Україна створює ракетний щит

Перший млинець не грудкою. Нову українську ракету випробували дуже вдало

Україна створює ракетний щит Ігор Вєтров https://cdn.segodnya.ua/img/article/7033/87_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/7033/87_tn.jpg 2016-04-03T08: 00: 37 + 03: 00 Україна Проведено випробування першої нашої керованої ракети. Експерти: потрібні нові розробки

Україна початку вогневі випробування нових ракет власного виробництва. 22 березня був проведений вдалий пробний запуск керованої ракети з платформи реактивної системи залпового вогню "Смерч". Пізніше експерти уточнили, що мова йде про випробування ракет проекту "Вільха", з особливою системою наведення, розробленої в київському конструкторському бюро "Луч". Параметри ракет проекту "Вільха" засекречені, проте експерти вважають, що завдяки їм Україна зможе частково вирішити проблему заміщення старого радянського оперативно-тактичного комплексу "Точка-У", поки що є найбільш далекобійним засобом поразки збройних сил.

Вдало ВИПРОБУВАННЯ. Про необхідність налагодити в Україні повний цикл виробництва ракет і боєприпасів президент Петро Порошенко заявив ще в кінці січня на засіданні Ради нацбезпеки і оборони. Глава держави доручив при плануванні державного оборонного замовлення забезпечити закупівлю для Сухопутних військ ВСУ ракетного озброєння проекту "Вільха", а також комплексів крилатих ракет на основі технічних рішень проекту "Нептун".

22 березня на одному з полігонів пройшли випробування нової ракети українського виробництва. "Сьогоднішній пуск продемонстрував, що ракета повністю виконала планове завдання і потрапила точно в намічену площа", - заявив після стрільб Олександр Турчинов , Який курирує реалізацію національних ракетних програм і був присутній на випробуваннях.

За словами Турчинова, українська ракета керована, що дозволяє значно підвищити ефективність її використання. Секретар РНБО повідомив, що вчені і конструктори отримали завдання забезпечити виробництво вітчизняних бойових ракет без використання комплектуючих з Російської Федерації, і з цим завданням впоралися. "Ми готуємо до виробництва потужні і ефективні ракети, які будуть захищати нашу країну", - підкреслив Турчинов, зазначивши, що українська оборонка має в своєму запасі ще ракетні проекти.

Комплекс "Точка-У". Дістався у спадок від СРСР і вже застарів

Відзначимо, що ще в 2006 році РНБО ухвалив рішення про створення багатофункціонального ракетного комплексу "Сапсан". На його розробку було виділено фінансування і укладено договір з дніпропетровським КБ "Південне". Роботи зі створення комплексу планувалося завершити в 2015 році, проте далі ескізу справа не пішла, а в 2013 році проект був взагалі заморожено.

Представники РНБО не уточнили, яка саме ракета була випробувана 22 березня, однак буквально на наступний день російські військові експерти з Центру аналізу стратегій і технологій (ЦАСТ) прийшли до висновку, що мова може йти про виріб проекту "Вільха", яке запускалося з машини, на якій розміщується реактивна система залпового вогню (РСЗВ) "Смерч". "З урахуванням наявної інформації і того, що пуск був проведений з самохідної пускової установки на колісному шасі МАЗ-543, можна зробити висновок, що було вироблено перше випробування 300-мм корректируемой (з використанням системи GPS) ракети" Вільха "для використання з РСЗВ "Смерч", - вказується в блозі ЦАСТ.

Там же йдеться, що розробку "Вільхи" веде КБ "Південне", а систему управління створює Київське конструкторське бюро "Луч". "Можна припустити, що для випробувального пуску 22 березня використовувалася штатна ракета РСЗВ" Смерч "з встановленим новим відсіком управління, розробленим в ГККБ" Луч ", - уклали російські фахівці.

Реактивна система залпового вогню "Смерч" була створена в СРСР і експлуатується з 1987 року. Це найбільш потужна РСЗВ, яку встигли розробити для радянської армії. На шасі вантажного автомобіля МАЗ-543 встановлюються 12 напрямних, які заряджаються 300-мм некерованими ракетами, здатними одним залпом вражати цілі за площами на відстані до 90 км. Як пояснив військовий експерт Юрій Повх, залп РСЗВ "Смерч" приблизно можна порівняти з дією деяких оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК).

У розпорядженні ВСУ є ОТРК "Точка-У", здатний стріляти керованими ракетами на відстань до 120 км. Однак "Точка-У" була прийнята на озброєння в СРСР ще в 1975 році.

За словами директора інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергія Згурця, бойові машини, які експлуатуються українською армією, вже практично вичерпали свій ресурс. "Проект (" Вільха ". - Авт.) Є вкрай необхідним через старіння" Точки-У ". Він вирішує цю проблему, по крайней мере, з точки зору дальності дії, оскільки" Точка "- єдиний наш сухопутний ракетний комплекс" далекої руки ". Всі інші засоби ураження української системи діють на дальності близько 30 км", - пояснив Згурець.

За його словами, в проекті "Вільха", серед усього іншого, вирішена задача використання українського ракетного палива, а також застосування унікальної системи управління, яка, всупереч висновкам російських фахівців, орієнтована не тільки на GPS. "Ракета потрапила в розрахункову зону, що для першого пуску дуже добре. Якщо чесно, то я здивований, що вище керівництво було присутнє на першому запуску, які нерідко зазнають невдачі", - пояснив Сергій Згурець.

РСЗВ "Смерч". Найбільш потужна РСЗВ, наявна в російській і українській армії

ЗАРУБІЖНІ АНАЛОГИ. Реактивні системи залпового вогню з керованими високоточними ракетами використовуються і в інших арміях світу. Наприклад, на озброєнні армії США складається система HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), яка встановлена ​​на колісне шасі і може заряджатися 6-ма ракетами, в тому числі керованими снарядами MRLS, які наводяться на ціль за допомогою GPS. А в Китаї розроблена супердальнобойная РСЗВ WS-2D з дальністю дії до 400 км. WS-2D також оснащується керованою ракетою. Пускова установка WS-2D може нести від шести до дев'яти напрямних, які заряджаються реактивними снарядами калібру 425 мм.

Як пояснив Юрій Повх, російська сторона також покращує свої РСЗВ. Як і ВСУ, армія РФ отримала після розпаду СРСР три види РСЗВ "Град", "Ураган" та "Смерч". На їх базі були створені вдосконалені РСЗВ системи "Торнадо" з підвищеною дальністю дії. "У випадку з" Градом "дальність ураження вдалося збільшити з 20 до 40 км, а в відношенні" Смерча "росіяни стверджують, що він вже може закидати снаряди на відстань до 120 км", - пояснив Повх.

Експерт підкреслив, що українська сторона пішла по шляху не збільшення дальності, а підвищення точності пострілу, що також є важливим кроком вперед, бо існуючі "некеровані" РСЗВ страшні тільки для незахищених цілей. "Якщо піхота сховалася в бліндажах, то ефективність РСЗВ досить низька. Під час війни на Донбасі росіянам вдалося вдало використовувати РСЗВ під Зеленополье, 11 липня 2014 року, проти української піхоти, яка вільно стала в полі табором. Втрати наших були дуже великі, особливо в техніці ", - пояснив Юрій Повх.

Експерт з питань ВПК, колишній заступник гендиректора держконцерну "Укроборонпром" Максим Глущенко зазначив, що параметри проекту "Вільха" засекречені, але швидка реакція російських фахівців на випробування говорить про те, що українські конструктори - на вірному шляху. "Конструкторське бюро" Луч "має хороші напрацювання. Широко відомі їх протитанкові керовані ракети" Стугна ", Falarick," Комбат ". А КБ" Південне "прославилося на весь світ розробкою балістичної ракети" Сатана ". Запорізьке підприємство" Мотор Січ "має двигуни для подібних ракет, платформи під які пропонує український КрАЗ. Керівництво нашого ОПК ще в минулому році рапортував, що заміна російських комплектуючих для українських ракет знайдена. Залишається сподіватися, що від слів наші чиновники від оборонки дійсно перейшли до справи ", - уклав Глущенко. На його думку, проект "Вільха" буде завершено до кінця 2016 - початку 2017 року.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Новости