Узбецькі манти - історія походження страви + рецепти

  1. Історія походження страви
  2. Манти в кухнях народів світу
  3. Узбецькі манти - рецепти
  4. Манти в бульйоні
  5. Манти з цукром і салом
  6. Манти з гарбузом
  7. Манти з чорної редькою
  8. Манти з картоплі і капусти
  9. смажені манти
  10. Манти з маринованим м'ясом
  11. Соуси до мантам

Друзі, всім привіт!

Я вже давно пообіцяла розповісти докладніше про страви узбецької кухні, але все ніяк руки не доходили почати цикл статей. Нарешті, виправляюся! І сьогодні стаття - про узбецькі манти.

Історія походження страви

Манти - класичне блюдо, яке користується популярністю в кухні тюркських і сповідують іслам народів: на Кавказі, в Туреччині, Монголії, в Узбекистані і навіть Китаї і Кореї. Блюдо дуже популярно також в Росії і на всьому пострадянському просторі, куди манти прийшли з колишніх радянських центрально-азіатських республік.

Походження страви досі точно невідомо. Багато фактів, в тому числі етимологічні, вказують на те, що цей рецепт зародився в Китаї і поширився далі по Великому шовковому шляху. У Китаї слово «маньтоу» означає «голова з начинкою». У сучасному Китаї схоже блюдо - це парові пиріжки з начинкою «баоцзи». У Монголії - «Мантуя». В Японії смажені булочки з начинкою називаються «мандзю». Лінгвістично все дуже схоже з назвою «манти».

Манти схожі на пельмені, але, як правило, більше за розміром. Виключаючи хіба що турецькі манти - вони зовсім маленькі.

Традиційно манти готуються на пару в спеціальному пристрої, який називається мантовніца, мантоварка, мантишніца, манти-казан або манти-каскан. Мантовніца зазвичай багаторівнева. У нижній відсік наливають води, а верхні відсіки - з отворами, через які і йде пара, що дозволяє готувати їжу. У мантишніца можна одночасно приготувати 40 і більше мантів.

Приготування на пару дозволяє хоч трохи зменшити калорійність і без того жирного блюда, і в той же час не втратити його багату харчову цінність.

Манти в кухнях народів світу

У казахській національній кухні манти наповнюють зазвичай подрібненої бараниною (іноді яловичиною або кониною), приправленою чорним перцем, іноді з додаванням подрібненої гарбуза або кабачків. Це також вважається традиційним рецепт уйгурів. Манти подають покритими зверху маслом, сметаною або цибульним (часниковим) соусом.

У узбецької, таджицької і киргизької кухні манти, як правило, зроблені з одного (або з комбінації декількох) наступних інгредієнтів: баранина, яловичина, картопля або гарбуз, часто з додаванням курдючного жиру. Манти можуть як готувати на пару, так і варити і навіть смажити. Манти, як правило, зверху поливають маслом і подаються зі сметаною, томатним соусом або свіжою цибулею кільцями (поливають оцтом і перчать). Соус з оцту і перцю чилі - це класика.

Соус з оцту і перцю чилі - це класика

Той же стиль приготування мантів традиційний для татарської, башкирської і інших кухонь тюркських народів, що проживають на великій території нашої країни.

В афганській кухні манти заповнені яловичиною або бараниною, змішаної з рубаним луком і спеціями. Готуються манти також на пару, а потім зверху поливаються типовим соусом - йогуртом з сумішшю з часнику, сушеної або свіжої м'яти, лимонного соку. До цього ж соусу поруч подають інший соус - на томатної основі, який може включати в себе лущений горох, червону квасолю і / або обсмажені в олії м'ясний фарш. Кількість йогуртового соусу, як правило, значно більше, ніж томатного - соус з помідорів призначається просто, щоб підкреслити блюдо, але не приховати його смак.

Чатні, пряний соус із зеленого або червоного перцю, також можна подавати до мантам. Багато афганців їдять манти з морквяним соусом замість томатного.

Узбецькі манти - рецепти

Рецептів мантів дуже багато. У цій статті розглянемо всі подробиці приготування узбецьких мантів.

Найбільш вдалий і класичний рецепт - узбецькі манти з бараниною. Процес приготування схожий на те, як робляться пельмені або вареники, але є кілька важливих нюансів. Для фаршу ідеально підійде нежирне бараняче м'ясо (наприклад, філе ягняти). Фарш для мантів не прийнято крутити через м'ясорубку, а потрібно просто дрібно-дрібно порубати. Чим дрібніше - тим краще. Такий фарш виходить набагато більш соковитим. Потім беремо 4 цибулини, теж дрібно рубаємо і додаємо в фарш. Добре перчимо, солимо, перемішуємо і переходимо до тесту.

Добре перчимо, солимо, перемішуємо і переходимо до тесту

Тісто для мантів зазвичай робиться прісним і тоненьким. Але для деяких рецептів робиться і дріжджове тісто. Багато народів роблять манти на дріжджовому тесті в зимовий час. Для класичного тесту нам знадобляться:

  • Сіль - 1 ч.л.
  • Рослинна олія - ​​1ст.л.
  • Борошно - 0,5 кг
  • Яйце куряче - 2 шт.

Справжні професіонали в приготуванні мантів і тесту знають, що всі зазначені в рецептах співвідношення продуктів не так важливі, тому що борошно буває абсолютно різна, і головне - дотриматись не грами і кілограми, а пропорції.

Сіль розчиняємо в склянці теплої води, додаємо всі інгредієнти і гарненько вимішуємо не менше 15-20 хвилин. Борошно треба додавати поступово. При приготуванні тіста небажано користуватися міксером, все краще робити руками. Тісто обов'язково відбиваємо об стіл, близько 10 разів, щоб воно стало еластичним.

Ми залишаємо тісто на півгодини, через півгодини знову гарненько вимішуємо.

Для ліплення узбецьких мантів тісто має бути тонке-тонке. Або розгортаємо в тонкий пласт і з нього нарізаємо квадратики, або скочується в ковбаски, ділимо на рівні частини і з них розгортаємо кругляши. Узбецькі манти можуть бути квадратні, трикутні або круглі.

У кожен такий кругляши кладемо 1-1,5 столової ложки фаршу. Мало не треба, тому що буде виглядати бідно, і багато не треба - інакше ніжне тісто порветься.

Узбецькі манти ліпляться вручну за допомогою особливого способу - скріплювати кінці один з одним. Це ювелірна робота - потрібно запастися терпінням і делікатністю. З'єднайте два протилежних кута, злегка затискаючи їх разом. Повторіть цей процес з іншими кутами. При цьому не потрібно сильно натискати на тісто, інакше ваші манти будуть виглядати сплющеними. У цей момент ваші манти повинен виглядати як маленькі конвертики.

Вмочуємо в рослинне масло і кладемо в мантоварку. На пару варимо не більше 30 хвилин.

Воду в мантишніца краще закип'ятити заздалегідь.

Коли час минув, вимкніть пароварку. І не залишайте манти всередині мантишници. Манти промокнути, і буде практично неможливо видалити їх з каструлі.

Дістаньте каструлю з готовим блюдом, дайте мантам відпочити і охолонути. Не потрібно відразу панікувати і намагатися розліпити трохи злиплі мантишкі. Після того, як вони охолонуть, ви легко їх розділіть.

Якщо ви зробите велику партію мантів на вихідні - то можете без проблем їх заморозити. Це допоможе вам легко і швидко приготувати смачний буденний обід, просто діставши їх з морозилки. Одна з проблем із заморожуванням неприготована мантів в тому, що вони можуть прилипнути до тарілки або таці, в якому ви поставили їх в заморозку. Розділяти їх буде дуже важко і можна навіть порвати тісто. Для того щоб уникнути трагедії, просто посипте борошном дерев'яну дошку і розкладіть манти в один шар на цій дошці. Помістіть в морозильну камеру.

Манти в бульйоні

Манти також смачно готувати в бульйоні. Складові:

  • Сіль - 1 ч.л.
  • Рослинна олія - ​​1ст.л.
  • Борошно - 0,5 кг
  • Яйце - 1 шт.
  • Молоко - 150 мл

Для начинки беремо будь-яке м'ясо (знову ж таки, краще з бараниною) і курдючний жир, або просто сало.

Яйце збиваємо з молоком, розчиняємо сіль, ретельно вимішуємо і розгортає тісто.

Робимо кружечки з тіста, додаємо м'ясну начинку і варимо в бульйоні.

Манти з цукром і салом

Дуже оригінальний рецепт - манти з цукром і салом. Це той самий рецепт, коли на манти ми готуємо дріжджове тісто.

  • Борошно - 0,5 кг
  • сіль
  • пакетик дріжджів
  • Вода - 150 мл
  • Курдючний жир - 0,5 кг
  • цукор

Робимо тісто дріжджове. Начинку робимо з сала і цукру. Коли тісто підійде, в кружечки кладемо начинку і поміщаємо в мантишніца хвилин на 40.

Незважаючи на те, що поєднання сала і цукру здається дивним, на ділі це дуже смачне блюдо!

Манти з начинкою з овочів стають все популярнішими і популярнішими. Вони не такі калорійні як манти з м'яса, і все більше людей роблять вибір на користь овочевих мантів. Причому овочі можуть йти як доповнення до фаршу, наприклад, манти з картоплі з салом або з капусти з м'ясом, а можуть і як окремий інгредієнт (манти з капусти, з гарбуза, з чорної редьки, з кабачків).

Манти з гарбузом

  • Гарбуз - 1 кг
  • Лук - 4 шт.
  • Перець, сіль
  • сало бараняче

Гарбуз необхідно очистити від шкірки і насіння, і або протерти через велику тертку, або порізати на дуже дрібні шматочки.

Додаємо цибулю, сало, перець, сіль.

Додаємо цибулю, сало, перець, сіль

Тісто готуємо з просіяного борошна. У холодну воду додаємо сіль і оливкове масло. У борошно додаємо яйця. Воду з сіллю і маслом поступово вливаємо в борошно. Вимішуємо тісто. Звернув тісто в плівку, відправляємо його «на відпочинок». Через півгодини починаємо ліпити з нього манти.

Додаємо фарш в уже готові гуртки з тіста. Варимо також на пару трохи більше півгодини.

Манти з чорної редькою

Беремо склянку холодної води, додаємо сіль і потихеньку, відразу просіюючи через сито, додаємо борошно. Розмішуємо ложкою. Потім довго-довго месім. Накриваємо посудом або рушником і залишаємо тісто на 30 хвилин. Після цього приступаємо до ліплення.

  • Редька - 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Сметана - 100 г
  • Яйце - 1 шт.
  • Сіль - 2 ч.л.
  • Борошно - 3 склянки

Редьку очищаємо, натираємо на тертці, додаємо до вже подрібнений цибулі, зверху наливаємо сметану. Перемішуємо, викладаємо начинку на пластини з тіста, варимо 40 хвилин в мантоварке.

Манти з картоплі і капусти

  • капуста
  • Картопля
  • Цибуля

Тісто робимо як зазвичай. Начинку готуємо з 1/3 капустяного качана і 4-5 картоплин з додаванням 1 цибулини. Компоненти подрібнюємо на тертці, перемішуємо і загортаємо в тісто. Варимо також в мантишніца.

смажені манти

І тісто, і начинка - на ваш смак. Єдиний нюанс - спочатку манти смажимо, таким чином фарш залишається все ще сирим, а ось скоринка тесту стає вже хрусткою. А потім поміщаємо в мантоварку доготовляє блюдо хвилин на 40.

Манти з маринованим м'ясом

Особливість рецепту в тому, що для начинки потрібно брати мариноване м'ясо.

Рецепти маринаду абсолютно різні, на свій смак. Наприклад, можна нарізати м'ясо великими шматками і замаринувати з цибулею і спеціями в виноградному оцті. М'ясо замаринується буквально за 3 години. Таким же чином можна смачно замаринувати м'ясо в гранатовому, вишневому або навіть томатному соку.

Манти можуть також бути приготовлені з начинкою з маринованої цибулі або маринованої гарбуза.

Соуси до мантам

До кожного виду мантів потрібно подати відповідний соус.

До мантам з гарбуза в піалку можна покласти йогурт або фруктове пюре.

Найпопулярніші варіації соусу для мантів - це з часником. Для нього потрібно взяти йогурт класичний без добавок і пару головок часнику. Часник потрібно очистити і пропустити через Часничниці, змішати з йогуртом. Рясно посипаємо хмелі-сунелі.

Для іншого рецепта соусу можна взяти такі ж інгредієнти і додати гранат і кріп або кинзу. Змішайте йогурт, роздавлений часник, зерна граната, додайте сіль і зелень, дрібно нарубану.

Дуже добре поєднуються з мантами всі види соусів на основі оцту. Іноді це просто яблучний або виноградний оцет з додаванням перцю. Або можна замаринувати в оцті цибуля і вмочати туди манти. Просто і смачно!

Дуже відомий соус для мантів називається Сантан. Щоб цей соус вийшов ідеально, потрібно взяти 2 сковороди. В одній розігріти олію. А в іншій змішати томатну пасту, видавлений часник і цілу ложку з гіркою червоного перцю! Всю цю масу заливаємо розпеченим маслом і насолоджуємося!

Дуже добре узбецькі манти поєднуються з усіма видами кисломолочних продуктів: мацоні, кефір, катик, кисле молоко або просто кисле молоко! Можна додати зелень (кінзу, петрушку, кріп) і зіру.

Для томатного соусу беремо великий болгарський перець, зелень, часник, томатну пасту і кілька видів меленого перцю. З додаванням краплі лимонного соку цей густий соус вийде просто неймовірним!

Для любителів гостренького підійде соус з гірчиці. Потрібна буде гірчиця, оливкове масло і зелень. Гірчиця повинна домінувати в вашому рецепті, тому її має бути вдвічі більше, ніж масла.

Гірчиця повинна домінувати в вашому рецепті, тому її має бути вдвічі більше, ніж масла

Узбецькі манти за традицією не вимагають приладів, їх потрібно брати руками - так набагато зручніше і анітрохи не порушить етикет. Манти їдять зазвичай вдень або ввечері, беруть з величезного красивого страви рівно стільки, скільки хочеться. По суті, неправильно вмочати манти в соус або поливати соус зверху. Правильно - це відкусити кінчик і ложкою покласти соус всередину. Тоді сік всередині нашої смачної мантишкі плюс свіжий, тільки що приготовлений соус з'єднаються і доставлять вам смакове задоволення.

А на цьому у мене все! Сподіваюся, вам було дуже смачно! Обов'язково спробуйте приготувати узбецькі манти. Смачного!

Спасибі, що залишаєтеся і подорожуєте разом з нами!

Ксюша і Слава

Якщо ви знайшли помилку на нашому сайті, будь ласка, виділіть її та натисніть Shift + Enter або просто натисніть сюди , Щоб повідомити про це нам.

Новости