Українці масово озброюються, але вчитися стріляти не хочуть

depo.ua дізнавався, скільки коштує навчитися стріляти, чи багато це займе часу і складно стати озброєною людиною.

Спортивно-стрілецькі клуби та тири зараз є майже в кожному великому українському місті. У Києві та області їх більше десяти, і ні в одному нам не поскаржилися на брак клієнтів, незважаючи на досить високі ціни.

Наприклад, в спортивно-стрілецькому клубі «Ібіс», адміністратор якого зазначив, що у них дуже щільний графік і всі хочуть вчитися стріляти, оренда стрілецького місця в тирі з інструктором коштує від 200 гривень за годину. Зброя (пістолет, револьвер, рушниця, карабін) напрокат - від 50 до 400 грн і мінімум 8,80 грн за штуку обійдуться патрони.

У збройової «Кажан» можна навчитися стріляти з пневматичної зброї, годину тренування коштує близько 150 гривень.

«Аншлагу немає, але збільшення є, бажаючих більше», - кажуть співробітники.

У стрілецько-спортивному тире «Реаліст», нагадавши своїм назвою афоризм: «Оптиміст вивчає англійську, песиміст - китайський, реаліст - автомат Калашникова», радять вчитися стріляти компанією. Оренда тиру коштує 400 грн, вигідніше розділити цю суму з друзями. Один постріл з спортивної зброї боєприпасом натовського стандарту коштує 10 гривень.

«Знадобляться копії паспорта та ІПН, оплатити 150 грн за разові курси з поводження зі зброєю та займатися в тирі. До другого-третього заняття вже почнете щось розуміти, а щоб освоїтися, вистачає близько п'яти занять, далі йде вже підвищення майстерності, - розповіли в тирі. - Запис на заняття - за добу, бажаючих багато, все розписано ».

У той же час, як розповіли в стрілецькому клубі LEX, бажаючих навчитися користуватися зброєю мізерно мало в порівнянні з кількістю обивателів, які кинулися ця зброя купувати.

«Бажаючі є, але відвідувати курси дорого, тому що нинішні 40 центів (40 євроцентів коштує патрон) - це зовсім інші гроші, і до того ж є Інтернет, і багато хто думає, що, мовляв, я фільм не можу подивитися навчальний? Народ в три рази більше став качати навчальні фільми. Гіпотетично можна уявити унікум, який навчиться по відео, але це величезна рідкість, - пояснює тренер клубу Сергій Львович. - Чоловік часто впевнений, що вміє стріляти від народження, просто по життю. Я дуже часто стикаюся з ілюзією: «Що я, з двох-трьох метрів промахнусь чи що?» Та, промахнешся! »

При цьому Сергій впевнений, що навчитися стріляти за допомогою інструктора може кожен.

«Мені не дано» - це спроба виправдати криві руки і небажання займатися. Якщо ви вирішуєте: «Я навчуся», то інше - справа часу. Схема така: проходите базовий семінар близько п'яти годин по роботі вхолосту (як носити його на собі, вихоплювати), плюс закріплення навичок стріляниною - це коштує від 800 до 1200 грн плюс від 50 до 100 патронів. Вартість подальших тренувань - 350 грн плюс 50 патронів.

У прес-службі Міністерства внутрішніх справ підтвердили, що бажають мати свій «ствол» стає все більше. Так, тільки на самому початку революції кількість громадян, які отримали в органах внутрішніх справ Києва дозволу на придбання зброї і спецзасобів, збільшилася вдвічі. Також в прес-службі відзначили, що в 2014 році на обліку дозвільної системи органів внутрішніх справ перебувало 660 тис. 146 громадян - власників мисливської вогнепальної зброї, в користуванні у яких 842 тис. 395 одиниць зброї.

ДОВІДКА

Згідно із законом правом придбання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї - 25-річного віку. Пневматичної зброї калібром понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів в секунду - 18-річного віку.

Тренер Сергій Львович упевнений, що отримати дозвіл нескладно і недорого:

«Три довідки, одна заява, чотири фотографії, копію паспорта та квитанцію здали - і забули, вартість довідок - близько 500 грн: близько 200 - за медицину, 180 - курси, спецперевірка - від 50 до 100 грн, 17,50 грн - держмито , 61 грн - страховка. Довідку про несудимість можна не отримувати, тому що її скасували для подачі. Дозвіл отримаєте, в крайньому випадку, через три місяці, варіантів відмови, невидачі не існує », - пояснює він.

Вартість засоби для відстрілу травматичних боєприпасів вітчизняного виробництва від $ 400 до $ 600 доларів - приблизно стільки ж в світі коштує бойовий пістолет. Найпоширеніші моделі, за словами тренера, «Форт» або переробки зі списаних пістолетів Макарова.

Я дуже часто стикаюся з ілюзією: «Що я, з двох-трьох метрів промахнусь чи що?

Новости