Ультрапортативний ноутбук з сонячною батареєю

Створено 02.06.2011 23:25 Олександр Компанієць

Ідея інтеграції фотогальванічної панелі в   ноутбук   лежить на поверхні, на задній поверхні його кришки Ідея інтеграції фотогальванічної панелі в ноутбук лежить на поверхні, на задній поверхні його кришки. Для цього у сучасного ноутбука є всі передумови і можливості: плоска невживана поверхню зворотного боку монітора, ємний штатний акумулятор і потреба в підвищенні мобільності за рахунок збільшення часу автономної роботи.

Хоча є і недоліки: сонячна батарея збільшує вагу і вартість ноутбука. І такий складний і витончене електронний пристрій під прямими сонячними променями, ну якось не по собі від цього. Проте, Samsung вже заявив про розробку концептуального ноутбука з сонячними осередками на кришці, який націлений на країни третього світу з обмеженими електроенергетичними ресурсами в віддалених регіонах, але багатими сонцем і теплом.

Ще одна концептуальна модель була знайдена мною на сайті Yanko Design . Цей ноутбук цікавий тим, що виконаний він з прозорого пластика з інтегрованими фотоелектричними осередками, як в кришку, так і в блок з клавіатурою. Таким чином, ноутбук Luce, так його назвали винахідники, повинен заряджатися фотонами, як в робочому положенні, так і в режимі сну .

Дизайн портативного комп'ютера вийшов дуже стильним і привабливим. Сонячна батарея вбудована так органічно, що тільки покращує візуальне сприйняття екстравагантного гаджета, що не завжди можна сказати про сонячних батареях на дахах будинків . Але все ж дуже важко уявити людину, що працює під прямими сонячними променями. У мене були такі експерименти, але комфорту в такій роботі дуже мало, особливо, якщо екран монітора недостатньо яскравий, а ще гірше глянсовий.

Таке рішення реально може бути затребуване, тільки в разі, коли сонячні осередки стануть настільки ефективними, щоб видавати достатню для підзарядки потужність при попаданні на них розсіяного світлового потоку і світла від вторинних джерел. Такий високий ККД зараз знаходиться за межами можливостей сучасних технологій, але ми почекаємо. До речі в майбутньому можлива буде установка прозорого фотоелемента безпосередньо в сенсорний або звичайний монітор. Принципову схему цієї технології вже запатентувала всюдисуща Apple .

Можливо, який-небудь виробник комп'ютерної техніки візьме цю розробку на озброєння, наприклад, при створенні нового покоління іміджевих ноутбуків або нетбуків, що відрізняються вкрай низьким рівнем споживання електроенергії.

І нарешті, найцікавіше - концепція ноутбука не передбачає незграбного зовнішнього блоку харчування! Цей факт однозначно свідчить про те, що ноутбук не буде зразком продуктивності, але отримає радикально економічну і енергоефективну начинку і відповідне програмне забезпечення.

Цей факт однозначно свідчить про те, що ноутбук не буде зразком продуктивності, але отримає радикально економічну і енергоефективну начинку і відповідне програмне забезпечення

Новости