Українцям знизять комісію на зняття грошей через банкомати

  1. Орфографічна помилка в тексті:

25 мая 2012, 14:04 Переглядів: 25 мая 2012, 14:04 Переглядів:   Банкомати зніматимуть менше відсотків

Банкомати зніматимуть менше відсотків. Фото: zemlyaki.ca.

У червні будуть зменшені комісії, які доводиться платити власникам пластика за зняття грошей в "чужому" банкоматі (АТМ). Так, з 1 червня MasterCard впроваджує в Україні нову лінійку продуктів, по якій така комісія складе 2 грн. А з середини червня знизити розміри міжбанківського платежу хоче VISA - до 0,5% від суми, що знімається + 2 грн. Про це пишуть "Коментарі".

Коли власники пластику можуть отримувати кеш без комісій не тільки в банкоматах свого, але і чужих банків, вони не поспішають знімати відразу всю накопичену на картці суму. В результаті частка безготівкових платежів починає зростати, зазначає видання.

Заплановані нововведення припадуть до смаку не тільки власникам пластика, але і випустив його банкам.

"Зниження комісій interchange позитивно позначиться на картковому бізнесі банків в цілому, оскільки дозволить збільшити обсяги операцій", - відзначає директор департаменту розвитку карткового бізнесу VAB Банку Юлія Морозова.

Проти новацій виступають банки-еквайєри (власники банкоматів), заробітки яких різко скоротяться. До сих пір міжнародні платіжні системи погоджували з ними розмір interchange. У ньому враховувалися собівартість операцій з видачі готівки з банкоматів і окупність вкладень в розвиток банкоматних мереж. В останній раз розмір комісії переглядався в 2003 році і був встановлений на рівні 1% + 3 грн.

Саме таку ставку interchange зараз стягують з емітентів три найбільші банки - ПриватБанк, "Райффайзен Банк Аваль" і Промінвестбанк, яким належить 52% банкоматного парку країни, і які не входять ні в одну з партнерських мереж. Тобто при знятті 1000 грн. в їх банкоматах по "чужий" карті комісія interchange становить 13 грн. Ця сума плюс ще кілька гривень, які стягуються банком-емітентом, списуються з рахунку клієнта.

У партнерських мережах АТМ, де карткоутримувачі можуть знімати готівку з низькою комісією не тільки в банкоматах свого, але і "чужих" банків, розмір банкоматного платежу зазвичай варіюється в діапазоні від 0,5 до 0,5% + 1 грн. Тобто при знятті тієї ж 1000 грн. заробіток еквайра становить 5-6 грн. На даний момент в такі мережі входить 48% банкоматів.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Українцям знизять комісію на зняття грошей через банкомати". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости