Український бомонд злетівся на коров'ячі голови в Центр Пінчука

"Злетілися, як мухи, в зоомагазин" ... Херст просто хоче сказати людям: «Ви такі дурні, а я такий мудрий" ... Європейцям уже набридло це так зване сучасне мистецтво ... 25 квітня Віктор Пінчук у своєму PinchukArtCentre представив української аудиторії нові і не зовсім нові творіння сучасного мистецтва, зібрані під назвою «Реквієм», британського художника Деміена Херста (Damien Hirst). Виставка охоплює понад сто робіт, створених на початку 90-х до наших днів. Світський бомонд, як завжди, побачив виставку на день раніше.

В Україні Пінчук давно став відомий тим, що популяризує сучасне мистецтво, яке, на думку багатьох, покликане шокувати. Чим цього разу хоче шокувати українців олігарх? ..

Демени Херст відомий тим, що поміщає мертвих тварин або їх частини в формальдегід і видає це за мистецтво. деякі творіння Херста ми вже бачили в 2007 році. Однак цього разу матимемо можливість «насолодитися» не тільки коров'ячими головами, а й цілими трупами корів, овець і навіть акул.

Популярність прийшла до Херста в 1992 році, коли він помістив у формальдегід убиту в Австралії акулу в 93-м - корову з телям, а в 94-му - вівцю . Світ з тих пір давно вже пережив «херстоманію», яку нам сьогодні подають як щось суперсучасне ... Радник міністра культури Сергій Проскурня каже, що, наприклад, Венеціанська бієнале сучасного мистецтва сьогодні зовсім не має такого ажіотажу, який був в 60 70 роки. І взагалі в Україну приїжджають тільки ті тренди, попит на які в світі вже пройшов.

- Мосерат Кабальє потрібно було сильно постаріти, щоб вона приїхала в Україну, - резюмує Проскурня. - У 1973 році, коли я був студентом, сказав, що Queen приїде до нас тоді, коли її учасникам буде по 60 років, що і сталося. Тобто ми для них - як секонд-хенд.

Звичайно, нічого поганого немає в тому, що Пінчук нам показує це сьогодні. Хоча багато висувають претензії до олігарха, що міг би, мовляв, витратитися і на щось більш корисне ...

В інтерв'ю УНІАН Демієн Херст зізнався, що був «страшенно» вражений, коли побачив чергу перед PinchukArtCentre.

Український художник Іван Марчук каже, що це просто хороша піар-акція, організована Пінчуком, тому люди туди йдуть.

- Один звідти виходить щось побачивши, - зазначає художник, - інший - нічого не побачивши. Херст просто зробив те, чого не робив ніхто. Для художника важливо, підхоплять його струмінь, чи ні. Якраз його струмінь люди і підхопили. Демієн - людина, як кажуть, успішно бізнесовий. Але, хочу сказати, що бізнес і мистецтво - трошки різні речі. Насправді європейцям вже набридло це так зване сучасне мистецтво. Це просто такі різні фокуси. І взагалі, поки на світі існують фарби, від чистого, високого мистецтва нікуди не дітися. А ці фокуси швидко пройдуть. Люди це скоро забувають, та й сам він забуває, що робив. Я б це теж не вважав мистецтвом, вважав би просто вигадкою. Він просто хоче людям сказати: «Ось подивіться, ви такі дурні, а я такий мудрий». Коли я жив в Нью-Йорку, то читав статтю про критерії оцінок сучасного мистецтва. Тоді на цю тему активно полемізували. Потім все прийшли до висновку, що критеріїв оцінок сучасного мистецтва просто не існує. Це просто бізнес, великий бізнес.

Пан Марчук пояснює, що Пінчуку подобається робити тільки те, чого досі ніхто в Україні не робив.

- Наприклад, мене в своєму центрі він ніколи не буде виставляти, - каже художник, - тому що це не входить в концепцію його музею, хоча він мене поважає. Так, це вже ідеологія, а не мистецтво. Ми у всьому відстаємо від Європи. Ми можемо порадіти тільки тому, що наша картопля і капуста краща, тому що росте на землі, а їх - невідомо на чому.

Ми можемо порадіти тільки тому, що наша картопля і капуста краща, тому що росте на землі, а їх - невідомо на чому

Чому Демієн Херст вважається найуспішнішим сучасним художником? А тому, що він першим з художників почав себе рекламувати. Ще в 1994 році він випустив на телебачення рекламні ролики зі своїми роботами.

Однак на початку 2000-х років художник втрачає популярність. Один з найвідоміших критиків Британії Браян Сівелл (Brian Sewell) в 2006 році опублікував статтю в газеті Evening Standard, в якій пише таке:

- Хто зараз пам'ятає Демієна Херста? Я пам'ятаю, але я повинен, тому що це моя робота. Художники у віці сорока років пам'ятають - але вони його сучасники і багато хто з них розтанули в його тіні, тобто пам'ятати їм легко, тому що це гірке спогад. Але дуже молодим здається, що Херст вже не той модний герой, прикладом якого хотілося раніше слідувати. Ще десять років тому Херст був як Леонардо свого часу - автор, скульптор, художник, філософ, драматург, ерудит, і дар Божий всьому людству ...

Мабуть, таким «Богом» зараз Херст є тільки на пострадянському просторі. Хоча в минулому році "Сотбіс" наторгував за його картини 200 мільйонів доларів. Але як, як каже Марчук, хіба це багато ?! Ван Гог продається куди дорожче.

Роботи Демієна Херста зосереджені в основному у трьох колекціонерів. Найбільшим з яких є сам Віктор Пінчук. Кілька робіт, які сьогодні представлені в Києві, олігарх купив в минулому році на «Сотбіс» ...

Чи хотіли б ви щось придбати з творінь Херста, навіть якби у вас були на це гроші? Наприклад, підвішену за шию корову з виваленими кишками? Або інсталяцію з відрізаною коров'ячою головою, на яку сідають живі мухи? Стенди чи з медикаментами або недопалками цигарок? Поні або теля у формаліні? Ні, не хотіли б? Може ви нічого не розумієте в мистецтві?

Після осіннього аукціону "Сотбіс" британська газета «Гардіан» міркувала над тим, хто може купувати Херста.

- Який серйозна людина може захотіти ті колажі з мертвих метеликів, які є не чим іншим, як переспівом вікторіанського декору? Хто може витримати довго, дивлячись на його дурнуваті картини з плям ... або на безглузді імітації упаковок ліків на полицях аптеки? Тому не дивно, що так багато великих шишок бізнесу полюють за Херстом: його роботи одночасно тупуваті і чуттєві, і є просто квитком для нових колекціонерів, які, попросту кажучи, недознатокі мистецтва. Розгляньте золотого тільця на цьому аукціоні, замаринованого, із золотим диском на голові і копитами, зробленими з чистого золота. Для цих бовдурів золото є релігією. "Доброго ранку, добрий день, і так далі, моє золото! Відкрий скриню, щоб я міг бачити мого святого! "

Херст також відомий своєю любов'ю до черепів. Останні його роботи, які він також представив в українській столиці, - серія картин з черепами (Skull paintings). Їх близько сорока. Вони фактично всі однакові: в одному кольорі і на однаковому тлі. Правда, є «Череп з лимоном», «Череп зі склянкою води». Думаєте, він сам їх малював? Зовсім ні - так само, як і все інше. У нього є ціла команда, яка все це робить. А що ж робить він сам і чи можна його називати талановитим?

Напевно, ламає голову над тим, як вдаліше себе пропіарити. Для цього теж потрібен неабиякий талант ...

- Я б, наприклад, не зміг продати акулу у формаліні нікому, - каже український скульптор Олег Пінчук, - а ось Херст зміг це зробити. Ну хіба це не талант ?!

Наш бомонд днями злетівся як мухи на ту коров'ячу голову в цей, як сказав Іван Марчук, зоомагазин, і собі поцінувати сучасне мистецтво.

Боксеру Віталію Кличку сподобалась картина появи дитини через кесарів розтин, яку Херст намалював після народження свого сина. Кличко картина здалася дуже енергійною. Все інше для нього "цікаво", однак він не може сказати, що фанат такого мистецтва. Боксер навіть трошки розчарувався, бо сподівався побачити знаменитий череп з діамантами, але Херст його не привіз. Зазначає як позитив те, що ми маємо можливість побачити це в Києві, а не літати в Нью-Йорк або Лондон.

Зазначає як позитив те, що ми маємо можливість побачити це в Києві, а не літати в Нью-Йорк або Лондон

Власник футбольного клубу «Динамо» Ігор Суркіс був просто вражений:

- Вражає. Вражає, тому що для мене це нове. Чи викликає це у мене огиду? Ось знаєте, біля корови з кишками я довго не стояв. Ось той куля з ножами - я його теж не зрозумів (надувна куля підтримується потоком повітря над спрямованими на неї ножами. - Авт.). Ну ми ж не розправою займаємося. Але я так собі подумав: може, зробити на своїй динамівській базі такий майданчик з ножів. Якщо футболісти погано гратимуть, потроху будуть сідати на ножі. Також неприємно було біля джакузі з недопалками цигарок. Я курю. Це джакузі змусило мене задуматися - навіщо я це роблю. Я, мабуть, сам вже таку ванну недопалків викурив. Мені подобаються художники минулого тисячоліття, тобто які вже мертві. За кордоном я не мав можливості відвідувати такі виставки, тому що я, як правило, виїжджаю тоді, коли грає моя команда. Мене за день до матчу починає так ковбасити, що мені не до того, а у відпустці буваю дуже рідко.

А прийшов Суркіс в PinchukArtCentre подивитися, чому ці твори так продаються. Але сам він нічого б не купував. Каже, що "ми живемо в такому житті, що хочеться чогось веселого, чогось такого, щоб глянув, а воно тебе потішило".

"Регіонал" Нестор Шуфрич теж завітав ... до речі, він помітно схуд. Каже, що через кризу йому доводиться економити на продуктах. Виставка йому "майже не сподобалася", говорить, що половину експозицій взагалі не показав би своєму молодшому синові. Мертві тварини його не лякали, каже що після 2004 року його вже важко чимось налякати.

- Сподіваюся тільки на одне, що всі ці тварини були мертвими, коли з ними це робили.

Відкриття виставки творів мистецтва - завжди як свято, хочеться радіти, поговорити про щось хороше, проте, здається, у бомонду такого відчуття не було. Весь час посміхався лише Віктор Пінчук, на відміну від своєї дружини Олени, яка, втративши звичайну веселість, стояла з засмученим обличчям - вона й не намагалася розглядати експонати.

На відкриття виставки зайшли також Леонід Кучма з дружиною, Петро Порошенко, Олександр Пономарьов з дружиною, Наталія Могилевська та інші любителі тусовок.

Сам Демієн Херст виявився досить привітним Сам Демієн Херст виявився досить привітним. Напередодні виставки ми мали можливість поспілкуватися з ним, дізнатися, що він хоче показати своїм мистецтвом.

- Чому Ви організували таку велику виставку своїх робіт саме в Києві?

- Віктор мене до цього дуже наполегливо підштовхував. У минулому році він також організовував виставку моїх робіт. Якось я побачив, що перед його центром стоїть величезна черга. Це мене страшенно вразило. Мені завжди здавалося, що музеї існують тільки для мертвих, а в Києві відчувається, що все живе.

- У Вас з Віктором Пінчуком дружба, або він Вам просто заплатив великі гроші?

- Ми з ним колекціонуємо схожі твори мистецтва.

- Ви спіртуете тіла, частини тіл тварин. Чому не людські?

- Думаю, що люди думають більше про тварин, ніж про самих себе. Якщо помістити людину в формалін, то люди навіть не захочуть на нього дивитися.

- Що Ви своїми роботами хочете показати?

- Краса життя в тому, що життя можна забрати в будь-який момент. Я хотів би, щоб люди про це думали і тим самим намагалися отримувати більше задоволення від життя.

- Чи не боялися протестів суспільства? І що Ви думаєте про людей, які не розуміють Ваших творінь?

- Мистецтво - це дуже старомодне засіб змусити людей задуматися над чимось. Наприклад, людина може стати перед скульптурою, і між ними виникнуть відносини. Правда, зовсім інший ефект тоді, коли люди бачать роботи тільки на фото в газетах, журналах або в Інтернеті. Цього не потрібно боятися, просто потрібно робити так, щоб більше людей приходили і ставали перед скульптурою.

Цього не потрібно боятися, просто потрібно робити так, щоб більше людей приходили і ставали перед скульптурою

- Що, на вашу думку, взагалі сучасне мистецтво? І скільки воно буде сучасним?

- Це важке питання. Думаю, сучасне мистецтво створюється тими художниками, які живуть. Не можна назвати мистецтво сучасним, якщо його зробили мертві художники.

- Критики називають Ваші інсталяції, наприклад акулу у формаліні або відрізану коров'ячу голову, чимось одноденним ...

- Повірте, що ці твори залишаться навіть тоді, коли цих критиків уже не буде.

- Чи знайомі Ви з роботами наших українських художників?

- Знаю про того хлопця - Цігалове, - який зараз відкриває виставку під назвою «Чого боїться Демієн Херст». У минулому році він хотів повести мене на вечірку погуляти, але я кинув пити, тому відмовився. Він був розчарований. Я колись дуже багато гуляв.

(Це правда. Раніше Херст приймав наркотики і безбожно пив. В той період він був відомий своєю дикою поведінкою. Одного разу навіть засунув в свій статевий орган сигарету в присутності журналістів.)

- А чого боїться Демієн Херст?

- Боюся раку. (Сміється). Хочу сказати щось політнекоректное. Боюся, що стану релігійним.

Я вже це якось говорив. Боюся, що колись молоді художники будуть говорити, що я не є хорошим художником, кльовим художником. Мій син, якому зараз 16, сказав мені: «Ти вже не смішний». Я боюся, що це саме мені скаже весь світ.

- Вас, здається, жахливо притягують людські черепи. Звідки це?

- Бачите, це все подарунки (показує на свої персні на руках: два з них у формі черепа, один - скелета). Хтось мені сказав, що це немодно, тому я хочу їх носити.

- Чому боїтеся стати релігійним? У Вас же є роботи на релігійну тему.

- До 12 років я виховувався як католик. Ходив регулярно до церкви. Мені логіка говорить, що в цьому немає ніякого сенсу. Але оскільки мене так виховували, то мені важко це від себе відкинути взагалі.

- Як Ви переживаєте економічну кризу?

- Це все нагадує хорошу вечірку, яка просто закінчилася. Зараз нам всім потрібно зібратися і чекати наступної вечірки.

Я зараз продаю менше робіт і, відповідно, купую їх менше.

- Ви медитуєте?

- Ні. В цьому році я був на острові Балі. Мені там робили масаж, потім запитали: «Ви бачите кольори?» Тому я з великою підозрою ставлюся до таких речей.

- У Віктора Пінчука є будинок в Лондоні. Ви там гостювали?

- Так, але коли я там був, він ще не був готовий.

Оксана Климончук, Оксана Романюк

PS Виставка «Реквієм» працює з 25 квітня по 20 вересня 2009 року, у вівторок - неділя з 12.00 до 21.00, субота - вихідний. Вхід вільний.

Фото робіт з сайту PinchukArtCentre

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Чим цього разу хоче шокувати українців олігарх?
Чому Демієн Херст вважається найуспішнішим сучасним художником?
Але як, як каже Марчук, хіба це багато ?
Чи хотіли б ви щось придбати з творінь Херста, навіть якби у вас були на це гроші?
Наприклад, підвішену за шию корову з виваленими кишками?
Або інсталяцію з відрізаною коров'ячою головою, на яку сідають живі мухи?
Стенди чи з медикаментами або недопалками цигарок?
Поні або теля у формаліні?
Ні, не хотіли б?
Може ви нічого не розумієте в мистецтві?

Новости