Укрнафта: дивідендів не було і немає

Ситуація з виплатою дивідендів ПАТ «Укрнафта» стала вже притчею во язицех. Довгий час держава як основний акціонер емітента не отримувало свого прибутку від діяльності компанії. Рік тому - в грудні-2015 ситуація вирішилася, і Україна отримала від «Укрнафти» 1,77 мільярдів гривень дивідендів. Проте, міноритарні акціонери залишилися не при справах. Хоча на початку лютого минає керівництво компанії заявило, що ПАТ розробляє план виплати міноритарним акціонерам 2,5 млрд гривень дивідендів за цей же період.

У свою чергу, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) «висловлювала стурбованість» сформованим порядком речей, і влітку минає прийняла рішення про виплату «Укрнафтою» дивідендів всім акціонерам, які мають на це право за останні три роки, до кінця 2016 року.

НКЦБФР прийняла рішення щодо усунення ПАТ «Укрнафта» порушень законодавства і виплати дивідендів всім акціонерам до кінця 2016 року.

... До кінця календарного року залишається тиждень, і один з міноритарних акціонерів компанії Сергій Суровцев повідомив в Facebook, що «Укрнафта» все-таки відзвітувала перед Державною фіскальною службою про виплачені дивіденди.

Проте, за словами Суровцева, через депозитарна установа «І-інвест», яке обслуговує його рахунки, виплати не здійснювалися. «По суті, про те, що виплата дивідендів нібито мала місце ми дізналися випадково - коли звернулися за отриманням субсидії, і нам повідомили, що ми нібито маємо доходи - таку інформацію передала податкова», - розповідає Сергій Суровцев.

Досліджуючи дані колізії, StockWorld.com.ua звернувся до регулятора. Нам відповіли, що «Комісією приймалися і приймаються заходи щодо ПАТ« Укрнафта »і його посадових осіб. Але, на жаль, в даний час порушення прав міноритарних акціонерів "Укрнафти" зберігається. До Комісії продовжують надходити численні скарги від акціонерів товариства ».

У той же час, згідно з інформацією, опублікованою в базах даних про фондовий ринок Агентства з розвитку фондового ринку України (АРІФРУ) по компанії як по емітенту в частині правопорушень з моменту серпневого рішення Комісії нічого не значиться.

Нагадаємо, раніше НКЦБФР фіксувала по «Укрнафті» справи про правопорушення на ринку цінних паперів у зв'язку з не здійсненням виплати дивідендів протягом шести місяців з дня прийняття загальними зборами рішення про їх виплату - за результатами фінансово-господарської діяльності в 2006 - 2013 роках.

Перш член Комісії Дмитро Тарабакін в коментарі SW відзначав: «Насправді ми дуже обмежені в можливості впливу. Зокрема, можемо винести емітенту попередження, але цим все обмежується. Якби емітент, наприклад, мав намір зареєструвати, скажімо, новий випуск акцій, Комісія могла б відмовити йому в реєстрації. Але таких планів у «Укрнафти» немає, і у нас немає інших важелів впливу ». Зараз, за ​​словами джерела редакції в НКЦПФР, ситуація не змінилася - інструменти тиску на емітента відсутні, але Комісія має намір провести його перевірку і, за її результатами, застосувати фінансову санкцію.

На запит StockWorld щодо того, чому компанія порушує права міноритарних акціонерів щодо виплати дивідендів, в ПАТ «Укрнафта» традиційно не відповідають.

«На жаль, Укрнафта не реагує ні на які звернення, і міноритарні акціонери компанії, яких налічується кілька тисяч, не отримали жодної гривні дивідендів за 2013, 2014 і 2015 роки, незважаючи на те, що мажоритарні акціонери не обділені», - доповнює Суровцев як власник частки в компанії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Новости