В яких країнах дозволені одностатеві шлюби?

  1. Які країни офіційно узаконили одностатеві шлюби?

Зміст:

  1. Яких змін в законодавчій базі хочуть домогтися сексуальні меншини?
  2. Які країни офіційно узаконили одностатеві шлюби?
  3. Країни, що реєструють інші форми одностатевих союзів

Одностатевими шлюбами називають сімейні союзи між особами тільки жіночого або чоловічого статі. Уже багато років одностатеві пари ведуть боротьбу за право отримати офіційний статус «сім'я» з усіма наслідками, що випливають юридичними правами і обов'язками.

  • Можливість усиновлення дітей одностатевими батьками.
  • Скасування заборон на донорство.
  • Скасування кримінального покарання за гомосексуальну активність і саму гомосексуальність.
  • Скасування поліцейської або адміністративної практики щодо гомосексуалістів.
  • Скасування медичних положень та інструкцій, які визначають гомосексуальність як патологію.
  • Скасування заборони на вибір професії.
  • Право на реєстрацію одностатевих шлюбів.

Право на реєстрацію одностатевих шлюбів

Які країни офіційно узаконили одностатеві шлюби?

Список країн, де дозволені одностатеві шлюби, виглядає наступним чином:

  1. Нідерланди. Це перша країна в усьому світі, яка прийняла одностатеві шлюби. Даний закон вступив в силу з квітня 2001 року. Місцеві гомосексуалісти можуть укладати шлюби в мерії. Однак і тут є свої обмеження. При укладанні подібного союзу один із наречених повинен обов'язково бути нідерландським підданим. Всиновлювати можна тільки дітей, які є нідерландськими підданими. До всіх кандидатів в прийомні батьки висуваються суворі вимоги, в числі яких і спільне життя не менше трьох років.
  2. Бельгія. В останній день січня 2003 року бельгійський парламент ухвалив, що одностатеві шлюби можуть відбуватися на тих же правах, що й класичні різностатеві. З 2006 року такі пари отримали дозвіл всиновлювати дітей.
  3. Іспанія. Іспанська Парламент затвердив закон про легалізацію нетрадиційних шлюбів в останній день червня 2005 року. Крім того, одностатеві шлюбні союзи отримали можливість претендувати на усиновлення дітей.
  4. Канада. 4-е держава, яке легалізувало одностатеві шлюби. Відбулася ця подія 20 липня 2005 року. Подібний законопроект був одним з найгостріших і спірних питань за весь час існування канадського парламенту. В результаті подібні нетрадиційні пари можуть укладати шлюбні союзи на всій території Канади без винятку. Крім того, вони можуть всиновлювати дітей.
  5. ПАР. Тут закон, що дозволяє шлюби секс-меншин було прийнято в останньому місяці осені 2006 року.
  6. Норвегія. Одностатеві шлюби в Норвегії були дозволені в червні 2008 року. При цьому парламент країни не просто дозволив нетрадиційним парам реєструвати свій союз, але і наділив їх широкими правами. Наприклад, норвезькі одностатеві шлюби можуть відбуватися в церкві. Крім того, офіційно зареєстровані одностатеві союзи можуть претендувати на усиновлення дітей.

Крім того, офіційно зареєстровані одностатеві союзи можуть претендувати на усиновлення дітей

  1. Швеція. В яких країнах дозволені одностатеві шлюби в Європі? При відповіді на це питання, потрібно згадати і Швецію. Швейцарський Парламент прийняв закон про офіційну легалізацію одностатевих сімейних союзів в квітні 2009 року. Відповідно до цього закону подібні пари можуть вступати в шлюб як офіційним шляхом, так і за допомогою вінчання. Проте, церковні парафії можуть на офіційних підставах відмовити у вінчанні.
  2. Португалія. Президент Португалії 17 травня 2010 року виніс рішення про ратифікацію такого законопроекту, який дозволяв би в країні укладати одностатеві шлюби. В початку січня 2010 цей документ був схвалений і в парламенті.
  3. Ісландія. Ця країна також входить в список країн, де дозволені одностатеві шлюби. У першому місяці літа 2010 року ісландський парламент одноголосно прийняв документ, що дає право одностатевих союзів офіційно реєструвати шлюби. Дана країна відрізняється крайньою терпимістю до гомосексуальних союзів і стала першою в світі, чиїм лідером виявився чоловік, який не соромиться відкрито заявляти про свою нетрадиційну орієнтацію.
  4. Аргентина. Закон про легалізацію шлюбів секс-меншин був підписаний в Аргентині 21 липня 2010 року. До слова сказати, ця країна стала першою з усіх латиноамериканських країн, яка дозволила одностатевим парам жити в цивільному союзі. Однак у таких пар не було всіх існуючих зобов'язань і прав, якими наділялися гетеросексуальні союзи.
  5. Мексика. Законодавчі збори Мехіко 21 грудня 2009 року дозволив одностатеві шлюби. Мехіко став першопрохідцем в даному питанні у всій Латинській Америці. Саме в ньому такі партнери отримали можливість офіційно зареєструвати свій одностатевий шлюб.
  6. Данія. Тут закон про одностатеві шлюби ступив чинності 15 червня 2012 року. Новий закон дозволив парам вінчатися в церквах. Однак священики можуть відмовити в цьому праві гомосексуальній парі.
  7. Бразилія. Верховний суд країни дозволив цивільні одностатеві союзи на початку в травні, а потім у жовтні 2011 року. При цьому федерального закону, який би дозволив одностатеві шлюби, поки немає. Подібні союзи визнані законними в певних штатах (Баїя, Піауї, Алагоас, Сан-Паулу і т.д.).
  8. Франція. Країни, де легалізовані одностатеві шлюби, доповнені і Францією. Легалізацію у Франції одностатевих шлюбів схвалив Сенат 10 квітня 2013 року. Через 2 дні, 12 квітня, Сенат прийняв закон, за яким подібні пари можуть вступати в зареєстрований шлюб і всиновлювати дітей.
  9. Уругвай. 11 квітня 2013 року законопроект, який легалізував одностатеві шлюби, схвалила Нижня палата уругвайського парламенту. Трохи раніше подібний документ прийняла і Верхня палата.

Трохи раніше подібний документ прийняла і Верхня палата

  1. Нова Зеландія. Перша серед всіх країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону, яка дозволила одностатеві відносини. Законопроект підтримали 77 депутатів Парламенту. Щоб підтримати проект про наділення правового статусу таких відносин була зібрана велика демонстрація, яка налічувала кілька сотень людей.
  2. Мальта. 14 жовтня 2013 року в країні проголосували за законопроект, що дозволяє гомосексуальним меншин офіційно реєструвати свої союзи. Мальтійські одностатеві союзи практично повністю ідентичні традиційним, крім назви.
  3. Британія. Ця країна (точніше, Палата громад Британії) проголосувала в підтримку гомосексуальних союзів 5 лютого 2013 року. Таким парам стануть доступні як церковні, так і цивільні церемонії. Однак реєструвати шлюби у церквах Великобританії їм поки не можна.
  4. Люксембург. 18 червня 2014 року Парламент країни зрівняв різностатеві і одностатеві шлюби у всіх можливих правах, в тому числі і в правах мати дітей.
  5. Словенія. В яких країнах дозволені одностатеві шлюби в 2015 році? До числа таких країн належить і Словенія. 3 березня 2015 року Парламент країни легалізував одностатеві шлюби і право подібних сімей на усиновлення дітей.
  6. Японія. На даний момент одностатеві шлюби визнані одним з районів Токіо (Сібуя, сталося це в березні 2015 року). На підтримку нетрадиційних шлюбів в країні виступають тисячі жителів. Цілком ймовірно, що список країн, де будуть дозволені одностатеві шлюби в 2015 доповниться і Японією.
  7. США. Червень 2015 року - завершальний етап боротьби за легалізацію одностатевих шлюбів в США. Саме в цьому місяці легалізацію таких шлюбів підтвердив Верховний суд. Відмова в реєстрації такого союзу неприємно нормам Конституції і понесе за собою відповідне покарання. До цього моменту одностатеві шлюби були дозволені у всіх штатах країни, крім Техасу, Теннесі, Південної Дакоти, Огайо, Північної Дакоти, Небраски, Міссурі, Міссісіпі, Мічигану, Кентуккі, Луїзіана, Джорджії, Арканзасу, Алабами. Таке рішення можна назвати наймасштабнішим нововведенням в інституті шлюбу за 50 минулих років з тих самих пір, коли суд дозволив міжрасові шлюби.
  8. Гренландія. Май 2015 року - дата легалізації спілок секс-меншин в Гренландії.
  9. Фінляндія. Закони країни дозволили реєструвати одностатеві союзи з 2001 року. Однак при цьому пара не може користуватися прізвищами один одного і претендувати на усиновлення дітей.

Однак при цьому пара не може користуватися прізвищами один одного і претендувати на усиновлення дітей

Окремі країни легально виправдовують одностатеве кохання і реєструють цивільні союзи (по-іншому їх називають партнерством), але які можуть бути сильно обмежені в юридичному плані. Подібні обмеження індивідуальні для кожної країни. Залежно від регіонів вони можуть сильно відрізнятися один від одного, але при цьому простежується наступна загальна тенденція:

  • У одностатевих партнерств практично такі ж юридичні норми щодо майнових прав та прав успадкування, як і у традиційних подружніх пар, але є певні обмеження сурогатного материнства і штучного запліднення, а також на усиновлення дітей.
  • В окремих країнах є виражена дискримінація одностатевих союзів по системі оподаткування і т.д.

До таких країн відносять такі:

  • Німеччина.
  • Андорра.
  • Венесуела.
  • Фолклендські острови.
  • Південні Сандвічеві острови і Південна Георгія.
  • Чехія.
  • Швейцарія.
  • Угорщина.
  • Австрія.
  • Ліхтенштейн.
  • Австралія.
  • Хорватія.
  • Еквадор.
  • Італія.
  • Чилі.
  • Естонія.

Процес офіційного визнання шлюбів секс-меншин знаходиться в самому розпалі, хоча гомофобів сьогодні більшість, а тих, хто дивиться на ці речі позитивно - вкрай мало. Гомосексуалісти не збираються зупинятися на досягнутому і відчайдушно борються за свої права і в інших питаннях.

Як Ви ставитеся до офіційного визнання одностатевих шлюбів? Поділіться своєю думкою в коментарі .

Які країни офіційно узаконили одностатеві шлюби?
Які країни офіційно узаконили одностатеві шлюби?
Які країни офіційно узаконили одностатеві шлюби?
В яких країнах дозволені одностатеві шлюби в Європі?
В яких країнах дозволені одностатеві шлюби в 2015 році?
Як Ви ставитеся до офіційного визнання одностатевих шлюбів?

Новости