Управління на геймпаді (гайд по налаштуванню)

Геймпад - це біда WoWP. Я прочитав весь форум (на тему управління даними девайсом), і бачив повідомлення, що деякі користувачі грають геймпадом з самого початку, і їх в принципі влаштовує те, що вони мають. Звичайно, звикнути можна до всього, що завгодно. Праксис можна виробити до будь-якій схемі управління. Але витрачати день на настройку ігрового пристрою, потім ще і вчитися їм користуватися кілька днів, та ще й після всіх мук прицілитися тобі важче, ніж противникам з мишею - це вже мазохізм. Гра на те вона і гра, щоб була доступна в управлінні.

Що ми маємо в настройках для гейпади? Нічого особливого! Розширені настройки відсутні (мабуть, в розробці). Ще стовпець, де можна призначити кнопки, осі, і в віконці для конкретної осі можна задати деякі настройки: чутливість, інверсія, мертва зона. Відразу скажу, що чутливість ніяк не впливає на керування літаком. Мертву зону навіть не став перевіряти. Інверсія начебто працює.

Тому спробував налаштувати свій геймпад в розділі джойстика (тобто при управлінні геймпадом я в грі вибрав управління джойстиком). Там розширені настройки працюють навіть при використанні геймпада. Але не зміг я досягти потрібної якості в налаштуваннях. Значить справа не тільки в грі, але ще і в геймпаді. Давайте все по порядку розглянемо.

Частина 1 Геймпад

Взагалі, я повинен зізнатися, що в комп'ютерні ігри особливо не граю. Але ось попалася під руки WoWP. З миші грається нормально. Згадав, що десь Воля геймпад Defender Game Racer Wireless Pro. Спробував на ньому. Не вийшло керувати літаком за допомогою стіків. Ну і що ми маємо?

Зліва зображено стик геймпада, на якому налаштовано дві осі: тангаж, крен. Коли ми його відкидаємо на себе, то близько 1-2 мм спостерігається холостий хід: літак на це ніяк не реагує. Мертва зона з заводу виробника. Потім починається ефективний хід стіки. Приблизно 5-7 мм швидкість збільшується. А далі швидкість на 100%, а стик далі знову починає холостий хід. Цю залежність добре видно на графіку праворуч.

Якщо 100% розділити на 6 мм, то вийде, що на 1 мм доводиться 16%. Градація дуже тонка. Такі співвідношення диктують ювелірну точність в управлінні літаком в грі WoWP. Моторика пальців повинна бути розвинена на вищому рівні. І стає зрозуміло, що важіль архимедів на джойстику довше, і там співвідношення вже на 1 мм 3% швидкості. В такому випадку управляти легше (не пробував, чисто теорія; швидше за все, той же геморой - потрібно кожен прилад розглядати окремо, бо там можуть бути свої недоліки - читайте відгуки про ігрові пристроях, дивіться графіки їх роботи).

Якщо навіть ми налаштовуємо стіки геймпада в розділі джойстика, то в розширених налаштуваннях ми коригуємо тільки 2/3 залежності швидкості від положення важеля. Це я продемонстрував, наклавши криву з налаштувань гри на свій графік.

Є програми тесту. Наприклад Joystick stability test.

Програма працює як кардіограма. Користувач відхиляє стіком геймпада точки справа екрану, і відбувається фіксація графіка. Спочатку я лівий стик відхиляв швидко вперед-назад, потім знижував темп до повільного. У швидкому темпі мертвої зони не видно. В середньому темпі мертва зона стала з'являтися (цифра 1): я перекладав стик з переднього положення в заднє без паузи, а на графіку з'явилася сходинка (якась апаратна затримка). Під цифрою три видно, що при повільному відведення стіки вперед, сигнал з'являється на 10% - тому з'явилася сходинка. Під цифрою 2 видно, як графік впирається в «стелю». В цей час стик ще не досяг верхнього крайнього положення, а сигнал на 100% вже піднявся (це така дурниця з заводу виробника, не знаю, як на геймпадах інших фірм, викладіть тести свого геймпада, подивимося). В ідеалі повинна вийти рівна синусоїда. Під цифрою чотири графік інший осі, в бік якої випадково відхиляється стик під час руху вперед-назад (цілих на 15% - це багато).

На цьому етапі вже можна сказати, що розробникам WoWP потрібно придумати програму, яка б згладжувала ці нерівності, щоб графік був рівний протягом від цифри 3 до цифри 2 (зліва направо). Ці зубчики народжують інерції зайві при керуванні літаком. Зрізану синусоїду теж можна вилікувати розробникам, але про це пізніше.

Частина 2 Сторонні програми

Спробував я сторонньою програмою DXTweak зменшити максимальну швидкість тангажа і крену, і виставити мертву зону 10%.

Тест показав ось що:

Стік був рівномірно без зупинок відхилений вперед-назад кілька разів. Графік показав все ту ж зрізану синусоїду (так і повинно було бути, так як апаратний косяк програмою не виправити), але на 80%. Це означає, що літак не так різко реагуватиме, якщо я переборщила з відхиленням стіки. Перестав з'являтися графік сусідній осі. Що вийшло на ділі? Запустив гру. Наводитися точно на меті не дало в грі рух за інерцією.

Проблема в тому, що якщо навіть всі добре було б з апаратною частиною, рух по інерції було б не таким великим (що на 80% швидкості 1/8 крутить), не було б затримки в грі (тест показав, що геймпад сам по собі затримки дає, але вони набагато менше ігрових), то все одно складно грати з таким управлінням. А тут ще є такі прогалини в налаштуваннях.

Та й урізана швидкість до рівня 80% в управлінні при наведенні допомагає, але не дає виконати розмазала бочку, або віраж який-небудь. Якщо тільки крен по швидкості урізати сторонньою програмою, а тангаж залишити так, як є. Те, можливо, стане трохи легше, і збережеться здатність виконувати фігури пілотажу.

Частина 3 Розробники

Для початку треба сказати, що розробники взагалі-то молодці. Ймовірно, багато праць було покладено, щоб написати цю гру. Це дуже велика програма. Думаю, не кожен може похвалитися написанням таких програм. Але!

Розробникам можна запропонувати, як я писав раніше, придумати програми, які б згладжували зміна рівня сигналу, робили б його рівним. Відрегулювали б затримку і рух по інерції в межах розумного. В налаштуваннях треба додати ... До речі, ми живемо в якому столітті? Можна в розширених налаштуваннях графік не підписувати, а намалювати зліва стик геймпада, а внизу - елерон крила. І, натискаючи в різні точки графіка правою клавішею миші, ми (користувачі) могли б легко оцінити по анімації стіки і елерона ефект внесених змін на управління, яке характерно для даної точки. А по анімації стіки можна було б оцінити якість геймпада: якщо на геймпаді стик відхилений максимально, а на екрані - немає, то це вже сигнал поганої якості. Тобто створили б наочну настройку. Продовжимо ... Пам'ятайте на першому графіку горб на стику ефективного ходу з зоною холостого ходу. Його можна програмно згладити.

Червоним намальований графік, який ми маємо на сьогоднішній день. Намальований з перешкодами. Точка на сьогоднішній день не може ось так зрушуватися, обмежуючи максимальну швидкість впливу на органи управління віртуального літачка. Але можна зробити. Ввести ще опцію затримки розвитку 100% швидкості реакції. Але не початкову затримку, яка буває при первинному початку маневру, а ту, яка допомогла б знизити різкість розвитку 100% швидкості в крайових положеннях стіки (так можна вирівняти синусоїду, і управління стане не різким, а плавним, і пальці будуть краще відчувати хід стіків , так як максимальна позначка буде не десь, а відчуватися обмеженням рухів стіки про корпус). На малюнку це місце графіка я підписав «холостий хід» (стіки геймпада). Мається на увазі те місце, де стик вже посилає сигнал 100%, але не досяг ще корпусу. Синім показано то розвиток подій, якщо тупо розробники введуть можливість обмежувати максимальну швидкість реакції. Зеленим - якщо буде обмежуватися максимальна швидкість реакції літака тільки за фактом положення стіки, що в даний час в настройках можна здійснити.

Можна ще ввести додаткову гарячу кнопку (місця і так немає вже на геймпаді, але ось раптом вирішить проблему), яка б на час прицілювання знижувала б чутливість, або як то так ... Тоді і фігури пілотажу можна виконувати, і при необхідності - зменшувати чутливість для прицілювання.

Частина 4 Людям

Не знаю що робити. Думайте самі, вирішуйте самі. Повторюся, що якби навіть геймпад працював ідеально, то все одно було б складно управляти. Ну а при такому розкладі - ще складніше. На геймпаді основна тактика переслідування полягає в тому, що віссю крену вибираєш такий стан, щоб тангаж міг вивертати в сторону біжить противника. І на геймпаді маневри виконувати зручніше. Виходять швидше. Але ... Іноді не доберешся, або перебереш який-небудь важіль, і все ... =) Загалом, порада така: Перш, ніж купувати геймпад для цієї гри, краще у кого-небудь випробувати цей спосіб управління віртуальними машинами. Тоді сам зрозумієш, що й до чого.


Повідомлення відредагував pilotcor: 30 Січня 2014 року - 11:42

Що ми маємо в настройках для гейпади?
Ну і що ми маємо?
Що вийшло на ділі?
До речі, ми живемо в якому столітті?

Новости