Україна з 3 березня збільшить імпорт газу з Європи до 25 млн куб. м / добу - Вітренко

Україна з 3 березня 2018 роки збільшить імпорт природного газу з боку Європи до 25 млн куб. м / добу, що дозволить повністю закрити потребу країни в цьому виді палива, повідомив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Ми повинні були отримувати від" Газпрому "18 млн куб. М газу на добу. З завтрашнього дня (3 березня - ІФ) будемо отримувати з Європи 25 млн куб. М", - сказав він в ефірі телеканалу ZIK в п'ятницю ввечері.

За його словами, ціна закуповуваного в Європі газу на "10-20-30% вище" ціни для "Нафтогазу" за контрактом з "Газпромом". У той же час НАК надалі має намір стягнути цю різницю з російської компанії, яка не виконала свої зобов'язання згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, повернувши компанії назад авансовий платіж за постачання газу в березні в обсязі близько $ 125 млн.

Читайте новина також на сайті "енергореформи"

"Ми вже направили їм лист, в якому сказали, що цю різницю вони повинні нам компенсувати, оскільки порушили свої контрактні зобов'язання ... Це, можливо, буде для нас ідеальним варіантом, коли ми купуємо газ в Європі, і якщо європейська ціна вище газпромівської - ми "Газпрому" виставляємо збитки, які вони повинні компенсувати. А то, що можемо вигравати в арбітражі, мені здається, ми вже довели ", - додав Ю.Вітренко.

Згідно з оперативними даними ПАТ "Укртрансгаз", імпорт природного газу в Україну 1 березня склав 2,836 млн куб. м (Словаччина - 2,539 млн куб. м, Угорщина - 0,296 млн куб. м, Польща - 0,001 млн куб. м).

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в УТГ, якщо за станом на 2 березня було заброньовано 4,503 млн куб. м (Словаччина - 1,893 млн куб. м, Угорщина - 0,549 млн куб. м, Польща - 2,061 млн куб. м) потужності на вході в ГТС України з боку Європи для імпорту газу, то на 3 березня "бронь" вже склала 26,387 млн куб. м (Словаччина - 16,9 млн куб. м, Угорщина - 7,425 млн куб. м, Польща - 2,062 млн куб. м).

Як повідомлялося, "Газпром" 1 березня відмовився відновити поставки газу в Україну, повернувши внесений авансовий платіж, і продовжив практику порушення зобов'язань щодо забезпечення мінімально необхідного тиску на вході в ГТС України. З урахуванням холодів і сполученого з цим зростання споживання і цін на газ в Європі, "Нафтогаз" закликав населення і підприємства України скоротити споживання газу на пару діб - до контрактації компанією необхідних обсягів газу в Європі і прогнозованого потепління.

Новости