Управлінський баланс за видами діяльності

  1. Навіщо потрібен управлінський баланс
  2. Що потрібно від формату управлінського балансу
  3. Бухгалтерський баланс як управлінський - можна, але неефективно
  4. Види діяльності - каркас компанії
  5. Структура управлінського балансу за видами діяльності
  6. Простий підхід - безліч переваг
  7. Чи є недоліки?
  8. Додаток 1. Звітність за видами діяльності - майбутнє МСФЗ
  9. Додаток 2. Чим ще може відрізнятися управлінський баланс від бухгалтерського
  10. Додаток 3. Труднощі перекладу

Стикаючись із завданням формування управлінського балансу (в тому числі для системи бюджетування) багато хто приходить до розуміння, що традиційний формат балансу погано пристосований для цілей управління.

У статті розглянуто відпрацьований підхід до формату управлінського балансу, що дозволяє органічно вбудувати його в систему управлінського обліку, що робить роботу з форму простий і ефективною. Крім того, пропонований підхід знаходиться в руслі останніх тенденцій розвитку міжнародних стандартів звітності.

Навіщо потрібен управлінський баланс

Напевно, немає сенсу пояснювати необхідність використання управлінського балансу - нагадаємо лише основні його завдання.

1. Завдання управління активами і зобов'язаннями

  • Баланс показує, куди вкладені кошти, взяті у постачальників капіталу (акціонерів, кредиторів), а також хто ними керує. Додавши до аналізу звіт про прибутки і збитки, можна також оцінити ефективність управління і порівняти отримувану віддачу з вартістю капіталу.
  • Елементи балансу породжують майбутні грошові потоки. Без використання балансу проблематично скласти план грошових потоків.

2. Завдання прогнозування фінансового стану. Така потреба є як у менеджменту, так і у кредиторів. Кредитори, особливо останнім часом, дуже уважно стежать за фінансовим станом позичальників, встановлюючи відповідні ковенанти. Компанія, яка здатна управляти балансом, в тому числі якісно планувати його показники, має набагато менше ризиків отримати проблеми з кредиторами

3. Завдання балансування. Наявність прогнозного балансу дозволяє використовувати в бюджетну систему подвійну запис, яка дає гарантію, що бюджет збалансований і нічого не загубилося. Наприклад, якщо планована оплата менше закупівлі, в балансі з'явиться зобов'язання - кредиторська заборгованість.

Що потрібно від формату управлінського балансу

Формат балансу повинен дозволяти ефективно вирішувати поставлені перед ним завдання. Якщо останні два завдання не пред'являють значущих вимог до формату, для ефективного вирішення першої структура балансу повинна відповідати наступним вимогам.

1. Прозора зв'язок з іншими формами звітності. Необхідно, щоб користувач зміг побачити взаємозв'язок елементів балансу та інших форм звітності - звіт про доходи та витрати (ОДР), звіт про рух грошових коштів (ОДДС), не вдаючись до складних вичісленіям1.

2. Зручність поділу на об'єкти управління. Структура балансу повинна просто і зручно розділятися на об'єкти управління - види діяльності та центри відповідальності.

3. Підтримка управління ефективністю. Баланс повинен дозволяти керувати ефективністю вкладеного капіталу.

Бухгалтерський баланс як управлінський - можна, але неефективно

В теорії управлінського обліку напрацьовано безліч підходів до звітності про прибутки і збитки і зараз мало хто стане використовувати для цілей управління безпосередньо бухгалтерський звіт. При цьому в тому, що стосується бухгалтерського балансу, класичні моделі управлінського формату звітності відсутні.

Тому якщо компанія відчуває необхідність управляти балансом, доводиться брати бухгалтерський баланс (неважливо, за російськими або міжнародними стандартами) і намагатися його доопрацювати - наприклад, розширити аналітику. Це було б не так страшно, якби структура бухгалтерського балансу могла в принципі підходити для цілей управління.

На жаль, це не так. Проблема в тому, що структура бухгалтерського балансу оптимізована під потреби зовнішніх користувачів і заточена в першу чергу на оцінку ризиків (ліквідності, платоспроможності).

При цьому вже і зовнішніх користувачів така структура перестає задовольняти, що породило проект з реформування МСФЗ в частині форматів представлення звітності (див. Додаток 1).

Навіть якщо просто формально проаналізувати наведені вище вимоги, легко переконатися, що бухгалтерський баланс їм не задовольняє.

  • Відсутня проста, інтуїтивно зрозуміла зв'язок з іншими формами, в першу чергу ОДДС. Для того щоб перейти від балансу до ОДДС, необхідно побудувати цілу систему формул, причому спираються не так на розділи, а на окремі рядки. Це серйозно ускладнює аналіз і робить практично неможливим розуміння зв'язків для нефінансових менеджерів.
  • Відсутня можливість легко «розламати» баланс на центри відповідальності, види діяльності, оскільки його розділи слабо пов'язані з об'єктами управління. Для поділу по об'єктах управління завжди доводиться «кришити» його за статтями, що також не додає прозорості.

Все це призводить до того, що управлінський баланс, побудований за формою бухгалтерського, залишається чужорідним елементом в системі управлінської звітності, зрозумілим тільки просунутої частини фінансистів.

Види діяльності - каркас компанії

Як же зробити баланс ефективною складовою управлінської звітності, гідним компаньйоном таким ефективним і розуміється далеко за межами фінансової служби звітів, як ОДР і ОДДС?

Для цього достатньо перебудувати його формат таким чином, щоб головним елементом став вид діяльності - так само, як це зроблено в ОДДС (про інших можливих відмінностях управлінського балансу від бухгалтерського див. Додаток 2)

Перед тим, як перейти до розгляду вигод, одержуваних від нового формату балансу, коротко зупинимося на суті видів діяльності (про нюанси найменування видів діяльності див. Додаток 3).

Види діяльності - основний поділ звіту про рух грошових коштів, являє собою каркас, який збирає на себе все різноманіття діяльності будь-якої компанії. Нагадаємо короткі характеристики видів діяльності.

характеристика

Бізнес-діяльність

Фінансова діяльність

Поточна діяльність

Інвестиційна діяльність

Прийняття рішень Швидке Повільне Забезпечує поточну та інвестиційну діяльність Оцінка результатів На короткостроковому горизонті На довгостроковому горизонті Управління Річні бюджети Бізнес-плани Типовий показник Прибуток NPV Відповідальність Операційні підрозділи (збут, закупівлі, виробництво) Стратегічні підрозділу (стратегія, інвестиції) Фінансові підрозділи

Структура управлінського балансу за видами діяльності

Розглянемо структуру балансу за видами діяльності (БВД, див. Малюнок 1). Він складається з наступних секцій.

Основний капітал. Являє собою активи і зобов'язання, що породжуються інвестиційною діяльністю. Даний розділ виходить винятком з розділу «Необоротні активи» бухгалтерського балансу активів, пов'язаних з операційною діяльністю (наприклад, довгострокової дебіторської заборгованості) та додаванням активів і зобов'язань, пов'язаних з інвестиційною діяльністю (наприклад, залишків авансів і кредиторської заборгованості за розрахунками з постачальниками обладнання).

Поточний оборотний капітал (ТОК). Являє собою активи і зобов'язання, пов'язані з операційною діяльністю.

Борг. Включає в себе короткостроковий і довгостроковий борг - тобто весь капітал, що надається професійними кредиторами за відсотки.

Грошові кошти. Виділяються в окрему секцію, оскільки гроші виникають і використовуються в усіх видах діяльності, тому некоректно приєднувати їх до якого-небудь з них.

Капітал. Відповідає аналогічному розділу традиційного балансу.

Для збереження наочності в ілюстрації залишені найбільш типові статті балансу. Додати додаткові статті неважко, керуючись загальним принципом формування секцій виходячи зі змісту видів діяльності.

Тут допомагає те, що зміст видів діяльності один з найбільш опрацьованих питань у фінансовій звітності і стандарт щодо звіту про рух грошових коштів є одним з найбільш докладних і конкретних стандартів як в МСФЗ, так і в US GAAP, тобто також виявляються всі вигоди єдиного підходу.

Малюнок 1. Формат балансу за видами діяльності

Основний капіталАктиви (+)

Основні засоби і НМА Незавершене будівництво Інвестиційні аванси видані Інші інвестиційні активи Пасиви (-) Інвестиційна кредиторська заборгованість Поточний оборотний капітал (ТОК) Активи (+) Запаси Покупці і замовники Поточні аванси видані Інші оборотні активи Пасиви (-) Постачальники і підрядники Аванси отримані Інші короткострокові зобов'язання Грошові кошти РАЗОМ інвестованого капіталу Капітал Капітал і резерви Нерозподілений прибуток Борг долгоср. позики і кредити отримані краткоср. позики і кредити отримані РАЗОМ власного і позикового капіталу

Простий підхід - безліч переваг

Тепер подивимося, чи дійсно просте структурування балансу за видами діяльності дає всі ті вигоди, про які йшлося на початку.

Зв'язок з ОДДС. Для початку покажемо зв'язок з ОДДС - легко переконатися, наскільки вона проста і інтуїтивно зрозуміла (див. Рисунок 2).

  • Приріст поточного оборотного капіталу = чистий прибуток + амортизація - потік по операційній діяльності
  • Приріст основного капіталу = потік по інвестиційній діяльності - амортизація
  • Приріст боргу = потік по фінансовій діяльності

Поділ на центри відповідальності. Згрупований за видами діяльності баланс природним чином поділяється на центри відповідальності. Інвестиційним підрозділам - основний капітал, фінансистам - борг, поточний оборотний капітал ділять між собою операційні підрозділи і / або бізнес-одиниці.

Управління вартістю. У БВД в якості підсумку виділяється інвестований капітал. Цей показник являє собою не що інше, як ті кошти, які надали компанії постачальники капіталу, які очікують повернення на свої вкладення.

Поділяючи інвестований капітал між відповідальними і використовуючи системи управління вартістю (через показники ROIC, EVA ©), відповідальність за окупність вкладеного капіталу розподіляється між відповідними менеджерами бізнес-одиниць. При цьому фінансова діяльність, традиційно централізуемих, залишається в головній компанії.

Малюнок 2. Зв'язки балансу за видами діяльності
Малюнок 2

Чи є недоліки?

Тут слід поцікавитися: чи дійсно ми отримуємо ідеальний інструмент, вільний від недоліків. Звичайно, в нашому світі таких не зустрічається. Витрати, пов'язані з втратою традиційної структури є, але вони не критичні.

1. Відсутність чітко розділених активів і пасивів. Активи і пасиви чергуються всередині кожної секції. Практика показує, що дану проблему нівелює виділення активів і пасивів в якості підрозділів, а також введення довідкової рядки «Разом активи».

2. Відсутність можливості використовувати традиційну структуру балансу для стандартних видів фінансового аналізу (зіставлення активів і пасивів за термінами, розрахунок деяких коефіцієнтів). Це питання також не критичний, оскільки подібним аналізом займається обмежене коло осіб, для яких формується звіт, який представляє баланс в традиційному вигляді.

Додаток 1. Звітність за видами діяльності - майбутнє МСФЗ

Відчуття того, що формат подання фінансової звітності застарів і перестає задовольняти користувачів, привело до того, що дві основні організації в області фінансової звітності - американський FASB (Financial accounting standards board) - розробник US GAAP і міжнародний IASB (International accounting standards board) - розробник МСФЗ, організували спільний проект з вироблення принципово нового формату представлення звітності.

В результаті довгих дискусій учасники вирішили прийняти за основу для побудови ключовий принцип пов'язаності (Cohesiveness). Принцип сформульовано таким чином: «Фінансова звітність повинна бути надана таким чином, щоб наскрізна зв'язок показників між звітами була прозорою»

Для реалізації цього принципу кожен з трьох основних звітів розбивається на однакові секції: бізнес-діяльність (операційна та інвестиційна), фінансова діяльність, податок на прибуток, а також діяльність, що припиняється. У кожній секції виділяються розділи, відповідні активами і пасивами.

В даний час ведуться дискусії переважно про зміст секцій. Планова публікації exposure draft - 2010 рік, планова дата закінчення проекту - 2011 рік.

Зацікавлені можуть ознайомитися з матеріалами проекту на сайті IASB http://www.iasb.org в разде Standards development -> Work plan for IFRSs -> Financial Statement Presentation

Додаток 2. Чим ще може відрізнятися управлінський баланс від бухгалтерського

Крім структури розділів управлінський баланс може мати й інші відмінності від бухгалтерського, що стосуються:

  • Збільшення деталізації: наприклад, виділення авансів виданих або VIP дебіторів з дебіторів;
  • Перекласифікації: наприклад, запаси, які планується спожити в капітальному будівництві, можна перенести до складу необоротних активів;
  • Іншому порядку оцінки: наприклад, в управлінському обліку можуть капіталізуватися витрати на рекламу або НДДКР для того, щоб згодом рівномірно списуватися відповідно до виручкою;
  • Визнанням: в деяких компанія частина операцій може в принципі не потрапляти в бухоблік.

Додаток 3. Труднощі перекладу

Деяку плутанину для користувачів ОДДС вносять терміни «Інвестиційна діяльність» та «Фінансова діяльність», які набагато ширше оригінальних англомовних понять «Investing activities» і «Financing activities».

Якщо Financing activities позначає тільки діяльність по залученню коштів, то Фінансова діяльність - це вже і казначейство, і розміщення вільних коштів.

Таким чином, по-російськи більш точно було б назвати ці види діяльності інвестує і фінансується, хоча це звучить і більш громіздко.

1 Говорячи про звіти, маються на увазі відповідні їм бюджети - БДР, БРГК і бюджетний баланс, які будуть мати той же формат, що і звіти

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости