Уточнюємо, протягом якого терміну можна повернути товар в магазин за законом 2019 рік

  1. Як повернути в магазин товар належної якості?
  2. Що не підлягає поверненню?
  3. Гарантійний термін
  4. Повернення продуктів харчування
  5. Які документи необхідні?
  6. Повернення товару з-за браку продукції
  7. Якщо річ куплена в інтернет-магазині

Буквально кожна людина є споживачем тих чи інших товарів. Тому нікому не чужа ситуація, коли доводилося щось купувати в магазині, а потім з'ясовувалося, що річ неякісна або бракована. Як бути в такому випадку? Що робити? Чи можна повернути покупку в магазин?

У багатьох покупців дуже часто виникають сварки і суперечки з продавцями, коли доводиться пред'являти претензії щодо якості товару, купленого в даній торговій точці. Повернення товару неналежної якості здійснити легше, якщо дефекти очевидні.

Продукція може виявитися простроченої, з браком, зламатися раніше закінчення терміну гарантії. У такому випадку і річ повернути можна, і гроші забрати. Зовсім інакше виглядає ситуація, коли товар належної якості, але просто не підійшов за формою, розміром, фасоном. Тут доводиться нагадувати продавця про свої права.

до змісту ↑

Як повернути в магазин товар належної якості?

Слід знати, що конфліктні ситуації покупців і продавців регулюються Законом про права споживача. У ньому детально прописані, в тому числі, і правила повернення товарів.

Якщо куплена вами продукція не відноситься до списку товарів, що не підлягають поверненню, є шанс повернути заплачені кошти. Але спочатку слід виключити ймовірність того, що закон не передбачає обмін або повернення.

до змісту ↑

Що не підлягає поверненню?

Що не підлягає поверненню

На жаль, не будь-яку річ можна повернути в магазин. Такої можливості немає для:

  • лікарських препаратів;
  • білизна і для шкарпетки панчішна продукція;
  • предмети особистої гігієни (зубні щітки, перуки, мочалки);
  • парфумерія та косметика ;
  • товари, кількість яких вимірюється в метрах (тканини, гардини, тюлі);
  • побутова хімія;
  • меблі;
  • друковані видання (книги, журнали, газети);
  • зброю і патрони до нього;
  • автомобілі;
  • ювелірні вироби.

Найповніший список таких товарів можна знайти в оригіналі тексту Закону про права споживача .

Для всіх інших товарів зелене світло на обмін. Повернення товару протягом 14 днів з моменту оплати покупки. В даних тимчасових рамках можна повернути товар в магазин просто за своїм бажанням, без пояснення причин. На це є повне право.

до змісту ↑

Гарантійний термін

Гарантійний термін

Для окремих груп товарів таких, як складна або побутова техніка, терміни можливого повернення вказуються в окремому документі, видається гарантія підприємства-виробника.

Якщо такий папір є в наявності, спиратися слід вже на тимчасові рамки, зазначені в документі. Протягом цього часу можна повернути річ. Термін гарантії може бути від 6 місяців до 2-3 років.

Також протягом гарантійного терміну побутову техніку повинні в разі потреби безкоштовно відремонтувати по гарантійному талоні. В особливих випадках проводиться обмін товару на новий справний з новим гарантійним терміном.

Якщо доведеться звертатися до суду, саме гарантійні зобов'язання виробника доведеться пред'явити.

Увага! Поки не закінчиться термін гарантії на придбану техніку, необхідно зберігати чек або інші документи про покупку.

до змісту ↑

Повернення продуктів харчування

Повернення продуктів харчування

Ймовірно, практично кожен громадянин нашої країни чув, що продукти харчування не підлягають поверненню в магазин. Продавець не має можливості переконатися в тому, що їжа, яка перебувала у володінні покупця, що не була зіпсована навмисно за цей час. Перевірити даний факт на 100% неможливо, тому навіть закон підтверджує те, що продукти магазини не приймають назад.

Але той факт, що товар бракований, міняє справу. В такому випадку, споживач має право звертатися з питання повернення харчової продукції в магазин протягом терміну придатності продукту, вказаного на упаковці.

Краще відразу перевіряти цілісність упаковки і так далі, але, якщо несвіжість виявилася тільки після того, як їжу вийняли з упаковки, можна спробувати обговорити повернення з магазином. Якщо зробити це протягом декількох годин, більше шансів, що все вийде.

Чим більше часу проходить з моменту покупки - тим менша ймовірність, що вдасться повернути гроші. Далі магазин вже не може бути впевненим у належному зберіганні продукту у покупця, тому, навіть якщо він буде явно зіпсованим, через добу оформити повернення не буде жодних шансів. Власне, щодо продуктів харчування торгова точка залишає за собою таке право завжди.

Єдиним винятком може бути випадок, коли після покупки людина виявляє, що продукт прострочений. Торгувати неякісної, простроченої продукцією забороняється законом Росії.

При наявності чека, що доводить, що на момент покупки термін придатності продуктів вже закінчився, покупець має повне право на повернення грошей.

до змісту ↑

Які документи необхідні?

Які документи необхідні

Що потрібно мати при собі для законного повернення товару? це:

  1. чек покупки. Перш за все, стоїть завдання підтвердити факт покупки. Саме тому на ринку нереально довести що-небудь і замінити бракований товар. Чи не вийде довести, що ви його купили у конкретної людини. Магазини повинні видавати чек, який краще зберігати 14 днів. Якщо ж його немає, згодиться виставлений магазином рахунок в друкованому або електронному вигляді, накладна;
  2. претензію в письмовій формі з проханням замінити товар або повернути гроші - на вибір покупця. Відзначимо, що часто продавці, щоб не упускати виручку, прибріхують, розповідаючи, що гроші повертають тільки тоді, коли не можна замінити продукцію на аналогічну. Це не так. Покупець має право повернути свої кошти.

Про те, як повернути товар в магазин, якщо немає чека, можна прочитати тут .

до змісту ↑

Повернення товару з-за браку продукції

Повернення товару з-за браку продукції

Вище розглядалося повернення продукції в магазин просто за бажанням клієнта. Як бути, якщо одяг або взуття виявилися бракованими? В який термін тоді річ можна повернути назад в магазин?

В такому випадку на пред'явлення претензій продавцеві надається стандартний термін - 14 днів. Логічно, що за цей час покупець повинен виявити, що з покупкою щось не так, повністю протестувати її в шкарпетці.

Якщо товар виявляється бракованим, покупець може з чеком звернутися до продавця. Слід написати заяву на повернення, в якому повинні бути грамотно прописані причини повернення і претензії до товару.

У цій же папері повинні зазначатися дані автора заяви, а також дані компанії. Внизу ставиться дата і підпис. Співробітник, який прийняв заяву, також повинен поставити свій підпис, яка буде підтверджувати той факт, що папір була подана, і до магазину дійшла претензія від клієнта.

Оригінал скарги продавець може залишити собі, але покупець повинен обов'язково взяти копію з уже стоїть підписом співробітника цього магазину. Якщо настільки грамотно підійти до питання, на 80% є ймовірність того, що суд прийме рішення на користь покупця.

Зразок претензії продавцеві про повернення товару та отриманні грошей можна скачати тут .

до змісту ↑

Якщо річ куплена в інтернет-магазині

Якщо річ куплена в інтернет-магазині

Так як придбання товарів через інтернет стало об'єктивною реальністю, крім федеральних законів, що захищають права споживачів, існує Постанова уряду «Правила продажу товарів дистанційним способом» від 27.09.2007 р №612. Вони-то і регулюють питання покупки і повернення товару, купленого в інтернет-магазині.

Стаття 26.1 ФЗ «Про захист прав споживачів» говорить, що споживач, без пояснення причини, має право відмовитися від покупки в будь-який час до її доставки та протягом семи днів після передачі товару.

Якщо при отриманні товару, ви не виявили на чеку, акті передачі, на товарною накладною, іншому документі інформацію про термін повернення покупки в інтернет-магазин, то він автоматично збільшується з 7 днів до 3 місяців.

Кожен споживач повинен пам'ятати про свої права і ретельно їх відстоювати. Закон завжди на стороні чесності та справедливості.

Зразок позовної заяви про захист прав споживача в суд можна скачати тут .

Практичні поради покупцеві, як правильно діяти в разі необхідності повернути товар в магазин протягом двох тижнів. Рекомендуємо подивитися відео:

Як повернути в магазин товар належної якості?
Що не підлягає поверненню?
Як бути в такому випадку?
Що робити?
Чи можна повернути покупку в магазин?
Що потрібно мати при собі для законного повернення товару?
В який термін тоді річ можна повернути назад в магазин?

Новости