Університети Великобританії проти виходу країни з ЄС

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон оголосив про те, що 23 червня 2016 року відбудеться референдум про членство Великобританії у Європейському Союзі. Британські університети висловили свою однозначну позицію: вони проти виходу Сполученого Королівства з ЄС. Причина очевидна: мобільність викладачів і студентів в межах нинішніх кордонів ЄС стала важливою особливістю британського вищої освіти.

Аргумент уряду на користь референдуму полягає в тому, що Європейський Союз дуже змінився з моменту останнього британського плебісциту з цього питання в 1975 р (коли інтеграційні процеси на континенті багато в чому зводилися до діяльності Європейського економічного співтовариства), але при цьому робить сильний вплив на повсякденну життя британців. Тому не зайве було б дізнатися їхню думку з цього приводу.

Прихильники виходу з союзу вважають, що потрібно скоротити число приїжджають до Британії на роботу і пом'якшити правила, що накладаються ЄС на бізнес. Їх опоненти бачать у членстві в ЄС більше вигод, ніж недоліків.

Видання The Sunday Times нещодавно опублікувало відкритий лист з підписами 103 університетських ректорів, в якому звучить заклик звернути увагу на те, яку роль ЄС грає в зміцненні вузівської освіти в Великобританії. Адже сюди стікаються кращі уми Європи, надаючи тим самим величезний вплив на британську економіку і в кінцевому рахунку на якість життя населення. Багато в чому завдяки членству в ЄС Британія сьогодні - світовий лідер в області науки і інновацій. З виходом країни з ЄС в британських університетах скоротиться число студентів з Європи, що з великою ймовірністю послабить позиції країни на світовому ринку освіти.

За матеріалами monitor.icef.com


Відправити запит

Новости