В Африці школярі винайшли реактор з переробки відходів

  1. Нужда штовхнула на винахід апарату з виробництва відходів
  2. Технології переробки відходів врятують світ
  3. У Великобританії загорівся завод з переробки відходів

Сімнадцятирічному Лерою Мвасару і чотирьом його однокурсникам по школі Масено в Кенії прийшла в голову раціоналізаторська ідея, яка одночасно вирішує проблему несправної каналізації в навчальному закладі і проблему отримання альтернативного палива для приготування їжі. Для цього студенти припускають використовувати органічні та побутові відходи. Сімнадцятирічному Лерою Мвасару і чотирьом його однокурсникам по школі Масено в Кенії прийшла в голову раціоналізаторська ідея, яка одночасно вирішує проблему несправної каналізації в навчальному закладі і проблему отримання альтернативного палива для приготування їжі

Нужда штовхнула на винахід апарату з виробництва відходів

Масено - це найстаріша школа англійської мови в Кенії. Вона була заснована в 1906 році християнськими місіонерами. Одним з найбільш відомих випускників навчального закладу є батько нинішнього президента США Барака Обами.

Зараз в шкільному гуртожитку проживає 720 студентів. У минулому році в будівлі провели ремонт, але залишилися проблеми з водопроводом і каналізацією. Періодично в гуртожитку відключають воду, внаслідок чого каналізаційні труби постійно випускають моторошне "амбре". Більш того, це призвело до забруднення найближчого струмка, який забезпечував школу і її околиці прісною водою.

Крім того, на кухні в якості палива використовують деревину. По-перше, деревний дим не дуже корисний для здоров'я, по-друге, для цього доводиться рубати навколишні дерева, чим дуже незадоволені місцеві захисники природи. Всі ці фактори стали причиною для протестів з боку місцевих жителів, які потребують закриття школи.

Ідея, як виправити ситуацію, прийшла в голову групі випускників на чолі з ЛЕРО Мвасару. Мвасару і його друзі запропонували побудувати біореактор, в якому можна було б використовувати людські або тварини екскременти, органічні відходи з кухні і навіть скошену траву. Після переробки відходів мікроорганізмами повинен утворитися біогаз на основі метану, який можна застосовувати в якості екологічного палива.

У кожну африканську село - по біореактор з переробки відходів

Пропозицією Мвасару зацікавилася організація Innovate Kenya, яка "підігнала" на допомогу ініціативній групі з Масено студентів Массачусетського технологічного інституту. Вже минулої осені був розроблений прототип пристрою і отримано фінансування для покупки пластикового автоклава.

У листопаді Лерой Мвасару представив свій проект на конференції Techonomy 2014 року, яка проходила в Каліфорнії. Учасники конференції дали юнакові корисні рекомендації по удосконаленню конструкції винаходи.

"Після успіху нашого другого прототипу ми продовжували працювати над поліпшенням обладнання, додаючи можливість відокремлювати сечу від твердих відходів, так як сеча буде знижувати виробництво газу або, ще гірше, взагалі гальмувати весь процес", - розповідає Мвасару.

Зараз розробка існує вже в остаточному вигляді. Підраховано, що вартість будівництва біореактора разом з його установкою обійдеться в 7 мільйонів кенійських шилінгів (85 000 доларів). На думку юного винахідника, нововведення дозволить вдвічі скоротити витрати на приготування їжі, а також принесе користь екології та здоров'ю місцевого населення.

Якщо проект буде реалізований, Мвасару разом зі своєю командою намір відкрити власну компанію по виробництву біореакторів. При цьому вартість їх установки буде диференційованою, обіцяє він. Так, жителям бідних громад вона обійдеться значно дешевше.

Технології переробки відходів врятують світ

Втім, сама по собі ідея переробки відходів для корисних потреб далеко не нова. Так, в минулому році зарубіжні ЗМІ повідомили про 10-річному Ваніс Бакхольце з Корона-дель-Мар (Каліфорнія). Ще в семирічному віці хлопчина заснував власний бізнес з переробки відходів - сміття. Його компанія носить назву My ReCycler.

"Ідея імені для мого бізнесу прийшла від слова" cycling "(в перекладі -" їзда на велосипеді "), - розповідає Ваніс. - Катаючись на моєму велосипеді по околицях свого міста, я підбираю сміття на пляжі, вулицях і парках, потім везу його додому, щоб переробити ці відходи ".

Друзі та сусіди сім'ї Бакхольц теж складують своє сміття на задвірках їх будинку. Ваніс зберігає відсортовані відходи у великих пластикових і металевих контейнерах. Кожні кілька тижнів Бакхольци перевозять їх на вантажівці на завод по переробці відходів в Санта-Ана, За кожну вантажівку з відходами сім'я виручає близько 100-200 доларів.

Кілька років тому німецький фермер Крістіан Кох винайшов апарат з переробки відходів, в який завантажуються будь-які біологічні відходи, включаючи навіть бур'яни з городу. Вміст бака нагрівають до температури 300 градусів, внаслідок чого суміш починає виділяти вуглеводні. За допомогою каталізатора підприємливий німець перетворює їх в дизельне паливо, яке з успіхом використовує в якості пального для своєї машини.

Швидше за все, кількість подібних "ноу-хау" буде тільки рости на тлі загальної заклопотаності охороною навколишнього середовища. Мабуть, у технологій з переробки відходів і справді непогані перспективи.

Читайте також:

У Великобританії загорівся завод з переробки відходів

У Свердловській області побудують п'ять заводів з переробки відходів

Новости