізній час, як вимушене другим лазерним імпульсом випромінювання. За часів, коли світло «зупинився», він перестав бути світлом.

Вивчення світла і взаємодії світла і матерії називають оптикою. Спостереження і вивчення оптичних явищ, таких як веселка і північне сяйво дозволяють пролити світло на природу світла.

переломлення [ правити | правити код ]

Заломленням світла називається зміна напряму поширення світла (світлових променів) при проходженні через кордон розділу двох різних прозорих середовищ. воно описується законом Снеллиуса :

n 1 sin ⁡ θ 1 = n 2 sin ⁡ θ 2 {\ displaystyle n_ {1} \ sin \ theta _ {1} = n_ {2} \ sin \ theta _ {2}} n 1 sin ⁡ θ 1 = n 2 sin ⁡ θ 2 {\ displaystyle n_ {1} \ sin \ theta _ {1} = n_ {2} \ sin \ theta _ {2}}

де θ 1 {\ displaystyle \ theta _ {1}} де θ 1 {\ displaystyle \ theta _ {1}}   - кут між променем і нормаллю до поверхні в першому середовищі, θ 2 {\ displaystyle \ theta _ {2}}   - кут між променем і нормаллю до поверхні в другому середовищі, а n 1 {\ displaystyle n_ {1}}   і n 2 {\ displaystyle n_ {2}}   - показники заломлення першої і другої середовища відповідно - кут між променем і нормаллю до поверхні в першому середовищі, θ 2 {\ displaystyle \ theta _ {2}} - кут між променем і нормаллю до поверхні в другому середовищі, а n 1 {\ displaystyle n_ {1}} і n 2 {\ displaystyle n_ {2}} - показники заломлення першої і другої середовища відповідно. При цьому n = 1 {\ displaystyle n = 1} для вакууму і n> 1 {\ displaystyle n> 1} в разі прозорих середовищ.

Коли промінь світла перетинає кордон між вакуумом і іншим середовищем, або між двома різними середовищами, довжина хвилі світла змінюється, але частота залишається незмінною. Якщо світло падає на кордон не перпендикулярно їй, то зміна довжини хвилі призводить до зміни напрямку його поширення. Така зміна напрямку і є заломленням світла.

Заломлення світла лінзами часто використовується для такого управління світлом, при якому змінюється видимий розмір зображення, як, наприклад, в лупах , окулярах , Контактних лінзах, мікроскопах і телескопах.

Світло створюється в багатьох фізичних процесах, в яких беруть участь заряджені частинки. Найбільш важливим є теплове випромінювання , Що має безперервний спектр з максимумом, положення якого визначається температурою джерела. Зокрема, випромінювання Сонця близько до теплового випромінювання абсолютно чорного тіла , Нагрітого до приблизно 6000 К, причому близько 40% сонячного випромінювання лежить у видимому діапазоні, а максимум розподілу потужності по спектру знаходиться поблизу 550 нм (зелений колір). Інші процеси, які є джерелами світла:

У прикладних науках важлива точна характеристика спектра джерела світла . Особливо важливі такі типи джерел:

Зазначені джерела мають різну колірну температуру .

Лампи денного світла, що випускаються промисловістю, випускають випромінювання з різним спектральним складом, в тому числі:

До одним з найбільш важливих і затребуваних наукою і практикою характеристик світла, як і будь-якого іншого фізичного об'єкта, відносяться енергетичні характеристики. Виміром і вивченням такого роду характеристик, виражених в енергетичних фотометричних величинах , Займається розділ фотометрії, званий «радіометр оптичного випромінювання» [9] . Таким чином, радіометр вивчає світ безвідносно до властивостей людського зору.

З іншого боку, світло відіграє особливу роль в житті людини, поставляючи йому більшу частину необхідної для життя інформації про навколишній світ. Відбувається це завдяки наявності у людини органів зору - очей. Звідси випливає необхідність вимірювання таких характеристик світла, за якими можна було б судити про його здатності порушувати зорові відчуття. Згадані характеристики висловлюють в світлових фотометричних величинах , А їх вимірювання і дослідження становить предмет занять іншого розділу фотометрії - «світлові вимірювання» [9] .

В якості одиниць вимірювання світлових величин використовуються особливі світлові одиниці, вони базуються на одиниці сили світла « кандела », Що є однією з семи основних одиниць Міжнародної системи одиниць (СІ) .

Світлові і енергетичні величини пов'язані один з одним за допомогою відносної спектральної світлової ефективності монохроматичноговипромінювання для денного зору V (λ) {\ displaystyle V (\ lambda)} Світлові і енергетичні величини пов'язані один з одним за допомогою   відносної спектральної світлової ефективності монохроматичноговипромінювання для денного зору   V (λ) {\ displaystyle V (\ lambda)}   [10]   , Що має сенс відносної спектральної чутливості середнього людського ока, адаптованого до   денному зору [10] , Що має сенс відносної спектральної чутливості середнього людського ока, адаптованого до денному зору . Для монохроматичноговипромінювання з довжиною хвилі λ {\ displaystyle \ lambda} , Співвідношення, що зв'язує довільну світлову величину X v (λ) {\ displaystyle X_ {v} (\ lambda)} з відповідною їй енергетичної величиною X e (λ) {\ displaystyle X_ {e} (\ lambda)} , В СІ записується у вигляді:

X v (λ) = 683 ⋅ X e (λ) V (λ). {\ Displaystyle X_ {v} (\ lambda) = 683 \ cdot X_ {e} (\ lambda) V (\ lambda).} X v (λ) = 683 ⋅ X e (λ) V (λ)

У загальному випадку, коли обмежень на розподіл енергії випромінювання по спектру не накладаються, це співвідношення набуває вигляду:

X v = 683 ⋅ ∫ 380 nm 780 nm X e, λ (λ) V (λ) d λ, {\ displaystyle X_ {v} = 683 \ cdot \ int \ limits _ {380 ~ nm} ^ {780 ~ nm } X_ {e, \ lambda} (\ lambda) V (\ lambda) d \ lambda,} X v = 683 ⋅ ∫ 380 nm 780 nm X e, λ (λ) V (λ) d λ, {\ displaystyle X_ {v} = 683 \ cdot \ int \ limits _ {380 ~ nm} ^ {780 ~ nm } X_ {e, \ lambda} (\ lambda) V (\ lambda) d \ lambda,}

де X e, λ (λ) {\ displaystyle X_ {e, \ lambda} (\ lambda)} де X e, λ (λ) {\ displaystyle X_ {e, \ lambda} (\ lambda)}   - спектральна щільність енергетичної величини X e {\ displaystyle X_ {e}}   , Яка визначається як відношення величини d X e (λ) {\ displaystyle dX_ {e} (\ lambda)}   , Що припадає на малий спектральний інтервал, укладений між λ {\ displaystyle \ lambda}   і λ + d λ {\ displaystyle \ lambda + d \ lambda}   , До ширини цього інтервалу - спектральна щільність енергетичної величини X e {\ displaystyle X_ {e}} , Яка визначається як відношення величини d X e (λ) {\ displaystyle dX_ {e} (\ lambda)} , Що припадає на малий спектральний інтервал, укладений між λ {\ displaystyle \ lambda} і λ + d λ {\ displaystyle \ lambda + d \ lambda} , До ширини цього інтервалу. Зв'язок світловий величини, що характеризує випромінювання, з відповідною їй енергетичної величиною, висловлюють також, використовуючи поняття світлова віддача .

Світлові величини відносяться до класу скорочених фотометричних величин , До якого належать і інші системи фотометричних величин. Однак, тільки світлові величини узаконені в рамках СІ і тільки для них в СІ визначені спеціальні одиниці вимірювань.

Світло робить фізичний тиск на об'єкти на своєму шляху - явище, яке не може бути виведено з рівнянь Максвелла, але може бути легко пояснено в нової теорії, коли фотони соударяются з перешкодою і передають свій імпульс. Тиск світла дорівнює потужності світлового пучка, поділеної на с, швидкість світла. Через величини с, ефект світлового тиску є незначним для повсякденних об'єктів. Наприклад, одномілліватная лазерна указка створює тиск близько 3,3 пН. Об'єкт, освітлений таким чином, можна було б підняти, правда для монети в 1 пенні на це буде потрібно близько 30 млрд 1-мВт лазерних вказівок. [11] Проте, в нанометровому масштабі ефект світлового тиску є більш значущим, і використання світлового тиску для керування механізмами і перемикання нанометрових комутаторів в інтегральних схемах є активною областю досліджень. [12]

При великих масштабах світлове тиск може змусити астероїди обертатися швидше [13] , Діючи на їх неправильні форми, як на лопаті вітряка. Можливість зробити сонячні вітрила, які б прискорили рух космічних кораблів в просторі, також досліджується. [14] [15]

Історія теорій світла в хронологічному порядку [ правити | правити код ]

Античні Греція і Рим [ правити | правити код ]

У V столітті до н. е., Емпедокл припустив, що все в світі складається з чотирьох елементів: вогню, повітря, землі і води. Він вважав, що з цих чотирьох елементів, богиня Афродіта створила людське око, і запалила в ньому вогонь, світіння якого і робило зір можливим. Для пояснення факту, що темної вночі людина бачить не так добре, як днем , Емпедокл стверджував взаємодія між променями, що йдуть з очей і променями від світних джерел, таких, як сонце .

Приблизно в 300 році до н. е. Евклидом був написаний працю «Оптика», що дійшов до наших днів, в якому він досліджував властивості світла. Евклід стверджував, що світло поширюється по прямій лінії, він вивчав закони відбиття світла і описав їх математично. Він висловив сумнів у тому, що зір є наслідком сходження променя з ока, задаючись питанням: як людина, відкривши в нічний час очі, спрямовані в небо, може моментально побачити зірки . Проблема вирішувалася лише, якщо швидкість променя світла, що виходить з людського ока, була нескінченно великою.

У 55 році до н. е. римський письменник Лукрецій , Що продовжив ідеї ранніх грецьких філософів атомистов , В своєму творі « Про природу речей »Писав, що світло і тепло сонця складаються з найдрібніших часток, що рухаються. Однак загального визнання погляди Лукреція на природу світла не отримали.

Птолемей (Близько II століття) у своїй книзі «Оптика» описав заломлення світла.

Корпускулярна і хвильова теорії світла [ правити | правити код ]

Починаючи з 17 століття наукові суперечки про природу світла йшли між прихильниками хвильової і корпускулярної теорій.

Засновником хвільової Теорії можна вважаті Рене Декарта , Який розглядав світ як Обурення в мировой субстанції - пленумі. Хвильового теорію світла розроблялі Роберт Гук , Який вислови припущені и, что світло є поперечні хвиля, и християн Гюйгенс , Що давши правильну теорію відображення и заломлених світла віходячі з его хвільової природи. На мнение Гюйгенса, Світлові Хвилі пошірюються в особливому середовіщі - ефірі . немного Ранее Грімальді відкрив інтерференцію і дифракцію світла, пояснюючи їх за допомогою ідеї хвиль, хоча в не дуже ясному і чистому вигляді, також припустивши і зв'язок кольору з хвильовими властивостями світла.

Корпускулярну теорію сформулював П'єр Гассенді і підтримав Ісаак Ньютон .

На початку 19 століття досліди Томаса Юнга з дифракцією дали переконливі свідчення на користь хвильової теорії. Юнг висловив припущення, що різні кольори відповідають різним довжинам хвилі. У той же час досліди Малюса и біо з поляризацією дали, як здавалося тоді, переконливі свідчення на користь нової теорії і проти хвильової теорії. Але в 1815 році ампер повідомив Френелю, що поляризацію світла можна пояснити і з хвильової точки зору, якщо припустити, що світло являє собою поперечні хвилі. У 1817 році свою хвильову теорію світла виклав в замітці для Академії наук Огюстен Френель .

Після створення теорії електромагнетизму світло був ідентифікований як електромагнітні хвилі.

Перемога хвильової теорії похитнулася в кінці XIX століття, коли досліди Майкельсона-Морлі не виявлено ефіру. Хвилі потребують існування середовища, в якій вони могли б поширюватися, проте ретельно сплановані експерименти не підтвердили існування цього середовища. Це призвело до створення Альбертом Ейнштейном спеціальної теорії відносності.

Розгляд задачі про тепловому рівновазі абсолютно чорного тіла зі своїм випромінюванням Максом Планком призвело до появи ідеї про випромінюванні світла порціями - світловими квантами, які отримали назву фотонів. аналіз явища фотоефекту Ейнштейном показав, що поглинання світлової енергії теж відбувається квантами.

З розвитком квантової механіки утвердилася ідея Луї де Бройля про корпускулярно-хвильовий дуалізм, по якій світло повинен володіти одночасно хвильовими властивостями, чим пояснюється його здатність до діфракції и інтерференції , І корпускулярним властивостями, чим пояснюється його поглинання і випромінювання.

З розвитком квантової механіки стало розвиватися і розуміння того, що речовина (частки) також мають хвильову природу і багато в чому подібні до світла.

У сучасній фундаментальної фізики (див. Наприклад # Квантова електродинаміка ) Світло і "матеріальні частинки" розглядаються по суті рівноправно - як квантові поля (хоча і різних типів, що мають деякі суттєві відмінності). Корпускулярний (в основному представлений технікою інтегралів по траєкторіям ) І хвильової підхід в сучасному вигляді є швидше різними технічними підходами або уявленнями в рамках однієї картини.

Електромагнітна теорія [ правити | правити код ]

Світло в спеціальній теорії відносності [ правити | правити код ]

Квантова теорія [ правити | правити код ]

Корпускулярно-хвильовий дуалізм [ правити | правити код ]

Квантова електродинаміка [ правити | правити код ]

Бачити навколишній світ ми можемо тільки тому, що існує світ і людина здатна його сприймати. У свою чергу, сприйняття людиною електромагнітного випромінювання видимого діапазону спектра відбувається завдяки тому, що в сітківці ока людини розташовуються рецептори, здатні реагувати на це випромінювання.

Сітківка ока має два типи світлочутливих клітин: палички и колбочки . Палички мають високу чутливість до світла і функціонують в умовах низької освітленості, відповідаючи тим самим за нічний зір . Однак, спектральна залежність чутливості у всіх паличок однакова, тому палички не можуть забезпечити здатність розрізняти кольори. Відповідно, зображення, що отримується з їх допомогою, буває тільки чорно-білим.

Колбочки мають відносно низьку чутливість до впливу світла і обумовлюють механізм денного зору , Що діє тільки при високих рівнях освітленості. У той же час, на відміну від паличок, в сітківці ока людини є не один, а три типи колбочок, що відрізняються один від одного розташуванням максимумів їх спектральних розподілів чутливості. Внаслідок цього колбочки постачають інформацію не тільки про інтенсивність світла, але і про його спектральний склад. Завдяки такій інформації у людини і виникають колірні відчуття.

Спектральний склад світла однозначно визначає його колір, що сприймається людиною. Протилежне твердження, однак, невірно: один і той же колір може бути отриманий різними способами. У разі монохроматичного світла ситуація спрощується: відповідність між довжиною хвилі світла і його кольором стає взаимнооднозначное. Дані про таку відповідність представлені в таблиці.

Таблиця відповідності частот електромагнітного випромінювання і квітів Колір Діапазон довжин хвиль, нм Діапазон частот, ТГц Діапазон енергії фотонів, еВ фіолетовий 380-440 790-680 3,26-2,82 синій 440-485 680-620 2,82-2,56 блакитний 485-500 620-600 2,56-2,48 зелений 500-565 600-530 2,48-2,19 жовтий 565-590 530-510 2,19-2,10 помаранчевий 590-625 510-480 2,10-1,98 червоний 625-740 480-405 1,98-1,68

  1. ГОСТ 7601-78. Фізична оптика. Терміни, буквені Позначення і визначення основних величин
  2. Гагарін А. П. світло // фізична енциклопедія / Гл. ред. А. М. Прохоров . - М .: Велика Російська енциклопедія , 1994. - Т. 4. - С. 460. - 704 с. - 40 000 прим. - ISBN 5-85270-087-8 .
  3. Черняєв Ю. С. оптичне випромінювання // фізична енциклопедія / Гл. ред. А. М. Прохоров . - М .: Велика Російська енциклопедія , 1992. - Т. 3. - С. 459. - 672 с. - 48 000 прим. - ISBN 5-85270-019-3 .
  4. Resolution 1 of the 17th CGPM (1983) - Definition of the metre *
  5. Scientific Method, Statistical Method and the Speed of Light . Statistical Science 2000, Vol. 15, No. 3, 254-278
  6. Ландсберг Г. С. Оптика. - М.: ФИЗМАТЛИТ, 2003. - С. 387. - ISBN 5-9221-0314-8 .
  7. The International System of Units (SI) / Bureau International des Poids et Mesures. - Paris, 2006. - P. 144. - 180 p. - ISBN 92-822-2213-6 . (Англ.)
  8. Harvard News Office. Harvard Gazette: Researchers now able to stop, restart light (неопр.). News.harvard.edu (24 січня 2001). Дата обігу 8 листопада 2011 року. Читальний зал 14 жовтня 2012 року.
  9. 1 2 ГОСТ 26148-84. Фотометрія. Терміни та визначення
  10. ГОСТ 8.332-78. Державна система забезпечення єдності вимірювань. Видання офіційне. Значення відносної спектральної світлової ефективності монохроматичноговипромінювання для денного зору.
  11. Tang, Hong X. (October 2009), " May the Force of Light Be with You ", IEEE Spectrum: pp. 41-45, < http://www.spectrum.ieee.org/semiconductors/devices/photonics-breakthrough-for-silicon-chips >. Перевірено 7 вересня 2010 року. архівна копія від 26 серпня 2012 року на Wayback Machine .
  12. See, for example, nano-opto-mechanical systems research at Yale University .
  13. Kathy A. Asteroids Get Spun By the Sun (неопр.). Discover Magazine (5 лютого 2004). Дата звернення 26 серпня 2012. Читальний зал 14 жовтня 2012 року.
  14. Solar Sails Could Send Spacecraft 'Sailing' Through Space (неопр.). NASA (31 серпня 2004). Дата звернення 26 серпня 2012. Читальний зал 14 жовтня 2012 року.
  15. NASA team successfully deploys two solar sail systems (неопр.). NASA (9 серпня 2004). Дата звернення 26 серпня 2012. Читальний зал 14 жовтня 2012 року.

Новости