Україна і ЄС підписали 4 фінансових угоди

В ході Ради асоціації Україна-ЄС, який розпочався 17 грудня в Брюсселі, сторони підписали чотири важливі фінансові угоди.

Про це передає "Укрінформ" .

Документи стосуються, зокрема, фінансової підтримки Єврокомісією проектів енергоефективності, підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, модернізації системи професійно-технічної освіти, просування контактів між людьми з ЄС і українським суспільством і т.п.

Зокрема, метою угоди між урядом України та Європейською Комісією про фінансування заходу "Програма підтримки енергоефективності в Україні - EE4U-II" є залучення допомоги Європейського Союзу на фінансування заходів з енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів в Україні, що сприятиме зменшенню національного енергоспоживання і викидів парникових газів, збільшення енергетичної безпеки України.

Документ передбачає реалізацію проектів енергоефективності, які призведуть до зменшення споживання енергії на рівні багатоквартирних будинків, поліпшення умов для інвестицій в цю галузь, а також вдосконалення системи аудиту в сфері енергетики. Загальний внесок ЄС в рамках угоди становить 54 млн євро.

Від уряду України дана угода підписав віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, від Європейської Комісії - комісар ЄС з питань європейської політики сусідства і переговорів щодо розширення Йоханнес Хан.

Ще один документ - угоду між урядом України та Європейською Комісією про фінансування Програми технічного співробітництва 2018 року - направлено на зміцнення інституційної спроможності української влади імплементувати законодавчі норми ЄС в українське законодавство. Зокрема, забезпечити виконання положень Угоди про асоціацію / ПЗСТ в обраних пріоритетних напрямках: навколишнє середовище, транспорт, енергетика, санітарний і фітосанітарний контроль, бухгалтерський облік, стандартизація, електронна комунікація, кібербезпека.

Окремо в угоді прописані принципи поваги органів державної влади України до прав людини і основних свобод. Загальний внесок ЄС в рамках угоди становить 37 млн ​​євро.

Третє угоду - "EU4Skills: Кращі навички для сучасної України" - спрямована на реформування та модернізацію системи професійно-технічної освіти в Україні для сприяння сталому і інклюзивної соціально-економічному розвитку завдяки кращому економічному управлінню, збільшення диверсифікації і високої продуктивності праці. Загальний бюджет угоди становить 58 млн євро.

Нарешті, четверте угоду - "Програма розширення контактів між людьми: Будинок Європи" передбачає залучення допомоги Європейського Союзу для просування контактів між людьми з ЄС і українським суспільством з метою обміну кращими практиками та сприяння взаєморозумінню. Цей документ, зокрема, передбачає професійний обмін для короткострокової професійного стажування в країнах-членах ЄС, в першу чергу, завдяки існуючим програмам і проектам держав-членів, а також підтримку програмного та інформаційного центру "Будинок Європи".

Загальний внесок ЄС в рамках цієї Угоди становить 18 млн євро.

Новости