Уолл-Стріт


Уолл-Стріт - це вулиця, протяжністю в 1 кілометр, що перетинає 8 кварталів Нью-Йорка з північного заходу на південний схід від кварталу Бродвей до Саут-Стріт на Іст-Рівер в фінансовому окрузі Нижнього Манхеттена.

Wall-Street

Згодом слово "Уолл-Стріт" стало метонімія для всіх фінансових ринків Сполучених Штатів Америки, будь то ринок ф'ючерсів, опціонів, акцій або облігацій, і характеризувало весь американський фінансовий сектор в цілому. Завдяки Уолл-Стріт, Нью-Йорк став відомий у всьому світі як потужний в фінансовому відношенні місто, а також провідний фінансовий центр Землі. Уолл-Стріт став домівкою для найбільшої (по загальній капіталізації і кількості угод) фондовій біржі світу - Нью-Йоркській фондовій біржі. Акції найбільших світових компаній, таких як Citigroup, Colgate-Palmolive, HSBC, IBM, China Telecom, Deutsche Bank і інших продаються і купуються щодня на Нью-Йоркській фондовій біржі. На Уолл-Стріт також розташовані колишні або нинішні штаб-квартири інших великих бірж, такі як, Нью-Йоркська товарно-сировинна біржа (ф'ючерсна), Нью-Йоркська торгова палата, а також колишня американська фондова біржа.

Становлення Уолл-Стріт як зароджується фінансового центру почалося в кінці XVIII століття, коли у американського платана на цій вулиці торговці і спекулянти почали торгувати цінними паперами. У 1792 році торговці цінними паперами оформили між собою угоду під деревом одного з платанів на Уолл-Стріт: умови і правила для купівлі-продажу цінних паперів на фондовому ринку. Так на Уолл-Стріт з'явилася найбільша в світі біржа - Нью-Йоркська фондова біржа. Ідея угоди полягала в тому, щоб зробити ринок більш відкритим з комісійної структурою і без схем маніпуляцій. Особи, які підписали угоду, домовилися відраховувати стандартну комісійну ставку за дії з купівлі-продажу через біржу. У 1789 році Уолл-Стріт став місцем інавгурації першого президента США Джорджа Вашингтона, який прийняв присягу на балконі Федерал-Холл 30 квітня 1789 року. Уолл-Стріт також стало місцем прийняття Білля про права. У 1840-х і 1850-х роках багато жителів, які проживають на Уолл-Стріт, стали переселятися в Середній Манхеттен, тому що на Уолл-Стріт перетворювався в діловий район. Громадянська війна в Сполучених Штатах сприяла економічному буму Півночі (північних штатів США). Уолл-Стріт став осередком американського капіталу і банківським центром країни. На початку XX століття Нью-Йорк став другий після Лондона фінансовою столицею світу.

16 вересня 1920 на розі вулиць Уолл і Брод-стріт, біля Банку Моргана, в самому жвавому фінансовому районі вибухнула потужна бомба. було

убито 38 осіб, 143 людини виявилися серйозно поранені. Однак винуватців даної події не вдалося встановити або затримати. Територія Уолл-Стріт часто піддавалася численним загрозам. У 1921 році виникла нова загроза вибуху, але в результаті вмілої роботи поліції і сищиків вдалося перекрити район і запобігти повторенню вибуху 1920 року.

У вересні 1929 року фондовий ринок досяг свого піку. У жовтні цього ж року відомий економіст з Єльського університету Ірвінг Фішер заспокоїв інвесторів і заявив, що "Ваші гроші в безпеці на біржі Уолл-Стріт". Кілька днів по тому, 24 жовтня (в "Чорний четвер"), акції більшості компаній різко втратили в ціні. Біржовий крах жовтня 1929 року сприяв виникненню Великої Депресії: 1/4 частина населення США залишилася без роботи, з'явилися безкоштовні їдальні, масовий викуп ферм і заводів і падіння цін на всі товари в країні. Протягом Великої Депресії фінансовий розвиток району застопорилося.

Атакуючий бик (відомий як Бик з Уолл-Стріт) - 3200-кілограмів бронзи, висота - 3,4 метра, довжина - 4,9 м. Розташований в двох кварталах на південь від Нью-Йоркської фондової біржі.

У 1966 році було розпочато будівництво ВТЦ (Всесвітнього торгового центру) в Нью-Йорку. Його вражаючий розмір допоміг зробити його візуальним орієнтиром для водіїв і пішоходів. В якійсь мірі фінансовий район переїхав з Уолл-Стріт в Торговий центр комплексу. Зростання ринку нерухомості в другій половині 1990-х років мав велике значення. На Манхеттені відбуваються угоди і нові проекти, одна фірма інвестувала понад $ 24 млрд в різні проекти, багато з яких перебували чи були пов'язані з Уолл-Стріт. У 1998 році було укладено угоду на $ 900 млн, метою якої було не дати Нью-Йоркській фондовій біржі перенести свою штаб-квартиру з Уолл-Стріт в місто Джерсі, розташованому через річку Гудзон. Конкурент Нью-Йоркської фондової біржі - біржа NASDAQ перенесла свою штаб-квартиру з Вашингтона в Нью-Йорк. У 2001 році Нью-Йоркська фондова біржа стала найбільшою біржею в світі. 11 вересня 2001 року було знищено Всесвітній торговий центр, на Манхеттені виникла архітектурна порожнеча. Атака зруйнувала комунікаційні мережі. Нью-Йоркська фондова біржа на Уолл-Стріт була відкрита тільки через тиждень після терористичної атаки - 17 вересня. Ця подія призвело до переїзду деяких фінансових структур з Уолл-Стріт в Нью-Джерсі і відтоку частини капіталу в такі міста як Денвер, Бостон і Чикаго. Після 11 вересня 2001 року фінансовий сектор Уолл-Стріт пережив спад зі значним падінням і поніс втрати в розмірі $ 6,5 млрд. Зараз на місці колишнього Всесвітнього торгового центру - веж-близнюків відкритий і відбудований в травні 2013 року Центр міжнародної торгівлі - Вежа Свободи висотою 541 м.

Уолл-Стріт зустрічається в таких фільмах як, "Уолл-Стріт (1987 р)", "Уолл-Стріт (2010 р)", "Вовк з Уолл-Стріт (2013)." Також Уолл-Стріт зустрічається в літературі, наприклад, Джеймс Стюарт "Жадібність і слава Уолл-Стріт", Майкл Люіс "Велика гра на пониження", Стівен Фрай "Афера" і Уоррен Баффет "Філософія інвестування Уоррена Баффета".

Новости