Українці Польщі вимагають обгрунтувати заборону на в'їзд мера Перемишля

Об'єднання українців у Польщі (ОУП) просить владу України і Польщі як можна швидше з'ясувати ситуацію щодо оголошення мера Перемишля Роберта Хоми персоною нон-грата в Україні і подати причину заборони. Це необхідно для зняття напруги і уникнення ескалації в двосторонніх відносинах.

Про це йдеться в заяві ОУП, наявному в розпорядженні Укрінформу.

"Заборона на в'їзд громадянина іншої країни, а тим більше публічної особи високого рангу, яким є мер Перемишля, є радикальним кроком, який повинен базуватися на серйозних і добре задокументованих звинуваченнях. Звертаємося до влади України і Польщі щодо якнайшвидшого з'ясування справи і публічного оприлюднення причин прийняття такого рішення. Державні органи обох країн повинні зробити все можливе, щоб своїми діями не нагнітати напругу і не викликати чергових конфліктів ", - йдеться в заяві ОУП.

Відзначається, що інформація про оголошення Хоми персоною нон-грата в Україні стала несподіванкою для українців в Польщі, тим більше, що обставини цього рішення залишаються "незрозумілими".

ОУП звертає увагу, що на протязі останніх двох років на польсько-українському пограниччі сталася чергова ескалація напруги у відносинах між народами і країнами (попередні були в середині 90-х років минулого століття і в 2009 і 2013 роках). Як підкреслюється в документі, в більшості це були події, які мали ознаки "очевидних провокацій, спрямованих на підрив добросусідських польсько-українських відносин і створення чергового" фронту "в гібридної війні, яку Росія вже багато років веде як проти України, так і проти Польщі ".

Відзначається, що ОУП неодноразово звертало увагу на ці факти і процеси, застерігаючи від їх негативних наслідків.

Відзначається, що ОУП неодноразово звертало увагу на ці факти і процеси, застерігаючи від їх негативних наслідків

Нагадаємо, мер Перемишля Роберт Хома отримав від СБУ п'ятирічну заборону на в'їзд в Україну. Документ про заборону в'їзду він отримав у вівторок після 14 години за київським часом на кордоні, прямуючи на новорічну зустріч в генконсульство Польщі у Львові. Як повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська, це рішення прийнято з метою забезпечення безпеки України.

Фото: Fb

Новости