Управлінський консалтинг: види, методи і етапи послуги управлінського консультування

  1. Управлінський консалтинг: чи потрібен він вашому бізнесу
  2. Види управлінського консультування
  3. Виділяють кілька видів управлінського консультування:
  4. Методи управлінського консультування
  5. Етапи надання послуги управлінського консалтингу

Професійний управлінський консалтинг допоможе:

  • в оптимізації організаційної структури;
  • в розробці систем мотивації і власницької контролю;
  • в розробці та впровадженні стратегії розвитку бізнесу.
Дізнатися, що входить в послугу ...


Кадровий консалтинг - незамінний помічник у випадках:

  • зміни керівника організації;
  • виникнення трудових спорів;
  • зміни законодавства, що регламентує порядок ведення кадрового діловодства.
Дізнатися більше про послугу ...


У період кризи багато власників і топ-менеджери компаній замислюються про те, як оптимізувати витрати і звести до мінімуму можливі ризики, як грамотно розподілити ресурси і відрегулювати внутрішні процеси бізнесу. На ці та інші питання можуть дати відповіді незалежні експерти, що спеціалізуються на управлінському консалтингу.

У роки складної економічної ситуації перед власниками і керівниками компаній постає завдання - забезпечити бізнесу стабільний розвиток. Управлінський консалтинг являє собою комплекс заходів, спрямованих на вирішення цього завдання. Дана послуга орієнтована на підвищення ефективності діяльності компанії, а також на виявлення і усунення зовнішніх і внутрішніх факторів, цього перешкоджають. В рамках даної мети управлінський консалтинг вирішує наступні завдання:

  • підвищення якості роботи управлінських структур організації;
  • співвіднесення інтересів компанії та суспільства з метою виявлення точок дотику;
  • розвиток нових технік управління в компанії;
  • допомога клієнту в прийнятті рішень в ситуаціях зміни зовнішньої кон'юнктури і / або внутрішнього стану компанії;
  • допомога у виробленні стратегії і тактики подальшого розвитку бізнесу.

Управлінське консультування - послуга, яка виконує безліч функцій, серед яких розвиток і вдосконалення управлінських компетенцій менеджерів фірми, поліпшення їх взаємодії, оцінка прибутковості компанії і допомогу в пошуку шляхів збільшення доходу і оптимізації витрат, створення і посилення конкурентних переваг компанії та її продукту, зростання числа лояльних клієнтів. Основними принципами якісного управлінського консалтингу вважаються компетентність, конкретність, системність, креативність і ефективність.

Консалтингові послуги регулюються нормативною базою, що складається з великої кількості законів, серед яких слід виділити статті 8 і 74 Конституції РФ, 128 статтю та 39 главу Цивільного кодексу РФ, а також Закон РФ «Про захист прав споживачів» у сфері надання консультаційних послуг громадянам.

Управлінський консалтинг: чи потрібен він вашому бізнесу

Послуга управлінського консультування виявляється особливо актуальною в період нестабільної економічної ситуації в країні і в світі. У період неоднозначною геополітичної обстановки і викликаними нею коливаннями цін на нафту і курсів валют управлінський консалтинг може допомогти бізнесу не втратити доходу і позиції на ринку.

Крім того, дана послуга може бути необхідна в разі зміни вектора розвитку компанії або коригування цінової політики. Управлінський консалтинг виявляється корисним, коли фірма має намір завоювати нову аудиторію або вивести на ринок новий вид продукції. Так само ця послуга може допомогти вирішити внутрішні проблеми серед управлінського персоналу, вирішити розбіжності між власником і топ-менеджерами.

Результати, які фірма може отримати від управлінського консультування, можна розділити на прямі і непрямі, кількісні і якісні (див. Таблицю).

КількісніЯкісніПрямі

  • оптимізація витрат
  • збільшення рентабельності
  • збільшення фінансового обороту
  • прискорення виробничого циклу
  • зміна технологій і методик роботи
  • внесення структурних змін у виробництво
  • освоєння клієнтом нових компетенцій
  • діагностика і вирішення внутрішніх проблем
непрямі
  • залучення нових інвестицій
  • приплив нових партнерів і / або акціонерів
  • потенційне зростання акцій компанії (опціонально)
  • встановлення позитивних відносин з потенційними партнерами та / або владними структурами
  • підвищення рівня кваліфікації співробітників
  • розширення бази ділових контактів

Наведемо деякі приклади з практики управлінського консультування.

В консалтингову компанію КСК груп звернулися власники великої фірми, що займається транспортуванням вантажів, з метою отримати консультування в області зниження ризиків податкових донарахувань. В результаті роботи фахівців компанії КСК груп клієнту вдалося знизити податкові відрахування з 30 млн до 1,5 млн рублів. Крім того, в холдингу була організована юридична структура, яка захищає його і від потенційного ризику зростання донарахувань. Даний проект обійшовся клієнту в 1,3 млн рублів, ROI = 2092%. (Джерело: kskgroup.ru )

Управлінський консалтинг вирішує не тільки проблеми податкових витрат, а й, наприклад, витрат просування. Компанія, що займається здачею в оренду виробничих площ, прийняла рішення розширити пул своїх клієнтів шляхом просування через контекстну рекламу. Самостійне вирішення цього питання не принесло бажаних результатів, і власники звернулися в консалтингову компанію. Кваліфіковані співробітники організували грамотну рекламну компанію, яка знизила вартість ліда в 3,2 рази і принесла клієнтові прибуток в розмірі 22 млн рублів. Вартість консалтингової послуги оцінюється приблизно в 10 млн рублів, відповідно ROI склав близько 120%. (Джерело: kskgroup.ru )

До речі
Управлінське консультування може вирішувати й інші завдання просування, такі як конверсії звернень клієнтів в операції, навчання продажам, проведення маркетингових досліджень.

Види управлінського консультування

Традиційно в управлінському консалтингу виділяють два підходи - проектний і процесний. Кожен з них має свої особливості, плюси і мінуси.

Проектний тип консультування являє собою якесь готове рішення, яке фахівці готують для клієнта на основі свого досвіду. Переваги цього підходу до консалтингу полягають в тому, що він оперативний і конкретний (є запит - є рішення). Серед мінусів варто відзначити можливе усунення слідства, а не причини проблеми, а також складності впровадження рішення без заздалегідь підготовленої платформи з боку клієнта. Найкраще проектне консультування вирішує локальні одноразові задачі.

Процесний тип консультування не припускав надання готового рішення. Консультанти допомагають співробітникам компанії розробити власний спосіб вирішити цю проблему, використовуючи різні методики, наприклад коучинг. Цей вид консультування вимагає більше часу і великих зусиль з боку клієнта, головний його мінус - непередбачуваність результату. Плюси: рішення глибинних проблем, більш проста адаптація методів управління в компанії. Цей підхід до консалтингу краще використовувати для вирішення системних складнощів, в кризових і перехідних ситуаціях, а також у тих випадках, коли джерело проблеми неявний.

Виділяють кілька видів управлінського консультування:
  • стратегічне консультування: локальний і глобальний аналізи ринку, оцінка стану фірми серед конкурентів, побудова ефективної бізнес-моделі, прорахунок ризиків;
  • маркетинговий консалтинг: розробка стратегії просування компанії, діагностика поведінки цільової аудиторії і управління ним;
  • кадровий консалтинг: підбір і навчання персоналу, створення і розвиток корпоративної культури;
  • проектування системи управління: планування, оптимізація документообігу і комунікації всередині компанії, розподіл відповідальності та систематизування схеми прийняття рішень.

Існують і інші класифікації управлінського консультування: функціональний і професійний підходи, рекомендаційний і процесуальний типи і інші.

Методи управлінського консультування

Серед безлічі методів управлінського консультування найбільш популярний - метод SWOT-аналізу. В ході реалізації підходу фахівці визначають стан справ в компанії, аналізуючи її переваги і недоліки, а також виявляють можливості і загрози з боку ринку. Після діагностики всіх цих аспектів консультанти знаходять рішення, що дозволяють збалансувати роботу компанії.

Існують і різні методи управлінського консалтингу, спрямовані на персонал: коучинг, ділові ігри, активізація творчого мислення, тестування. Всі ці способи роботи з співробітниками клієнта дозволяють згуртувати колектив, розвинути нові професійні навички і вдосконалити наявні, визначити проблемні зони комунікації, а також виявити слабкі місця в корпоративній культурі.

Фахівці використовують і інші способи колективного управлінського консультування: методи мозкової атаки, дельфи, суду і комісій. Рідше в практиці зустрічаються методи нейролінгвістичного програмування, номінальних груп і організаційної самодіагностики.

Етапи надання послуги управлінського консалтингу

Процес надання послуги управлінського консультування підрозділяється на три стадії: передпроектну, проектну та проектні для поста. Проектна стадія в свою чергу підрозділяється на три етапи: діагностика, планування та впровадження. Таким чином, ми отримуємо п'ять етапів.

Передпроектний етап являє собою виявлення клієнтом проблеми і прийняття рішення звернутися в консалтингову компанію. Далі йдуть етапи роботи консультантів: діагностика бізнесу клієнта, розробка рішень та їх впровадження в компанію. Для поста стадія - це аналіз досягнутих результатів, визначення реалізованих і нереалізованих планів, оцінка нинішнього стану справ в компанії.

Отже, в непростий період економічної кризи управлінське консультування - ефективний спосіб уберегти компанію від фінансових і кадрових втрат. Крім того, така послуга може виявити проблему ще до того, як вона принесе будь-які наслідки. Управлінський консалтинг - не найдешевша послуга для бізнесу, але якщо її надають кваліфіковані фахівці, вона може принести дохід, в рази перевершує її вартість.

Новости