В яких країнах СНД найвища заробітна плата?

У червні 2017 року середні заробітні плати в країнах Cодружество в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року показали зростання вперше за останні кілька років. У рейтингу СНД за розміром середньої зарплати в доларовому еквіваленті лідером залишається Росія, Казахстан впевнено тримає друге місце, Білорусь знову на третьому місці, а Вірменія змістилася на четверте.

Згідно з даними Статкомітету СНД, в 2017 році в країнах Співдружності вперше за останні чотири роки спостерігається впевнене зростання рівня середньомісячної заробітної плати в доларовому вираженні. Різке скорочення доходів в 2014-2015 роки супроводжувалося девальваційними процесами на тлі падіння цін на нафту. Рік тому негативний тренд показника почав розвертатися, проте до пікових значень прибутковості ще далеко.

Зі стабілізацією зовнішньоекономічного фону в кінці 2016- го - початку 2017 року економічне зростання в країнах СНД став відновлюватися, зазначає економіст Групи головного економіста Євразійського банку розвитку Айгуль Бердігулова. Винятком є ​​Азербайджан, де все ще спостерігається негативна динаміка, в січні-червні 2017 року зростання ВВП країн СНД склав 1,9%, тоді як роком раніше зазначалося скорочення на 0,5%.

Збільшення активності в реальному секторі забезпечує зростання номінальної заробітної плати в першу чергу внаслідок підвищення преміальних виплат, розмір яких залежить від обсягу прибутку. Вичерпання девальваційних шоків сприяло уповільненню інфляційних процесів в регіоні, що мало позитивний вплив на динаміку реальних заробітних плат в більшості країн СНД, пише експерт.

Несприятливі зовнішньоекономічні умови в 2015-2016 роках призвели до уповільнення зростання реальних заробітних плат (зростання номінальної заробітної плати, скоригований на інфляцію), а в деяких країнах (Білорусь, Казахстан і Росія) до її скорочення, в свою чергу відзначають експерти Євразійської економічної комісії.

Зміцнення номінальних обмінних курсів до долара США в першому півріччі 2017 року, інтенсивне уповільнення інфляційних процесів, зростання економік, що зачіпає широкий набір галузей, що виробляють товари і послуги, вплинули на поступове збільшення реальних заробітних плат в країнах ЄАЕС. Також структурним фактором зростання реальних заробітних плат є ситуація на ринку праці в країнах ЄАЕС, в ряді яких відзначається скорочення трудових ресурсів через міграційного відтоку, в інших - низькі темпи зростання робочої сили з огляду на демографічні причин.

За словами експертів, фактором, що стримує зростання заробітних плат, крім низьких темпів зростання економік в порівнянні з історичними значеннями, є почасти економічна політика, орієнтована на зниження рівня інфляції. Так, з метою зниження інфляційних ризиків індексація заробітної плати в державному секторі обмежується темпами зростання продуктивності.

Так, з метою зниження інфляційних ризиків індексація заробітної плати в державному секторі обмежується темпами зростання продуктивності

Найбільший обсяг середньої заробітної плати на одного працівника в червні 2017 року СНД зафіксовано в Росії - $ 711,49, або 42 042 рубля. Роком раніше середній місячний дохід росіян дорівнював $ 599,05, зростання за 12 місяців в доларовому вираженні склав 18,8%, в національній валюті - 9,4% (38 447 рублів в червні 2016 року). Рубль за цей період зміцнився на 7,9%.

За даними Росстату, історично максимальної в Росії залишається середня зарплата грудня 2013 року - $ 1214. У січні 2017 року спостерігалося деяке скорочення середньомісячних доходів до $ 587,92, незважаючи на невелике зміцнення рубля. У доларах США за шість місяців поточного року середньомісячна зарплата в Росії збільшилася на 21% при інфляції за даний період в 2,3%.

Казахстан впевнено тримається на другому місці рейтингу зарплат серед країн СНД. За даними Комітету з статистикою мне РК, середня по країні нарахована зарплата в II кварталі поточного року - 149 951 тенге, що еквівалентно $ 476,46 (за курсом 314,72 тенге за долар США в червні 2017 року), а середньорічна зарплата (червень 2016 -го - червень-2017 го) - $ 446,64 на місяць. Індекс номінальної заробітної плати до відповідного кварталу минулого року склав 104,4%, реальної - 97,1%.

За даними Статкомітету СНД, в 2016 році середньомісячні доходи казахстанців склали $ 418,83, в порівнянні з 2015 роком показник скоротився на 26,4%, що є рекордом серед країн Співдружності. Але вже в II кварталі 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року середньомісячні доходи населення в доларовому вираженні виросли на 11,4%, а відносно I кварталу поточного року зростання склало 9,5%.

«Починаючи з лютого 2017 року Росії зростання номінальної заробітної плати в рублях прискорювався, і за підсумками січня-червня 2017 року склав 7,3%. Уповільнення інфляційних процесів дозволяє утримувати зростання реальних заробітних плат в позитивній площині. У Казахстані номінальне зростання заробітної плати в січні-червні 2017 року склав 5,1% річних, при тому, що річна інфляція на кінець червня поточного року досягла 7,5%, визначаючи скорочення реальної заробітної плати », - зазначила Айгуль Бердігулова.

Незважаючи на зростання доларових доходів громадян, Казахстану навряд чи вдасться в найближчі роки наздогнати історичний максимум в $ 889,66, який був зафіксований в грудні 2013 року. Для порівняння: за підсумками 2016 року різниця середньомісячних доходів в Росії і Казахстані становила $ 131, тоді як в червні 2017 року вона збільшилася вже до $ 235,03. У 2015 році середньомісячна оплата праці в доларах в Казахстані була навіть трохи більше, ніж в Росії.

Внаслідок падіння цін на вуглеводні, скорочення припливу нафтодоларів і ослаблення в результаті їх національних валют, доларовий еквівалент середніх зарплат в Росії і Казахстані сильно зменшився. Однак в Євразійську економічну комісію відзначають зниження чутливості економік цих країн до коливань цін на сировинні товари.

У 2017 році економіки Росії і Казахстану знаходяться в фазі відновлювального зростання. Завдяки поліпшенню умов торгівлі і реалізованим заходам в сфері макроекономічної політики в економіках упрочнились основи для стійкого зростання в середньостроковому періоді. Поточне зростання економік Росії і Казахстану спирається на відновлення внутрішнього попиту як споживчого, так і інвестиційного. Підвищуються темпи зростання роздрібного товарообігу, інвестиційна активність, відновлюється кредитування населення і підприємств на тлі пом'якшення монетарних умов і зростання попиту з боку економічних агентів. Дані фактори говорять про збільшення стійкості економічних систем і передумови для поступового зростання заробітних плат, впевнені в ЄЕК.

На третьому місці, змістивши Вірменію, знову опинилася Білорусь - червнева середня по країні зарплата - 819,3 білоруських рублів, що за біржовим курсом на червень дорівнює $ 424,51. Відносно червня 2016 року показник в доларовому вираженні виріс на 15,5%, в національній валюті, з урахуванням деномінації, середньомісячні доходи громадян збільшилися на 10,9%. У 2016 році середньомісячні доходи в Білорусі скоротилися на 12,6% щодо попереднього року, до $ 361, у цьому ж році в країні провели деномінацію - при цьому поточні 10 тис. Білоруських рублів прирівняні до 1 білоруського рубля нового зразка.

Згідно Білстатом, середня зарплата в країні в серпні поточного року зросла до 844,4 рублів. Керівництвом республіки поставлено завдання - до кінця 2017 року довести рівень середньої зарплати до $ 500, що вже було озвучено в 2009 році, до фінансової кризи 2011 року.

У Вірменії спостерігається динамічне зростання середнього обсягу заробітних плат протягом декількох років. $ 400,92, або 192,63 тис. Драм, склала середньомісячна заробітна плата в країні у червні поточного року, причому даний показник є піковим за останні 10 років.

При цьому номінальна заробітна плата в нацвалюті показала найменше зростання серед країн СНД - 5,2% за 12 місяців (червень 2016- го - червень 2017 го). У той же час за аналізований період драм до долара ослаб на 0,8%, в результаті в доларах США доходи населення зросли на 4,3% за 12 місяців. Тим часом інфляція у Вірменії знаходиться на найнижчому рівні серед країн Співдружності - за січень-червень 2017 року продовольчі товари в країні подорожчали всього на 1,2%.

Єдиною країною, де доходи населення скоротилися в доларовому еквіваленті, виявився Азербайджан. У червні 2017 року середньомісячна заробітна плата в країні склала 530,5 манат, що відповідає $ 311,69. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року показник скоротився на 1,3% (в нацвалюті зростання склало 8,9%).

«Сьогодні на ринку праці Азербайджану попит в кілька разів перевищує пропозицію. У цих умовах складно говорити про підвищення заробітної плати. Реальна середня зарплата становить 300 манат », - заявив голова Центру дослідження сталого розвитку Наріман Агаєв, коментуючи новину про те, що середня заробітна плата в Азербайджані перевищила 514 манат в I кварталі 2017 року.

Азербайджанський манат до долара США за рік знецінився на 10,5%, при цьому річне зростання номінальної заробітної плати, деноміновані в манатах, був недостатнім (9,1% г / г), щоб компенсувати курсову переоцінку, відзначають експерти ЄБР. Максимальний річний рівень показника за останні 10 років зафіксовано в 2014 році - $ 567. Різкий спадний тренд, що спостерігався з тих пір, коли країна входила в трійку серед країн СНД, триває. На сьогодні Азербайджан перебуває вже на п'ятому місці, і при таких же темпах це не межа. Інфляція в Азербайджані в першому півріччі поточного року досягла 5%, при цьому зростання номінальних доходів населення склав всього 5,1%.

На шостій позиції влаштувалася Молдова, де в червні 2017 року середньомісячна зарплата склала 5636,7 лей, або $ 310,49. За останню декаду це кращий результат в доларовому вираженні, причому за цей час доходи населення показують стійкість до зовнішніх несприятливих умов і фінансових криз.

Україна лідирує в трійці аутсайдерів за середньомісячну зарплату в еквіваленті долара США. Різке падіння гривні стало результатом відомих подій 2014-2016 років, що призвели до обвалу промисловості, скорочення експорту і зменшення припливу валюти, і в підсумку - до обвалу валюти. Доларовий еквівалент зарплат в Україні за останні кілька років знизився значно, як ніде більше.

Однак на тлі стабілізації зовнішньоекономічної обстановки вже в 2016 році середня зарплата в доларах США в країні збільшилася на 5,2% в порівнянні з попереднім роком, з $ 193 до $ 203. А вже в червні 2017 року показник досяг $ 282, зростання за 12 місяців склав 31,2%, навіть з урахуванням ослаблення гривні на 5,1%. Серед країн Співдружності це найкращий відносний результат зростання середньої зарплати на сьогодні. При цьому інфляція в країні залишається найвищою в регіоні - за перше півріччя 2017 року споживчі товари в Україні подорожчали на 7,9%.

Киргизстан, навпаки, втратив одну позицію з минулого року за рівнем середніх зарплат. У період з червня 2016 по червень 2017 го середньомісячна заробітна плата в країні у сомах виросла на 6,6%, в доларах - на 4% і склала $ 237,79 проти $ 228,61 роком раніше. Варто зазначити, що зарплата в КР відрізняється помірним зростанням, але при цьому найменшої волатильністю серед держав Співдружності - за останні п'ять років (2012-2016 роки) коридор коливання показника в доларовому вираженні склав всього $ 25, тоді як в Росії він досягає все $ 387.

Замикає рейтинг Таджикистан, де в червні поточного року середньомісячна зарплата склала 1323,7 сомоні, що в перекладі на долари США за діючим курсом дорівнює $ 150,25. Середня зарплата в Таджикистані більш ніж в три рази менше, ніж в Казахстані, при цьому темпи зростання доходів населення в країні досить значні - в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року зарплата громадян зросла на 28,7% в нацвалюті і 15% в доларах США , а за останню декаду показник збільшився в 3,5 рази.

«Зростання номінальних заробітних плат в національних валютах в Молдові в червні 2017 року приблизно на 9% до червня 2016- го і зміцнення національних валют до долара США за аналогічний період на 8,6% лягли в основу зростання номінальних заробітних плат в доларовому еквіваленті на 19 , 3% », - роз'яснила Айгуль Бердігулова. - В Україні і Таджикистані, навпаки, національні валюти в червні 2017 року знецінилися по відношенню до долара США на 5,1% і 11,9% відповідно в порівнянні з червнем 2016 року. Курсова переоцінка була з запасом компенсована зростанням номінальних заробітних плат в національних валютах на 37,9% г / г в Україні і 28,7% в Таджикистані ».

Експерти очікують, що відновна динаміка зростання в більшості країн СНД збережеться, а знецінення грошей залишиться в межах інфляційних орієнтирів. Це в свою чергу сприятиме зростанню заробітних плат, як в номінальному, так і реальному вираженні, вважає Айгуль Бердігулова.

У короткостроковій перспективі економіки країн ЄАЕС продовжать відновлюватися. Однак будуть зберігатися відмінності в темпах зростання, що обумовлено відмінностями в масштабах підтримки внутрішнього попиту і можливості для реалізації стимулюючих заходів фіскальної політики. Згідно з прогнозами економічного розвитку країн ЄАЕС, підготовленим ЄЕК, темпи зростання їх економік в 2017 році будуть позитивними і вище, ніж в 2016 році, що підтримає збільшення реальних заробітних плат. Середні темпи економічного зростання в ЄАЕС в 2017-2018 роки оцінюються ЄЕК на рівні 1,9%, при цьому економіки Вірменії, Казахстану і Киргизстану будуть рости дещо більшими темпами.

Незважаючи на деяке зростання середніх зарплат в 2017 році, доходи населення в країнах СНД залишаються досить низькими. До слова, за даними Міжнародної організації праці, найвища зарплата після сплати податків у 2017 році зафіксована в Швейцарії - $ 3855, після неї йде Норвегія - $ 3781 і замикає трійку лідерів Люксембург з рівнем середньої зарплати в $ 3565. Казахстан в даному рейтингу виявився 85 місці, між Чорногорією і Кенією.

Говорячи про середньомісячну заробітну плату, не варто забувати про те, що в Казахстані їх розмір сильно різниться між посадами, професіями і навіть сферами діяльності. Хто в Казахстані заробляє більше за всіх можна дізнатися тут .

Динаміка середньорічної місячної заробітної плати країн СНД (в "ковзному режимі" в доларовому еквіваленті, в% до 2005 року)

Новости