Українські сервіси інтернет-моніторингу

  1. InfoStream
  2. WEB-Observer
  3. УНІАН-Монітор
  4. YouScan
  5. Monitorix
  6. В очікуванні нових конкурентів

19 Марта, 2010 13:09

2711

Компанії готові платити за можливість знати ставлення інтернет-користувачів до тих чи інших явищ. Вибирати доводиться з небагатьох сервісів.

Щоб дізнатися, як інтернет-аудиторія реагує на бренд, продукти або події, можна скористатися такими безкоштовними сервісами, як, наприклад, «Яндекс» або Google Alerts. Однак повноти знайденої ними інформації великим компаніям не вистачає, до того ж її необхідно ще аналізувати. Тому комерційні організації, які бажають тримати руку на пульсі інтернету, готові платити за більш ретельний інтернет-моніторинг та аналітику.

Як правило, це ті компанії, успіх яких на ринку залежить від іміджу: фінанісіти, фармацевти, великі виробники IT-товарів і послуг. Крім них, за поінформованість про настрої в інтернеті готові платити і політики, особливо під час виборчих кампаній.

Поки українському ринку послуги інтернет-моніторингу готові запропонувати кілька компаній. АІН представляє найактивніші і впливові з них.

InfoStream

InfoStream

Традиційно впливовим гравцем на ринку інтернет-моніторингу вважають InfoStream. Компанія давно моніторить Уанет, зараз в її базі близько 4 тис. Веб-ресурсів, бази даних системи поповнюються кожні 15 хвилин. Причому, всі отримані дані InfoStream архівує, пропонуючи клієнтам отримати інформацію з 1999 року.

Для клієнтів InfoStream пропонує онлайн-доступ до своєї системи. У ній можна знайти новини на задану тему за останні півроку. При цьому компанія пропонує можливість групування і аналітичного уявлення знайденої інформації. Максимальний пакет послуг (доступ до 1,5 тис. Документів на місяць і ретроспектива до півроку) коштує 660 грн. / Міс.

Інша послуга InfoStream - розсилка на електронну пошту результатів пошуку за тематичним запитом (прес-кліппінг). Вона може проводитися в режимі реального часу - у міру появи необхідних повідомлень. Максимальний пакет такої послуги (5 тис. Документів) також коштує від 660 грн. / Міс. За кожну додаткову тисячу документів доведеться доплатити 60 грн.

Крім такого набору послуг InfoStream пропонує і аналітичні звіти, вартість яких залежить від повноти і періодичності.

Правда, все вищеописане стосується інтернет-ЗМІ. Над соціальними медіа компанія тільки починає роботу. За словами представників InfoStream, бета-версія такого сервісу вже існує, правда обсяг знайденої їм інформації невеликою.

WEB-Observer

WEB-Observer

Інформаційно-моніторингову систему під такою назвою продає компанія Finport Technologies. У WEB-Observer свій пошуковий механізм, за допомогою якого вона також досліджує певну кількість інтернет-джерел і структурує інформацію в залежності від настройки рубрикацій (географія, галузь ринку, згадка конкурентів і т.д.). Правда, в системі необхідно налаштувати і морфологічні фільтри, які дозволять відсівати зайві результати пошуку.

Втім, настройку для клієнта «під ключ» компанія зробить сама. Вона ж проводить інструктаж користування системою. Адже WEB-Observer - це ПЗ, яке компанія продає замовникам. Вартість впровадження системи з налаштуванням і навчанням роботи з нею становить 300 тис. Грн. У «базовій комплектації» WEB-Observer йде близько 500 інтернет-джерел, решта клієнт додає сам. Щоб не платити відразу таку суму, а скористатися орендою системи клієнт може в іншої компанії - УНІАН.

УНІАН-Монітор

УНІАН-Монітор

Це спільний проект Finport Technologies і інформагентства УНІАН. З його допомогою клієнти можуть отримувати інформацію з великого, але все ж обмеженої кількості інтернет-ресурсів - в ньому немає блогів і форумів.

В результаті клієнт може бачити публікації, в яких згадується об'єкт моніторингу, отримувати персональний потік новин на потрібну тему. Система також дозволяє робити статистичні звіти за частотою згадування об'єкта, а також тональність публікацій. Щоб розібратися в настройках і управлінні сервісом, на сайті розміщено інструкція користування.

До системи УНІАН-Монітор надає онлайн-доступ. Результати пошуку можуть надаватися розсилкою на електронну пошту.

Вартість максимального пакета (всі теми, перегляд публікацій за весь час, до 15 добірок розсилок і статистична інформація по 15 запитам, розсилка до одного разу о другій годині) становить 1590 грн. (Доступ до п'яти користувачів, за кожну додаткову - 240 грн.).

YouScan

YouScan

Цей сервіс спеціалізується на моніторингу соціальних медіа. До них YouScan відносять інтернет-ресурси, в яких користувачі мають можливість спілкуватися один з одним або хоча б контент можна коментувати (зараз таку можливість надає переважна більшість онлайн-ЗМІ). Нещодавно до них додано YouTube.

Перевагою даного сервісу є зручний інтерфейс і можливість бачити результати моніторингу в режимі real-time у вигляді інфографіки. Яким чином система YouScan збирає інформацію, в компанії не говорять, але стверджують, що це більше того обсягу, який покривають пошуковики Google і Яндекс. Згадки об'єкта система шукає в Рунеті і Уанеті.

Пошукові запити налаштовуються за допомогою логічних операторів і об'єднуються в загальні «теми» папка. Нерелевантні джерела можна виключити з результатів пошуку, а от додати вийде лише сайти з rss-трансляцією.

Крім онлайн-доступу, YouScan надає дані електронною поштою, за допомогою якої відправляє різні статистичні звіти (наприклад, кількість і динаміка згадувань).

Вартість сервісу складає від $ 49 до $ 599 на місяць. У найдорожчому пакеті клієнт отримує можливість моніторити до 40 тем, доступ 20 користувачам, а також виділеного менеджера. Він допоможе не тільки з правильним підбором ключових слів, але і зможе проконсультувати з решти питань, наприклад, аналізу моніторингу. Правда, тональність публікацій YouScan в автоматичному режимі не виставляє. Таку послугу необхідно замовляти за окрему плату.

Monitorix

Monitorix

У компанії з такою назвою заявляють, що її пошуковий механізм сканує всі відомі інтернет-ресурси, в тому числі й іноземні. При цьому система Monitorix самонавчальна.

Недоліком Monitorix є не самий зручний інтерфейс. Клієнту важко самостійно налаштовувати систему, тому команді компанії доводиться робити її «підгонку» під замовника індивідуально.

Клієнти можуть отримувати результати дослідження у вигляді прес-кліппінга (добірка публікацій зі згадками об'єкта) в real-time режимі, а також аналітичні дані, завдяки яким можна оцінити динаміку згадувань.

Причому, Monitorix намагається визначати тональність публікацій (за словами керівника компанії В'ячеслава Тихонова, до 70% негативних згадок система встановлює коректно), а також контекст згадки. Правда, для цього систему доводиться періодично «дообучать вручну».

Щомісячна вартість послуг Monitorix коливається від $ 100 до $ 10000 в залежності від обсягу робіт. У найдорожчому пакеті компанія надає необмежений вибір ключових слів і об'єктів, а також доступ до архіву документів (сервіс включає і ретроспективу). Правда, ці ціни відповідають моніторингу всього інтернету, підкреслюють в компанії і вказують на те, що вартість визначається індивідуально виходячи з потреб замовника.

В очікуванні нових конкурентів

На жаль, не всі з представлених компаній пропонують моніторинг соціальних медіа. Втім, крім Monitorix і YouScan сканувати блоги і форуми мають намір InfoStream і УНІАН-Монітор.

Багато популярні соціальні мережі на кшталт «Однокласників» і «Вконтакте» поки залишаються закритими для пошуку. Втім, найближчим часом вони відкриються, впевнений директор з розвитку бізнесу YouScan Дмитро Попов. «Для них це буде черговим важливим драйвером зростання відвідуваності за рахунок релевантного і оперативного пошуку», - пояснює він.

На даний момент ринок інтернет-моторінга знаходиться в зародковому стані, погоджуються експерти і представники самих агентств, тому незабаром можлива поява нових гравців.

Опитані АІН представники компаній-потенційних замовників нарікають на те, що послуги перерахованих інтернет-моніторингових агентств далекі від ідеальних. В першу чергу, через неповноту технічного покриття: часто в інтернеті відбувається таке, що пошукові механізми агентств не бачать. За словами Попова, в його компанії цю проблему вже вирішили, і тепер від замовників нарікань немає. «Вже пару місяців ми майже не чули таких скарг», - говорить він.

Директор Monitorix В'ячеслав Тихонов пояснює проблеми з недостатньою повнотою моніторингу технічними особливостями Уанету. «Часто виникають проблеми зі зв'язком, або новина ставлять в архів раніше, ніж її встигає побачити наш робот», - говорить він. За його словами, повнота інформації залежить і від того, наскільки правильно будуть підібрані параметри пошуку, ключові слова.

Інші нарікання потенційних замовників стосуються того, що «інтернет-моніторщікі» не пропонують готового комплексного рішення їх завдань. Наприклад, за всіма наданими даними (навіть з візуалізованою аналітикою) неможливо побачити загальної картини того, що відбувається, що дозволяє оперативно відреагувати на виникаючі проблеми. В першу чергу, є багато зайвої інформації, яку доводиться відсіювати вже в офісі замовника.

Також не вирішено питання з визначенням тональності публікацій, а замовникам необхідно бачити, як відгукуються про них і їх продуктах. В основному моніторингові агентства встановлюють її вручну, що різко підвищує вартість послуг. Навіть самонавчається Monitorix, за словами Тихонова, часто не здатна розрізнити іронію і сарказм. Хоча в InfoStream запевняють, що можуть автоматично визначати тональність публікацій.

Релевантність пошуку залежить і від визначення контексту, в якому вживається шукані слова. Наприклад, української стільникової компанії по слову Beeline необхідно відсіяти результати, в яких цей бренд згадується у всіх країнах його присутності аж до В'єтнаму. Те ж стосується, наприклад, слова «зв'язок», за яким замовнику можуть прийти повідомлення про «позашлюбного зв'язку» або «зв'язок з космосом». Найчастіше незадоволеність замовників результатами пошуку агентства пояснюють невмінням правильно підбирати ключові словами і користуватися логічними операторами. Для вирішення подібних питань компанії допомагають своїм замовникам, консультуючи їх або навіть змушуючи пройти невеликий тренінг перед допуском в систему (так робить YouScan).

Багато гравців ринку визнають свої недоліки і висловлюють готовність до вдосконалення. Наприклад, Monitorix зібрати покращувати свій інтерфейс і давати можливість клієнтам самостійно працювати з системою.

Все ж ринок з нетерпінням чекає появи нових гравців на кшталт російської « Медіалогії »Або американської Radian6 . На той час існуючі на ринку компанії будуть змушені або підтягтися до їхнього рівня, або задовольнятися невеликими нішами. Поки ж потенційні замовники продовжують удосконалювати свої навички в користуванні безкоштовних сервісів.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Помітили помилку?

Новости