Українських далекобійників заганяють в "тінь" - Новинний портал про транспорт

  1. Огляд транспортних подій в липні
  2. Рішення Суду справедливості ЄС щодо страховки - перевізникам радіти або турбуватися?
  3. Перевізник і водій - проблеми та рішення
  4. Як там - за океаном!
  5. Огляд транспортних подій в червні

На сьогодні тільки глухий не чув про проблеми міжнародних автоперевізників: на початку року вони простоювали на митниці через вступ в силу нового Митного кодексу, потім «гальмували» через передачу функцій з видачі дозволів на транспортування від держпідприємства «Служба міжнародних автомобільних перевезень» (СМАП) новоствореної Укртрансінспекція, а зараз «пробка» на кордоні через відсутність цих самих дозволів ...

Від зміни місць доданків ... вартість зростає

Дозвіл (autorisation) на міжнародні автоперевезення - документ, який видається Міністерству інфраструктури України іноземною державою для надання вітчизняному перевізнику дозволу на в'їзд автотранспортного засобу на його територію.

Дозволи видаються уповноваженими органами договірних сторін і є іноземними документами. Вони, на відміну від ліцензії, не дають права на провадження певного виду господарської діяльності, при цьому один дозвіл - лише один рейс.

З 1 вересня ДП «СМАП» передало функцію видачі дозволів Укртрансінспекції. Але з самого початку роботи цієї структури міжнародні автоперевізники скаржаться, що пунктів видачі документів (ПВР) катастрофічно не вистачає.

Тим часом, Укртрансінспекція стверджує, що передача повноважень «не створила жодних додаткових документальних або бюрократичних навантажень на національного перевізника». «До роботи з видачі дозволів були частково залучені кваліфіковані фахівці ДП« СМАП », що унеможливило допущення грубих помилок при оформленні дозволів і забезпечило чіткий контроль», - запевняють у відомстві. Але претензій далекобійників від цього не стало менше, причому тепер вони обурені не відсутністю ПВР, а самих документів.

«Чорний ринок, чорний ринок, стоп-сигнальні вогні»

Один з учасників ринку міжнародних автоперевезень розповів, що в момент передачі повноважень тисячі дозволів просто зникли, а потім «спливли» на «чорному ринку». Вартість документа «з-під поли» залежить від затребуваності напрямки і становить 1,5-2 тисячі доларів.

На думку автоперевізників, незважаючи на створення спеціальних організацій, покликаних зробити умови роботи на ринку цивілізованими, в Україні досі відсутня система обліку і контролю надаються дозволів. «В Україні немає системи обліку дозволів, - каже Валерій Черненко, генеральний директор компанії« Васт-Транс ». - Не можна наповнити бочку, в якій немає дна. Скільки б не декларували отримання додаткових дозволів, за фактом вони все йдуть в пісок, тому що в цьому процесі є корупція і хабарництво, йде тіньова торгівля ».

«Дозволів не вистачає тому, що немає порядку в їх розподілі, немає чіткого документа, який регламентує, як повинні розподілятися дозволу, щоб кожен перевізник міг планувати свою роботу», - зазначає віце-президент Ассоцаіі міжнародних автоперевізників (АсМАП) Леонід Докіль.

За його словами, на сьогодні українським міжнародним автоперевізникам на рік потрібно близько 700 тисяч дозволів. Україна їх отримує, і навіть може збільшити ту чи іншу квоту, але скільки саме дозволів отримає перевізник, ніхто не знає. «Потрібно попередньо розподілити дозволу по перевізникам, щоб вони знали, на що їм сподіватися протягом року і в яку країну їхати, або потрібно змінювати напрямок роботи і виходити на внутрішні перевезення», - підкреслює Докіль.

Втім, по ряду напрямків у перевізників не виникає проблем. Зокрема, щодо Італії, Австрії, Угорщини прозоро і кількість документів, і кому вони дістануться. Але такий «доступ» стосується тільки десятка країн.

Особливо дефіцитними є найвигідніші напрямки, де великі суми фрахтов. Наприклад, Казахстан. Перевізники розповідають, що в цю країну річна квота була «витрачена» за півроку. Здивовані «далекобійники» звернулися до міністра транспорту Казахстану з проханням надати додаткові квоти, на що міністр відповів - за даними його відомства на руках в українських операторів ринку знаходиться близько 70% невикористаних дозволів. А на «чорному» ринку вартість цих документів доходила до 2 тис. Доларів.

Укртрансінспекція, від якої багато в чому залежить ситуація, вважає, що робить для галузі дуже багато - «постійно інформує вітчизняних перевізників про кількість наявних дозволів тієї чи іншої країни, намагається проводити перерозподіл зазначених дозволів серед ПВР, з огляду на наявні потреби», і т. Д. «Цим, певним чином, забезпечується уникнути значного накопичення автотранспортних засобів, зниження часу простою і зриву перевезення», - йдеться у відповіді відомства на запит УНІАН.

«Тонкий» політичний момент

Міністерство інфраструктури намагається виправити ситуацію, що склалася збільшенням квот. Заступник міністра інфраструктури Костянтин Єфименко запевняє, що відомство працює над цим дні і ночі, але перевізники стають заручниками політичної ситуації. На засіданні громадської ради Мінінфраструктури, присвяченому міжнародних автоперевезень, він прямо сказав, що в ході переговорів з'ясувалося - перспективи збільшення квот в напрямку країн Євросоюзу залежать від «вирішення політичних моментів і свободи деяких людей, які знаходяться в місцях позбавлення волі», а дефіцит транзитних дозволів і дозволів в / з третіх країн, які надає Росія, залежить від позиції України щодо Митного союзу.

Автоперевізники ж вважають, що політика тут ні до чого. «Такі аргументи наводяться для того, щоб показати активну роботу щодо вирішення проблеми, - каже Черненко. «Я поки політику до європейських дозвіл не підганяв би, а Росія не збільшує квоти тому, що вона намагається захистити свій ринок перевезень і своїх перевізників», - зазначає Докіль.

Кому без ліцензій жити добре

На думку учасників ринку, поштовхом до виникнення проблеми стало скасування ліцензування міжнародних автомобільних перевезень. З одного боку, це рішення відкрило дорогу на ринок для нових гравців, з іншого - надало можливість для маніпуляцій і створення фіктивних автотранспортних компаній, під які можна загарбати всі наявні дозволи. «Після скасування ліцензій працівники пунктів видачі дозволів можуть списати їх на будь-який автомобіль, який зареєстрований в Україні, - пояснює Черненко. - Поки було ліцензування, це було не можливо, і такого обвалу ринку не було ».

Проблема з видачею дозволів тільки посилила складається на ринку міжнародних автомобільних перевезень ситуацію, в результаті чого, за оцінкою Черненко, рентабельність «далекобійників» впала до 2-3%, а адже в хороші часи це був дуже вигідний бізнес з рентабельністю до 30%. Як наслідок, великі перевізники, за плечима яких репутація, досвід, а в парку до 100 автомобілів, банкрутують, ринок виявляється в руках «нових гравців», що мають 1-2 куплені за викидними цінами фури. «У галузі йде приплив нових, так званих,« компаній »з одного автомобіля, а йдуть компанії, у яких було 50, 100 автомобілів. Вони не можуть витримати умов, що склалися і намагаються продати парк за викидними цінами », - розповідає Черненко.

«Ми вже бачимо хронічну нестачу водіїв, вони не витримують, адже їм доводиться стояти на пунктах пропуску тижнями і чекати дозволів», - зазначає Докіль.

Фахівці АсМАП підрахували, що зараз вітчизняний водій-далекобійник задіяний близько 30% свого робочого часу, все інше - простий в черзі за дозволом. Крім того, оборот українських автомобілів більш ніж в 2 рази нижче, ніж, наприклад, у сусідній Польщі, де фура за рік проїжджає близько 200 тисяч кілометрів, у нас з-за створених проблем - тільки 70-80 тис. Км.

Прогноз на майбутнє - невтішний

Якою буде ситуація в 2013 році міжнародні автоперевізники не беруться прогнозувати. Незважаючи на те, що з недавнього часу їх все-таки включили до складу комісії при Мінінфраструктури, яка розподіляє дозволу, без зміни порядку видачі цих документів стан справ буде погіршуватися - ринок із задоволенням займуть наші найближчі сусіди, а українські далекобійники залишаться без роботи. «У 2013 році якщо не будуть введені нові правила видачі дозволів, ситуація стане критичною вже в середині року по більшості країн», - прогнозує Черненко.

Оцінити найближчу перспективу УНІАН попросив і Укртрансінспекцію. Її прогноз дуже оптимістичний: «Сфера міжнародних перевезень пережила кризові явища 2008 року і поступово набирає обертів. З метою спрощення виконання перевезень Укртрансінспекція зі свого боку докладатиме максимальних зусиль для забезпечення чіткої роботи з видачі дозволів та здійснення контролю ».

З метою спрощення виконання перевезень Укртрансінспекція зі свого боку докладатиме максимальних зусиль для забезпечення чіткої роботи з видачі дозволів та здійснення контролю »

Огляд транспортних подій в липні

Питання черг на кордоні з Білорусією і ситуація з переговорами із зарплати водіїв-далекобійників в Литві, транспортна влада в Європарламенті і рішення Суду справедливості ЄС щодо ОСАГО, новини з різних країн Європи і актуальний східного простору, «T-Log» і «Iveco S- Way ». Про це та багато іншого в липневому огляді від Cargonews.lt

2019-08-01 70

Рішення Суду справедливості ЄС щодо страховки - перевізникам радіти або турбуватися?

Високі ціни ОСАГО - головний біль перевізників. Нещодавно Суд справедливості ЄС (ССЕС) прийняв два важливих рішення в даній сфері, розширивши поняття «рух транспортних засобів». У зв'язку з цим редакція Cargonews вирішила з'ясувати, вони вигідні транспортним компаніям, або ціна страховки зросте ще більше.

2019-07-31 116

Перевізник і водій - проблеми та рішення

Останнім часом в литовських ЗМІ регулярно з'являються матеріали про те, як жорстоко місцеві транспортні компанії звертаються зі своїми водіями Цікаво, що це відбувається на тлі переговорів між профспілками і «Linava» про підвищення коефіцієнта їх зарплат. Випадки, звичайно, бувають різні, але в цілому перевізники обурені тим, що їх намагаються виставити нелюдами в той час, як вони самі постійно страждають від безвідповідальності водіїв. Питання - як в умовах браку останніх знайти надійного, який в першому ж рейсі не піде в запій і не розіб'є машину?

2019-07-23 651

Як там - за океаном!

Cargonews в основному пише про те, що відбувається на європейському та литовському транспортному ринку. У той же час хочеться знати, як йдуть справи в цій галузі в Америці. У нашій редакції з'явилася унікальна можливість поговорити з регіональним директором компанії «Keen Cargo Inc.» Дмитром Настасійчуком, який не з чуток знайомий з особливостями сектора вантажоперевезень в Сполучених Штатах і розповів нам багато цікавого про специфіку транспортного бізнесу в США.

2019-07-09 406

Огляд транспортних подій в червні

Президент «Linava» в Конфедерації промисловців Литви (КПЛ), труднощі в переговорах з приводу коефіцієнта зарплат водіїв-далекобійників і національна дискусія про оподаткування «брудних» автомобілів; новини з Брюсселя і різних країн Європи; транспортну співпрацю Євразійського економічного союзу з Китаєм і актуальний автономних технологій. Про це та багато іншого в травневому огляді від Cargonews.lt

2019-07-01 543

Питання - як в умовах браку останніх знайти надійного, який в першому ж рейсі не піде в запій і не розіб'є машину?

Новости