В "Нафтогазі" підрахували: "Газпром" повинен кожній українській родині більше 4,4 тисячі гривень

Також в НАК заявили, що змусять російського монополіста заплатити борг в повному обсязі. Також в НАК заявили, що змусять російського монополіста заплатити борг в повному обсязі

"Газпром" повинен кожній українській родині більше 4,4 тисячі гривень / фото УНІАН

Російський газовий монополіст "Газпром" після рішення Стокгольмського арбітражу на користь "Нафтогазу" повинен кожній українській родині більше 4,4 тисячі гривень.

Читайте також Газ з Європи значно подешевшав: в Кабміні розкрили ціни

Про це написав комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

"За рішенням арбітражу кожна українська родина отримала 3,8 тис грн від" Газпрому "у вигляді газу. Газ - це гроші, як ми всі розуміємо. Ці 3,8 тис грн були обчислені з понад 8 тис грн боргу" Газпрому ". Українські сім'ї більше нічого не повинні платити, а "Газпром" заборгував кожній українській родині більше 4,4 тис грн ", - йдеться в повідомленні.

За словами Вітренко, "Газпром" нечесним шляхом намагається не виплачувати цей борг. "Поки він лише досяг призупинення примусового стягнення. Ми будемо домагатися покарання" Газпрому "за нечесні дії. Ми змусимо" Газпром "заплатити борг в повному обсязі і відшкодувати всі витрати з цим пов'язані", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, раніше російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі, за рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,56 млрд дол. Також суд зобов'язав російську компанію постачати до 5 млрд куб. М газу в рік в 2018-2019 роках за цінами, які відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах.

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу в Європу і викликала тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня).

У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Кожен день (починаючи з 28 лютого - дати прийняття рішення в арбітражі) прострочення платежу на користь «Нафтогазу» призводить до нарахування пені «Газпрому» в розмірі 0,5 млн дол. Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому »боргу в 2,6 млрд дол. в зарубіжних судах. Процеси по стягненню вже почалися в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, які цікавлять українську сторону, вже виявилися акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

В середині червня «Газпром» заявив, що суд Швеції призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці щодо контракту на транзит газу через територію України, згідно з яким російський газовий гігант повинен Україні 2,56 млрд дол.

У свою чергу в «Нафтогазі» повідомили, що рішення було прийнято судом без виклику «Нафтогазу» і, відповідно, без урахування пояснень і аргументів, які були б представлені «Нафтогазом», якби суд повідомив його про наявність такого клопотання «Газпрому» і розгляді судом цього питання.

У «Нафтогазі» зазначили, що рішення суду не призводить до скасування рішень арбітражу і не дає «Газпрому» можливості вимагати у «Нафтогазу» повернення 2,1 млрд дол., Вже зарахованих рішенням арбітражу в якості компенсації.

18 червня «Нафтогаз» направив подання до апеляційного суду округу Свеа з метою розблокувати процедуру примусового стягнення боргу в 2,6 млрд дол. з російської компанії в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости