Юридична адреса. Поняття фактичного місцезнаходження підприємства

  1. Юридична адреса. зміст
  2. 2. Адреса масової реєстрації.
  3. 3. Варіанти вирішення
  4. До відома

Юридична адреса - термін, укорінений в діловому побуті, однак, не врегульований чинним законодавством. У бізнес колах часто вживається, як синонім «місця знаходження» постійно діючого виконавчого органу юридичної особи, за яким з підприємством здійснюється зв'язок.

Дуже часто компанія «юридично» зареєстрована в одному місці, а фізично розташована в іншому, так званому «фактичну адресу». У підсумку «юридичний» і «фактичний» адреси можуть не збігатися. Про законодавче врегулювання даного питання і наслідки такого «розбіжності» ми розповімо в цій публікації.

Юридична адреса. зміст

  1. Поняття фактичний і юридична адреса
  2. Адреса масової реєстрації
  3. варіанти вирішення

1. Фактичний і юридична адреса.

Згідно статті 93 Цивільного кодексу України в редакції від 02.12.2010 року адресою місцезнаходження товариства є той, за яким розташовується виконавчий орган управління компанії і за якою здійснюється зв'язок з підприємством.

Закон, що вступив в силу з 01 січня Закон України «ПРО ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ» містить визначення: місцезнаходження юридичної особи - місцезнаходження постійно діючого виконавчого органу юридичної особи, а в разі його відсутності -Місцезнаходження іншого органу або особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи без довіреності (далі - виконавчий орган), за певною адресою, яка вказана засновниками в установчих документах.

Згідно ст. 45 Податкового кодексу України, податковою адресою є ту адресу, яку внесено до Єдиного державного реєстру. Обслуговування платника податків закріплюється за його юридичною місцезнаходженням, в той час як фактичне ведення діяльності може здійснюватися за іншою адресою.

Відповідно, в єдиному державному реєстрі існує тільки один запис про адресу місця знаходження постійно діючого виконавчого юридичної особи, за яким з ним здійснюється зв'язок. Ніяких інших «адрес» в ЄДР не існує.

Відносно «фактичної адреси» компанії. Компанія може розташовуватися в декількох офісах, розташованих за різними адресами. У разі створення підприємством додаткового об'єкта оподаткування або офісу, через який здійснюється діяльність, необхідно подати Форму №20-ОПП до органу ДПІ за місцем реєстрації. Термін повідомлення - протягом 10 робочих днів після такої події.

Спосіб подачі повідомлення за формою №20-ОПП не визначено. Тому платник податку має право подати його в паперовому вигляді або надіслати поштовим відправленням, але обов'язково з описом.

Чи не рекомендуємо використовувати житлове приміщення (квартира, будинок тощо) для реєстрації Вашої компанії. Це суперечить ст.ст. 379, 380 Цивільного Кодексу України.

2. Адреса масової реєстрації.

Чинним законодавством України поняття «адреса масової реєстрації» не визначене.
У той же час, згідно з внутрішніх розпоряджень, адресою масової реєстрації є адреса, за якою зареєстровано понад 40 компаній.
Присвоєння адресою такого статусу тягне неприємні наслідки для компанії. Починаючи з виїзду робочої групи з метою встановлення місцезнаходження юридичної особи і закінчуючи розірванням договору на подачу звітності в електронному вигляді. Далі - податковий блок і виклик керівника в податкову міліцію (СУФР - слідче управління фінансових розслідувань) для дачі пояснень.

3. Варіанти вирішення

Після того, як фіскальна служба виявила відсутність юридичної особи за вказаним в єдиному реєстрі адресу, складається довідка про відсутність за місцезнаходженням. Далі - інформація передається в податкову міліцію (СУФР) для вжиття заходів.

В цьому випадку, керівнику потрібно особисто з'явиться в ДПІ, бажано в супроводі юриста і написати заяву про створення робочої групи на ім'я начальника інспекції. Заява потрібно підготувати в 2-х примірниках. Один подати, а другий, з відміткою про прийняття, зберегти до повного врегулювання ситуації.

Робоча група створюється для повного і об'єктивного вивчення всіх фактів. З документів потрібно заздалегідь підготувати договір оренди приміщення, акт прийому-передачі та квитанції, що підтверджують факт оплати згідно договору.

Тому, дуже важливо ще на етапі укладення договору оренди офісу перевірити, чи є орендодавець власником об'єкта оренди і переконатися, що пред'явлені документи відносяться саме до того приміщенню, яке Ви плануєте зняти в оренду.

Не менш важливо грамотно оформити договір оренди - адже саме цей документ буде основним для господарської діяльності Вашого підприємства. Зверніть увагу, що Договір - це завжди компроміс між інтересами обох сторін в рамках обмежень, передбачених законом. Тому, уважно читайте «кожну букву» договору і не соромтеся пропонувати внести в нього уточнення або зміни.

До відома

На сьогоднішній день, найбільшим попитом користуються адреси, які є повноцінними працюють офісами компанії, яка надає послугу оренди юридичної адреси. У кожному офісі повинен знаходиться представник компанії, який завжди зможе підтвердити те, що Ваша компанія дійсно знаходиться за цією адресою і доведе зв'язок з Вами. Це захистить Вас від безлічі проблем.

Наслідком же порожнього, закритого офісу, де немає ніяких ознак господарської діяльності підприємства може стати позначка про відсутність за місцезнаходженням і розірвання договору про визнання електронних документів (звітності) Вашої компанії.

З огляду на це, наша компанія надає послуги оренди юридичних адрес зі 100% підтвердженням. Наші адреси є відкритими, завжди працюють офісами, в яких постійно знаходяться наші співробітники, готові, в разі необхідності або перевірки з боку контролюючих органів, підтвердити, що Ваше підприємство дійсно знаходиться за цією адресою. Додатково, за нашими адресами, ми надаємо послугу поштового обслуговування. Ми гарантуємо, що вся Ваша кореспонденція буде вчасно отримана, і не буде втрачена або повернена відправнику.

Також, компанія «ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП» допоможе провести зміну місцезнаходження Вашої компанії, підбере надійний юридична адреса , А також підготує документи для реєстрації будь-яких інших змін в державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП гарантує професійну юридичну допомогу в сфері господарського, корпоративного та податкового права!

Новости